Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Συμπόσιο για την εκκλησία της Θεσσαλονίκης & τις δύο επιστολές προς Θεσσαλονικείς / Symposium about the Thessalonian community and the two epistles

Στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Βλατάδων διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με τον τίτλο "O απόστολος Παύλος, η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης και οι δύο επιστολές προς Θεσσαλονικείς" (Paul, the church of Thessalonica and the two epistles to the Thessalonians) στις 29-31 Οκτωβρίου 2009.

Πρόγραμμα συμποσίου

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου (19.00-20.30)
- Προσφώνηση Μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου καθηγ. κ. Παντελεήμονος Ροδοπούλου
- Χαιρετισμός του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης
- Κήρυξη έναρξης των εργασιών του Συμποσίου από τον Δήμαρχο Θεσ/κης κ. Βασιλείου Παπαγεωργόπουλου
- Εισαγωγική ομιλία σχετικά με το θέμα του συμποσίου - καθ. Χρ. Οικονόμου, (προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.)
- Μουσικό πρόγραμμα: Παιδική Χορωδία Αγ. Τριάδος -διευθ. Βασίλειος Παπακωνσταντίνου

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

Συνεδρία Α΄ - Ιστορία
9:30-9:50 Μιλτιάδης Κωνσταντίνου (καθ. Α.Π.Θ.), "Ο ελληνόφωνος ιουδαϊσμός κατά την εποχή του αποστόλου Παύλου"
9:50-10:10 Πέτρος Βασιλειάδης (καθ. Α.Π.Θ.),
"Η περιεκτική θεολογία και πράξη του αποστόλου Παύλου κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της Εκκλησίας"
10:10 - 10:30 Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (δρ. Θεολογίας),
" "Περὶ δὲ τῆς φιλαδελφίας ... "(Α΄ Θεσ 4,9): η παράσταση της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης ως οικογένειας του Θεού και η ένταξή της στο ιστορικοινωνικό πλαίσιο της εποχής"
10:30-11:00 Συζήτηση
11:00 - 11:15 Διάλειμμα

Συνεδρία Β΄ - Ιστορία
11:15 - 11:35 Ιωάννης Καραβιδόπουλος (ομ. καθ. Α.Π.Θ.),
"Πολιτική ιδεολογία της Ρώμης και θεολογική απάντηση του απ. Παύλου στην Α΄ Θεσσαλονικείς επιστολή του"
11:35 -11:55 Ιωάννης Γαλάνης (ομ. καθ. Α.Π.Θ.), "Το ιστορικό πλαίσιο των Α΄ και Β΄ προς Θεσσαλονικείς επιστολών του αποστόλου Παύλου"
11:55 -12:15 Κυριακούλα Παπαδημητρίου (επικ. καθ. Α.Π.Θ.), "Το κήρυγμα του απ. Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς για την ειρήνη"
12:15-12:45 Συζήτηση

Συνεδρία Γ΄ - Ερμηνεία των επιστολών προς Θεσσαλονικείς
18:00 - 18:20 Χρήστος Βούλγαρης (ομ. καθ. Παν/μίου Αθηνών),
"Η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού εις τας προς Θεσσαλονικείς Επιστολάς και ο καθοριστικός αυτής χαρακτήρ εις την περί των εσχάτων διδασκαλίαν του αποστόλου Παύλου"
18:20 -18:40 Ιωάννης Δημητρώφ (καθ. Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Σόφιας),
"Ἐνορκίζω ὑμᾶς ἀναγνωσθῆναι τὴν Ἐπιστολήν (Α΄ Θεσσαλονικείς 5,27)"
18:40 - 19:00 Χαράλαμπος Ατματζίδης (λέκτορας Α.Π.Θ.),
"Οι αποκαλυπτικές θέσεις στις Α΄ και Β΄ προς Θεσσαλονικείς σε σχέση με τις αντίστοιχες στις επιστολές του Ιωάννη"
19:00 - 19:30 Συζήτηση

Σάββατο 31 Οκτωβρίου

Συνεδρία Δ΄ - Ερμηνεία των επιστολών προς Θεσσαλονικείς
10:00 - 10:20 Ιωάννης Σκιαδαρέσης (πρωτοπρ., επίκ. καθ. Α.Π.Θ.),
"Φως και σκότος στην Α΄ προς Θεσσαλονικείς"
10:20 - 10:40 Ιωάννης Ζόζουλακ (κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Πρέσοβ), "
Η θεολογία του αποστόλου Παύλου στη Μεγάλη Μοραβία μέσω των ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου"
10:40 - 11:00 Συζήτηση
11:00 - 11:30 Διάλειμμα

Συνεδρία Ε΄ - Τέχνη
11:30 - 11:50 Ευτέρπη Μαρκή (Δρ. Αρχαιολογίας),
"Η Θεσσαλονίκη στην εποχή του αποστόλου Παύλου"
11:50 - 12:10 Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη (ομ. καθ. Α.Π.Θ.),
"Ο απόστολος Παύλος στη μνημειακή ζωγραφική της Θεσσαλονίκης"
12:10 - 12:40
Συζήτηση




Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Άρτεμις Εφεσία / Artemis of Ephesos

Ο Phil Harland ανάρτησε σήμερα στο ιστολόγιό του ένα σύντομο κείμενο, το οποίο σχολιάζει ένα συγκεκριμένο τύπο απεικόνισης της θεάς, γνωστό από αγάλματα της θεάς. Τόσο στη σημερινή ανάρτηση όσο και σε παλαιότερη ο Harland συζητά το πρόβλημα των εξογκωμάτων, στο επάνω μέρος του σώματος της θεάς, τα οποία θεωρήθηκαν μαστοί και σύμβολα της γονιμότητας.
Για να διαβάσετε το σημερινό κείμενο, πατήστε εδώ.

To νέο τεύχος του SEA

Στο νέο τεύχος του Svensk exegetisk årsbok 74 (2009) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

  • James D. Dunn, "Reappreciating the oral Jesus tradition", 1-17
  • Richard Bauckham, "The eyewitnesses in the Gospel of Mark", 19-39
  • Samuel Byrskog, "When eyewitness testimony and oral tradition become written text", 41-53
  • Torsten Löfstedt, "The ruler of this world", 55-79
  • Maria Olsson, "Den talande tystnaden : om kvinnornas tystnad i Markusevangeliets slut", 81-101
  • Dan Nässelqvist, "En kvinna klädd i solen : en tolkning av kvinnan i Uppenbarelseboken 12", 103-126
  • James A. Kelhoffer, "Suffering as defense of Paul's apostolic authority in Galatians and 2 Corinthians 11", 127-143
  • Linda Joelsson, "Hjälpa er till glädje : psykologiska perspektiv på skam i Paulus andra brev till Korinth",145-162
  • Birger Olsson, "Jonas Gardell och andra : om Jesu återkomst på den svenska bokmarknaden", 163-180

Ένα νέο άρθρο στο νέο ThLZ

Στο νέο τεύχος της Theologische Literaturzeitung 134:9 (2009) δημοσιεύεται το εξής ενδιαφέρον άρθρο:

Jens Schröter, "Jesus im Kontext: die hermeneutische Relevanz der Frage nach dem historischen Jesus in der gegenwärtigen Diskussion", 905-928

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Το νέο τεύχος του BiblInt/ The new issue of BiblInt

Στο νέο τεύχος του Βiblical Interpretation 17:5 (2009) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Caroline Blythe, "Terrible Silence, Eternal Silence: A Feminist Re-Reading of Dinah's Voicelessness in Genesis 34", 483-506
Στο άρθρο εξετάζεται η αφηγηματική σιωπή της Δίνας στο κείμενο και στις ερμηνευτικές παραδόσεις του Γεν 34. Μολονότι ο βιασμός της Δίνας κατέχει κεντρική σημασία στην αφηγηματική εξέλιξη αυτού του κειμένου, η ίδια η Δίνα παραμένει σε όλη την ιστορία ένας περιθωριακός χαρακτήρας. Οι εμπειρίες της τοποθετούνται μέσα στη συνάφεια ενός αυστηρά πατριαρχικού ιδεολογικού πλαισίου κι επομένως στερείται του δικαιώματος να έχει φωνή για να εκφράσει τις σκέψεις της, τα συναισθηματά της και τον πόνο της. Επιπλέον υπάρχει μία τάση στη βιβλική ερμηνεία να υιοθετηθεί η ιδεολογία του αφηγητή και το σύστημα αξιών του καθώς θεωρείται η σιωπή και απουσία της Δίνα ως προτροπή για να την αγνοήσουμε. Η συγγραφέας εξετάζει τις ηθικές προεκτάσεις που έχει αυτή η στάση απέναντι στη Δίνα, τόσο μέσα στο βιβλικό κείμενο όσο και στις ερμηνευτικές παραδόσεις και συγκρίνει τη συμφορά της με εκείνη των σύγχρονων θυμάτων βιασμού. Προτείνει την αξιοποίηση των μαρτυριών αυτών των θυμάτων ως ένα ερμηνευτικό κλειδί προκειμένου να κατανοηθεί αυτή η σιωπή της Δίνα ως ένα τμήμα της δυσάρεστης εμπειρίας που είχε. Αξιοποιώντας αυτήν την φεμινιστική ερμηνευτική στρατηγική η συγγραφέας εκφράζει την ελπίδα της ότι μπορεί να ερμηνευθεί το Γεν 34 με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να ληφθεί ερμηνευτικά υπόψη και η Δίνα και να της δοθεί ο λόγος για να διηγηθεί εκείνη την ιστορία της.

Rohun Park, " Revisiting the Parable of the Prodigal Son for Decolonization: Luke's Reconfiguration of Oikos in 15:11-32", 507-520
Η αρχαία χριστιανική οργάνωση του οίκου, όπως μαρτυρείται στα ευαγγέλια, συνέβαλε στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες και να δοθούν οι ελευθερίες εκείνες για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί που επέβαλλε η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ιδιαίτερα η παραβολή του Ασώτου (Λκ 15,11-32) προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσει κανείς μέσα σε εκείνον τον κόσμο και έχει επιπτώσεις και σε σημερινές καταστάσεις. Ο paterfamilias της παραβολής περνά τα σύνορα του αποικιακού οίκου, των οποίων σπάνια γινόταν υπέρβαση. Ενώ κινείται μεταξύ των δύο γιων, από τη μία και την άλλη πλευρά των συνόρων, ο paterfamilias σβήνει τις συνοριακές γραμμές και απελευθερώνει τον οίκο από τους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς περιορισμούς της αποικιακής δύναμης. Ο οίκος του Ιησού προκύπτει όχι μόνο από ένα ήθος σχετικό με την οικονομική πειθαρχία και τα κέρδη αλλά από τις πραγματικές ανάγκες και την πραγματική κοινότητα, κάτω από το έλεος και τη χάρη ενός Θεού που ισοπεδώνει όλα τα σύνορα: "κάθε κοιλάδα" και "κάθε βουνό". Στην παρούσα μελέτη εφαρμόζεται η λεγόμενη postcolonial ερμηνευτική προσέγγιση της παραβολής του Ασώτου.

Austin Busch, "Presence Deferred: The Name of Jesus and Self-Referential Eschatological Prophecy in Acts 3", 521-553
Στο Πρξ 3 ο Πέτρος αποκαλεί τον Θεό "Θεό του Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ, τον Θεό των πατέρων μας" (3,13), με έναν σπάνιο παλαιοδιαθηκικό χαρακτηρισμό που απαντά τρεις φορές στο Έξοδος 3. Η ιστορία των Πράξεων για τη θεραπεία του παραλυτικού ξαναγράφει την ιστορία του Έξ 3 αντιστρέφοντας διάφορα χαρακτηριστικά της παρουσίας του Θεού, που είναι σημαντικά σε εκείνην την αφήγηση, με σημαντικότερο ανάμεσά τους την άρνηση του Θεού να φέρει ένα όνομα. Ενώ αρχικά ο Θεός ονομάζει τον εαυτό του ὁ ὢν (3,14), στη συνέχεια προτιμά τους περιφραστικούς αυτοχαρακτηρισμούς: ο ανώνυμος θεός σε αντίθεση εκείνων που έχουν όνομα (3,15-16). Στο βιβλίο Edmond Jabès and the Question of the Book ο Jacques Derrida εξηγεί γιατί ο Θεός αρνείται να έχει ένα όνομα: το να ονομάσει κανείς κάτι ως κάτι άλλο, σημαίνει μία αντίληψη του όντος, η οποία διαγράφει το ίδιο το όν. Ακολουθώντας αυτήν τη λογική οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του Πρξ 3 στο "όνομα του Ιησού" (3,6.16) δηλώνουν την απουσία του αναληφθέντος Χριστού (1,6-11), τις συνέπειες του οποίου πραγματεύεται το κήρυγμα του Πέτρου. Μολονότι ο Πέτρος μιλά για την εσχατολογική ολοκλήρωση, την οποία κήρυξαν οι "άγιοι προφήτες" (3,20-21), όταν μιλά για αυτήν την προφητεία, παραθέτει το Δευτερονόμιο 18, "ο Κύριος θα αναστήσει έναν προφήτη σαν εμένα" (3,22-23) και συνεχίζει επιβεβαιώνοντας ότι "όλοι οι προφήτες" κάνουν λόγο για την εποχή που ο Θεός θα κάνει κάτι τέτοιο (3,24). Οι προφήτες προφητεύουν για μία εποχή, όταν ο Θεός θα αναστήσει έναν προφήτη, ο οποίος σύμφωνα με το 3,24, θα προφητεύσει για μία εποχή που ο Θεός θα αναστήσει έναν προφήτη. Αυτή η κυκλική προφητεία για έναν εσχατολογικό προφήτη υπαινίσσεται την καθυστέρηση της εσχατολογικής παρουσίας του Χριστού. Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του Hans Conzelmann ο συγγραφέας εξετάζει τη σημασία αυτού και ενός σχετικού περιστατικού (Λκ 17,22-37) για την κατανόηση της εσχατολογίας του Λουκά.

Ενδιαφέροντα άρθρα στο νέο τεύχος του ZAC / Interesting articles in the new of issue of ZAC

Στο νέο τεύχος του Zeitschrift für antikes Christentum 13:2 (2009) δημοσιεύονται μεταξύ άλλων και τα εξής δύο άρθρα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από απόψεως Rezeptionsgeschichte και ιστορίας του αρχέγονου Χριστιανισμού:

Jon O. Ryen, "Baptism in Jordan - for Christians and gnostics : remarkable similarities between Old Syrian baptismal liturgies and the Mandaean 'masbuta'", 282-315

Hans G. Thümmel, "Zwei Anmerkungen zum 'Johanneskommentar' des Origenes",
351-354

Έκκληση της Ι. Μ. Χονγκ Κονγκ

Αγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου,
σας προωθούμε το κείμενο-έκκληση που δημοσίευσε η Ι.Μ. Χονγκ Κογνκ για τα πρόσφατα θύματα των φυσικών καταστροφών στην Ινδονησία σημειώνοντας κι εμείς πως η αγάπη δεν έχει ούτε χρώμα ούτε σύνορα και παρακαλώντας να ανταποκριθείτε:


Εν Χόνγκ Κόνγκ τη 2α Οκτωβρίου 2009

Έκκληση ( Θερμή παράκληση να αναδημοσιευτεί από όλες τις ιστοσελίδες και τα μπλογκς και τα φόρουμ συζητήσεων).

Τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, στις περιοχές της Ιάβας και της Σουμάτρας στην Ινδονησία, καταστροφικοί και φονικοί σεισμοί προκάλεσαν το θάνατο σε 1500 ανθρώπους ( ίσως πάνω από 3000 οι εγκλωβισμένοι στα ερείπει α) ενώ άφησαν αστέγους δεκάδες χιλιάδες.
Τον ίδιο μήνα καταστροφικές και φονικές πλημμύρες έπληξαν τις Φιλιππίνες και κυρίως την περιοχή της Μανίλας. Τραγικός απολογισμός: 300 περίπου νεκροί και 250.000 άστεγοι.
Στη Μανίλα, λόγω της πλημμύρας, σημαντικές φθορές προξενήθηκαν στον Ορθόδοξο Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και στους χώρους όπου στεγάζονται οι ιεραποστολικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκε και απέστειλε στην περιοχή της Ιάβας ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία διανεμήθηκε από τους Ορθοδόξους Κληρικούς σε 400 οικογένειες.
Οι ανάγκες όμως είναι πολλές και η Ιερά Μητρόπολις δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. Γι' αυτό και απευθύνουμε έκκληση και ζητούμε την αρωγή όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να ανακουφίσουμε τις ανάγκες των πληγέντων από τις φονικές φυσικές καταστροφές στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες.
Μπορούμε να χαρίσουμε αγάπη, ελπίδα και ζωή!
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να το κάμει με κατάθεση χρηματικού ποσού:

1. Κατάθεση χρηματικού ποσού σε Λογαριασμό στην Ελλάδα.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
103/296014-12
(Φίλοι Ιεράς Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ)

2. Με αποστολή χρηματικού εμβάσματος στους εξής Λογαριασμούς στο Χόνγκ Κόνγκ:

ORTHODOX METROPOLITANATE
OF HONG KONG AND SOUTHEAST ASIA
704 UNIVERSAL TRADE CENTER
3 ARBUTHNOT RD, HONG KONG
Tel. 00852 25738328-Fax.00852 25738379
Email: office@omhksea.org
Website: www.omhksea.org

Banks:
1. HSBC
S/A: 102-299344-838
Swift code: HSBCHKHHHKH
No 10 Harcourt Rd Hong Kong

2. Standard Chartered
S/A: 447-1-071056-1
Swift code: SCBLHKHHXXX
Central Branch, Shop No 16, GF New World Tower
16-18 Queen's Rd Central Hong Kong

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κάνουμε έκκληση σε ενορίες και μοναστήρια ή ακόμα και στην Εκκλησία της Ελλάδος, της Κρήτης, τις Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, την Εκκλησία της Κύπρου και σε Ορθόδοξες ενορίες σε όλο το κόσμο να κάνουν έρανο κατά τόπους και να αποστείλουν το υστέρημα της αγάπης των ενοριτών στη Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ για να αποσταλεί στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ας κινητοποιηθούμε όλοι συλλογικά. Η αγάπη του Ιησού Χριστού και της Εκκλησίας δεν έχει σύνορα.

πηγή:http://ierapostoli.wordpress.com/2009/10/03/ekklisi_xongkong/

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Ο πληθυσμός της Ρώμης στον 1ο αι. π.Χ. / Rome's population in the 1st c. BC

Στην ιστοσελίδα Yahoo news δημοσιεύεται ένα άρθρο για ένα νέο επιστημονικό πρόγραμμα που στόχο έχει να υπολογίσει τον πληθυσμό της Ρώμης κατά τον 1ο αι. π.Χ. και να εξηγήσει την αύξηση που καταγράφεται σε πηγές της εποχής. Δυο επιστήμονες, ένας θεωρητικός βιολόγος κι ένας ιστορικός της αρχαίας εποχής, χρησιμοποιούν τα ευρήματα των λεγόμενων θησαυρών νομισμάτων για να εκτιμήσουν την αύξηση του πληθυσμού κατά τον 1ο αι. π.Χ. Καταλήγουν ότι ο πληθυσμός της Ρώμης παρουσίασε μείωση κατά τον 1ο αι. π.Χ. κι ότι στην απογραφή συμπεριλαμβάνονταν παιδιά και γυναίκες. Κατά το τ. του 1ου αι. π.Χ. ο συνολικός πληθυσμός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πρέπει να ήταν 4 με 5 εκατομμύρια.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε εδώ.

(Πηγή Jim West)

Ένα άρθρο για τον Δαυίδ και τον Σολομώντα / An article on David and Solomon

Ο Eric Cline, καθηγητής στο Παν/μιο George Washington έχει δημοσιεύσει στο ιστολόγιο The Bible and Interpretation ένα σύντομο κείμενό του σχετικά με την ιστορική ύπαρξη του Δαυίδ και του Σολομώντα. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα μπορεί σήμερα η ύπαρξή τους να θεωρηθεί πιθανή.
Για να διαβάσετε το κείμενο, πατήστε εδώ.

Υπομνήματα στην Κ.Δ. του Adolf Schatter / NT Commentaries of Adolf Schlatter

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

RBL: Βιβλιοκρισίες 5/10/2009

Στο ιστολόγιο του Review of Biblical Literature έχουν αναρτηθεί οι εξής βιβλιοκρισίες:

Lars Aejmelaeus and Antti Mustakallio, eds., The Nordic Paul: Finnish Approaches to Pauline Theology
Reviewed by Erik Heen


Philip S. Alexander, The Targum of Lamentations: Translated, with a Critical Introduction, Apparatus, and Notes
Reviewed by Archie Wright


Sandra Gravett, Karla Bohmbach, F. V. Greifenhagen, and Donald Polaski, An Introduction to the Hebrew Bible: A Thematic Approach
Reviewed by J. Dwayne Howell


Dietrich-Alex Koch, Hellenistisches Christentum: Schriftverständnis-Ekklesiologie-Geschichte
Reviewed by Friedrich Reiterer


Rachel Mairs and Alice Stevenson, eds., Current Research in Egyptology 2005: Proceedings of the Sixth Annual Symposium, University of Cambridge 2005
Reviewed by Roxana Flammini


Reviewed by Mark A. Jennings

Jonathan T. Pennington and Sean M. McDonough, Cosmology and New Testament Theology
Reviewed by Michael J. Lakey


Enno Edzard Popkes, Die Theologie der Liebe Gottes in den johanneischen Schriften: Zur Semantik der Liebe und zum Motivkreis des Dualismus
Reviewed by Jan G. van der Watt

Gershom M. H. Ratheiser, Mitzvoth Ethics and the Jewish Bible: The End of Old Testament Theology
Reviewed by Ben Ollenburger


Reviewed by Nils Neumann

David Sim and Boris Repschinski, eds., Matthew and His Christian Contemporaries
Reviewed by Glenna Jackson


David Wilhite, Tertullian the African: An Anthropological Reading of Tertullian's Context and Identities
Reviewed by Ilaria L. E. Ramelli


Lawrence M. Wills, Not God's People: Insiders and Outsiders in the Biblical World
Reviewed by Lara van der Zee-Hanssen


Frank Yamada, Configurations of Rape in the Hebrew Bible: A Literary Analysis of Three Rape Narratives
Reviewed by Susanne Scholz


Ένα άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος στο νέο MThZ / An article of biblical interest in the new issue of MThZ

Στο νέο τεύχος του Münchner Theologische Zeitschrift 60:2 (2009) δημοσιεύεται μεταξύ άλλων και το εξής άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος:

Gerd Häfner, "'Hat denn Gott sein Volk verstoßen?' (Röm 11,1) : zum Verhältnis von Kirche und Israel aus neutestamentlicher Sicht", 210-221

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος στο νέο τεύχος του JThS / Articles of biblical interest in the new issue of JThS

Στο νέο τεύχος του Journal of Theological Studies 60:2 (2009) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος:

Reinhard G. Kratz, "Eyes and Spectacles: Wellhausen’s Method of Higher Criticism", 381-402
Το έργο του Julius Wellhausen για την εβραϊκή Βίβλο, την Καινή Διαθήκη και τις πρώιμες αραβικές πηγές ασκεί ακόμη και σήμερα ουσιαστική επίδραση στον τρόπο που η σύγχρονη έρευνα παρουσιάζει τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Στο παρόν άρθρο ο συγγραφέας εξετάζει τη μεθοδολογία της υψηλής κριτικής. Η αρχή του Wellhausen ήταν: "δεν είναι μόνο τα γυαλιά σημαντικά, είναι και τα μάτια". Ακολουθώντας αυτήν την αρχή ο συγγραφέας πρώτα περιγράφει τι είδε ο Wellhausen με τα μάτιά του και πώς τα χρησιμοποίησε. Δεύτερον, συζητά τα γυαλιά του Wellhausen και αναρωτιέται πώς ο 19ος αιώνας επηρέασε τον τρόπο που έβλεπε τα πράγματα. Τέλος, εξετάζει τη σημασία που έχει η θέση του Wellhausen για την υψηλή κριτική για τη σύγχρονη έρευνα.

Annette Yoshiko Reed, "The Modern Invention of ‘Old Testament Pseudepigrapha’", 403-436
Αυτό το άρθρο εξετάζει την προϊστορία της σημερινής αντίληψης για τα "ψευδεπίγραφα της Π.Δ." επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στον έργο του Johann Albert Fabricius Codex pseudepigraphus Veteris Testamenti (1713). Εξετάζει το έργο του Fabricius από τέσσερις οπτικές γωνίες: ως επιτομή της γνώσης που αποκτήθηκε από την Αναγέννηση και μετά, ως ένα καθρέφτισμα των συζητήσεων για τις Γραφές στην αρχή της Μεταρρύθμισης, ως ένα λογοτεχνικό μνημείο της αγωνίας που κυριαρχεί κατά τον 17ο και στις αρχές του 18ου αιώνα για την ταυτότητα του συγγραφέα και ως τη βάση για την έρευνα κατά τον 19ο και 20ο αι. του υλικού που συγκεντρώθηκε. Εξετάζοντας τις απαρχές αυτής της ιδέας και της κατηγορίας των "ψευδεπιγράφων" η συγγραφέας αποπειράται να προσφέρει μία ευρύτερη ιστορική προοπτική στη συζήτηση για την επινόηση του όρου των ψευδεπιγράφων.

Gunther Mark, "Jesus ‘Was Close to the Authorities’: The Historical Background of a Talmudic Pericope", 437-466
Η περίφημη περικοπή στο Βαβυλωνιακό Ταλμούδ, Sanhedrin folio 43a, η οποία περιέχει την περικοπή "την παραμονή του Πάσχα κρέμασαν τον Ιησού" και τη μυστηριώδη φράση "ο Ιησούς είχε σχέσεις με τις αρχές", έχει προβληματίσει τους βιβλικούς επιστήμονες, οι οποίοι αναρωτιούνται εάν έχουν μία εκπληκτική μαρτυρία για τη δίκη του Ιησού, η οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν συζητήθηκε. Η κύρια αιτία είναι ότι οι ερευνητές προσέγγισαν το συγκεκριμένο κείμενο ξεκινώντας από την Κ.Δ. Στο άρθρο το κείμενο εξετάζεται μέσα στην ταλμουδική του συνάφεια. Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται ερωτήματα για τα μοτίβα σύνταξης και τους τρόπους σύνθεσης του κειμένου καθώς επίσης και η ταλμουδική ορολογία.
Υποστηρίζεται ότι ο "Ιησούς" σε αυτά τα κείμενα είναι απλά μια μορφή, η οποία αντιπροσωπεύει την ανησυχία των ραββίνων για τη δραστηριότητα των χριστιανών ιεραποστόλων με ιουδαϊκή προέλευση και η όλη συζήτηση είναι απλά μια υποσημείωση στις βιβλικές επιταγές του Δτν 13 όσον αφορά τους Ιουδαίους υπερασπιστές μίας ξένης θρησκείας (Messit). Προκλήθηκαν από τις δραματικές αλλαγές που προϋποθέτουν οι ταλμουδικές συζητήσεις για την messit. H περικοπή είχε ως σκοπό να προσθέσει μία χριστιανική διάσταση στην υφιστάμενη μέσα στο Ταλμούδ συζήτηση για τη θανατική ποινή. Αυτά τα κείμενα δεν είναι αντιχριστιανική πολεμική. Η πρόκληση που οδήγησε τους συγγραφείς τους δεν ήταν να απαξιώσουν τον Χριστιανισμό, αλλά να δώσουν οδηγίες. Σκοπός ήταν η εξίσωση του Χριστιανισμού με την ειδωλολατρία και η διατήρηση της σπουδαιότητας των παραδόσεων της Halakha σε μία εποχή, όπου δρούσαν ξένες προς τον Ιουδαϊσμό μονοθεϊστικές θρησκείες που στηρίζονταν στη Βίβλο.

Andrew Angel, "Inquiring into an Inclusio—On Judgement and Love in Matthew", 527-530

Υπάρχει γενικά συμφωνία μεταξύ των ερμηνευτών ότι τα Μτ 1,23 και 28,20 σχηματίζουν μία inclusio γύρω από το ευαγγέλιο, η οποία τονίζει το θέμα "ο Θεός είναι μαζί μας῾῾ . Ο Ulrich Luz χρησιμοποιεί αυτήν την inclusio για να υποστηρίξει ότι ο Ματθαίος σκοπό έχει να βοηθήσει τον αναγνώστη να καταλάβει ότι η αγάπη είναι ανώτερη της κρίσης, ένα άλλο βασικό θέμα του ευαγγελίου. Ωστόσο αυτή η ανάγνωση δε λαμβάνει υπόψη την σαφή αναφορά στην εσχατολογική κρίση στο Μτ 28,20. Διαβάζοντας το Μτ 28,20 παράλληλε με το Μτ 13,40.49 καθίσταται σαφές ότι ο Ιησούς είναι παρών με τους μαθητές του ως Εμμανουήλ μέχρι που να τους κρίνει ως ο Υιός του Ανθρώπου. Η inclusio παραπέμπει στην παρουσία του Χριστού μαζί με τους μαθητές του μέχρι την ώρα της κρίσης κι έτσι συνδυάζει τα θέματα της παρουσίας και της κρίσης. Αν κυριαρχεί ένα θέμα, αυτό είναι της εσχατολογικής κρίσης.

Urban C. von Wahlde, "The References to the Time and Place of the Crucifixion in the Peri Pascha of Melito of Sardis", 556-569

Μετά τα ευαγγέλια ο Μελίτων Σάρδεων είναι ο πρώτος χριστιανός συγγραφέας για τον οποίο έχουμε τη μαρτυρία ότι αναφέρθηκε στον τόπο, όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς. Οι αναφορές του στον τόπο σταύρωσης θεωρήθηκαν ότι αντικατοπτρίζουν τη γνώση σχετικά με την τοποθεσία του Γολγοθά μέσα στο σχέδιο της Αelia Capitolina του 2ου αι. μ.Χ. Ωστόσο η έρευνα όλων των αναφορών του στον τόπο και στο χρόνο της σταύρωσης υποδηλώνουν ότι αυτές συνδέονται με τους ρητορικούς σκοπούς του Μελίτωνα και δεν είναι ιστορικά αξιόπιστες.