Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Συμπόσιο για το Μυστικό κατά Μάρκον / Symposium on Secret Mark

Ο Jim Davila συγκέντρωσε στο ιστολόγιό του όλες τις πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο με περιλήψεις και σύντομα σχόλια σχετικά με το Συμπόσιο για το Μυστικό κατά Μάρκον που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο. Για να ενημερωθείτε σχετικά με αυτές, πατήστε εδώ.

To κήρυγμα στην Καινή Διαθήκη και σήμερα / Preaching in the NT and today

Στη σελίδα με τις δημοσιεύσεις μου ανάρτησα το κείμενο της εισήγησής μου στην παρουσίαση του νέου Κυριακοδρομίου του Ιδρύματος ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ (8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, Θεσσαλονίκη 8/5/2011).
Για να το διαβάσετε πηγαίνετε στην παραπάνω σελίδα ή πατήστε εδώ.

Review of Biblical Literature 12/5/2011

John J. Ahn and Stephen L. Cook, eds., Thus Says the Lord: Essays on the Former and Latter Prophets in Honor of Robert R. Wilson

Reviewed by Edgar W. Conrad

Scott N. Callaham, Modality and the Biblical Hebrew Infinitive Absolute

Reviewed by Brian L. Webster

Lois K. Fuller Dow, Images of Zion: Biblical Antecedents for the New Jerusalem

Reviewed by Nils Neumann

Jurrien Mol, Collective and Individual Responsibility: A Description of Corporate Personality in Ezekiel 18 and 20

Reviewed by Karin Schöpflin

Grant R. Osborne, Matthew

Reviewed by Craig S. Keener

Jordan D. Rosenblum, Food and Identity in Early Rabbinic Judaism

Reviewed by Robert Brody
Reviewed by Joshua Schwartz

Susanne Scholz, Sacred Witness: Rape in the Hebrew Bible

Reviewed by Eve Levavi Feinstein
Reviewed by Agnethe Siquans

J. Randall Short, The Surprising Election and Confirmation of King David

Reviewed by Steven L. McKenzie

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Εκδήλωση επίδοσης τιμητικού τόμου στον καθ. Ι. Γαλάνη / Festschrift presentation to Prof. J. Galanis

Την Τρίτη 10 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ η τελετή επίδοσης του τιμητικού τόμου στον ομότιμο καθηγητή της Κ.Δ. του ΑΠΘ Ιωάννη Γαλάνη.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης χαιρετισμούς απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Μητροπολίτου Θεσ/κης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Δέσπω Λιάλιου, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μ. Τρίτος και ο Δ/ντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Μ. Χατζηγιάννης. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθ. Δ. Καϊμάκης και η Δ/ντρια του Τομέα Αγίας Γραφής του Τμήματος κ. Άννα Κόλτσιου παρουσίασαν την προσωπικότητα του τιμώμενου καθηγητή.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο επίκουρος καθηγητής της Κ.Δ. του Τμήματος Θεολογίας Χ. Ατματζίδης και η λέκτορας της Κ.Δ. του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Αικ. Τσαλαμπούνη παρουσίασαν πτυχές του επιστημονικού του έργου. Ο πρώτος παρουσίασε τη συμβολή του Ι. Γαλάνη στην ερμηνεία των Α΄ και Β΄ Θεσσαλονικείς και υπογράμμισε τρία βασικά χαρακτηριστικά της ερμηνείας του: την αξιοποίηση της ιστορικοκριτικής μεθόδου και των πορισμάτων της κριτικής του κειμένου και τέλος την εφαρμογή της θεωρίας της πρόσληψης (reception theory), όπου εξετάζεται κριτικά η ερμηνεία του συγκεκριμένου χωρίου μέσα στην προηγούμενη ιστορία της ερμηνείας.
Η δεύτερη ομιλήτρια παρουσίασε το έργο του καθηγητή σχετικά με τη σχέση του ανθρώπου και τη κρίσης. Στις σχετικές μελέτες του ο καθηγητής προσέγγισε ερμηνευτικά εκείνα τα αγιογραφικά χωρία τα οποία αναφέρονται σε αυτή τη σχέση και τόνισε την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και υπόλοιπης κτίσης, το σωτηριολογικό περιεχόμενο αυτής της σχέσης καθώς επίσης και τη συνέχεια μεταξύ τής βιβλικής μαρτυρίας και της υπόλοιπης χριστιανικής παράδοσης. (Για να διαβάσετε την εισήγησή μου, πατήστε εδώ).
Τέλος, στο τρίτο μέρος ακολούθησε η επίδοση του τόμου στον τιμώμενο καθηγηή και ο χαιρετισμός προς τους παρευρισκόμενους. Με τη σεμνότητα και το ήθος που τον διακρίνει ο καθηγητής ευχαρίστησε πρώτα από όλα τον παρευρισκόμενο στην εκδήλωση καθηγητή του Γεώργιο Γαλίτη, την οικογένεια, τους συναδέλφους και τους φίλους του και πρώτιστα τον Θεό.
[Α.Τ.: Για όλους εμάς που είχαμε τη μεγάλη τιμή να είμαστε μαθητές του η σεμνή τελετή της επίδοσης του τόμου ήταν μία ειλικρινής αναγνώριση του έργου και της προσωπικότητας του καθ. Ι. Γαλάνη, ο οποίος για 42 χρόνια υπηρέτησε με συνέπεια και ευθύνη το χώρο της βιβλικής θεολογίας και ερμηνείας. Του είμαστε ευγνώμονες όχι μόνο για τις γνώσεις που μας προσέφερε αλλά πρώτα από όλα για το παράδειγμα ήθους και σεμνότητας]

(Για την φωτογραφία ευχαριστούμε το Λέκτορα της Κ.Δ. του Τμήματος Θεολογίας κ. Μόσχο Γκουτζιούδη)

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στο τρέχον τεύχος του CBQ / In the current issue of CBQ

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Catholic Biblical Quarterly 73:2 (2011) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

 
  • Jeffrey Stackert, "The Sabbath of the land in the holiness legislation : combining priestly and non-priestly perspectives", 239-250
  • Serge Frolov, "'Certain men' in Judges and Samuel : a rejoinder to Mark Leuchter", 251-264
  • Matthew S. Rindge, "Mortality and enjoyment : the interplay of death and possessions in Qoheleth", 265-280
  • Micah D. Kiel, "Tobit's theological blindness", 281-298
  • Andrew R. Angel, "'Crucifixus vincens' : the 'son of God' as divine warrior in Matthew", 299-317
  • William O.: Walker, "Apollos and Timothy as the unnamed 'brothers' in 2 Corinthians 8:18-24", 318-338

Στο τρέχον τεύχος του BBR / In the current issue of BBR

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Bulletin of Biblical Research 21:1 (2011) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

 
  • Michael Graves, "Scholar and advocate : the stories of Moses in midrash 'Exodus Rabbah'", 1-22
  • John I. Lawlor, "The 'At-Sinai narrative' : Exodus 18-Numbers 10", 23-42
  • David Lincicum, "Philo on Phinehas and the Levites : observing an exegetical connection", 43-50
  • Mark D. Mathews, "The genre of 2 Peter : a comparison with Jewish and early Christian testament", 51-64
  • Armin D. Baum, "Revelatory experience and pseudepigraphical attribution in early Jewish apocalypses", 65-92

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Εκδήλωση του ΑΡΤΟΥ ΖΩΗΣ για το Κυριακοδρόμιο / Book presentation of a new collection of Sermons

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 9 Μαΐου 2011 στην αίθουσα "Οδ. Ελύτης" στη ΔΕΘ εκδήλωση με αφορμή την έκδοση ενός νέου Κυριακοδρομίου με γραπτά κηρύγματα βιβλικών καθηγητών για τα ευαγγελικά αναγνώσματα των Κυριακών του λειτουργικού έτους. 

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν "Ο ευαγγελικός λόγος στη  μεταχριστιανική κοινωνία" 

Οι τρεις ομιλητές (καθ. Π. Βασιλειάδης, επίκ. καθ. Π. Υφαντής και λέκτ. Αικ. Τσαλαμπούνη) παρουσίασαν επιμέρους πτυχές του προβλήματος και επεσήμαναν τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισε το κήρυγμα στη ζωή της πρώτης Εκκλησίας και την παρακμή την οποία υπέστη κατά τα νεότερα χρόνια. Σχολίασαν την πραγματικότητα της μεταχριστιανικής μετάλλαξης της σύγχρονης κοινωνίας και τόνισαν την ανάγκη αναβίωσης ενός ζωντανού και ουσιαστικού κηρυκτικού λόγου και της αξιοποίησης του κηρύγματος μέσα στην εκκλησιαστική ζωή ως μαρτυρίας και διακονίας. 

Το νέο βιβλίο ΚΥΡΙΑΚΟΔΡΟΜΙΟ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του ΑΡΤΟΥ ΖΩΗΣ και τιμάται 20 ευρώ. Το νέο αυτό έργο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους ιερείς και θεολόγους αλλά και για τον καθένα που ενδιαφέρεται να μελετήσει τα ευαγγελικά αναγνώσματα

Για να διαβάσετε μία εκτενή παρουσίαση του ΚΥΡΙΑΚΟΔΡΟΜΙΟΥ από το συνάδελφο λέκτορα του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ κ. Μόσχο Γκουτζιούδη, πατήστε εδώ.