Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

RBL 21.8.2010

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Review of Biblical Literature οι εξής βιβλιοκρισίες:

Hector Avalos, Sarah Melcher, and Jeremy Schipper, eds., This Abled Body: Rethinking Disabilities in Biblical Studies
Reviewed by William R. G. Loader

Joseph Blenkinsopp, Judaism, the First Phase: The Place of Ezra and Nehemiah in the Origins of Judaism
Reviewed by Joshua Schwartz

Roland Boer, Political Myth: On the Use and Abuse of Biblical Themes
Reviewed by Gilbert Lozano

Roland Boer and Jorunn Οkland, eds., Marxist Feminist Criticism of the Bible
Reviewed by Michael J. Lakey

Detlev Groddek and Maria Zorman, eds., Tabularia Hethaeorum: Hethitologische Beiträge: Silvin Kosak zum 65. Geburtstag
Reviewed by Paul Sanders

Joel S. Kaminsky, Yet I Loved Jacob: Reclaiming the Biblical Concept of Election
Reviewed by Hallvard Hagelia

Mosheh Lichtenstein, Moses: Envoy of God, Envoy of His People
Reviewed by Danny Mathews

Hanne Loland, Silent or Salient Gender? The Interpretation of Gendered God-Language in the Hebrew Bible, Exemplified in Isaiah 42, 46, and 49
Reviewed by Claudia D. Bergmann

Robin Routledge, Old Testament Theology: A Thematic Approach
Reviewed by Don Collett

C. Kavin Rowe, World Upside Down: Reading Acts in the Graeco-Roman Age
Reviewed by Rubén Dupertuis

Στο τρέχον τεύχος του KuD / In the current issue of KuD

Στο τρέχον τεύχος του Kerygma und Dogma 56:3 (2010) δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος της μελέτης του G. Wenz σχετικά με την έρευνα για τον απόστολο Παύλο:

Gunther Wenz, "Old Perspectives on Paul. Forschungsgeschichtliche Epilegomena zum Paulusjahr (2. Teil)", 225-255
Ο συγγραφέας εστιάζει το ενδιαφέρον του στις τρεις βασικές φάσεις της έρευνας για τον Παύλο: "Old Perspective", "New Perspective" (J. Dunn, E.P. Sanders) και "Post New Perspective". Aπώτερος στόχος του είναι να διερευνήσει τη θέση του Παύλου και της διδασκαλίας του μέσα στην Κ.Δ. και στο θεολογικό πλαίσιο του Χριστιανισμού του 1ου αι. Σε αυτό το μέρος της μελέτης του λαμβάνει υπόψη του και συζητά την υπαρξιακή ερμηνεία του Rudolf Bultmann, και τη μελέτη του Albert Schweitzer για τον εσχατολογικό μυστικισμό του Παύλου. Τέλος, αναφέρεται και στη θεωρία του Ferdinand Christian Baur για τον αρχέγονο Χριστιανισμό.

Ένα νέο περιοδικό για τον αρχαίο Ιουδαϊσμό / A new Journal on Ancient Judaism


Από τον εκδοτικό οίκo Vandenhoeck & Ruprecht κυκλοφόρησε ένα νέο περιοδικό, με το όνομα Journal of Ancient Judaism (JAJ), που θα φιλοξενεί άρθρα σχετικά με την ιουδαϊκή γραμματεία, κουλτούρα, θρησκεία και ιστορία από την εποχή της Βαβυλώνιας Αιχμαλωσίας μέχρι και την εποχή του Ταλμούδ. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου (πατήστε εδώ και στη συνέχεια επιλέξτε Kostenloser Download).

Mεταξύ των άλλων στο πρώτο τεύχος του περιοδικού δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Berlin, Adele
Legal Fiction: Levirate cum Land Redemption in Ruth
S. 3–18

Goff, Matthew
Monstrous Appetites: Giants, Cannibalism, and Insatiable Eating in Enochic Literature
S. 19–42

Eshel, Hanan / Eshel, Esther / Lange, Armin
»Hear, O Israel« in Gold
S. 43–64

Noam, Vered
Ritual Impurity in Tannaitic Literature: Two Opposing Perspectives
S. 65–103


Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Το βιβλίο του W. Wrede για τον Παύλο online / W. Wrede's book on Paul online

Ο Mark Goodacre παραπέμπει στη γερμανική έκδοση του βιβλίου του W. Wrede, Paulus, την οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να διαβάσει και να καταφορτώσει στο archives.org (πατήστε εδώ). Επιπλέον ο ίδιος έχει ανεβάσει στο δικό του ιστοχώρο την αγγλική μετάφραση του βιβλίου:

W. Wrede, Paul (translated by E. W. Lummis; London: Philip Green, 1907) [PDF]

Το νέο τεύχος του DSD / The current issue of DSD

Στο τρέχον τεύχος του Dead Sea Discoveries 17:2 (2010) δημοσιεύονται μεταξύ άλλων τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος:

James C. VanderKam, "Jubilees 46:6-47:1 and 4QVisions of Amram", 141-158

Στο παρόν άρθρο εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι συγγραφείς του εβραϊκού βιβλίου των Ιωβηλαίων και των αραμαϊκών Οραμάτων του Άμραμ χρησιμοποίησαν το μοτίβο ενός χαναανιτικού-αιγυπτιακού πολέμου καθώς αντιμετώπιζαν τα ζητήματα που προέκυπταν από τις διηγήσεις στο τέλος του βιβλίοy της Γένεσης και στην αρχή εκείνου της Εξόδου. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο συγγραφέας του ενός έργου χρησιμοποίησε το άλλο. Μάλλον ο πόλεμος σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να είναι ένα μοτίβο που το είχαν και οι δύο συγγραφείς στη διάθεσή τους, όταν συνέθεταν τα έργα τους και ότι ο καθένας το υιοθέτησε ή το προσάρμοσε ανεξάρτητα από τον άλλο.

John Elwolde, "The Hodayot's Use of the Psalter: Text-critical Contributions (Book 3: Pss 73-89)", 159-179
Aυτό είναι το τρίτο άρθρο σε μία σειρά σύντομων μελετών, οι οποίες αναλύουν εκτενείς σχέσεις μεταξύ των Ψαλμών και της Hodayot, διότι η Hodayot μπορεί να ρίξει φως στην ανάπτυξη των κειμένων του Ψαλτήρα. Τα κείμενα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο είνα τα εξής: Ψα 77,6.7. 77,18. 78:15.38.69. 79,8. 80,13. 82,3. 86.4.12. 86,14/54,5. 88,4. 89,6.7.8.10.12.

Benedikt Eckhardt, "Meals and Politics in the Yahad: A Reconsideration", 180-209
Ο "Κανονισμός της Κοινότητας" (1QS) ορίζει την προετοιμασία των γευμάτων σύντομα και όχι ιδιαίτερα κατατοπιστικά, κάτι που οδήγησε σε διάφορες υποθέσεις σχετικά με τη λατρευτική σημασία και τον πολιτικό χαρακτήρα των γευμάτων που λάμβαναν χώρα στη yahad. Στην παρούσα ανάλυση ο συγγραφέας προσπαθεί να καταδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε μέσα στα κείμενα του Κουμράν που να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό των γευμάτων είτε ως "άγια" είτε ως "πολιτικά" με την έννοια που συνήθως δίνεται σε αυτούς τους όρους. Δεν υπάρχει επίσης κανένα ίχνος αντι-ελληνιστικής τάσης. Τα γεύματα είναι πολιτικά με μία διαφορετική σημασία της λέξης και σκοπό έχουν να αναπαραστήσουν τις ιεραρχίες και να τις εντυπώστουν στην καθημερινή πράξη. Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν την θέση των ιερέων καθιστούν τη σημειολογία που εν δυνάμει συνδέεται με τη λατρεία κατανοητή ως την προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο αναφοράς, το οποίο καθιστά αναπόφευκτα αποδεκτή την θέση του ιερέα μέσα στην κοινότητα.

Yoav Farhi - Randall Price, "The Numismatic Finds from the Qumran Plateau Excavations 2004-2006, and 2008 Seasons", 210-225
Το άρθρο περιέχει την προκαταρκτική έκθεση για τα εννέα νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 2ο αι. π.Χ. μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. και τα οποία βρέθηκαν κατα τις ανασκαφές του 2004-6 και 2008 στο υψίπεδο του Κουμράν και τις οποίες διενήργησε ομάδα αρχαιολόγων υπό τη διεύθυνση του Dr. Randall Price του Liberty University με τη βοήθεια των Ισραηλινών αρχαιολόγων Dr. Oren Gutfeld και Yakov Kalman.

Ιουδαϊκός προσηλυτισμός στην εποχή του Δεύτερου Ναού / Jewish Proselytism in the Second Temple period

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Michael F. Bird στο οποίο ο συγγραφέας ασχολείται με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα κατά πόσο ο μεταιχμαλωσιακός Ιουδαϊσμός και ιδιαίτερα εκείνος της εποχής της Κ.Δ. χαρακτηρίζεται από μία τάση ιεραποστολής και προσηλυτισμού εθνικών. Ο Bird παρουσιάζει τις δύο βασικές τάσεις στην έρευνα και στη συνέχεια συζητά τα κλασικά κείμενα των πηγών, τα οποία παρουσιάζονται ως επιχειρήματα υπέρ της εκδήλωσης ενός τέτοιου δυναμικού ιουδαϊκού προσηλυτισμού. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ξεχωριστή κι ότι στο μεταιχμαλωσιακό Ιουδαϊσμό δεν παρατηρείται μία ομοιόμορφη τάση απέναντι στους εθνικούς. Γενικά ωστόσο μπορεί να σημειωθεί μία πρόθυμη αποδοχή των εθνικών, στην περίπτωση που επιθυμούν να γίνουν προσήλυτοι, όχι όμως μία εσκεμμένη και συνειδητή ιεραποστολική δράση. Αυτή η στάση σίγουρα προκύπτει από την κατάσταση την οποία βιώνουν οι διάφορες ιουδαϊκές ομάδες στη Διασπορά.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του M. Bird, πατήστε εδώ.
[Α.Τ.: Οπωσδήποτε το ζήτημα του ιουδαϊκού προσηλυτισμού δεν μπορεί να απαντηθεί με απόλυτη βεβαιότητα, δεδομένου ότι -όπως συμβαίνει γενικά με τις πηγές αυτής της εποχής - οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές και ποικίλης αξιοπιστίας και προέλευσης. Ωστόσο -και χωρίς με αυτό να ακυρώνεται το τελικό συμπέρασμα του Bird-δε φαίνεται από κάποιες πηγές, με πολεμικό κυρίως εναντίον των Ιουδαίων ύφος, ότι ο προσηλυτισμός εθνικών ήταν πάντοτε ένα ακούσιο αποτέλεσμα της παρουσίας των ιουδαϊκών κοινοτήτων μέσα στις πόλεις των εθνικών. Αντίθετα κάποιες φορές ήταν μία περισσότερο συνειδητή πράξη. Οι κατηγορίες, για παράδειγμα, εναντίον των Ιουδαίων για προσηλυτισμό που προκάλεσαν την εκδίωξή τους από τη Ρώμη κατά καιρούς, κι όταν ακόμη ήταν ένα είδος "στημένης" και αβάσιμης κατηγορίας και φυσικά ήταν μεμονωμένα περιστατικά, μπόρεσαν να βρουν απήχηση προφανώς, γιατί υπήρχε η εντύπωση ήδη ότι οι Ιουδαίοι ή κάποιοι από αυτούς (οι οποίοι όμως για ευνόητους λόγους χαρακτηρίζονταν με το γενικό όρο "Ιουδαίοι") προσπάθησαν να προσελκύσουν στην ιουδαϊκή πίστη εθνικούς. Είναι επίσης βέβαιο ότι ο βαθμός προσέλκυσης διέφερε από κοινότητα σε κοινότητα ή από άτομο σε άτομο, όπως έδειξε ο S. Cohen στο πολύ κατατοπιστικό του άρθρο "Crossing the Boundaries and Becoming a Jew" (HTR 82: 1989, 13-33) κι αυτό συνδέεται άμεσα με την πολιτικοκοινωνική κατάσταση που επικρατούσε στις διάφορες περιοχές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπου ζούσαν Ιουδαίοι.]

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ψηφιοποιημένα χειρόγραφα της Κ.Δ. στην Biblioteca Medicea Laurenziana / Digitized manuscripts in Biblioteca Medicea Laurenziana

Στο ιστολόγιο Evangelical Textual Criticism ο Tommy Wasserman ανάρτησε δύο ανακοινώσεις σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο ψηφιοποιημένων χειρογράφων της Κ.Δ. που φυλάσσονται στην Biblioteca Medicea Laurenziana. O Tommy παρέχει αναλυτικό κατάλογο τους σχετικούς δεσμούς (links) των χειρογράφων αυτών. Για να βρεθείτε στις σχετικές αναρτήσεις, πατήστε εδώ και εδώ.

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Η επόμενη συνάντηση της EABS / The next international meeting of EABS


Με χαρά ανακοινώνουμε ότι η επόμενη συνάντηση της European Association of Biblical Studies θα λάβει χώρα στην πόλη μας, Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 8 έως 11 Αυγούστου 2011.

Θα επανέλθουμε σε επόμενες ανακοινώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες. Για όσους δε γνωρίζουν την εταιρία και θα ήθελαν να πληροφορηθούν περισσότερα μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της: http://www.eabs.net/index.aspx


ΕABS Meeting 2011

Thessaloniki, GR

8/8/2011 - 11/8/2011

Το νέο τεύχος του Rivista Biblica / The current issue of Rivista Biblica

Στο τρέχον τεύχος του Rivista biblica 58:1 (2010) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

  • Erich Zenger, "Dai salmi al Salterio : nuove vie della ricerca", 5-34
  • Nicoletta Gatti, "Fraternità come ricerca : lettura di Mt 18,15-17 in prospettiva comunicativa", 35-66
  • Giuseppe DeVirgilio, "La 'debolezza' (astheneia) come categoria teologica in 1-2 Corinzi", 67-99

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Το τρέχον τεύχος του Biblische Notizen / The current issue of Biblische Notizen

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Biblische Notizen 145 (2010) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Raquel Gilboa, On Norms and Essence; A Different Light on “Bad” (Genesis 2-8), 5-12
Στο άρθρο εξετάζεται ο γνωστός στίχος Γεν 8, 21, όπου η ανθρώπινη φύση περιγράφεται κατά βάση άνομη ή κακή. Το κεντρικό σημείο είναι η διάκριση μεταξύ του "κακού" (στα αγγλικά evil) και του "φαύλου" - ra και ro’a. Ο συγγραφέας καταλήγει ότι η ορθή μετάφραση του Γεν 8, 21 θα πρέπει να είναι "φαύλος".

Herbert Migsch, "Ex 26,9; Ri 9,45; Jdt 11,15: noch drei modale pseudokonsekutive Satzgefüge in der Vulgata", 13-23
Σε κάθε ένα από τους τρεις στίχους της Vulgata Έξ 26, 9, Κρ 9, 45 και Ιουδείθ 11, 15, υπάρχει μία σύνθετη πρόταση της οποίας η δευτερεύουσα πρόταση αρχίζει - σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία - με το συμπερασματικό σύνδεσμο ita ut ("έτσι ώστε"). Ωστόσο, οι προτάσεις δεν είναι συμπερασματιτές αλλά δυνητικές-επεξηγηματικές σύνθετες προτάσεις ("με το ..."): η εξαρτώμενη πρόταση αρχίζει με το σύνδεσμο ut, ενώ το επίρρημα ita βρίσκεται στην κύρια πρόταση. Ο Ιερώνυμος μετέφρασε ελεύθερα διατυπώνοντας δυνητικές-επεξηγηματικές σύνθετες προτάσεις.

Shlomo Bahar, "'He erected altars to the Baal' (2Kgs 21,3). The absence of iconic objects in cultic sites for 'Other gods' in the Biblical narrative", 25-36
Η αρχαιολογική έρευνα για την αρχαία Εγγύς Ανατολή της πρώτης χιλιετίας π.Χ. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εθνικές ομάδες απέφευγαν να αναπαριστούν τους θεούς τους ανθρωπομορφικά, κατά τρόπο ανάλογο όπως έκαναν και οι πιστοί του Γιαχβέ. Αυτή η στάση δεν ήταν αποτέλεσμα ενός μονοθεϊσμού και μίας αφηρημένης αντίληψης για τη θεότητα. Οι βιβλικές μαρτυρίες για την απουσία ειδώλων στη λατρεία του Βαάλ ταιριάζουν με τις αρχαιολογικές πληροφορίες και είναι τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση ιστορικά αξιόπιστες.

David Morgan, "Land and Temple as Structural and Thematic Marks of Coherence for the Hebrew Edition of the Book of the Twelve", 37-55
Όλο και συχνότερα στα τελευταία χρόνια οι ερμηνευτές θέτουν το ερώτημα εάν θα έπρεπε το Βιβλίο των Δώδεκα (Δωδεκαπρόφητον) να διαβαστεί ως τέτοιο - ως δηλαδή ένα βιβλίο. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι Δώδεκα μπορούν να διαβαστούν ως μία "ενότητα" (με βάση την μαρτυρία των αρχαίων χειρογράφων) και ως μία "συνοχή" (με βάση το σημερινό σώμα των προφητικών κειμένων) με τη βοήθεια ενός προγράμματος ανάγνωσης που αναδεικνύει τα Leitmotifs της "γης" και του "ναού". Από τον Ωσηέ μέχρι τον Μαλαχία, η εβραϊκή έκδοση των Δώδεκα είναι ένα κείμενο που συζητά την ανέγερση του Ναού για τον περσικό Yehud.

Wolfram Herrmann, "Die mystische Komponente in der alttestamentlichen Religion", 57-85
Σκοπός του συγγραφέα είναι να αποδείξει ότι η Π.Δ. διασώζει μαρτυρίες για το μυστικιστικό στοιχείο ως τμήμα της Ισραηλιτικής πίστης. Αυτό διακρίνεται στον τρόπο που παρουσιάζεται η αγάπη και τα άλλα δυνατά αγαπητικά αισθήματα προς τον Θεό. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί εδώ τον όρο "μυστικιστικός" επειδή δεν υπάρχει ένας γενικά αυθεντικός ορισμός του όρου και ο Ισραήλ είχε έναν δικό του μυστικισμό.

Stefan Bojowald, "Ein Beispiel für ein semitisches Hithpael im Ägyptischen?", 87-89
Στο παρόν άρθρο γίνεται η πρώτη επιστημονική ανάλυψη της λ. "itrcg" στον pBoulaq 6, recto IX, 8. Σκοπός του συγγραφέα είναι να καταδείξει ότι η λέξη μπορεί να ερμηνευθεί ως μορφή της σημιτικής Hithpael.

Stefan Schreiber, "Am Rande des Krieges. Gewalt und Gewaltverzicht bei Jesus von Nazaret", 91-112
Στο άρθρο εξετάζεται η στάση του Ιησού από τη Ναζαρέτ απέναντι στον πόλεμο και στη βία σε σχέση προς τις σύγχρονες προς αυτόν πολιτικές καταστάσεις. Λαμβάνονται επίσης υπόψη οι μεσσιανικές αντιλήψεις των Ιουδαίων και τα επαναστατικά κινήματά τους. Θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανη η μεσσιανική εμφάνιση του Ιησού, προτού συζητηθύν οι διάφορες δηλώσεις του για τον πόλεμο. Λαμβάνοντας τις πράξεις βίας στους εξορκισμούς του Ιησού οδηγούμαστε στην ένταξη του ζητήματος της βίας μέσα στη συνάφεια της εξαγγελίας εκ μέρους του Ιησού της εσχατολογικής βασιλείας του Θεού, η οποία ήδη άρχισε. Όπως προκύπτει από την σκιγράφηση των πολιτικών θέσεών του, ο Ιησούς δεν ήταν παρά τη μη βίαιη στάση του "α-πολιτικός".

Peter-Ben Smit, "Zur Ein καί, epexegeticum mit Folgen. Eine Notiz zu Matthäus 12,30", 113-118
Η σχέση μεταξύ των δύο μερών του Μτ 12, 30, τα οποία συνδέονται με το καί, προκαλεί εξηγητικές δυσκολίες. Στο σύντομο αυτό άρθρο ο συγγραφέας προτείνει να διαβαστεί το και ως και epexegeticum. Με αυτόν τον τρόπο τα δύο μέρη του στίχου μπορούν να θεωρηθούν στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους: η σύναξη με τον Ιησού φαίνεται να είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο πραγματοποιείται το να είναι κανείς μαζί με τον Ιησού.

Anthony Alcock, "Notes on the Coptic Translations of the Construction έν τῷ + Infinitive in Luke", 119-123
Το σύντομο αυτό άρθρο έχει ως θέμα του τη γραμματική δομή που απαντά στο ευαγγέλιο του Λουκά περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλο ευαγγέλιο: την πρόθ. ἐν ακολουθούμενη από ουσιαστικοποιημένο απαρέμφατο. Οι δύο βασικές διάλεκτοι της κοπτικής (σαχιδικά και βοχαϊρικά) έχουν μια παρόμοια δομή, η οποία όμως δεν χρησιμοποιείται πάντοτε για να αποδώσει την ελληνική έκφραση. Ο συγγρ. συζητά τις παρόμοιες διατυπώσεις σε αρχαιότερες φάσεις της αιγυπτιακής και στη συνέχεια παρουσιάζει και σχολιάζει το κείμενο των σαχιδικών και βοχαϊρικών μεταφράσεων των σχετικών περικοπών του Λουκά.

Η στήλη Merneptah και η αρχαιολογία / Merneptah stele and archaeology

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί ένα σύντομο άρθρο του Todd Bolen σχετικά με τη στήλη Merneptah και τις πληροφορίες που παρέχει σχετικά με την παρουσία Ισραηλιτών στη χώρα. Ενώ οι αρχαιολογικές μαρτυρίες συνδέουν την παρουσία των Ισραηλιτών με τη δημιουργία μικρών χωριών στην κεντρική ορεινή Παλαιστίνη γύρω στα 1100 π.Χ., η στήλη μαρτυρεί την ύπαρξη των Ισραηλιτών ήδη από το 1209 π.Χ. Για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο, πατήστε εδώ.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ένα άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος στο ThZ / An article of biblical interest in the current issue of ThZ

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Theologische Zeitschrift 66:3 (2010) δημοσιεύεται μεταξύ άλλων και το εξής άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος:

Jan Schäfer, "Zur Funktion der Dionysosmysterien in der Apostelgeschichte. Eine intertextuelle Betrachtung der Berufungs- und Befreiungserzählungen in der Apostelgeschichte und der Bakchen des Euripides", 199–222
Σε αυτό το άρθρο εξετάζονται οι διακειμενικές σχέσεις μεταξύ της τραγωδίας του Ευριπίδη Βάκχαι, στην οποία παρουσιάζονται οι διονυσιακές τελετές και των τριμερών διηγήσεων απελευθέρωσης και κλήσης στο βιβλίο των Πράξεων (9,1–19. 22,1–21. 26,1–23. 5,17–23. 12,4–17. 16,23–40). Αυτό γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την έρευνα που έγινε από την Θρησκειοϊστορική Σχολή, σύμφωνα με την οποία θεωρείται πιθανή η εξάρτηση μεταξύ τους , της τραγωδίας και των κειμένων των Πράξεων, καθώς επίσης και η πρόκληση από αυτήν την εξάρτηση. Η σαφής διακειμενική εξάρτηση μεταξύ τους ήταν πολύ γνωστή στον αρχαίο κόσμο και παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη συνάφεια. Έτσι οι αναφορές στα διονυσιακά μυστήρια εξυπηρετούν το συγγραφέα των Πράξεων για να στηρίξει τον τρόπο που παρουσιάζει τη χριστιανική πίστη, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον ελληνιστικό πολιτισμό. Παρέχει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να συνδυάσουν, να ακολουθήσουν και να ταυτιστούν με τη νέα πίστη εν Ιησού Χριστώ.

Το νέο τεύχος του Early Christianity / The current issue of Early Christianity

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Early Christianity 1:2 (2010) με τις εξής μελέτες:
  • Reinhard Feldmeier,",,Ein Gott und Vater aller“. Exegetische Beobachtungen zum neutestamentlichen Monotheismus", 195-217
  • John S. Kloppenborg - Callie Callon, "The Parable of the Shepherd and the Transformation of Pastoral Discourse", 218-260
  • Harold W. Attridge, "Temple, Tabernacle, Time, and Space in John and Hebrews", 261-274
  • Ursula Schattner-Rieser, "Garizim versus Ebal. Ein neues Qumranfragment samaritanischer Tradition?", 277-281
  • Herbert Krosney - Marvin Meyer - Gregor Wurst, "Preliminary Report on New Fragments of Codex Tchacos", 282-294