Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Άρθρο του Bruce Chilton για τον ιστορικό Ιησού / Bruce Chilton's article on historical Jesus

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον ιστορικό Ιησού.
Ο Chilton συγγραφέας της μελέτης Rabbi Jesus: An Intimate Biography (2002) και πρόσφατα της μελέτης The Way of Jesus: To Repair and Renew the World (2010) κάνει στο πρώτο μέρος του άρθρου του μία σύντομη αναδρομή στην πορεία της έρευνας για τον ιστορικό Ιησού από την εποχή του Reimarius μέχρι τη λεγόμενη Third Quest. Όπως πολύ σωστά παρατηρεί αυτή η διάκριση σε περιόδους της ιστορίας της έρευνας είναι σχηματική και γίνεται περισσότερο για λόγους συστηματοποίησης. Δεν απουσιάζουν δηλαδή οι εξαιρέσεις σε όλες τις φάσεις της έρευνας. Μία δεύτερη επίσης σημαντική παρατήρηση είναι ότι αυτή η ιστορική ενασχόληση με τον Ιησού αποτελεί μία πτυχή της χριστιανικής θεολογίας και έχει τις ρίζες της στις απαρχές του χριστιανισμού.


Ασκώντας κριτική στη μέχρι τώρα πορεία της έρευνας ο Chilton παρατηρεί ότι αυτό που απουσιάζει από αυτήν είναι η εστίαση όχι στο τι νομίζει ο κάθε ερευνητής ότι ήταν ο Ιησούς, αλλά στο τι ο ίδιος ο Ιησούς ήθελε να επιτύχει κατά την επίγεια δράση του. Θεωρεί επίσης ότι αυτοί οι στόχοι του Ιησού έχουν ιστορική διάσταση, αφού αποτελούν απάντηση στις ανάγκες του περιβάλλοντός του και βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με αυτό. Καταλήγει ότι ο Ιησούς είναι στην γραμμή με τους προφήτες που ήρθαν πριν από αυτόν και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για προφητικές μορφές που ακολούθησαν. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η προφητική ιδιότητα αποτελεί το κλειδί για την κατανόηση του προσώπου του Ιησού.


Για να διαβάσετε ολόκληρο του κείμενο του Chilton, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: