Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Η χρήση της μεταφοράς από τον Παύλο


Από το ιστολόγιο του Nijay K Gupta πληροφορούμαστε την κυκλοφορία ενός νέου τόμου για τη χρήση της μεταφοράς από τον Παύλο ως μέσο επιχειρηματολογίας.

Raymond F. Collins, The Power of Images in Paul, Liturgical Press 2008
296 p.
ISBN-10: 0814659632
36.46 $


Bryn Mawr Classical Reviews: ένα νέο βιβλίο για τον Ηρώδη το Μέγα

Ο Ηρώδης ο Μέγας αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της αρχαιότητας. Οι ιουδαϊκές και χριστιανικές πηγές τον παρουσιάζουν ως ένα αδίστακτο και σκληρό ηγέτη, Ναβαταίο στην καταγωγή, πιστό φίλο των Ρωμαίων που ποτέ δε σεβάστηκε πραγματικά την ιουδαϊκή θρησκεία, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με μία σειρά αποτρόπαιων πράξεων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από την άλλη παρουσιάζουν έναν ιδιαίτερα δραστήριο ηγέτη, φιλέλληνα, ο οποίος ανοικοδόμησε το Ναό των Ιεροσολύμων και είχε σαφώς καλές σχέσεις τόσο με τους Ρωμαίους όσο και με τον ελληνικό πολιτισμό. Το Μάιο 2008 μάλιστα Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τον τάφο του στο Ηρώδειο, το οχυρωμένο ανάκτορό του έξω από την Ιερουσαλήμ.
Στην ηλεκτρονική έκδοση του BMCR αναρτήθηκε σήμερα η κριτική παρουσίαση του πρώτου τόμου των πρακτικών του συνεδρίου που έγινε το 2001 στο Βρετανικό Μουσείο και στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί από όλον τον κόσμο. Εκδότης του τόμου είναι ο Νίκος Κόκκινος, ο οποίος είναι γνωστός από το πολύ αξιόλογο βιβλίο για τον Ηρώδη. (Το Σεπτέμβρη 2008 θα κυκλοφορήσει ένας ακόμη τόμος, στον οποίο ο Κόκκινος είναι συνεκδότης, με τα πρακτικά συνεδρίου που έγινε για τον Ηρώδη και τη σχέση του με τη ρωμαϊκή εξουσία).
Ο τίτλος του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα στο BMCR είναι:

Nikos Kokkinos (ed.), The World of the Herods. Volume 1 of the International Conference The World of the Herods and the Nabataeans held at the British Museum, 17-19 April 2001. Oriens et Occidens, 14. Stuttgart: Franz Steiner Verlag, 2007. Pp. 327.
ISBN 978-3-515-08817-6.
EUR 62.00 (pb).
Για να διαβάσετε τη βιβλιοκρισία, πατήστε εδώ.
Για να πληροφορηθείτε για την ανακάλυψη του τάφου του Ηρώδη, πατήστε εδώ κι εδώ.

H χρήση της Π.Δ. από τον Παύλο

Από το ιστολόγιο του Matthew D. Montonini πληροφορούμαστε για την ανάρτηση στο ιστολόγιο του Bruce Fisk της εισήγησης του Stephen Moyise στη συνάντηση της SBL toν Νοέμβρη 2008 στη Βοστόνη:

"Does Paul Respect the Context of his Quotations and Does it Matter?"

Για να διαβάσετε την εισήγηση, πατήστε εδώ.

Συνέδριο Π.Δ. της Εταιρείας Π.Δ. της Ν. Αφρικής

Η Εταιρεία Π.Δ. της Ν. Αφρική (OTSA) διοργάνωσε στο Παν/μιο της Ναμίμπια από τις 10 έως και 12 Σεπτεμβρίου το ετήσιο Συνέδριό της. Μολονότι η Ναμίμπια είναι αρκετά μακριά και οι εργασίες του συνεδρίου έχουν πια ολοκληρωθεί, είναι ενδιαφέρον να ρίξει κανείς μια ματιά στη θεματική αυτής της ακαδημαϊκής συνάντησης. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να διαβάσουν τις περιλήψεις των εισηγήσεων, πρέπει να πατήσουν εδώ.

Το νέο τεύχος του BZ

Στο νέο τεύχος του Biblische Notizen N.F. 138 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

- Peter Weimar, "Gen 38 – Eine Einschaltung in die Josefsgeschichte Teil 1", 5-37
- Herbert Migsch, "Zur Deutung von Jer 17,27 Eine Korrektur nach der Septuaginta", 39-46
- Werner Grimm, "Er nicht! Der Gottesknecht als Verweigerer des Heiligen Kriegs. Ein neues Verständnis von Jes 42,1-4", 47-61
- David Lincicum, "Scripture and Apotropaism in the Second Temple Period", 63-87
- Christopher Begg, "Solomon’s Post Temple-Dedication Initiatives according to Josephus", 89-105
- Renate Egger-Wenzel, "Ein neues Sira-Fragment des MS C", 107-114

Για να δείτε τις περιλήψεις των άρθρων, πατήστε εδώ.

To νέο τεύχος του Neotestamentica

Στο νέο τεύχος του Neotestamentica 42:1 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:
DeSilva, David A., "The strategic arousal of emotion in John's visions of Roman imperialism : a rhetorical-critical investigation of revelation 4-22", 1-34
DeWet, Chris L., "Mystical expression and the "logos" in the writings of St. John of the Cross", 35-50
MacLean, Bradley H., "Re-imagining New Testament interpretation in terms of Deleuzian geophilosophy", 51-72
Punt, Jeremy, "Sin as sex or sex as sin? : Rom 1:18-32 as first century CE theological argument", 73-92
Snyman, Gerrie, "African hermeneutics 'outing' of whiteness", 93-118
Stenschke, Christoph W., "'... das auserwählte Geschlecht, die königliche Priesterschaft, das heilige Volk' (1 Petr 2.9) : Funktion und Bedeutung der Ehrenbezeichnungen Israels im 1. Petrusbrief", 119-146
West, Gerald D., "Doing postcolonial biblical interpretation at home : ten years of (South) African ambivalence", 147-164

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Τα όνειρα στη ραββινική γραμματεία

Από το ιστολόγιο του Jim Davila πληροφορούμαστε για ένα άρθρο στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της Jerusalem Post σχετικά με την αντιμετώπιση των ονείρων από τη ραββινική φιλολογία. Συντάκτης του είναι ο Levi Cooper, ραββίνος και μέλος του Ινστιτούτου Ιουδαϊκών Σπουδών του Pardes. Ο Cooper αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα του άρθρου του στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα όνειρα στο Ταλμούδ. Για να διαβάσετε το άρθρο, πατήστε εδώ.

Ανασκαφές στην Ιεριχώ

Από το ιστολόγιο Archaeonews πληροφορούμαστε ότι 50 χρόνια μετά τις τελευταίες ανασκαφές στην Ιεριχώ οι επιστήμονες επιστρέφουν για να μελετήσουν μία διαφορετική πλευρά της ζωής της αρχαίας πόλης. Έχοντας στη διάθεσή τους 10.000 οστά, τα οποία ήρθαν στο φως παλαιότερα, θα προσπαθήσουν καταρχάς να ρίξουν φως στην ιστορία της φυματίωσης. Παράλληλα ειδικοί από τρεις χώρες (Ισραήλ, κράτος Παλαιστινίων, Γερμανία) θα συνεχίσουν τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Ιεριχούς ελπίζοντας να φέρουν στο φως στοιχεία που θα φωτίσουν πλευρές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της βιβλικής πόλης.
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ για να βρεθείτε στο σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας taz.
(Φωτογραφία: τα τείχη της Ιεριχούς. Πηγή: The Department of Classical and Near Eastern Archaeology Bryn Mawr College)

Νέο βιβλίο για τη ρωμαϊκή θρησκεία

Κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο για τη ρωμαϊκή θρησκεία, το οποίο καλύπτει το διάστημα από την περίοδο των πολέμων εναντίον της Καρχηδόνας μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα.

Clifford Ando, The Matter of the Gods: Religion and the Roman Empire.
The Transformation of the Classical Heritage, 44. Berkeley:
University of California Press, 2008. Pp. xxiv, 239.
ISBN 978-0-520-25083-3.
$45.00
Ο συγγραφέας του προσπαθεί να συνδέσει τη θρησκευτική συμπεριφορά των Ρωμαίων περισσότερο με τη γνώση και λιγότερο με την πίστη. Επίσης αφιερώνει ένα κεφάλαια στη λατρεία του αυτοκράτορα και στη συνάντηση της ρωμαϊκής θρησκείας με το χριστιανισμό. Κριτική παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου μπορεί ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να βρει στην ηλεκτρονική σελίδα του BMCR. Αν θέλετε να διαβάσετε τη βιβλιοκρισία, πατήστε εδώ.

Το περιοδικό Liber Annuus online

Το περιοδικό Liber Annuus είναι το περιοδικό του Ινστιτούτου Studium Biblicum Franciscanum, το οποίο έχει την έδρα του στην Ιερουσαλήμ. Εκδίδεται μία φορά το χρόνο και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: ερμηνεία Π.Δ. και Κ.Δ., φιλολογικά ζητήματα σχετικά με τη Βίβλο, αρχαιολογία του κόσμου της Βίβλου, του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού ειδικότερα. Επίσης δημοσιεύει τα ετήσια πεπραγμένα των αρχαιολογικών αποστολών του Ινστιτούτου σε διάφορες τοποθεσίες του Ισραήλ, της Συρίας, Παλαιστίνης και Ιορδανίας.
Το περιοδικό έχει αναρτήσει και παρέχει ελεύθερα στο διαδίκτυο στη μορφή pdf τα άρθρα από τα τεύχη 1990-2006.
Για να δείτε τα περιεχόμενα των τόμων και να κατεβάσετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν, πατήστε εδώ.

Το νέο τεύχος του Estudos bíblicos

Στο νέο τεύχος του Estudos bíblicos 99 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:
  • Scardelai, Donizete, "Jesus e os messianismos de Israel", 9-22
  • Izidoro, José L., "A tradiçao do servo sofredor de Isaías 52,13-53,12 em Jesus de Nazaré", 23-34
  • Souza Nogueira, Paulo A. de, "Dar a vida pelos seus amigos : o Jesus histórico e o sacrifício", 35-41
  • Miranda, Valtair A., "Jesus e as tradiçoes apocalípticas de Israel", 42-50
  • Rodrigues, Elisa, "Jesus e as tradiçoes sapienciais no 'Evangelho Radical Q'", 51-64
  • Proença, Paulo S. de, "Jesus e a prosperidade : ecos e desafios da sabedoria de Israel", 65-74
  • Vasconcellos, Pedro L., "Disputas pela herança na proclamaçao de Jesus e na tradiçao israelita anterior : o caso da 'parábola dos vinhateiros'", 75-83
  • Woodruff, Archibald M., "Milagres, Jesus e Israel", 84-90
  • Garcia, Paulo R., "Jesus e as tradiçoes legais de Israel : conflitos de interpretaçao em torno das tradiçoes legais no judaísmo do primeiro século", 91-97
  • Ottermann, Mônica, "Jesus e as maes de Israel : ou como Maria de Nazaré chegou a ser Mae em Israel", 98-107

Lectio difficilior 1/2008

To περιοδικό Lectio difficilior είναι ένα ευρωπαϊκό περιοδικό αφιερωμένο στη φεμινιστική ερμηνεία της Βίβλου και κειμένων του περιβάλλοντός της. Εκδίδεται δύο φορές το χρόνο στη Βέρνη σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά) και είναι σύμφωνα με τη δήλωση των εκδοτών του διαθρησκειακό και διεπιστημονικό.
Τα περιεχόμενα του τεύχος 1 για το έτος 2008 είναι τα ακόλουθα. Για να κατεβάσετε το άρθρο που σας ενδιαφέρει, κτυπήστε επάνω στον τίτλο του :

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Μία ενδιαφέρουσα επιγραφή από την Αλεξάνδρεια 2


Στη σελίδα του Wieland Willker αναρτήθηκε η πίσω πλευρά του κυπέλου από την Αλεξάνδρεια.

Πρόσκληση για εισηγήσεις σε σεμινάριο του ΕΑBS

Η ομάδα "The Use of the Bible for Group Demarcation in the Second Temple Period and Late Antiquity", προσκαλεί, όσους ενδιαφέρονται, να συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της με την παρουσίαση ενός θέματος-εισηγήσεως μέσα στα πλαίσια της θεματικής του σεμιναρίου. Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Αύγουστο 2008 στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας και τα πρακτικά της θα δημοσιευθούν προσεχώς από τον εκδοτικό οίκο Brill στη σειρά Jewish Christian Perspectives.

CALL FOR PAPERS
The Use of the Bible for Group Demarcation in the Second Temple Period and Late Antiquity
In the next annual meeting of the European Association of Biblical
Studies (EABS), held from July 26th to 29th, 2009 at the University of
Lincoln, UK, the Early Christianity, and the Early Judaism and
Rabbinics programs will jointly explore ways in which ancient Jews and
Christians interpreted the Bible for constructing a group identity or
when delineating the boundaries between themselves and others.

Various biblical figures, themes, narratives and interpretative motifs
were used to denote self perception, to mark the other as other and to
create the group identity against other contemporary tendencies.
Several cultural practices took part in this process, such as methods
of interpretation of the biblical text, application of the Bible to
the liturgy and ritual, as well as applying the content of biblical
events to the current time.

All these phenomena will be the object of our study in the next
meeting of the EABS.
We would like to approach the study of such interpretative strategies
as was applied to the different subgroups and subcultures in late
antiquity that defined their identity by reference to the Bible,
groups as Judaism and Christianity, as well as other groups and
streams of thought.

Papers may discuss themes such as the importance of genealogical
origin (i.e. Davidic or priestly decent) for group demarcation; the
identity function of eschatological model narrated by the subgroup;
the use of biblical archetypes for defining the exemplar of a group
member; the relation between hermeneutical strategies (i.e. allegory,
fables, or peshers) and group identity; the assigning of biblical
categories to other populations (as Hellenistic or pagan),
interpretative motifs prevailing among particular subgroups and so on.

Please send suggested proposals by December 31st, 2008.

--
Outi Lehtipuu
Ph.D.
Postdoctoral researcher
University of Helsinki

Department of Biblical Studies
P.O. Box 33
FIN-00014 University of Helsinki

Home:
Ditmar-Koel-Strasse 6
D-20459 Hamburg

tel. +49-170-4927 751 (in Germany)
+358-50-545 6455 (in Finland)
e-mail: outi.lehtipuu@helsinki.fi

Σεμινάριο στο Reykjavik

Από την Ισλανδία μας έρχεται η είδηση για ένα σεμινάριο, το οποίο διοργανώνει το Network for the Study of Early Christianity in its Greco-Roman Context με θέμα "Archeology, Text, and Historical Interpretation". Η ενδιαφέρουσα αυτή ακαδημαϊκή συνάντηση, η οποία απευθύνεται κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών, θα λάβει χώρα στο Reykjavik κατά το διάστημα 24-27 Σεπτεμβρίου 2008.
Αν επιθυμείτε να διαβάσετε το πρόγραμμα της διοργάνωσης, πατήστε εδώ.

Μία ενδιαφέρουσα επιγραφή από την Αλεξάνδρεια

Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση αναρτήθηκε χθες (17/10/2008) από τον Wieland Wilker στη σελίδα του. Πρόκειται για την ανεύρεση ενός κυπέλου που φέρει την επιγραφή:

ΔΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΟΓΟΙΣΤΑΙΣ
(στη φωτογραφία φαίνεται μόνο το πρώτο τμήμα της επιγραφής)

Το ενδιαφέρον αυτό εύρημα έφερε στο φως η ομάδα του αρχαιολόγου Frank Goddio στις αρχές του καλοκαιριού και θα εκτεθεί κατά τις επόμενες μέρες σε έκθεση στη Μαδρίτη. Η ανακοίνωση του ευρήματος προκάλεσε το ενδιαφέρον των ειδικών και ήδη στις διάφορες ομάδες συζήτησης στο διαδίκτυο (π.χ. PAPY-L ή ANE-2) η αινιγματική αυτή επιγραφή αποτελεί το θέμα επιστημονικών αναλύσεων και υποθέσεων. Ανάμεσα στα ερωτήματα, που απασχολούν τους ειδικούς αυτή τη στιγμή είναι α) η χρήση του συγκεκριμένου αντικειμένου, β) η γνησιότητα της επιγραφής, γ) το νόημα του δευτέρου τμήματος της επιγραφής και το δ) αν η λέξη "Χρηστός" αναφέρεται στον Ιησού Χριστό ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Με αυτό το ζήτημα συνδέεται και το ερώτημα, που έχει τεθεί σε κάποιες ομάδες συζήτησης για το κατά πόσο το όνομα του Χριστού γραφόταν στην αρχαιότητα και με "η". Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση στη σελίδα του Wieland το κύπελο χρονολογείται στον 1ο αι. μ.Χ. Ο επιγραφικός André Bernard (Παρίσι), τον οποίο αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο Spiegel-online, θεωρεί ότι το κύπελο ανήκε σε κάποιον μάγο, ο οποίος επικαλούνταν τη δύναμη του Ιησού Χριστού. Φυσικά δε λείπουν κι εκείνοι που θεωρούν υπερβολικές αυτές τις ερμηνείες και υποστηρίζουν ότι το όνομα "Χρηστός" ήταν ένα συνηθισμένο όνομα κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και δεν είναι επομένως αναγκαστικό στην προκειμένη περίπτωση να αναφέρεται στον Ιησού. Επίσης αμφιβολίες εκφράζονται και για τη γνησιότητα της επιγραφής (βλ. σχετικό δημοσίευμα στο ιστολόγιο του Antonio Lombatti), αν και σύμφωνα με την άποψη του John Whitehorn στο PAPY-L η επιγραφή φαίνεται να είναι γνήσια και να τοποθετείται στον 1ο με 2ο αι. μ.Χ. Είναι βέβαιο ότι κατά τις επόμενες μέρες θα γραφούν πολλά για το ενδιαφέρον αυτό εύρημα. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα μόλις υπάρξει κάτι νεότερο.

To νέο τεύχος του ΝΤS

Στο νέο τεύχος του Νew Testament Studies 54:4 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:
  • John C. Poirer, "Hanukkah in the Narrative Christology of the Fourth Gospel", 465-478
  • William O. Walker, "The Portrayal of Aquila and Priscilla in Acts: The Question of Sources", 479-495
  • Ivor H. Jones, "Rhetorical Criticism and the Unity of 2 Corinthians: One 'Epilogue' or More?", 496-524
  • Yon-Gyong Kwon, "Αρραβών as a Pledge in Second Corinthians", 525-541
  • Paul A. Holloway, "Alius Paulus: Paul's Promise to Send Timothy at Philippians 2:19-24", 542-556
  • Stephan Witeschek, "The Dragon Spitting Frogs: On the Imagery of Revelation 16:13-14", 557-572
  • Alice Whealey, "The Testimonium Flavianum in Syriac and Arabic", 573-590

Ένα νέο βιβλίο για τους Ιουδαίους της Αιγύπτου

Κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο για την ιουδαϊκή Διασπορά της Αιγύπτου και ειδικότερα για την ιστορία του ναού της Λεοντοπόλεως και της ιουδαϊκής κοινότητας που συνδέεται με αυτόν.

Livia Capponi, Il tempio di Leontopoli in Egitto: Identità politica e religiosa dei Giudei di Onia (c. 150 a.C. - 73 d.C.). Pubblicazioni della Facoltà di Lettere e Filosofia dell' Università di Pavia 118. Pisa: Edizioni ETS, 2007. ISBN 9788846719430
18,00 €

Με τη βοήθεια των σχετικά λιγοστών πηγών, που σήμερα διαθέτουμε για την ιουδ. κοινότητα της Λεοντοπόλεως το βιβλίο προσπαθεί να ανασυνθέσει την ιστορία της. Πρόσφατα στο BMCR αναρτήθηκε κριτική παρουσίαση του βιβλίου. Αν επιθυμείτε να τη διαβάσετε, πατήστε εδώ.

Το νέο τεύχος του ΝΤ

Στο νέο τεύχος του Νοvum Testamentum 50:4 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:
  • Sigurd Grindheim, "Ignorance as Bliss: Attitudinal Aspects of the Judgement according to Works in Matthew 25.31-46", 313-331
  • Ilaria Ramelli, " 'Simon Son of John, Do You Love Me?' Some Reflections on John 21:15", 332-350
  • Thomas A. Wayment, "The New Transcription of P.Oxy. 2383 (P69)", 351-357
  • Morna A. Hooker, "On Becoming the Righteousness of God: Another Look at 2 Cor 5:21", 358-375
  • Korinna Zamfir - Joseph Verheyden, "Text-Critical and Intertextual Remarks on 1 Tim 2:8-10", 376-406
  • J.K. Elliot, "Oxyrynchitica", 407-409
Βιβλιοκρισία
Ivan Z. Dimitrov - James D.G. Dunn - Urlich Luz - Wilhelm Niebuhr (εκδ.), Das Alte Testament als christliche Bibel in orthodoxer und westlicher Sicht, 2004
Review: Christoph Stenschke

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Τεύχος Οκτ. 2008 του The Expository Times

Στο νέο τεύχος του The Expository Times, 120:1 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα και οι εξής βιβλιοκρισίες:

- Dale C. Allison, "Matthew and the History of its Interpretation", 1-7

- Alison Jack, "`For those Outside, Everything Comes in Parables': Recent Readings of the Parables from the Inside", 8-15


- Paul Foster, The Historical Jesus for Beginners: James H. Charlesworth, The Historical Jesus: An Essential Guide (Nashville, TN: Abingdon, 2008), 33


- Paul Foster, Earliest Christianity in a Roman Context: E. A. Judge. The First Christians in the Roman World (WUNT 229; Tubingen: Mohr Siebeck, 2008), 40

Βιβλιοκρισίες / βιβλιοπαρουσιάσεις:

A COMPENDIUM OF NEW TESTAMENT ETHICS
J. G. van der Watt (ed.), Identity, Ethics, and Ethos in the New Testament (BZNW 141; Berlin/New York: de Gruyter, 2006)
Tobias Nicklas, 45-46

JUSTIN MARTYR IN CURRENT PERSPECTIVE
Sara Parvis and Paul Foster (eds), Justin Martyr and His Worlds (Minneapolis, MN: Fortress Press, 2007)
Michael Holmes, 46-47

LAYING THE FOUNDATIONS OF A CRITICAL READING OF THE BIBLE.
John Holdsworth, Getting Started with the Bible (London: Canterbury Press, 2007)
A. Leslie Milton, 47

IMPROVE THE TEXT OF THE NEW TESTAMENT: ERASMUS AND BEZA
Jan Krans, Beyond What Is Written: Erasmus and Beza as Conjectural Critics of the New Testament (Leiden: Brill, 2006)
Dirk Jongkind, 49

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Mohr Siebeck

Κυκλοφόρησαν μέσα στο καλοκαίρι δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία με θέματα σχετικά με την Ιστορία των Χρόνων της Καινής Διαθήκης.
Το πρώτο είναι ένας συλλογικός τόμος έργων του E.A. Judge, του γνωστού ιστορικού, ο οποίος έβαλε τα θεμέλια για την κοινωνιοϊστορική ερμηνεία της Κ.Δ. στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα:

E.A. Judge,
The First Christians in the Roman World. Augustan and New Testament Essays (James R. Harrison, ed.). (WUNT 229), Mohr Siebeck, Tübingen 2008
ISBN 978-3-16-149310-2
149 ευρώ

Το δεύτερο ασχολείται με τη Γαλιλαία και τα στοιχεία εκείνα (θρησκευτικά, πολιτικά κτλ.), που καθόριζαν την ταυτότητα ενός Γαλιλαίου. Περιέχει τις εισηγήσεις που διαβάστηκαν σε συνέδρια που έγιναν στο Cambridge, Wuppertal και Yale με αυτό το θέμα.

Jürgen Zangenberg - Harold W. Attridge - Dale B. Martin (εκδ.),
Religion, Ethnicity and Identity in Ancient Galilee. A Region in Transition (WUNT 210), Mohr Siebeck, Tübingen 2007
ISBN 978-3-16-149044-6
124 ευρώ
Για να δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου και σύντομη περιγραφή του περιεχομένου του, πατήστε εδώ.

Συνάντηση για την πολεμική στην Καινή Διαθήκη

Το Ινστιτούτο Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου του Erlangen διοργανώνει στις 7.11 και 8.11.2008 συνάντηση με θέμα "Polemik im Neuen Testament. Texte und Kontexte". Σύμφωνα με την ανακοίνωση "Η συνάντηση έχει ως σκοπό να θέσει αυτήν την πλευρά [δηλ. της πολεμικής] της παράδοσης του Ιησού μέσα στις αναγκαίες θεωρητικές και ιστορικές συνάφειες, στις οποίες επίσης ανήκουν τόσο το φαινόμενο της φιλοσοφικής πολεμικής και της αντιπαράθεσης για την ερμηνεία του Νόμου όσο και η πολεμική σε άλλα κείμενα της Καινής Διαθήκης και στις πραγματείες των Πατέρων".
Για να διαβάσετε το πρόγραμμα, πατήστε εδώ.

Ανακάλυψη ναού και αγάλματος του Ραμσή Β΄


Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα ναό και τμήματα ενός αγάλματος του Ραμσή Β΄στην περιοχή Ain Shams στο ανατολικό Κάιρο. Ο Ραμσής Β΄, ο οποίος από πολλούς ερευνητές θεωρείται ο φαραώ της Εξόδου, υπήρξε ο τρίτος Φαραώ της 19ης δυναστείας και βασίλευσε στην Αίγυπτο από το 1304 έως το 1237 π.Χ.

Δύο άρθρα στην Middle East Online και στην Il Messagero αναφέρονται στα νέα ευρήματα από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ψηφιακή βιβλιοθήκη του Oriental Institute

Από το ιστολόγιο Ancient World Bloggers Group πληροφορούμαστε για τις νέες αναρτήσεις ψηφιοποιημένων βιβλίων σχετικών με τις σπουδές της Αρχαίας Ανατολής. Στο ιστολόγιο υπάρχει ο σχετικός κατάλογος με τα βιβλία που διατίθενται στη σελίδα του Ινστιτούτου.
Για να βρεθείτε στον κατάλογο του ιστολογίου, πατήστε εδώ.
Για να βρεθείτε στη σχετική σελίδα του Ινστιτούτου, όπου υπάρχει αναλυτικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, πατήστε εδώ.

Άρθρα στο τελευταίο τεύχος του JSHJ

Στο τελευταίο τεύχος του Journal for the Study of Historical Jesus 5:2 (2007) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:
  • John H. Elliott, "Jesus the Israelite Was Neither a `Jew' Nor a `Christian': On Correcting Misleading Nomenclature", 119-154
  • Thomas Kazen, "The Coming Son of Man Revisited", 155-174
  • John P. Meier, "Did the Historical Jesus Prohibit All Oaths?: Part 1", 175-204
  • Robert L. Webb, "Book List: Books on the Historical Jesus", 205-218

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Αρχαιότητες της Παλαιστίνης κινδυνεύουν

Στη σημερινή έκδοση της Welt Online διαβάζουμε τη δήλωση του καθηγ. Παλαιάς Διαθήκης και Βιβλικής Αρχαιολογίας στο Παν/μιο του Mainz, Wolfgang Zwickel ότι αρχαιότητες στην περιοχή των Παλαιστινίων κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που επικρατεί στην περιοχή. Ανάμεσα στις τοποθεσίες, που κινδυνεύουν, ο καθ. Zwickel ανέφερε και την Βεθήλ, πόλη, η οποία στην Π.Δ. είναι η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη πόλη μετά την Ιερουσαλήμ.
Για να διαβάσετε το σύντομο γερμανικό άρθρο της εφημερίδας, πατήστε εδώ.

Pocket lexicon to the Greek New Testament (1917)

Για όσους ενδιαφέρονται στο διαδίκτυο διατίθεται ελεύθερο το εξής λεξικό:

Alexander Souter, A Pocket Lexicon to the Greek New Testament, Clarendon Press, Oxford 1917

Αν επιθυμείτε να το κατεβάσετε, πατήστε εδώ.

Νέο βιβλίο για τη Β΄ Κορινθίους

Επανακυκλοφορεί σε βελτιωμένη μορφή και από τη σειρά της Βιβλικής Βιβλιοθήκης του εκδοτικού οίκου ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ το βιβλίο του επίκ. καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. π. Ιωάννη Σκιαδαρέση,

Η διαλεκτική του σώματος. Ερμηνευτική προσέγγιση της Β΄ Κορ 5,1-10
Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 2006, 2008

Κριτική έκδοση των ψευδεπιγράφων στο Διαδίκτυο

Με αφορμή προηγούμενη ανάρτηση της ημέρας για τα ψευδεπίγραφα, δίνουμε τη διεύθυνση μία εξαιρετικής σελίδας, στην οποία δημοσιεύονται κριτικές εκδόσεις των ψευδεπιγράφων της Π.Δ. και άλλων σχετικών κειμένων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ειδικοί, όπως ο J.H. Charlesworth και ο R.A. Kraft.
Για να βρεθείτε στην αρχική σελίδα του προγράμματος, πατήστε εδώ.

Άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος στο νέο τεύχος του JECS

Στο νέο τεύχος του Journal of Early Christian Studies 16:3 (2008), δημοσιεύονται τα εξής άρθρα και οι εξής βιβλιοκρισίες βιβλικού ενδιαφέροντος:

  • Peter W. Martens, "Revisiting the Allegory/Typology Distinction: The Case of Origen", 283-317
  • Michael Kaler, "The Prayer of the Apostle Paul in the Context of Nag Hammadi Codex I", 319-339
  • Annemarie Luijendijk, "Papyri from the Great Persecution: Roman and Christian Perspectives", 341-369

  • James Kehlhoffer, The Diet of John the Baptist: “Locusts and Wild Honey” in Synoptic and Patristic Interpretation (review: David M. Scholer), 431-432
  • George Heyman, The Power of Sacrifice: Roman and Christian Discourse in Conflict (review: Geoffrey Dunn), 432-433

Νέο τεύχος του JSPs

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Journal for the Study of the Pseudepigrapha 18:1 (2008) με τα εξής άρθρα:

  • John Byron, "Cain's Rejected Offering: Interpretive Approaches to a Theological Problem", 3-22
  • Daniel M. Gurtner, "The `Twenty-Fifth Year of Jeconiah' and the Date of 2 Baruch", 23-32
  • Andrei A. Orlov, "`The Gods of My Father Terah': Abraham the Iconoclast and the Polemics with the Divine Body Traditions in the Apocalypse of Abraham", 33-53
  • Steven Richard Scott, "The Binitarian Nature of the Book of Similitudes", 55-78

Νέο τεύχος του JSOT

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Journal for the Study of the Old Testament 33:1 (2008) με τα εξής άρθρα:

  • Caroline Blyth, "Redeemed by His Love? The Characterization of Shechem in Genesis 34", 3-18
  • Dmitri Slivniak, "The Golden Calf Story: Constructively and Deconstructively", 19-38
  • David Janzen, "An Ambiguous Ending: Dynastic Punishment in Kings and the Fate of the Davidides in 2 Kings 25.27-30", 39-58
  • Christopher B. Hays, "The Silence of the Wives: Bakhtin's Monologism and Ezra 7—10", 59-80
  • David Shepherd, "'Strike his bone and his flesh': Reading Job from the Beginning", 81-97
  • Kirsten Nielsen, "Ezekiel's Visionary Call as Prologue: From Complexity and Changeability to Order and Stability?", 99-114
  • Tzvi Novick, "Duping the Prophet: On (Amos 7.8b) and Amos's Visions", 115-128

Νέο βιβλίο για την Πομπηία


Για όσους ενδιαφέρονται για την καθημερινή ζωή στην πόλη της Πομπηίας, η οποία χάθηκε κάτω από την ηφαιστιακή στάχτη και λάβα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Mary Beard, καθηγ. κλασικής φιλολογίας και ιστορίας στο Παν/μιο του Cambridge,

Pompeii: The Life of a Roman Town, Profile Books Ltd., 2008
35 ευρώ

Στο νέο αυτό βιβλίο η συγγραφέας παρουσιάζει τα νεότερα ευρήματα και ανατρέπει πολλούς από τους μέχρι σήμερα ισχύοντες "μύθους" σχετικά με την πόλη. Μία μικρή γεύση μπορεί να πάρει ο αναγνώστης στο ιστολόγιο της Mary Beard. Για να βρεθείτε στη σχετική ανάρτηση, πατήστε εδώ.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Scholia Reviews

Στην ηλεκτρονική έκδοση του Scholia Reviews 2008 δημοσιεύονται βιβλιοπαρουσιάσεις των εξής βιβλίων, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για όσους ασχολούνται με τη βιβλική ερμηνεία (πατώντας επάνω στον τίτλο του βιβλίου, θα βρεθείτε στην κεντρική σελίδα, επιλέγετε 2008 και στη συνέχεια τη βιβλιοκρισία/βιβλιοπαρουσίαση που επιθυμείτε να διαβάσετε):

Daniel Ogden, In Search of the Sorcerer's Apprentice ((Mark Kirby-Hirst)

Todd Penner and Caroline Vander Stichele (edd.), Mapping Gender in Ancient Religious Discourses (Gavin McCormick)

Christopher Francese, Ancient Rome In So Many Words (Gail Solomons)


Δελτίο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ για το έτος 2008

Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το τεύχος 120 (2008) του Hadashot Arkheologiyot (Excavations and Surveys in Israel) με τα νέα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, που διενεργήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες του Ισραήλ κατά το έτος 2008.
Για να βρεθείτε στα περιεχόμενα του τόμου και στα κείμενα των επιμέρους άρθρων, πατήστε εδώ.

Έκθεση για την πρώιμη χριστιανική τέχνη της Συρίας


Το Landesmuseum Natur und Mensch Oldenburg διοργανώνει έκθεση με τον τίτλο "Frühchristliche Kunst in Syrien. Zeichen, Bilder und Symbole von 4. bis 7. Jahrhundert" στο διάστημα 19/9/2008 έως 25/1/2009.
Για να βρεθείτε στην ιστοσελίδα της έκθεσης, όπου κανείς μπορεί να δει και φωτογραφίες κάποιων εκθεμάτων της (Presse Service), πατήστε εδώ.

Συνέδριο για τα κείμενα της Ν. Θάλασσας

Το Κέντρο Ερευνών Orion Center for the Study of the Dead Sea Scrolls and Associated Literature σε συνεργασία με το Κέντρο Eliezer Ben-Yehuda για τη Μελέτη της Ιστορίας της Εβραϊκής Γλώσσας του Hebrew University (Ιερουσαλήμ) διοργανώνει διεθνές συνέδριο με τον τίτλο “Hebrew in the Second Temple Period: The Hebrew of the Dead Sea Scrolls and of Other Contemporary Sources”
Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Hebrew University, Mount Scopus, από 29 έως 31 Δεκεμβρίου 2008.
Για μια σύντομη περιγραφή του συνεδρίου, πατήστε εδώ.

Protokolle zur Bibel: αφιέρωμα στον Φλ. Ιώσηπο

Το πρώτο τεύχος για το έτος 2008 του αυστριακού βιβλικού περιοδικού Protokolle zur Bibel (PzB) είναι αφιερωμένο στο Φλ. Ιώσηπο και σε ορισμένες απόψεις του έργου του.

Τα άρθρα του παρόντος τεύχους είναι:

  • J. Erzberger, "Gen 4 bei Flavius Josephus"
  • W. Urbanz, "Das Gebet bei Flavius Josephus. Das Werk von Tessel Jonquière und weitere Überlegungen"
  • S. Paganini, "Die Essener-Berichte des Josephus und die "essenischen" Schriften aus Qumran: einige Beobachtungen"
  • C. Niemand, "Das Testimonium Flavianum. Befunde Diskussionsstand, Perspektiven"

Συνέδριο της ArgeAss (Salzburg, Aυστρία)

26-26 Σεπτεμβρίου: Στο Salzburg της Αυστρίας διοργανώνεται από την Αυστριακή Βιβλική Εταιρεία Arbeitsgemeinschaft der Assistentinnen und Assistenten an Bibelwissenschaftlichen Instituten Österreich συνέδριο με θέμα "Aktuelle Forschungsprojekte des ArgeAss (Berichte und Workshops", όπου θα παρουσιασθεί το μέχρι τώρα έργο διαφόρων projects βιβλικού περιεχομένου στον αυστριακό χώρο.
Για να βρεθείτε στο πρόγραμμα του συνεδρίου, πατήστε εδώ.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ανασκαφές στην Κνίδο της Καρίας


Στο σημερινό φύλλο της ευρωπαϊκής έκδοσης της International Herald Tribune διαβάζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Κνίδου, τις οποίες διεξήγαγε ομάδα Τούρκων αρχαιολόγων σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο και το Παν/μιο του Freiburg της Γερμανίας. Η πόλη της Κνίδου, γνωστή κι από το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Κνίδου, έργο του Πραξιτέλους, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μ. Ασίας κατά τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους, κέντρο της λατρείας του αυτοκράτορα και έδρα ιατρικής σχολής. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι μέχρι τώρα ανασκαφές έχουν αποκαλύψει μόνο μέρος των ευρημάτων της πόλης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, κτυπήστε εδώ.

Το νέο τεύχος Journal for the Study of the New Testament

Στο νέο τεύχος του Journal for the Study of the New Testament 31:1 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:
  • Peter Phillips, "Casting out the Treasure: A New Reading of Matthew 13.52", 3-24
  • Justin R. Howell, The Imperial Authority and Benefaction of Centurions and Acts 10.34-43: A Response to C. Kavin Rowe", 25-51
  • Robert L. Webb, "The Use of `Story' in the Letter of Jude: Rhetorical Strategies of Jude's Narrative Episodes", 53-87
  • John M.G. Barclay, "Is it Good News that God is Impartial?: A Response to Robert Jewett, Romans: A Commentary", 89-111
  • Robert Jewett, "Love without Respect is Bogus: A Reply to John Barclay", 113-118

Το νέο τεύχος Journal for the Study of Judaism

Στο νέο τεύχος του Journal for the Study of Judaism in the Persian, Hellenistic and Roman Period 39:4 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος:

  • Golberg, Shari, "The Two Choruses Become One: The Absence/Presence of Women in Philo's On the Contemplative Life", 459-470
  • Noam, Vered, "The Dual Strategy of Rabbinic Purity Legislation", 471-512
  • Rosen-Zvi, Ishay, "Two Rabbinic Inclinations? Rethinking a Scholarly Dogma", 513-539
  • Burchard, Christoph, "Joseph and Aseneth in Rumania", 540-549

Η ιστορία του Κώδικα Aleppo


Στο περιοδικό Biblical Archaeology Review τεύχος Σεπτ.-Οκτ. 2008 δημοσιεύεται το άρθρο του Yosef Ofer για την ιστορία του κώδικα της Aleppo, ο οποίος σύμφωνα με το κείμενο του άρθρου θεωρείται το πιο ιερό αντίγραφο της εβραϊκής Βίβλου.

Παραθέτω από το άρθρο:

"The nearly 200 Biblical texts among the Dead Sea Scrolls are a thousand years older than the Aleppo Codex. But they often vary from one another. The Aleppo Codex on the other hand, is the textus receptus of the Bible. It contains the version that was ultimately selected and accepted as the most authoritative text in Judaism."

Το κείμενο του άρθρου δημοσιεύεται στο διαδικτυακό χώρο του περιοδικού ολόκληρο. Για να το διαβάσετε, πατήστε εδώ.

Έκθεση για την Αρχαία Βαβυλώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο θα φιλοξενήσει από τις 13/11/2008 έως τις 15/3/2009 έκθεση με θέμα την Αρχαία Βαβυλώνα. Για περισσότερες πληροφορίες και ένα μικρό εισαγωγικό φιλμ, πατήστε εδώ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Review of Biblical Literature, 13/9/2008

Στη νέα ηλεκτρονική έκδοση του RBL δημοσιεύονται οι εξής βιβλιοκρισίες / βιβλιοπαρουσιάσεις:

Frederick E. Brenk
With Unperfumed Voice: Studies in Plutarch, in Greek Literature, Religion and Philosophy, and in the New Testament Background
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6275
Reviewed by Thomas J. Kraus

James H. Charlesworth, ed.
The Bible and the Dead Sea Scrolls: The Second Princeton Symposium on Judaism and Christian Origins
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=5896
Reviewed by Matthew Goff

Zeba A. Crook and Philip A. Harland, eds.
Identity and Interaction in the Ancient Mediterranean: Jews, Christians and Others: Essays in Honour of Stephen G. Wilson
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6363
Reviewed by Thomas W. Gillespie

Rodney J. Decker
Koine Greek Reader: Selections from the New Testament, Septuagint, and Early Christian Writers
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6213
Reviewed by Pierre Johan Jordaan

Simcha Fishbane
Deviancy in Early Rabbinic Literature: A Collection of Socio-Anthropological Essays
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6317
Reviewed by Mayer I. Gruber

Mark W. Hamilton, Thomas H. Olbricht, and Jeffrey Peterson, eds.
Renewing Tradition: Studies in Texts and Contexts in Honor of James W. Thompson
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=5715
Reviewed by Nathan Guy

Renate Jost
Gender, Sexualität und Macht in der Anthropologie des Richterbuches
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6236
Reviewed by Trent Butler

Matthew Kraus
How Should Rabbinic Literature Be Read in the Modern World?
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6038
Reviewed by Joshua Schwartz

Larry J. Kreitzer
Hierapolis in the Heavens: Studies in the Letter to the Ephesians
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6426
Reviewed by Daniel Darko
Reviewed by Stephan Witetschek

Xabier Pikaza
Diccionario de la Biblia: Historia y Palabra
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=5889
Reviewed by Daniel Bonilla-Rios

Roger Ryan
Judges
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6359
Reviewed by Victor H. Matthews

Daniel L. Smith-Christopher
Jonah, Jesus, and Other Good Coyotes: Speaking Peace to Power in the Bible
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6081
Reviewed by Hector Avalos

Nili Wazana
All the Boundaries of the Land: The Promised Land in Biblical Thought in Light of the Ancient Near East [Hebrew]
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6388
Reviewed by Shalom E. Holtz

B. F. Westcott and F. J. A. Hort
The Greek New Testament with Dictionary
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=6182
Reviewed by Allan J. McNicol

Bryn Mawr Classical Reviews: ένα νέο βιβλίο για τον Αντίοχο Δ΄ Επιφανή

Στο ηλεκτρονικό περιοδικό Bryn Mawr Classical Reviews (BMCR) δημοσιεύεται βιβλιοκρισία μίας νέας πολιτικής βιογραφίας του Αντιόχου Δ΄ του Επιφανούς, μίας προσωπικότητας που συνδέθηκε με τη μακκαβαϊκή επανάσταση και τον εξελληνισμό της Παλαιστίνης. Σε αυτό το θέμα και τα προβλήματα που υπάρχουν στην έρευνα, όσον αφορά στην επανάσταση των Μακκαβαίων, το βιβλίο αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο.

Peter Franz Mittag, Antiochos IV. Epiphanes. Eine politische Biographie. Klio: Beitraege zur Alten Geschichte. Beihefte, neue Folge Band 11. Berlin: Akademie Verlag, 2006. Pp. 429. ISBN 3-05-004205-2. EUR 69.80

Για να διαβάσετε τη βιβλιοκρισία, πατήστε εδώ.