Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τρία ενδιαφέροντα κείμενα για την απόκρυφη χριστιανική γραμματεία / Three interesting articles on apocryphal Christian literature

 Η ιστοσελίδα Ancient Jew Review φιλοξενεί τρία ακόμη άρθρα σχετικά με τα απόκρυφα χριστιανικά κείμενα. Ανήκουν στη σειρά παρουσιάσεων του Christian Apocrypha Section και του ερευνητικού προγράμματος Canon Beyond του Πανεπιστημίου του Regensburg: 

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Θρησκευτική ανανέωση και γραφές στα βιβλία 4 Έσδρα και 2 Βαρούχ / Religious innovation and Scriptures in 4 Esdra and 2 Baruch

 Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation δημοσιεύεται το άρθρο της Lydia Gore-Jones για το ρόλο των Γραφών στα κείμενα 4 Έσδρα και 2 Βαρούχ και το πώς αυτά αντιλαμβάνονται τη θρησκευτική ανανέωση. Το βασικό ερώτημα που καλείται η συγγραφέας να απαντήσει είναι το πώς ο αρχαίος Ιουδαϊσμός προσπάθησε να απαντήσει τις προκλήσεις της εποχής του και να προσαρμόσει στις θεόπνευστες Γραφές του στις νέες καταστάσεις που αντιμετώπιζε. Μία τέτοια σημαντική πρόκληση είναι η καταστροφή του Ναού το 70 μ.Χ. Η θρησκευτική και πολιτική κρίση, που διέρχεται ο Ιουδαϊσμός τότε, αντικατοπτρίζεται στα 4 Έσδρα και 2 Βαρούχ:

Religious Innovation and Sacred Scriptures in 4 Ezra and 2 Baruch

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ο Ησαύ κι οι Εδωμίτες / Esau and the Edomites

 Στην ιστοσελίδα TheTorah.com ο Barry Dov Walfish απαντά στο ερώτημα, γιατί ο Ησαύ αντιμετωπίζεται με αρνητικό τρόπο στην ιουδαϊκή παράδοση. Υποστηρίζει μέσα από παραδείγματα ότι αυτό οφείλεται στη σύνδεση μέσα σε αυτήν την παράδοση του πρωτότοκου γιου του Ισαάκ με τους Εδωμίτες και αργότερα με τη Ρώμη και τους Χριστιανούς:

The Denigration of Esau

Στο τρέχον τεύχος του Expository Times / In the current issue of Expository Times

 Expository Times 132/3 (2020)

  • Cornelis Bennema, "Imitation in Johannine Christianity," 101-110 (abstract)
  • Cherryl Hunt, "Head & Heart: Promoting Holistic Biblical Engagement for Ordinary Christians," 111-121 (abstract)
  • Gerald Glynn O’Collins, SJ, "‘Unshrunk Cloth and New Wineskins: Origins in the Experience of Jesus’," 122-127 (abstract)

Στο τρέχον τεύχος του NRT / In the current issue of NRT

 Nouvelle Revue Théologique 142/4 (2020)

  • Jean-Pierre Sonnet s.j., "Le gardien des espèces. Gn 1,28 dans le contexte du Covid-19 : un texte prémonitoire," 529-541 (abstract)
  • Matthieu Bernard, "Comment dire l’Évangile ? Quelques réflexions sur le langage paulinien," 559-577 (abstract)

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Ένα μακάβριο νέο εύρημα στην Πομπηία / A new macabre finding in Pompeii

Oι δύο νεκροί στη βίλλα της Πομπηίας, δεξιά
η σωρός
του πιθανού δούλου (Φωτο: Ansa)

 Αρχαιολόγοι που εργάζονταν στην ανασκαφή της αρχαίας βίλλα 700 μ. ΒΔ της Πομπηίας έφεραν στο φως ένα μακάβριο εύρημα. Ας σημειωθεί ότι οι ανασκαφές στους στάβλους της οικίας το 2018 εντόπισαν τρία άλογα και μία σέλα. Πριν λίγους μήνες στην ίδια οικία εντοπίστηκε ένα γράφημα με το όνομα Mummia, μάλλον το όνομα του μικρού κοριτσιού της οικογένειας. Το νέο εύρημα είναι εξίσου εντυπωσιακό. Με τη μέθοδο των γύψινων εκμαγείων οι αρχαιολόγοι "ανέστησαν" τις σωρούς δύο κατοίκων της οικίας, οι οποίοι φαίνεται ότι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στους υπόγειους χώρους της οικίας όπου τους βρήκε η φονική λάβα του Βεζούβιου. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα, ηλικίας μεταξύ 18 και 23. Με βάση την ενδυμασία του και τους τραυματισμούς και κατάγματα που φέρει οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για δούλο. Το δεύτερο θύμα είναι μεγαλύτερο στην ηλικία (30-40 ετών). Κοντά τους βρέθηκαν τα υπολείμματα μίας στοίβας υφασμάτων. Σε κάθε περίπτωση οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε περισσότερα συμπεράσματα για την ταυτότητα των δύο ανδρών, για το πού κατευθύνονταν κτλ. Προς το παρόν εκτιμούν ότι ο θάνατός τους έλαβε χώρα το πρωί της δεύτερης μέρας της έκρηξης του Βεζουβίου (25.10.79 μ.Χ): 

Pompeii gives back whole bodies of two fugitives (ANSA, english edition)

Pompei, nuove scoperte grazie all' antica tecnica dei calchi in gesso (Italian ministry of culture)

Στο τρέχον τεύχος GRBS / In the current issue GRBS

 Greek Roman and Byzantine Studies 60/4 (2020)

Carlos A. M. Jesus, "A New Manuscript of the Septuagint and the First Two Editions of the Greek Bible," 718-744