Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Theology / In the recent issue of Theology

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Theology 113/872 /(2010) δημοσιεύονται μεταξύ άλλων και τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος:

- Jürgen Moltmann, "Do you understand what you are reading? : New Testament scholarship and the hermeneutical question of theology", 83-95
- Richard Bauckham, "A response to Professor Moltmann", 95-96
- Philip Oakeshott, "The wrong conclusion : Mark 16.1-8 and literary theory", 105-113

Πρακτικά επιστημονικής συνάντησης για την προς Ρωμαίους / Proceedings of a colloquium on the Epistle to Romans

Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Parole et Silence ο συλλογικός τόμος με τις εισηγήσεις της επιστημονικής συνάντησης που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2009 στη Σχολή Notre-Dame στο Παρίσι και η οποία είχε ως θέμα της την ερμηνεία της προς Ρωμαίους επιστολής:

Lectures de l'Épître aux Romains : colloque de la Faculté Notre-Dame, 27 et 28 mars 2009, Collège des Bernardins / Éditions Parole et Silence, Paris 2009 , 188 σελίδες
ISBN 978-2-283-61093-0
12 ευρώ

Περιεχόμενα τόμου
-Henry de Villefranche, "La lecture de l'Épître aux Romains au cours des siècles", 9-32
-Patrick Descourtieux, "Lectures patristiques de l'Épître aux Romains", 33-58
-Jean P. Batut, "Sur la lecture de l'Épître aux Romains par Origène : le passage de l'homme charnel à l'homme spirituel", 59-77
-Gilbert Dahan, "Le commentaire de Thomas d'Aquin sur les Romains dans la tradition de l'exégèse médiévale",79-118
-Frédéric Louzeau, "Le Père Gaston Fessard, lecteur de l'Épître aux Romains : comment l'expérience que saint Paul a faite du Christ se réfléchit en 'ontologie de l'histoire'", 119-141
-Alain Joly, "Le conflit des interprétations : lecture protestante", 143-149
-André M. Ponnou-Delaffon, "Lecture catholique de l'Épître aux Romains",151-162
-Éric de Moulins-Beaufort,"Lecture théologique de l'Épître aux Romains", 163-179

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Όταν σου δένουν τα χέρια / When your hands are tied

Αγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου,
η παρακάτω είδηση , η οποία έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σήμερα από το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, είναι ιδιαίτερα θλιβερή και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας:

"Όπως ήδη γνωρίζετε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πληρωμή των συνδρομών ηλεκτρονικών περιοδικών για τα έτη 2009 και 2010, διότι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, παρά τις προσπάθειες του Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link) και τις υποσχέσεις του ΥΠΕΠΘ δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, ούτε υπήρξε πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους των συνδρομών στις ηλεκτρονικές πηγές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως συνέβαινε ανελλιπώς από το 2003. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι εκδότες, παρότι δεν είχαν υπογραφεί συμβάσεις, παρείχαν πρόσβαση στις πηγές τους καθʼ όλη τη διάρκεια του 2009.
Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από τον κ. Βασίλη Παπάζογλου, Ειδικό Γραμματέα για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα κονδύλια που απαιτούνται για τις συνδρομές του 2009 και του 2010 έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2010 και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές, έγιναν από το Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link) προς το Υπουργείο Παιδείας όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση σχετικής ΣΑΕ.
Παράλληλα, ενημερώθηκαν σχετικά οι εκδότες των περιοδικών, αλλά επειδή ήδη μας έχει παραχωρηθεί πρόσβαση για δεύτερο χρόνο χωρίς συμβάσεις και φυσικά χωρίς πληρωμή των οφειλών, τα μηνύματα που δεχόμαστε δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το μέλλον της ενημέρωσης από επιστημονικές πηγές. Οι εκδότες δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν την παροχή της πρόσβασης, εφόσον μάλιστα δεν διαφαίνεται ακόμη δυνατότητα καθορισμού συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις πληρωμές.
Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τραγική κατάληξη για ένα εγχείρημα που σχεδιάστηκε με φιλόδοξους στόχους, τους οποίους όχι μόνο επέτυχε αλλά ξεπέρασε κιόλας και για την οποία δεν ευθύνεται ο Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link). Μια τέτοια κατάληξη θα είναι μη αναστρέψιμη, με οδυνηρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα της χώρας μας.
Δεδομένης και της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας είναι αδύνατο να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τα ιδρύματα με ίδια χρηματοδότηση στις οικονομικές υποχρεώσεις που απαιτεί το ευρύτατο φάσμα επιστημονικής πληροφόρησης που σήμερα παρέχεται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. (Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να δείτε
εδώ).
Κατόπιν τούτου το Δ. Σ. του Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link) θεωρεί ότι έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα για τις εξελίξεις και να προειδοποιήσει ότι είναι πιθανή η διακοπή, στο άμεσο μέλλον, της πρόσβασης σε όλες τις ηλεκτρονικές πηγές που παρέχει ο Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link).
Ήδη ο εκδοτικός οίκος Elsevier ανακοίνωσε ότι προτίθεται μετά το τέλος Φεβρουαρίου 2010 να διακόψει στα μέλη του Σ.Ε.Α.Β. την πρόσβαση στη βάση ScienceDirect, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά του περιοδικά, και στην βιβλιογραφική βάση Scopus."

Α.Τ. : Είναι σωστό η κοινωνία και η πολιτεία να απαιτεί από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να παράγουν επιστημονικό έργο με συνέπεια και επιστημονική ευθύνη, να ενημερώνονται, να αναπτύσσουν γόνιμο διάλογο, να βάζουν -στο μέτρο του δυνατού -ένα ακόμη λιθαράκι στο οικοδόμημα της επιστήμης και έτσι να προσφέρουν στο γενικό καλό. Τι γίνεται όμως, όταν η ίδια η πολιτεία σου στερεί τα μέσα για να εκπληρώσεις τους στόχους που η ίδια θέτει; Πώς μπορείς να δημιουργήσεις, όταν σου δένουν τα χέρια; Όταν σου δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις, σου γκρεμίζει όμως τις γέφυρες; Είναι τελικά η έρευνα και η εκπαίδευση εκείνη που πρέπει να πληρώσει το θλιβερό τίμημα της οικονομικής λιτότητας; Ας ελπίσουμε πως όχι, πως τελικά η στέρηση των ερευνητικών εργαλείων θα είναι προσωρινή...

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Η σπουδαιότητα των Μικρών Προφητών / The importance of the Minor Prophets

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί ένα νέο σύντομο κείμενο της καθ. της Π.Δ. στο Θεολογικό Σεμινάριο του Lancaster Julia M. O'Brien με θέμα τη σπουδαιότητα των λεγόμενων Μικρών Προφητών (αλλά και όλων των προφητικών βιβλίων της Π.Δ. γενικότερα). Από το κείμενο σταχυολογούμε δύο ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μας σημεία:
"I’m not particularly interested in the historical Amos, and I don’t think I want to know the historical Nahum. When I analyze how a book portrays a prophet, I’m not looking for clues to an actual person. Rather, I’m trying to understand the rhetorical and ideological interests of the writer(s), as well as their interaction with the ideological interests of readers. How does this text imagine the world and what are the social, political, and ethical implications of that construal? What work might this text have done in the ancient world? What work does it do on contemporary readers? ...The ideological weight of prophetic books, it seems, is not just the concern of academics. But academics can offer careful analysis about how and why the prophets are being used the way they are. What assumptions allow someone to move directly from the ending of Amos to specific land claims? Does the rest of the book complicate that understanding? Is Jonah truly an anti-nationalist manifesto? What is the ideological import of this tale of a reluctant prophet?"
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε εδώ.

Στο νέο τεύχος του MittChrArch / In the new issue of MittChrArch

Στο νέο τεύχος του Mitteilungen zur christlichen Archäologie 15 (2009) δημοσιεύονται διάφορα άρθρα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με την ιστορία της ιουδαϊκής Διασποράς και την ιστορία του κειμένου της Κ.Δ. και την εικονογραφική του πρόσληψη:

    • Leonard V. Rutgers, "Neue Recherchen in den jüdischen und frühchristlichen
      Katakomben Roms : Methode, Deutungsprobleme und historische Implikationen einer Datierung mittels Radiokarbon", 9-24
    • Vasiliki Tsamakda, "Eine ungewöhnliche Darstellung der Heilung des Paralytikers in der Domitilla-Katakombe : zur Verwendung des Wunderstabes in der frühchristlichen Kunst", 25-46
    • Hans Förster, "Zwei Papyrusfragmente mit sahidischen Texten aus dem Neuen Testament (Lk 9,12b. 17c-18. 22b-23a und Gal 4,20c-24a. 25c-28) : Edition von P.Vindob. K. 7654 und P.Vindob. K. 7598", 77-84

Στο νέο τεύχος του Bibliotheca Sacra / In the new issue of Bibliotheca Sacra

Στο νέο τεύχος του Bibliotheca Sacra 167/665 (2010) δημοσιεύονται μεταξύ άλλων και τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος:
  • Jerry M. Hullinger, "The function of the millennial sacrifices in Ezekiel's temple : part 1", 40-57
  • Jay E. Smith, "Slogans in 1 Corinthians", 68-88


Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Βρέθηκε τμήμα τείχους της Ιερουσαλήμ της εποχής του Πρώτου Ναού / Discovery of First Temple period wall in Jerusalem


Αναρτήθηκε σήμερα η είδηση της ανεύρεσης τμήματος δρόμου και τειχών στην Ιερουσαλήμ, τα οποία χρονολογούνται στην εποχή του Πρώτου Ναού (κατά μία εκτίμηση της εποχής του Σολομώντος). Το τμήμα του τείχους έχει έκταση 70 μέτρα και βρέθηκε στην περιοχή γνωστή ως Ophel, ανάμεσα στην πόλη του Δαυίδ και στο νότιο τείχος του όρους του Ναού. Στο φως ήρθαν μία εσωτερική πόλη που οδηγούσε στη βασιλική περιοχή της πόλης, ένας βασιλικό κτίριο δίπλα σε αυτήν κι ένας πύργος που έβλεπε προς την κοιλάδα Kidron.

Για να διαβάσετε τα σχετικά δημοσιεύματα, πηγαίνετε στις παρακάτω διευθύνσεις:

Στο νέο τεύχος του ZKTh / In the new issue of ZKTh

Στο νέο τεύχος του Zeitschrift für katholische Theologie 132:1 (2010) δημοσιεύονται μεταξύ άλλων και τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος:

  • Anthony Dupont - Karim Schelkens, "Katholische Exegese vor dem Zweiten Vatikanischen Konzil (1960-1961)", 1-24
  • Georg Fischer, "Das Jeremiabuch als Spiegel der Schrift- und Lesekultur in Israel", 25-46

Στο νέο τεύχος του RestQ / In the new issue of RestQ

Στο νέο τεύχος του Restoration Quarterly 52:1 (2010) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος:
  • Wade Berry, "Paul, people, and pointing the way : exploring the relationship between Paul's anthropology and his practice of leadership", 1-17
  • Jack P. Lewis, "The Lord has created a new thing on the earth", 19-28
  • Joe E. Walters, "How beautiful are my feet : the structure and function of Second Isaiah references in Paul's letter to the Romans", 29-39

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Βιβλιοκρισίες στο RBL 20/2/2010

Οι νέες βιβλιοκρισίες στην ηλεκτρονική έκδοση του Review of Biblical Literature:

Izak Cornelius and Louis Jonker, eds., "From Ebla to Stellenbosch": Syro-Palestinian Religions and the Hebrew Bible
Reviewed by Friedrich T. Schipper

Ellen F. Davis, Scripture, Culture, and Agriculture: An Agrarian Reading of the Bible
Reviewed by Robin Gallaher Branch

Luke Gärtner-Brereton, The Ontology of Space in Biblical Hebrew Narrative: The Determinate Function of Narrative 'Space' within the Biblical Hebrew Aesthetic
Reviewed by Frank H. Polak

Michael Fox, Proverbs 10-31: A New Translation with Introduction and Commentary
Reviewed by Bruce K. Waltke

Philip McCosker, ed.,
What Is It That the Scripture Says? Essays in Biblical Interpretation, Translation and Reception in Honour of Henry Wansbrough OSB
Reviewed by Thomas J. Kraus

John Van Seters, The Biblical Saga of King David
Reviewed by Walter Dietrich

John Fleter Tipei, The Laying on of Hands in the New Testament: Its Significance, Techniques, and Effects
Reviewed by Everett Ferguson

Timo Veijola; Walter Dietrich, ed., Leben nach der Weisung: Exegetisch-historische Studien zum Alten Testament
Reviewed by Thomas Römer

Chris A. Vlachos, The Law and the Knowledge of Good and Evil: The Edenic Background of the Catalytic Operation of the Law in Paul
Reviewed by James M. Howard

Norman Whybray, Job
Reviewed by F. Rachel Magdalene

Marguerite Yon, The City of Ugarit at Tell Ras Shamra
Reviewed by Dirk Paul Mielke

Magnus Zetterholm, Approaches to Paul: A Student's Guide to Recent Scholarship
Reviewed by David G. Horrell

Τα πρακτικά της πρώτης συνάντησης Princeton-Prague για τον ιστορικό Ιησού / First Princeton-Prague Conference Proceedings on Jesus Research


Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Eerdmans ο τόμος των πρακτικών της πρώτης συνάντησης για τον ιστορικό Ιησού των πανεπιστημίων Princeton και Prague:

James H. Charlesworth / P. Pokorný, Jesus Research: An International Perspective. The First Princeton-Prague Symposium on Jesus Research Prague 2005, Eerdmans 2009, (336 σελίδες)
ISBN: 9780802863539
περίπου 23 ευρώ (pb)

Περιεχόμενα
  • James H. Charlesworth, "Introduction: Why Evaluate Twent-Five Years of Jesus Research?", 11-15
  • Stanley E. Porter, "A Dead End or a New Beginning? Examining the Criteria for Authenticity in Light of Albert Schweitzer", 16-35
  • Jens Schröter, "Jesus of Galilee: The Role of Location in Understanding Jesus", 36-55
  • James H. Charlesworth, "From Old to New: Paradigm Shifts Concerning Judaism, the Gospel of John, Jesus, and the Advent of 'Christianity'", 56-72
  • Carsten Clausen, "Turning Water to Wine: Re-reading the Miracle at the Wedding in Cana", 73-97
  • Gerd Theißen, "Jesus as an Itinerant Teacher: Reflections form Social History on Jesus' Roles", 98-122
  • Michael Wolter, "Jesus as a Teller of Parables: On Jesus' Self-Interpretation in His Parables", 123-139
  • Klaus Haacker, "'What Must I Do to Inherit Internal Life?' Implicit Christology in Jesus' Sayings about Life iand the Kingdom", 140-153
  • Rudolf Hoppe, "How Did Jesus Understand His Death? The Parables in Eschatological Prospect", 154-169
  • Petr Pokorný, "Demoniac and Drunkard: John the Baptist and Jesus According to Q 7:33-34", 170-181
  • Craig Evans, "'Have You Not Read...? ' Jesus' Subversive Interpretation of Scripture", 182-198
  • Tom Holmén, "A Contagious Purity: Jesus' Inverse Strategy for Eschatological Cleanliness" , 199-229
  • Ulrich Luz, "Founding Christianity: Comparing Jesus and Japanese ' New Religions", 230-254