Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Bryn Mawr Classical Reviews: ένα νέο βιβλίο για τον Ηρώδη το Μέγα

Ο Ηρώδης ο Μέγας αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της αρχαιότητας. Οι ιουδαϊκές και χριστιανικές πηγές τον παρουσιάζουν ως ένα αδίστακτο και σκληρό ηγέτη, Ναβαταίο στην καταγωγή, πιστό φίλο των Ρωμαίων που ποτέ δε σεβάστηκε πραγματικά την ιουδαϊκή θρησκεία, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με μία σειρά αποτρόπαιων πράξεων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από την άλλη παρουσιάζουν έναν ιδιαίτερα δραστήριο ηγέτη, φιλέλληνα, ο οποίος ανοικοδόμησε το Ναό των Ιεροσολύμων και είχε σαφώς καλές σχέσεις τόσο με τους Ρωμαίους όσο και με τον ελληνικό πολιτισμό. Το Μάιο 2008 μάλιστα Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τον τάφο του στο Ηρώδειο, το οχυρωμένο ανάκτορό του έξω από την Ιερουσαλήμ.
Στην ηλεκτρονική έκδοση του BMCR αναρτήθηκε σήμερα η κριτική παρουσίαση του πρώτου τόμου των πρακτικών του συνεδρίου που έγινε το 2001 στο Βρετανικό Μουσείο και στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί από όλον τον κόσμο. Εκδότης του τόμου είναι ο Νίκος Κόκκινος, ο οποίος είναι γνωστός από το πολύ αξιόλογο βιβλίο για τον Ηρώδη. (Το Σεπτέμβρη 2008 θα κυκλοφορήσει ένας ακόμη τόμος, στον οποίο ο Κόκκινος είναι συνεκδότης, με τα πρακτικά συνεδρίου που έγινε για τον Ηρώδη και τη σχέση του με τη ρωμαϊκή εξουσία).
Ο τίτλος του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα στο BMCR είναι:

Nikos Kokkinos (ed.), The World of the Herods. Volume 1 of the International Conference The World of the Herods and the Nabataeans held at the British Museum, 17-19 April 2001. Oriens et Occidens, 14. Stuttgart: Franz Steiner Verlag, 2007. Pp. 327.
ISBN 978-3-515-08817-6.
EUR 62.00 (pb).
Για να διαβάσετε τη βιβλιοκρισία, πατήστε εδώ.
Για να πληροφορηθείτε για την ανακάλυψη του τάφου του Ηρώδη, πατήστε εδώ κι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: