Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Open access: Θεματικοί κώδικες / Open access: Thematic manuscripts

Ένας νέος τόμος open access από τις εκδόσεις de Gruyter φιλοξενεί μελέτες σχετικά με ποικίλες κατηγορίες χειρογράφων με συλλογές κειμένων και κωδικοποιήσεων κειμένων. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζω τη μελέτη για τους κανόνες του Ευσεβίου και για τα βυζαντινά κείμενα κατά Ἰουδαίων:

Alessandro Bausi / Michael Friedrich / Marilena Maniaci (επιμ.), The Emergence of Multiple-Text Manuscripts. Series:Studies in Manuscript Cultures 17. de Gruyter 2020

Ο δαίμων της επιληψίας / The demon of epilepsy

Η παράσταση του δαίμονα της επιληψίας στην ασσυριακή πινακίδα
(Σχέδιο: 
Troels Pank Arbøll)
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ηλεκτρονικό περιοδικό LiveScience ο Δανός ασσυρολόγος Troels Pank Arbøll εντόπισε σε ασσυριακή πινακίδα με εξορκισμούς παράσταση ενός δαίμονα ο οποίος θεωρείτο από τους Ασσύριους υπεύθυνος για τα συμπτώματα της επιληψίας. Μία τέτοια αντίληψη βοηθά να καταλάβουμε ανάλογες αναφορές στα συνοπτικά ευαγγέλια (Mκ 9:14-27 και παράλληλα):

Οι ξένοι στα βιβλία των Κριτών και των Βασιλειών / Foreigners in the books of Judges, Samuel, and Kings

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation ο David G. Firth παρουσιάζει εν συντομία το ρόλο που διαδραματίζουν οι ξένοι στα βιβλία των Κριτών, Σαμουήλ και Βασιλειών. Σε αυτά ο ξένος αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως απειλή εναντίον του Ισραήλ αλλά ως το όργανο του Γιαχβέ με το οποίο εκείνος φέρνει τη σωτηρία στο λαό του:

Στο τρέχον τεύχος του CRJ / In the current issue of CRJ

Classical Receptions Journal 12:1 (2020)

  • Carol Atack, "Plato’s queer time: dialogic moments in the life and death of Socrates," 10-31 (abstract)
  • Emily Greenwood, "Thucydideses: authorship, anachrony, and anachronism in Greek historiography," 32-45 (abstract)
  • Constanze Güthenke, "‘For Time is / nothing if not amenable’ — exemplarity, time, reception," 46-61 (abstract)
  • Brooke Holmes, "At the end of the line: on kairological history," 62-91 (abstract)
  • Mark Payne, "Post-apocalyptic humanism in Hesiod, Mary Shelley, and Olaf Stapledon," 91-108 (abstract)






Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού "Μακεδονικά" / In the current issue of "Makedonika"

Μακεδονικά 42 (2017)

  • Κωνσταντίνος Νατσικόπουλος, "Η Άρτεμη μέσα από τις επιγραφές της Μακεδονίας", 1-19
  • Αντώνιος Πέτκος, "Η διαχρονία των αρχαιολογικών χώρων Βεροίας", 21-44

H ιστορία του Ιωσήφ: μια ερμηνευτική πρόταση για το Γεν 37 / Joseph's Story: an interpretation suggestion of Gen 37

Στην ιστοσελίδα The Torah  o oμότιμος καθηγητής Edward L. Greenstein (Πανεπιστήμιο Bar Ilan) αναλύει την ιστορία της απαγωγής και πώλησης του Ιωσήφ στο Γεν 37. Εδώ συνδυάζονται δύο διαφορετικές εκδοχές του πώς ο Ιωσήφ κατέληξε στην Αίγυπτο Ο Greenstein προτείνει αντί για μία προσπάθεια εξήγησης των δύο αυτών εκδοχών με τη βοήθεια της ιστορίας των πηγών, την αποδοχή της έντασης και διαφοράς που υπάρχει μεταξύ τους και την αναζήτηση του βαθύτερου θεολογικού νοήματός της. 

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Βανίλια και ταφικά έθιμα / Vanilla and funeray rituals

Στην ιστοσελίδα ANE Today οι Melissa S. Cradic και Vanessa Linares παρουσιάζουν τα ευρήματα από μία ταφή στην αρχαία Μεγιδδώ της Μέσης Εποχής του Χαλκού (1650-1550 π.Χ). Μεταξύ αυτών και υπολείμματα βανίλιας, κάτι που πιστοποιεί τη χρήση της στις ταφικές τελετές τόσο ως προσφορά στους νεκρούς όσο και ως συστατικό των αρωμάτων που χρησιμοποιούνταν στην ταφή:

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Ένας οδηγός για τον Κάτω Κόσμο / A Guide to the Underworld

Στην ηλεκτρονική έκδοση των Τhe New York Times διαβάστε για την ανακάλυψη ενός αιγυπτιακού βιβλίου, του "Βιβλίου των Δύο Οδών", το οποίο χρονολογείται στα χρόνια του Μέσου Βασιλείου της Αιγύπτου (2055-1650 π.Χ.). Το βιβλίο, το οποίο συνοδεύεται από εικονογράφηση περιγράφει την κάθοδο της ψυχής στον Κάτω Κόσμο και παρέχει, επομένως, σημαντικές πληροφορίες για τις αιγυπτιακές αντιλήψεις περί θανάτου και τη μετά θάνατον ύπαρξη:

Στο τρέχον τεύχος του JOT / In the current issue of JOT

Journal of Translation 15:1 (2019)






Ο Ιωσήφ και τα όρια της σοφίας / Joseph and the Limits of Wisdom

Στην ιστοσελίδα TheTorah διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο του Jan Joosten, ο οποίος αναλύει αφηγηματολογικά την περικοπή Γεν 47:13–26 και συζητά το κατά πόσο ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος λειτουργεί ως υπόδειγμα για τους αναγνώστες της ιστορίας του:

Το πρόσφατο βιβλίο της Paula Fredriksen / Paul Fredrisken's recent book

Στην ιστοσελίδα Jewish Review of Books ο Noah Benjamin Bickart συζητά το περιεχόμενο του πρόσφατου βιβλίου της Paula Fredriksen, When Christians Were Jews: The First Generation (Yale University Press, 2018), στο οποίο η Fredriksen συζητά το λεγόμενο "χωρισμό των οδών" καθώς και τις πρώτες δεκαετίες του αρχέγονου Χριστιανισμού:

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Ευχές για το 2020 / New year wishes

Μωσαϊκό από την Αλικαρνασσό (4ος αι. μ.Χ. - The BritishMuseum)
Αγαπητές κι αγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου αυτή τη χρονιά επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ με τις υπέροχες αυτές λέξεις σχεδιασμένες σε ένα μωσαϊκό του 4ου αι. μ.Χ. στην Αλικαρνασσό. Ας έχουμε στη νέα χρονιά χαρά, υγεία, ειρήνη, ευθυμία και ελπίδα. Και κυρίως, ας τη ζήσουμε! 

Dear blog readers all over the world, allow me to use these wonderful word drawn on a 4th c. CE mosaic from Halicarnassus as wishes for 2020. May this new year bring joy, peace, cheerfulness, and hope. May we live and make the best out of 2020! 

In memoriam +2019

Πολλοί είναι εκείνοι της οικογένειας των βιβλικών θεολόγων που αναπαύθηκαν κατά το 2019. Όλοι τους αγαπητοί συνάδελφοι σε κάποιους από τους οποίους χρωστώ ευγνωμοσύνη. Καθώς το 2019 κλείνει τον κύκλο του ας τους θυμηθούμε κι ας ευχηθούμε να αναπαύονται εν ειρήνη:

Philip J. King (1925-2019)
Larry W. Hurtado (1943-2019)
Ulrich Luz (1938-2019)
Géza Xeravits (1971- 2019)
William Klassen (1930-2019)
Fergus Millar (1935-2019)
Klaus Koch (1926 – 2019)
Lamin Sanneh (1943-2019)


Ο Παύλος και οι φίλοι του / Paul and his Friends

Ο Michael F. Bird δημοσιεύει ένα μικρό άρθρο για την έννοια της φιλίας και τους φίλους και συνεργάτες του Παύλου στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Christian History Institute: 

Η τελευταία πριγκίπισσα των Ασμοναίων / The last Hasmonean princess

Στην ιστοσελίδα TheTorah διαβάστε την ιστορία της Μαριάμμης, συζύγου του Ηρώδη του Μεγάλου, και τελευταία πριγκίπισσας της δυναστείας των Ασμοναίων:

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Στο τρέχον τεύχος του AJA / In the Current Issue of AJA

American Journal of Archaeology 124:1 (2020)

  • Ville Hakanen, "Normative Masculinity and the Decoration of the Tepidarium of the Forum Baths in Pompeii," 37–71 (abstract)
  • Michalis Karambinis, "Gladiatorial and Beast-Fight Monuments from Mytilene," 73–103 (abstract)



Ιουδαίοι και Πομπηία / Jews and Pompeii

Στην ηλεκτρονική εφημερία The Times of Israel η Julie Massis παίρνει αφορμή από τη θέση ενός παλαιότερου βιβλίου (The Jews in Pompeii, Herculaneum, Stabiae and in the Cities of Campania Felix) για να συζητήσει την παρουσία Ιουδαίων στην Πομπηία. Το συγκεκριμένο βιβλίο εκκινώντας από μία αναφορά στους Συβυλλικούς Χρησμούς μάλλον για την καταστροφή της Πομπηίας, την οποία ερμηνεύει ως θεϊκή τιμωρία για την άλωση της Ιερουσαλήμ από τον Τίτο, εκτιμά ότι υπήρχε ιουδαϊκή παρουσία στην αρχαία αυτή πόλη της Ιταλίας. Η συντάκτης του άρθρου παραθέτει τα σχόλια έγκριτων ειδικών σήμερα οι οποίοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους τόσο για το κατά πόσο η μαρτυρία των Σιβυλλικών Χρησμών είναι μια σαφής αναφορά στην καταστροφή της Πομπηίας όσο κυρίως για την πιθανή παρουσία Ιουδαίων στην Πομπηία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία παρουσιάζονται στο σχετικό βιβλίο επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία σύμφωνα με τους ειδικούς. Η μόνη ασφαλής πληροφορία για έναν Ιουδαίο ανάμεσα στα θύματα του Βεζουβίου προέρχεται από τον Ιώσηπο, ο οποίος αναφέρει ότι ο Μάρκος Αντώνιος Αγρίππας (γιος της Δρουσίλλας και του Αντώνιου Φήλικα, διοικητή της Ιουδαίας γνωστού από τις Πράξεις) πέθανε μαζί με τη μητέρα του κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Περισσότερα για το θέμα διαβάστε στο παρακάτω άρθρο:

Μια διαφορετική εκδοχή για την αφορμή της Μακκαβαϊκής επανάστασης / A different version about the beginning of Mattathias' Rebellion

Σύμφωνα με το 1 Μακκ ο ιερέας Ματταθίας κι οι γιοι του ξεκίνησαν τη γνωστή μακκαβαϊκή επανάσταση, την οποία θυμάται και τιμά η ιουδαϊκή εορτή Χανουκά, με αφορμή την προσπάθεια βεβήλωσης του Ναού των Ιεροσολύμων από τον Αντίοχο Δ΄ Επιφανή (175-164 π.Χ.). Κάποιες ωστόσο αρχαίες ραββινικές πηγές διασώζουν μία διαφορετική εκδοχή· η προσπάθεια ενός αξιωματικού των Σελευκιδών να βιάσει την θυγατέρα του Ματταθία προκάλεσε την οργισμένη του εκδίκηση και οδήγησε στην Μακκαβαϊκή επανάσταση. Διαβάστε για αυτό το άρθρο της Dr. Rachel Adelman στη σελίδα TheTorah

Οι 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις βιβλικού ενδιαφέροντος το 2020 / Ten most important archaeological discoveries in 2020

Στο ιστολόγιο Bible Archaeology Report διαβάστε την ανασκόπηση των 10 σημαντικότερων αρχαιολογικών ανασκαφών βιβλικού ενδιαφέροντος για το 2020 σύμφωνα με την αξιολόγηση του ιστολογίου:

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Στο τρέχον τεύχος του RNTh / In the current issue of RNTh

Nouvelle Revue Théologique 141/4 (2019)

  • Alexandre Comte, "La voix amoureuse dans le Cantique des Cantiques," 531-549 (abstract)
  • Pascal-Marie Jerumanis, "En chemin vers la foi : le processus apologétique dans les discours des Actes des Apôtres," 550-568 (abstract)
  • Jean-Marie Brauns, "Sens et contresens de la notion de mystère," 569-582 (abstract)

   
   
   

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Electrum / In the current issue of Electrum

Electrum 26 (2019)



Οι ιουδαϊκές καταβολές των ευαγγελικών αφηγήσεων της γέννησης του Ιησού / The Jewish Background of the Gospel Stories of Jesus' Birth

H γνωστή καινοδιαθηκολόγος Amy-Jill Levine (Vanderbilt University Divinity School) αναλύει τις ευαγγελικές αφηγήσεις της γέννησης του Ιησού κι αναδεικνύει το ιουδαϊκό τους υπόβαθρο. Διαβάστε το κατατοπιστικό της άρθρο στην ιστοσελίδα TheTorah: 

Τι γνωρίζουμε για τα παιδιά στην εποχή της Βίβλου; / What do we know about children in biblical times?

Αυτό το ερώτημα θέτει η Ισραηλινή αρχαιολόγος Dr. Rona Avissar Lewis στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε στα εβραϊκά κι έχει ως θέμα τη ζωή των παιδιών στον αρχαίο Ισραήλ με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα. Η συγγραφέας εφαρμόζει τα εργαλεία της φεμινιστικής ερμηνευτικής ανάλυσης στα αρχαιολογικά ευρήματα κι η εικόνα που προκύπτει από αυτήν την ανάγνωση είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που συνήθως έχουμε για το θέμα:

Tο λευκό ψέμα για τα ρωμαϊκά αγάλματα / The white lie for Roman statues

Στην ιστοσελίδα Vox η  Marie Cascione σχολιάζει τον πολύχρωμο κόσμο των αρχαίων αγαλμάτων. Το σύντομο δημοσίευμα συνοδεύεται από ένα ενδιαφέρον φίλμ (πολύ καλό για να αξιοποιηθεί και σε τάξη):