Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα νέο βιβλίο για τον αρχαίο νόμο / A new book on ancient law

Από τον εκδοτικό οίκο Eisenbrauns θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο ένας τόμος με άρθρα του καθηγητή Raymond Westbrook (1946-2009) και με θέματα σχετικά με τα νομικά συστήματα της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και Μεσογείου:

Law from the Tigris to the Tiber; The Writings of Raymond Westbrook, by Raymond Westbrook
τόμοι 1 και 2
Edited by Bruce Wells and F. Rachel Magdalene
Eisenbrauns 2009
ISBN: 1-57506-177-5
84 δολάρια (με την έκπτωση που προσφέρει ο εκδοτικός οίκος μέχρι 31/12/2009

Ο πρώτος τόμος, The Shared Tradition, περιέχει 16 μελέτες του Westbrook, οι οποίες εκθέτουν τη θεωρία του ερευνητή ότι υπάρχει μία κοινή νομική παράδοση στους λαούς της Μεσοποταμίας, στον Ισραήλ κι ακόμη στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Ο δεύτερος τόμος, The Shared Tradition, περιέχει 28 άρθρα, όπου ο Westbrook εφαρμόζει τη δική του μέθοδο νομικής ανάλυσης, την οποία εφάρμοσε σε πολλά κείμενα της Μεσοποταμίας και της Βίβλου (κώδικες νόμων, αφηγήσεις κτλ.).

Τόμος 1

Preface
Introduction

Part One: The Tradition in the Law Codes
1. Biblical and Cuneiform Law Codes
2. The Nature and Origins of the Twelve Tables
3. Cuneiform Law Codes and the Origins of Legislation
4. What Is the Covenant Code?
5. Codification and Canonization
6. Codex Hammurabi and the Ends of the Earth


Part Two: The Tradition in Legal Practice
7. Social Justice in the Ancient Near East
8. Slave and Master in Ancient Near Eastern Law
9. Patronage in the Ancient Near East
10. Adultery in Ancient Near Eastern Law
11. Witchcraft and the Law in the Ancient Near East


Part Three: The Tradition in Greco-Roman Law
12. The Trial Scene in the Iliad
13. Penelope’s Dowry and Odysseus’ Kingship
14. The Coherence of the Lex Aquilia
15. Restrictions on Alienation of Property in Early Roman Law
16. Vitae Necisque Potestas



Τόμος 2


Preface About the Editors Introduction: Law as Method

Part One: Cuneiform Sources
1. The Edict of Tudhaliya IV
2. Hard Times: CT 45 37
3. The Liability of an Innocent Purchaser of Stolen Goods in Early Mesopotamian Law
4. The Old Babylonian Term nap arum
5. The Phrase "His Heart Is Satisfied" in Ancient Near Eastern Legal Sources
6. The Case of the Elusive Debtors: CT 4 6a and CT 6 34b
7. Social Justice and Creative Jurisprudence in Late Bronze Age Syria
8. A Death in the Family: Codex Eshnunna 17-18 Revisited
9. The Adoption Laws of Codex Hammurabi
10. The Female Slave
11. A Sumerian Freedman
12. The Quality of Freedom in Neo-Babylonian Manumissions
13. Judges in the Cuneiform Sources
14. Evidentiary Procedure in the Middle Assyrian Laws
15. ZIZ2.DA / kiššatum
16. The Enforcement of Morals in Mesopotamian Law
17. A Matter of Life and Death
18. International Law in the Amarna Age
19. Babylonian Diplomacy in the Amarna Letters


Part Two: Biblical Sources
20. Biblical Law
21. The Laws of Biblical Israel
22. Lex Talionis and Exodus 21:22-25
23. The Deposit Law of Exodus 21:6-12
24. Who Led the Scapegoat in Leviticus 16:21?
25. The Prohibition on Restoration of Marriage in Deuteronomy 24:1-4
26. Riddles in Deuteronomic Law
27. The Trial of Jeremiah
28. Legalistic "Glosses" in Biblical Narratives


Τα πρόσφατα ευρήματα στην Ιππώνα (Sussita) / The recent findings in Hippos (Sussita)

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί ένα σύντομο άρθρο σχετικά με τα ευρήματα της 10ης περιόδου ανασκαφών αρχαιολογικής αποστολής του Παν/μίου της Haifa στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ιππώνος.
Οι εργασίες έφεραν στο φως ένα κτίριο που πιθανόν να ήταν ωδείον ή βουλευτήριο, το οποίο χρονολογείται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στον 1ο αι. π.Χ. έως και τον 1ο αι. μ.Χ. καθώς κι ένα δημόσιο κτίριο στον τύπο της βασιλικής (η δεύτερη του είδους που βρέθηκε στο Ισραήλ). Επίσης βρέθηκαν τρία αγαλματίδια της θεάς Αφροδίτης, που όλα χρονολογούνται στον 1ο ή 2ο αι. μ.Χ.
Το άρθρο συνδέει τα δημόσια κτίρια που βρέθηκαν στην αρχαία πόλη με τον Ηρώδη και παραθέτει τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων που εργάστηκαν στις ανασκαφές:

"At the close of the tenth season of excavations, we have revealed an abundance of public structures in the city, most likely associated with the reign of Herod in the first century BCE. Until now we have assumed that the wave of construction that took place during Herod's reign was primarily in Jewish cities, but the findings at Sussita are evidence of the king's influence on pagan cities under his rule too."
Για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο, πατήστε εδώ.

National Geographic: άρθρο για το λίθινο δοχείο της Ιερουσαλήμ / National Geographic: article on the stone vessel of Jerusalem

Στην ιστοσελίδα του National Geographic έχει αναρτηθεί ένα άρθρο σχετικά με το λίθινο δοχείο που βρέθηκε πρόσφατα στην Ιερουσαλήμ και το οποίο φέρει μία δεκάστιχη επιγραφή, την οποία οι επιστήμονες δεν κατόρθωσαν ακόμη να αποκρυπτογραφήσουν (στην ανεύρεσή της είχαμε αναφερθεί σε παλαίοτερο δημοσίευμα). Μολονότι το δημοσίευμα έχει μία δόση υπερβολής, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό σε γενικές γραμμές. Για να το διαβάσετε, πατήστε εδώ.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ανεύρεση αρχαίας συναγωγής στα Μάγδαλα / Discovery of an ancient synagogue in Magdala


Από το ιστολόγιο του Jim West πληροφορηθήκαμε την είδηση της ανεύρεσης αρχαίας συναγωγής στα Μάγδαλα (σημερινή Migdal), της αρχαιότερης -σύμφωνα με το δημοσίευμα της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ- που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Η συναγωγή χρονολογείται στην περίοδο του Δεύτερου Ναού (50 π.Χ. - 100 μ.Χ.). Ο κύριος χώρος της είναι 120 τ.μ., στους τοίχους γύρω είναι κτισμένοι πάγκοι για τους πιστούς . Οι τοίχοι είχαν χρωματιστό σοβά και στο δάπεδο υπήρχε μωσαϊκό. Στον κεντρικό αυτό χώρο ανευρέθηκε επίσης μία πέτρα που φέρει σκαλισμένη παράσταση επτάφωτης λυχνίας (menorah) με αμφορείς δεξιά και αριστερά. Υπεύθυνοι της ανασκαφής ήταν οι Dina Avshalom-Gorni και Arfan Najar της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ.
Η αρχαιολόγος Dina Avshalom-Gorni έκανε τις εξής δηλώσεις που παραθέτουμε αυτούσιες:

"We are dealing with an exciting and unique find. This is the first time that a menorah decoration has been discovered from the days when the SecondTemple was still standing. This is the first menorah to be discovered in a Jewish context and that dates to the Second Temple period/beginning of the Early Roman period. We can assume that the engraving that appears on the stone, which the Israel Antiquities Authority uncovered, was done by an artist who saw the seven-branched menorah with his own eyes in the Temple in Jerusalem. The synagogue that was uncovered joins just six other synagogues in the world that are known to date to the Second Temple period".


Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε εδώ.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Bormann: Σύγχρονη ιστορική επιστήμη και εξήγηση (1) / Recent historical discourse and exegesis (1)

Σε αυτήν και σε μερικές επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιάσουμε την περίληψη ενός άρθρου του Lukas Bormann, το οποίο δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Evangelische Theologie 69,3 (2009):

“Kulturwissenschaft und Exegese. Gegenwärtige Geschichtsdiskurse und die biblische Geschichtskonzeption“, 166-185

Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας το κείμενο στηρίζεται σε μία εισήγησή του στη συνάντηση της SNTS τον Ιούλιο 2007

1. Εισαγωγή
Ο συγγραφέας στην αρχή του άρθρου του παρατηρεί ότι η επιστήμη της ερμηνείας της Κ.Δ. συχνά ανατρέχει στις μεθόδους και στις θεωρητικές βάσεις του τρόπου εργασίας της. Αυτό εν πολλοίς συνδέεται με ανάλογες κινήσεις που παρατηρούνται στις ιστορικές επιστήμες και στις ανθρωπιστικές επιστήμες γενικότερα, οι οποίες μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «πολιτισμική στροφή» (cultural turn). Αυτός ο νέος προσανατολισμός (στροφή) προκύπτει από την πράξη της ιστορικής και γενικότερα επιστημονικής έρευνας των ανθρωπιστικών επιστημών. Ο συγγραφέας σκοπεύει στο άρθρο του να συμπληρώσει τα όσα παλαιότερα διατυπώθηκαν από καθολικής πλευράς από τους Knut Backhaus / Gerd Häfner και από ευαγγελικής από τους Eckart Reinmuth / Jens Schröter σχετικά με τη σχέση της ιστορικής θεωρίας και της θεολογικά προσανατολισμένης εξήγησης της Κ.Δ.

2. Η συζήτηση περί ιστορίας και η επιστήμη του πολιτισμού
Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι λεγόμενες ανθρωπιστικές επιστήμες παρουσίασαν μεγάλη εξέλιξη στη Γερμανία. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δύο ήταν οι θέσεις που κυριαρχούσαν σε αυτές. Από τη μία η θέση του Dilthey ότι οι ανθρωπιστικές επιστήμες πρέπει να ερμηνεύουν και να προσπαθούν να κατανοήσουν τις πνευματικές σχέσεις και τις «εκφράσεις της ανθρώπινης ζωής». Από την άλλη κυριαρχούσαν οι ερμηνευτικές προϋποθέσεις, οι οποίες προέκυψαν από την φιλοσοφία της ύπαρξης και αποτυπώθηκαν εν πολλοίς στο έργο του H.- G. Gadamer, Wahrheit und Methode. Οι ερμηνευτικές θέσεις μάλιστα του Gadamer επηρέασαν κι εξακολουθούν να επηρεάζουν την ερμηνεία της Κ.Δ.
Από τα τέλη του 1960 και αρχές του ’70 άρχισαν να εντάσσονται στην ερμηνεία (και γενικότερα στις ανθρωπιστικές επιστήμες) ερωτήματα προερχόμενα από την κοινωνιολογική επιστήμη, βλ. π.χ. τη Σχολή του Bielefeld, η οποία ασχολήθηκε με μεγέθη της κοινωνικής δομής όπως οικονομία, τάξεις, ελίτ κτλ. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η λεγόμενη μικροϊστορία που σκοπό έχει να καλύψει τα κενά της μακροϊστορίας.
Παράλληλα προς τη θεμελίωση της ιστορίας της κοινωνίας εμφανίζεται η τάση τονισμού του εξατομικευμένου ιστορικού γεγονότος ως ουσιαστικής κατηγορίας της ιστορικής έρευνας και κατανόησης. Ο Nipperdey εισάγει τον όρο της ιστορικής ανθρωπολογίας, η οποία ενδιαφέρεται για το άτομο και τον τρόπο που αυτό αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο. Τις ίδιες θέσεις για τη σημασία του ατόμου μέσα στην ιστορία επαναλαμβάνει και ο Burke.
Γενικά εμφανίζονται πια δύο τάσεις στην ιστορική έρευνα και ερμηνεία. Από τη μία κοινωνιολογικά και εμπειρικά προσανατολισμένη περιγραφή και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων. Από την άλλη η επιφυλακτικότητα ότι όλα μέσα στην ιστορία μπορούν να ερμηνευθούν με τη βοήθεια της μελέτης κοινωνικών μεγεθών και θεσμών και ο τονισμός του ρόλου του ατόμου μέσα στην κοινωνία και την ιστορία.
Αυτή η «αντιπαράθεση» των δύο τάσεων απασχόλησε και το γνωστό ιστορικό της αρχαιότητας Paul Veyne. Σκοπός του ήταν να γράψει ιστορία σε ένα υψηλό μεθοδικό επίπεδο. Αυτό προϋποθέτει την ένταξη στην έρευνά του κοινωνιολογικών θεωριών και μοντέλων. Τόνισε όμως την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης αυτών των μοντέλων μέσα στην υπό έρευνα ιστορική πραγματικότητα.
Η πολιτισμική στροφή στη δεκαετία του ’80 έβαλε στη συζήτηση μία σειρά θεμάτων. Ανάμεσα στις διαπιστώσεις είναι ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες της ιστορίας δε είχαν λόγο μέχρι εκείνη την στιγμή στις μελέτες για το παρελθόν. Στον αγγλοσαξονικό κόσμο η αντίδραση σε αυτό το καθεστώς εκφράστηκε μέσα από επιμέρους επιστημονικούς κλάδους των cultural studies όπως women studies, black studies, post-colonial studies. Εδώ η ιστορία ως ιστορική καταγραφή κατανοείται ως τρόπος διαμόρφωσης της ταυτότητας και τονίζεται η λειτουργία της για ομάδες, φυλές, τάξεις και φύλα. Σύμφωνα με το σχήμα του Harris η ιστορία ως καταγραφή του ιστορικού γεγονότος είναι υπερδομή (superstructure) κι επομένως υπεύθυνη για τη διαμόρφωση ιδεολογίας και νομιμοποίησης. Υπό αυτήν την έννοια η ιστορική καταγραφή είναι προϊόν ενός πολιτισμικού οικοδομήματος.
Στη Γερμανία και τη Γαλλία η πορεία υπήρξε λίγο διαφορετική. Υπάρχει ο τονισμός του ρόλου του ατόμου μέσα στην ιστορία, τίθενται παρόμοια ερωτήματα, χωρίς όμως να συνδέονται με μία διαμαρτυρία κατά των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών. Υπάρχει η αναζήτηση νέων μεθόδων και εκδηλώνεται μία τάση απομάκρυνσης από τα κοινωνιολογικά μοντέλα. Αυτά οδηγούν στην συγκρότηση αυτού που στη Γερμανία ονομάζεται Ιστορική Ανθρωπολογία, η οποία όμως εδώ συνδέεται περισσότερο με την εθνογραφία. Βασικό προγραμματικό κείμενό της είναι το άρθρο του H. Medick, “Missionare im Ruderboot? Ethnologische Erkenntnisweisen als Herausforderung an die Sozialgeschichte” (1989). Σε αυτό τονίζεται την ανάγκη στροφής από τη μελέτη των κεντρικών γεγονότων (που συχνά συνδέονται με μεγάλες αλλαγές) προς εκείνα που λαμβάνουν χώρα στα περιθώρια του ιστορικού γίγνεσθαι. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τώρα οι μελέτες των Mary Douglas, Victor Turner, Clifford Geertz, Pierre Bourdieu. Αυτές τόνισαν την ανάγκη κατανόησης των κοινωνιών ως σύνθετων κοινωνικών συστημάτων, όπου παράλληλα με τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης η συμβολική επικοινωνία και αλληλεπίδραση.

Το νέο τεύχος του CurBR

Στο νέο τεύχος του Currents in Biblical Research 8:1 (2009) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Rodney K. Duke, "Recent Research in Chronicles", 10-50
Στο άρθρο εξετάζονται οι τάσεις στην έρευνα των βιβλίων των Χρονικών από το 1994 μέχρι το 2007. Οι περισσότερες τάσεις που εδραιώθηκαν ήδη μέχρι το 1993 συνεχίσθηκαν σε βάθος στα επόμενα χρόνια, αν και υπάρχουν και μερικές αποκλίσεις από αυτές. Οι κυρίαρχες τάσεις είναι: ο εντοπισμός των διαφορών μεταξύ των βιβλίων των Χρονικών και εκείνου των Έσδρα-Νεεμία και η εξήγηση ότι προέρχονται από διαφορετικούς συγγραφείς/αναθεωρητές. Η συνειδητοποίηση του σημαντικού ρόλου των γενεαλογιών. Η εξέταση της λογοτεχνικής τέχνης του συγγραφέα των Χρονικών. Στις νεότερες τάσεις συμπεριλαμβάνονται: η αναζήτηση της σχέσης της προφορικότητας από μία και του γραπτού κειμένου από την άλλη, η αξιοποίηση στοιχείων από την κοινωνιολογική κατανόηση της Περσικής και της ελληνιστικής περιόδου γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια εκδόθηκαν επίσης πολλά υπομνήματα.

Sean A. Adams, "Evaluating 1 Thessalonians: An Outline of Holistic Approaches to 1 Thessalonians in the Last 25 Years", 51-70
Στο άρθρο παρουσιάζονται μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν κατά τα τελευταία 25 χρόνια, οι οποίες αποπειρώνται να προσφέρουν μία ολιστική προσέγγιση της κατανόησης και ερμηνείας της 1 Θεσσ όπως: επιστολική, ρητορική, θεολογική, γλωσσολογική και διάφορους συνδυασμούς των προηγουμένων. Παρουσιάζονται οι εκπρόσωποι κάθε άποψης και οι οπτικές τους καθώς επίσης και η δομή του κειμένου, την οποία αυτοί προτείνουν. Επίσης ο συγγραφέας του άρθρου προσπαθεί να προσφέρει τόσο μία επισκόπηση των ιδιαίτερων προσεγγίσεων της 1 Θεσσ όσο και μία σκιαγράφηση της κριτικής και των αδυναμιών των επιμέρους μεθόδων. Το άρθρο κλείνει με μια σύντομη παρατήρηση όσον αφορά στο μεταβατικό στάδιο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα η μελέτη της επιστολής.

Kelly R. Iverson, "Orality and the Gospels: A Survey of Recent Research", 71-106
Κατά τα τελευταία 30 χρόνια έλαβαν χώρα σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην εφαρμογή των θεωριών περί προφορικότητας στη μελέτη των ευαγγελίων. Στόχος αυτού του άρθρου είναι να προσφέρει μία επισκόπηση του πεδίου έρευνας μέσα από την έρευνα του έργου των κύριων εκπροσώπων αυτής της τάσης δηλ. των Werner Kelber, Joanna Dewey, Paul Achtemeier, Peter Botha, Richard Horsley and Jonathan Draper, Kenneth Bailey, James Dunn, Richard Bauckham, David Rhoads and Whitney Shiner. Η μελέτη ξεκινά με μία συζήτηση των σημαντικότερων μελετών, προτού στραφεί ειδικά στον εκ νέου ορισμό της προφορικότητας και των συνεπειών που αυτός έχει στην έρευνα των ευαγγελίων. Το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι, ενώ η αξιοποίηση της προφορικότητας άνοιξε δρόμους σε ορισμένους τομείς της έρευνας των ευαγγελίων, παραμένει γενικά μία παραμελημένη και λίγο αξιοποιημένη διάσταση της ερμηνείας της Κ.Δ.

Gideon Bohak, "Prolegomena to the Study of the Jewish Magical Tradition", 107-150
Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σταθερή αύξηση του ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος για την ιουδαϊκή μαγεία. Στο παρόν άρθρο ο συγγραφέας αναζητά το έργο, που έχει μέχρι σήμερα γίνει σε αυτόν τον τομέα, προσπαθεί να εξηγήσει πώς η περαιτέρω μελέτη των ιουδαϊκών μαγικών κειμένων και αντικειμένων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μελέτη του Ιουδαϊσμού στο σύνολό του και να προσφέρει ένα προσχέδιο για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του τομέα έρευνας. H κύρια διαπίστωση είναι ότι ο αριθμός των αδημοσίευτων πρωτογενών πηγών για τη μελέτη της ιουδαϊκής μαγείας αυξάνει συνεχώς και ότι αυτές οι πηγές μπορούν να λειτουργήσουν ως αφετηρία για κάθε σοβαρή μελέτη της ιουδαϊκής μαγικής παράδοσης από την αρχαιότητα μέχρι τον 21ο αι. Μια τέτοια μελέτη θα πρέπει να συγκρίνει τα ιουδαϊκά μαγικά κείμενα και τις ιουδαϊκές μαγικές πρακτικές κάθε ιστορικής περιόδου με εκείνες του σύγχρονου προς αυτές μη ιουδαϊκού κόσμου και να εντοπίσεις πιθανές διαδικασίες διαπολιτισμικής επαφής και να συγκρίνει τα ιουδαϊκά μαγικά κείμενα και τις ιουδαϊκές μαγικές πρακτικές της μίας περιόδου με εκείνες μίας άλλη έτσι ώστε να εντοπίσει ενδοϊουδαϊκές διαδικασίες συνέχισης και παράδοσής τους. Τέλος μία τέτοια μελέτη πρέπει να εντοπίσει τη θέση που καταλαμβάνουν τέτοιες μαγικές πρακτικές κι εκείνοι που τις επιτελούν μέσα στην ιουδαϊκή κοινωνία διαφορετικών εποχών και μέσα σε διαφορετικές ιουδαϊκές κοινότητες.

Η επιγραφή του Γαβριήλ και ο Μεσσίας / The Gabriel inscription and Messiah

Από το ιστολόγιο του Jim Davila πληροφορούμαστε ότι ο Dr. Victor Sasson ανάρτησε στο ιστολόγιό του ένα σύντομο άρθρο σχετικά με τη λεγόμενη "Αποκάλυψη του Γαβριήλ" αλλά και για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισμός το πρόσωπο του Μεσσία. Ο Sasson ασκεί κριτική στον τρόπο που ο Χριστιανισμός κατανόησε τον Μεσσία και θεωρεί ότι πρόκειται για μία παρανόηση του πνεύματος της βιβλικής Γραφής (επιμένει επίσης ότι ο όρος Παλαιά Διαθήκη είναι εσφαλμένος).
Καταλήγει το κείμενό του ως εξής:

The Vision of Gabriel contains a text that is similar to other earlier biblical prophetic texts that speak of apocalyptic visions and of dire consequences. The language used is more akin to later Hebrew, reminiscent of Mishnaic. While certain words and phrases are repeated in the text, there is not one single mention of the word mashiah.
Based on the Hebrew Scriptures, the mashiah that the Jews have always hoped for and waited for cannot be a dead and risen individual. He is an anointed one, divinely ordained for a mission – a mission to herald peace, justice and universal good to His people and to the world. From the point of view of the Hebrew canonical sacred writings – the Hebrew Scriptures - and authoritative, mainstream Jewish traditions, the messiah is not a personal saviour. The sole personal and universal Saviour is God himself, and He is so proclaimed in the Pentateuch and in the Hebrew Prophets. “I am, I am the Lord, and there is no other Saviour besides me” (Isa. 43:11), and “I am the First and I am the Last and besides me there is no other God” (Isa. 44:6). The concept of a resurrected messiah is a thoroughly foreign/Hellenized/Greek concept, patently spurious and has no place in the culture of the Hebrew Bible and normative Judaism.

Για να διαβάσετε το σχετικό κείμενο, πατήστε εδώ.

[Α.Τ.: Εκτιμώ ότι το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Sasson (ιδιαίτερα όσον αφορά τα όσα λέει για το πρόσωπο του Μεσσία στον Ιουδαϊσμό) διαπνέεται από μία πολεμική διάθεση εναντίον του Χριστιανισμού, που ίσως δεν έχει θέση σε ένα επιστημονικό κείμενο (κατά ανάλογο τρόπο που μία αντι-ιουδαϊκή πολεμική δεν έχει επίσης θέση σε αυτό) . Επιπλέον νομίζω ότι δε μπορεί κανείς να μιλά για εσφαλμένες ερμηνείες, ιδιαίτερα, όταν κανείς μελετά κείμενα και ιδέες μέσα από την προοπτική της Rezeptionsgeschichte. Από μια καθαρά επιστημονική οπτική γωνία είναι ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς πώς ο Χριστιανισμός αφομοίωσε και ενέταξε στη δική του θεολογία στοιχεία της Ιουδαϊκής πίστης και παράδοσης.]

Βιβλιοκρισίες στο RBL 10/9/2009

Στη νέα ηλεκτρονική έκδοση του Review of Biblical Literature έχουν αναρτηθεί οι εξής βιβλιοκρισίες:

Octavian D. Baban, On the Road Encounters in Luke-Acts: Hellenistic Mimesis and Luke's Theology of the Way
Reviewed by Ron Clark

Randall C. Bailey, Tat-siong Benny Liew, and Fernando F. Segovia, eds., They Were All Together in One Place? Toward Minority Biblical Criticism
Reviewed by Gerald West

Richard Bauckham, The Jewish World around the New Testament: Collected Essays 1
Reviewed by Christoph Stenschke

Augustine Casiday and Frederick W. Norris, The Cambridge History of Christianity, Volume 2: Constantine to c. 600
Reviewed by Paul Dilley

Gregory Lee Cuιllar, Voices of Marginality: Exile and Return in Second Isaiah 40-55 and the Mexican Immigrant Experience
Reviewed by Timothy Sandoval

Lawrence DiPaolo Jr., Hymn Fragments Embedded in the New Testament: Hellenistic Jewish and Greco-Roman Parallels
Reviewed by Daniel Darko

Daniel Durken, ed., The New Collegeville Bible Commentary: New Testament
Reviewed by Peter Judge

Beverly Roberts Gaventa and Richard B. Hays, eds., Seeking the Identity of Jesus: A Pilgrimage
Reviewed by Mark Elliott

Axel Graupner and Michael Wolter, eds., Moses in Biblical and Extra-biblical Traditions
Reviewed by Hallvard Hagelia

Heidi J. Hornik and Mikeal C. Parsons, Illuminating Luke, Volume 3: The Passion and Resurrection Narratives in Italian Renaissance and Baroque Painting
Reviewed by Thomas E. Phillips

Andrew T. Lincoln and Angus Paddison, eds., Christology and Scripture: Interdisciplinary Perspectives
Reviewed by Douglas Campbell

Mark McEntire, Struggling with God: An Introduction to the Pentateuch
Reviewed by Lissa Wray Beal

Marvin Meyer, Judas: The Definitive Collection of Gospels and Legends about the Infamous Apostle of Jesus
Reviewed by Philip Tite

Anita Norich and Yaron Z. Eliav, eds., Jewish Literatures and Cultures: Context and Intercontext
Reviewed by Joshua Schwartz

James M. Robinson, Jesus: According to the Earliest Witness
Reviewed by Petri Luomanen

Dan R. Stiver, Life Together in the Way of Jesus Christ: An Introduction to Christian Theology
Reviewed by Yolanda Dreyer

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Σεμινάριο στο Leuven για τον Παύλο / Leuven Seminar on

Από το ιστολόγιο Euaggelion πληροφορούμαστε ότι την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα στο Leuven σεμινάριο με τον τίτλο "New Perspectives on Paul and the Jews". To σεμινάριο διοργανώνεται από τη Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven και την υποστήριξη των Flemish Scientific Research Foundation (FWO Vlaanderen) και University Research Council (Onderzoeksraad) του Παν/μίου του Leuven.
Τα κείμενα των εισηγήσεων έχουν αναρτηθεί στη σχετική σελίδα (πατήστε εδώ).
Eπίσης μπορείτε να διαβάσετε το πρόγραμμα της διοργάνωσης εδώ.

Ανεύρεση θησαυρού νομισμάτων της εποχής του Bar Kochba / A hoard of coins of Bar Kochba period

Στα βιβλικά ιστολόγια αναρτήθηκε σήμερα το απόγευμα η είδηση ανεύρεσης ενός θησαυρού 120 νομισμάτων της εποχής του Bar Kochba. H αρχική είδηση αναρτήθηκε στο Hebrew University Twitter page.
Τα νομίσματα βρέθηκαν βαθειά μέσα σε ένα υπόγειο σπήλαιο στο πλαίσιο έρευνας που διεύθυναν οι Boaz Langford και καθ. Amos Frumkin της Ομάδας Έρευνας Σπηλαίων του τμήματος Γεωγραφίας του Hebrew University. Ο θησαυρός περιλαμβάνει 120 χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα και είναι ο μεγαλύτερος που βρέθηκε μέχρι σήμερα στο Ισραήλ από αυτήν την εποχή.
Για να διαβάσετε τη σχετική είδηση, πατήστε εδώ και εδώ.

Το παλάτι του βασιλιά Δαυίδ

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί το άρθρο της Margreet L. Steiner σχετικά με την ανεύρεση του υποτιθέμενου ανακτόρου του Δαυίδ το 2005 από την αρχαιολόγο Eilat Mazaar. Η συγγραφέας του άρθρου εκφράζει τις αμφιβολίες της κατά πόσο αυτό το κτίριο μπορεί να ταυτισθεί με την βασιλική κατοικία του Δαυίδ. Συνοψίζοντας την επιχειρηματολογία της παρατηρεί ότι η Mazaar θα πρέπει να παρουσιάσει πειστικά τεκμήρια ότι 1) οι τοίχοι, που ήρθαν στο φως, προέρχονται όλοι από το ίδιο κτίριο, 2) το κτίριο χρονολογείται στον 10ο π.Χ., 3) το κτίριο ήταν ανάκτορο, 4) το κτίριο συνδέεται με το βασιλιά Δαυίδ.
Για να διαβάσετε όλο το κείμενο, πατήστε εδώ.

Το νέο τεύχος του JSNT

Στο νέο τεύχος του Journal for the Studies of New Testament 32:1 (2009) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα :

Jane M.F. Heath, "Absent Presences of Paul and Christ: Enargeia in 1 Thessalonians", 1—3, 3-38
Ο Παύλος είναι απών από τη Θεσσαλονίκη. Και ο Χριστός (κατά κάποιον τρόπο) είναι απών μέχρι την παρουσία του. Ο Θεός είναι απόμακρος και αόρατος. Η επίσκεψη του αποστόλου αποτελεί παρελθόν. Η επιστολή όμως που έλαβαν οι Θεσσαλονικείς περιέχει αυτές τις διαφορετικές παρουσίες, οι οποίες συγκεντρώνονται κάτω από την γραφίδα του Παύλου και ζωντανεύουν και πάλι. Στο παρόν άρθρο η συγγραφέας μελετά αυτήν τη συνάφεια της αρχαίας συζήτησης περί ενάργειας. Μολονότι η «ενάργεια» ποτέ δε συστηματοποιήθηκε καλά κατά την αρχαιότητα ο όρος απαντά συχνά σε διαφορετικές συνάφειες και για ένα μεγάλο αριθμό σχετικών μεταξύ τους φαινομένων τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με τα αποτελέσματα της ζωντανής παρουσίας. Παλαιότερα η συζήτηση για την «παρουσίες εν τη απουσία» του Παύλου επικεντρωνόταν στην τακτική του Παύλου να καθιστά την παρουσία του ζωντανή στους αποδέκτες των επιστολών του κι αυτό στηριζόταν κυρίως στη θεωρία για την αρχαία επιστολογραφία. Η εισαγωγή της «ενάργειας» ανοίγει το δρόμο για διερεύνηση της μεγάλης ποικιλίας των «απουσιών-παρουσιών» και των σχέσεων μεταξύ τους και μεταθέτει τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο. Ο σκοπός είναι μία θεολογικά και ιστορικά πλουσιότερη εξήγηση της επιστολής.


L.L. Welborn, "Paul’s Caricature of his Chief Rival as a Pompous Parasite in 2 Corinthians 11.20", 39-56
Το 2 Κορ 11,20 δεν έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού για τους αντιπάλους του Παύλου στην Κόρινθο και έχει τύχει ακόμη μικρότερης προσοχής στη σύγχρονη έρευνα για τις σχέσεις πάτρωνα-πελάτη στις παύλειες κοινότητες. Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι το 2 Κορ 11,20 παρουσιάζει την κυρίαρχη μορφή μεταξύ των αποστολικών ανταγωνιστών του Παύλου ως παράδειγμα ενός κοινωνικού τύπου τόσο οικείου και ταυτόχρονα τόσο αποκρουστικού, ώστε να είναι αγαπημένο θέμα διακωμώδησης στην κωμωδία και στη σάτιρα: το παράσιτο και ειδικότερα ο «σεμνοπαράσιτος», ο οποίος ουσιαστικά εκθέτει τον οικοδεσπότη του και τους άλλους καλεσμένους. Ένα σύνθετο πορτραίτο αυτού του χαρακτήρα προκύπτει από τις κωμωδίες του Αλέξιδος, του Αντιφάνους, του Πλαύτου και του Τερεντίου και από τη σατιρική υπεράσπιση εκ μέρους του Λουκιανού της τέχνης του παράσιτου. Παράλληλα με τη γλώσσα του Παύλου (καταδουλόω, κατεσθίω, λαμβάνω) εντοπίζονται και στις κωμωδίες και σάτιρες του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Η σατιρική περιγραφή εκ μέρους του Παύλου της συμπεριφοράς ενός ανταγωνιστή ιεραπόστολου στο 2 Κορ 11,20 λειτουργεί όχι μόνο ως βάση για την ταπεινή συμπεριφορά του ίδιου του Παύλου αλλά και ως επίπληξη προς τους Κορινθίους για την ανεκτική τους στάση απέναντι στον παρείσακτο. Αυτή η παραινετική λειτουργία του παραδείγματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κάθε φορά που ο αναγνώστης προσπαθεί να κατανοήσεις τους ρόλους που αναλαμβάνουν ο Παύλος, ο αντίπαλός του και οι Κορίνθιοι μέσα στο μικρό σενάριο που δημιούργησε ο Παύλος.

Joshua Garroway, "The Invasion of a Mustard Seed: A Reading of Mark 5.1-20", 57-75
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται η ιστορία του Μάρκου για το δαιμονισμένο των Γερασηνών ως μία αφηγητική επεξήγηση των παραβολών που υπάρχουν στο προηγούμενο κεφάλαιο του ευαγγελίου - και ιδιαίτερα εκείνης για τον κόκκο σινάπεως -, όπου η βασιλεία του Θεού περιγράφεται υπό το φως του παραδείγματος της βασιλείας εκείνης της εποχής, δηλαδή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η ιστορία αναπαριστά τη βίαιη καταστροφή της Ρώμης, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της συνεκδοχής της καταστροφής μίας «λεγεώνος» κατοχής καθώς επίσης και της ειρηνικής διείσδυσης ενός νέου βασιλείου, η οποία επιτυγχάνεται με τη μίμηση σε μία δεύτερη σκηνή με τη δαιμονική «εισβολή» ενός εχθρικού πλήθους. Με αυτόν τον τρόπο η περικοπή τόσο μιμείται όσο και μεταμορφώνει αρχαίες ιδεολογίες για τη βασιλεία και την εισβολή.

Thomas R. Shepherd, Narrative Analysis as a Text Critical Tool: Mark 16 in Codex W as a Test Case, 77-98
Στην περιγραφή της ιστορίας της παράδοσης του κειμένου της Κ.Δ. οι κριτικοί του κειμένου μπορούν να κάνουν χρήση της αφηγηματολογικής ανάλυσης με σκοπό να ρίξουν φως στις θεολογικές τάσεις των αφηγηματικών τμημάτων ενός επιμέρους χειρογράφους. Το άρθρο είναι μία εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας στο κείμενο Μκ 16,9-20 στον κώδικα W. Συνδυάζονται οι θεολογικές τάσεις αυτής της περικοπής σε σχέση με το υπόλοιπο κείμενο του Μκ στον W με αποτέλεσμα να προκύπτει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ύπαρξη μίας τάσης (Tendenz), η οποία επικεντρώνεται στην κοσμική εξουσία του Χριστού. Αυτό με τη σειρά του μπορεί πολύ καλά να εναρμονισθεί με τον θρίαμβο της εκκλησίας επί της ειδωλολατρίας κατά τον 4ο και 5ο αι. μ.Χ., όταν αντιγράφηκε ο W.

Peter S. Perry, "Making Fear Personal: Hebrews 5.11—6.12 and the Argument from Shame", 99-125
O συγγραφέας της προς Εβραίους ευθέως προκαλεί ντροπή στο ακροατήριό του, όταν στο 5,11-12 γράφει: «γίνατε νωθροί στο να ακούτε ... χρειάζεστε κάποιον να σας διδάξει ...Χρειάζεστε γάλα κι όχι στερεά τροφή». Λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις μέσα στην υπόλοιπη γραμματεία, η λ. «νωθροί» στο Εβρ 5,11 και 6,12 μεταφράζεται καλύτερα ως «χωρίς φιλοδοξία», δηλώνοντας μία αποτυχία να αναγνωρίσει κανείς και να πράξει εξασφαλίζοντας όφελος. Συνδέοντας τη χρήση του συναισθήματος στην προς Εβραίους με τους ορισμούς του Αριστοτέλη ανακαλύπτει κανείς ότι αυτή η ευθεία επίπληξη είναι μοναδική και μεγάλης σημασίας για το επιχείρημα της επιστολής. Οι ακροατές μπορούν να απορρίψουν τις προειδοποιήσεις για την οργή του Θεού εκτιμώντας ότι αφορούν σε άλλους και όχι στους ίδιους. Η αισχύνη στο 5,11-6,12 καθιστά αυτόν τον φόβο προσωπική υπόθεση.

Και πάλι η βιβλική αρχαιολογία / Biblical Archaeology again

Από τον Jim West πληροφορούμαστε την ανάρτηση ενός σύντομου άρθρου του Joe Zias σχετικά με την αδυναμία, που συχνά παρατηρείται, όσων ασχολούνται με τη μελέτη της Βίβλου να κάνουν ορθή χρήση της αρχαιολογίας. Ο Zias παρουσιάζει το συγκεκριμένο παράδειγμα ορισμένων ευρημάτων από το Κουμράν. Για να διαβάσετε το κείμενό του, πατήστε εδώ.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα νέο άρθρο στο JGRChrJ / A new article in JGRChrJ

Στη σελίδα του Journal of Greco-Roman Christianity and Judaism 6 (2009) έχει αναρτηθεί ένα νέο άρθρο σχετικό με την προέλευση της παράστασης του Α και του Ω στην Αποκάλυψη:

David Lincicum, "The Origin of ‘Alpha and Omega’ (Revelation 1.8; 21.6; 22.13): A Suggestion"

Συνέδριο για τον τρόπο παρουσίασης του Θεού στην Π.Δ. / A conference about the character of God in the OT

Στις επόμενες μέρες, 10 έως 12 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο της Notre Dame (Centre for Continuing Education) ένα συνέδριο με τον τίτλο "My ways are not your ways: the character of God in the Hebrew Bible".

Περιγραφή του συνεδρίου
Οι οπαδοί των αβρααμικών θρησκευτικών παραδόσεων υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος πλάσθηκε κατ' εικόνα Θεού και ότι η μίμηση του Θεού σε αυτήν τη ζωή αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της ανθρώπινης αύξησης και ηθικής τελείωσης. Οι υποστηρικτές αυτής της παράδοσης συχνά παραπέμπουν σε περικοπές των κανονικών κειμένων της ιουδαϊκής και χριστιανικής πίστης, τα οποία απεικονίζουν τον Θεό ως Θεό αγάπης, ελέους, μακροθυμίας κτλ. και τα οποία στηρίζουν αυτήν την παράδοση. Από τον 17ο αι. κι εξής ωστόσο πολλοί επικριτές των αβρααμικών παραδόσεων υποστήριξαν ότι ο Θεός και ειδικότερα στην εβραϊκή Βιβίλο, συχνά απεικονίζεται ως ο,τιδήποτε άλλο παρά ως πρότυπο ηθικής μίμησης. Από την μία οι ιστορικές αφηγήσεις σε αυτά τα κείμενα παρουσιάζουν τον Θεό να εκτελεί ο ίδιος, να εντέλεται ή να εγκρίνει τη γενοκτονία, τη δουλεία και το βιασμό ανάμεσα σε άλλα. Από την άλλη μία σειρά από εντολές, οι οποίες υπαγορεύθηκαν από τον Θεό φαίνεται να επιδοκιμάζει τη μισαλλοδοξία, το μισογυνισμό και την ομοφοβία. Πρόσφατα διάφοροι φιλόσοι (Daniel Dennett), επιστήμονες (Richard Dawkins και Sam Harris) και κοινωνικοί σχολιαστές (Christopher Hitchens), κ. ά. έχουν διατυπώσει παρόμοιες κριτικές.
Μπορούν αυτές οι φαινομενικές επιδοκιμασίες και εντολές που υπάρχουν μέσα στην εβαρϊκή Βίβλο να είναι σύμφωνες με τη θέση ότι ο Θεός του Αβραάμ είναι απόλυτα καλός και αγάπη; Όσοι υποστηρίζουν αυτήν την παράδοση επιλέγουν δύο δρόμους επιχειρηματολογίας. Η πρώτη απάντηση υποστηρίζει ότι οι σχετικές προβληματικές περικοπές ή εντολές θα πρέπει απλά να απορριφθούν. Εκείνοι που επιλέγουν αυτήν την προσέγγιση του προβλήματος θα πρέπει να εξηγήσουν, πώς εννούν ότι θα πρέπει να απορριφθούν αυτές οι περικοπές χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις αβρααμικές παραδόσεις, οι οποίες παραδοσιακά υποστήριξαν ότι η εβραϊκή Βίβλος είναι, εκπροσωπεί και περιέχει τον εμπνευσμένο λόγο του Θεού. Η δεύτερη απάντηση θα μπορούσε να προσφέρει εξηγήσεις που σκοπό έχουν να δείξουν ότι οι φαινομενικά δυσάρεστες επιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν χωρίς να απορριφθούν οι αφηγήσεις ή οι εντολές. Αυτοί που επιλέγουν αυτήν την προσέγγιση πρέπει να εξηγήσουν γιατί είτε γιατί οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις δεν προκύπτουν από τα συγκεκριμένα κείμενα είτε γιατί τελικά δεν είναι ανεπιθύμητες.
Ωστόσο, ενώ οι υποστηρικτές αυτής της παράδοσης έχουν και τις δύο δυνατότητες στη διάθεσή τους, πολλοί λίγοι φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πρόκληση. Παρά αυτές τις πρόσφατες, ευθείες κριτικές ελάχιστοι μόνο θεολόγοι ή φιλόσοφοι σε αυτές τις παραδόσεις προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτές.
Το παρόν συνέδριο ως σκοπό έχει να καλύψει αυτό το έλειμμα επικεντρώνοντας την προσοχή του στη θέση ότι οι αβρααμικές παραδόσεις θα πρέπει να απορριφθούν, επειδή στηρίζονται στην εβραϊκή Βίβλο, η οποία παρουσιάζει τον Θεό ως κακό και ανήθικο. Στους ομιλητές και σχολιαστές συμπεριλαμβάνονται φιλόσοφοι καθώς και βιβλικοί επιστήμονες. Οι εισηγήσεις, τα σχόλια και οι απαντήσεις θα συγκεντρωθούν σε έναν τόμο με τον προσωρινό τίτλο Divine Evil? The Moral Character of the God of Abraham, ο οποίος θα εκδοθεί από την Oxford University Press κατά πάσα πιθανότητα το 2010.


Για να διαβάσετε το πρόγραμμα αυτού του ενδιαφέροντος συνεδρίου, πατήστε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, πατήστε εδώ.

Άρθρα / Βιβλιοκρισίες κριτικής του κειμένου στο Bible Translator / Bible Translator (1950-2000): text-critical articles and reviews

Από το ιστολόγιο Τhe Amsterdam NT Weblog πληροφορούμαστε για τη διάθεση στο διαδίκτυο μίας σειράς άρθρων και βιβλιοκρισιών σχετικά με την κριτική του κειμένου, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Bible Translator κατά τα έτη 1950-2000. Παραθέτουμε όλον τον κατάλογο:

1 (1950)
‘Proposed Publication of the Manuscript Evidence for the Text of the Greek New Testament’, in BT 1 (1950), pp. 169-171. [Announcement of IGNTP]
2 (1951)
Erwin Nestle, ‘How to use a Greek New Testament’, in BT 2 (1951), pp. 49-55.
Frederick C. Grant, ‘The Greek Text of the New Testament’, in BT 2 (1951), pp. 117-121. [On the Greek text underlying RSV]
4 (1953)
W.R. Hutton, ‘Textual Emendation in the Old Testament’, in BT 4 (1953), pp. 13-14.
A.W. Argyle, ‘The Elements of New Testament Textual Criticism’, in BT 4 (1953), pp. 118-125.
5 (1954)
William A. Irwin, ‘Textual Criticism and Old Testament Translation’, in BT 5 (1954), pp. 54-58.
7 (1956)
G. Ch. Aalders, ‘Translator or Textual Critic?’, in BT 7 (1956), pp. 15-16. [OT TC]
William L. Wonderly, ‘What About Italics?’, in BT 7 (1956), pp. 114-116. [On the use of italics in translations]
8 (1957)
A.F.J. Klijn, ‘The Value of the Versions for the Textual Criticism of the New Testament’, in BT 8 (1957), pp. 127-130.
J. Ramsey Michaels, ‘Some Notable Readings of Papyrus Bodmer II’, in BT 8 (1957), pp. 150-154. [On P66]
9 (1958)
G.D. Kilpatrick, ‘The Transmission of the New Testament and its Reliability’, in BT 9 (1958), pp. 127-136.
Kenneth Grayston, review of Kilpatrick, A New Edition of the Nestle Greek New Testament, in BT 9 (1958), pp. 185-189.
10 (1959)
‘A New Edition of the Greek New Testament’, in BT 10 (1959), pp. 29-34. [Announcement/Program of UBSGNT1]
13 (1962)
Wilbur Aulie, ‘The Textual Basis of Some Spanish Versions of the New Testament’, in BT 13 (1962), pp. 212-218.
15 (1964)
Wilfred J. Bradnock, review of Metzger, The Text of the New Testament ..., in BT 15 (1964), pp. 201-203.
16 (1965)
Ian A. Moir, review of Tasker, The Greek New Testament, being ... New English Bible, in BT 16 (1965), pp. 49-51. [With an interesting editorial note, p. 51]
Tom Gaumer, ‘An Examination of Some Western Textual Variants Adopted in the Greek Text of the New English Bible’, in BT 16 (1965), pp. 184-189.
17 (1966)
Robert P. Markham, ‘The Bible Societies’ Greek Testament: the End of a Decade or Beginning of an Era?’, in BT 17 (1966), pp. 106-113. [On UBSGNT1]
18 (1967)
Robert P. Markham, ‘The Bible Societies’ Greek Testament: A Symposium: A. The Critical Apparatus’, in BT 18 (1967), pp. 3-11. [On UBSGNT1]
Stephen C. Neill, ‘The Bible Societies’ Greek Testament: A Symposium: B. Review’, in BT 18 (1967), pp. 12-15. [On UBSGNT1]
Harold K. Moulton, ‘The Bible Societies’ Greek Testament: A Symposium: C. The Punctuation Apparatus’, in BT 18 (1967), pp. 16-19. [On UBSGNT1]
Robert G. Bratcher, ‘The T.E.V. New Testament and the Greek Text’, in BT 18 (1967), pp. 167-174.
24 (1973)
Ian A. Moir, review of Metzger, A Textual Commentary on the Greek New Testament, in BT 24 (1973), pp. 329-333. [On the first edition 1971]
25 (1974)
Carlo M. Martini, review of Aune (ed.), Studies in New Testament and Early Christian Literature. Essays in Honor of Allen P. Wikgren, in BT 25 (1974), pp. 150-152. [Wikgren FS]
26 (1975)
J. Keith Elliott, ‘A Second Look at the United Bible Societies’ Greek New Testament’, in BT 26 (1975), pp. 325-332.
28 (1977)
Matthew Black, ‘The United Bible Societies’ Greek New Testament Evaluated - A Reply’, in BT 28 (1977), pp. 116-120. [Reply to Elliott]
Elizabeth G. Edwards, ‘On Using the Textual Apparatus of the UBS Greek New Testament’, in BT 28 (1977), pp. 121-143.
Jan Slomp, ‘Are the Words "Son of God" in Mark 1.1 Original?’, in BT 28 (1977), pp. 143-150. [Answer: better not]
J.K. Elliott, ‘John 1.14 and the New Testament’s Use of plèrès’, in BT 28 (1977), pp. 151-153.
29 (1978)
Klaus Junack, ‘The Reliability of the New Testament Text from the Perspective of Textual Criticism’, in BT 29 (1978), pp. 128-140.
30 (1979)
J.K. Elliott. ‘The United Bible Societies’ Greek New Testament: A Short Examination of the Third Edition’, in BT 30 (1979), pp. 135-138.
31 (1980)
Gordon D. Fee, ‘The Majority Text and the Original Text of the New Testament’, in BT 31 (1980), pp. 107-118.
John Ellington, ‘The Use and Limitations of Interlinear Editions’, in BT 31 (1980), pp. 212-219.
Erroll Rhodes, review of D.A. Carson, The King James Version Debate: A Plea for Realism, in BT 31 (1980), pp. 337-338.
P.E. [Paul Ellingworth], review of Ernest Best and R. McL. Wilson (eds.), Text and Interpretation, in BT 31 (1980), pp. 341-342. [Matthew Black FS]
32 (1981)
Eugene A. Nida, ‘The "Harder Reading" in Textual Criticism: An Application of the Second Law of Thermodynamics’, in BT 32 (1981), pp. 101-107.
33 (1982)
J.M. Ross, ‘The "Harder Reading" in Textual Criticism’, in BT 33 (1982), pp. 138-139.
P.E. [Paul Ellingworth], review of Bruce M. Metzger, Manuscripts of the Greek Bible, in BT 33 (1982), p. 341.
Barclay M. Newman Jr, ‘Some Hints on Solving Textual Problems’, in BT 33 (1982), pp. 430-435.
34 (1983)
Rogel L. Omanson, ‘A Perspective on the Study of the New Testament Text’, BT 34 (1983), pp. 107-122.
J.K. Elliott on Zane C. Hodges and Arthur L. Farstad (eds), The Greek New Testament According to the Majority Text, in BT 34 (1983), pp. 342-344.
J. Karavidopoulos on Kurt Aland and Barbara Aland, Der Text des Neuen Testaments, in BT 34 (1983), pp. 344-345.
F.F. Bruce, review of Gerald Hammond, The Making of the English Bible, in BT 34 (1983), pp. 347-348.
36 (1985)
Ian A. Moir, ‘A Mini-Guide to New Testament Textual Criticism’, in BT 36 (1985), pp. 122-129.
Harold P. Scanlin, ‘The Majority Text Debate: Recent Developments’, in BT 36 (1985), pp. 136-140.
J.K. Elliott, review of Nestle-Aland, Novum Testamentum Graece et Latine, in BT 36 (1985), pp. 143-144.
37 (1986)
H.J. de Jonge, ‘Erasmus’ Method of Translation in his Version of the New Testament’, in BT 37 (1986), pp. 135-138.
Notice of Selected Technical Articles Related to Translation (START), in BT 37 (1986), p. 347.
38 (1987)
Per Block, ‘Translating the Apocrypha in Sweden: With Special Reference to the Textual Problems’, in BT 38 (1987), pp. 315-327.
39 (1988)
P.E. [Paul Ellingworth], review of J.H. Petzer and P.J. Hartin, A South African Perspective on the New Testament, in BT 39 (1988), pp. 139-140. [Metzger FS (Petzer)]
Harold P. Scanlin, ‘Bible Translation as a Means of Communicating New Testament Textual Criticism to the Public’, in BT 39 (1988), pp. 101-113. [Chart on p. 113]
J. Neville Birdsall, review of Kurt Aland and Barbara Aland, The Text of the New Testament, in BT 39 (1988), pp. 338-342.
40 (1989)
Philip Comfort, ‘the Pericope of the Adulteress’, in BT 40 (1989), pp. 145-147.
Roger L. Omanson, ‘Must Our Readers be Mindreaders?’, in BT 40 (1989), pp.
432-433. [On blunders in MSS. and (printed) translations]
42 (1991)
J.K. Elliott, review of Philip W. Comfort, Early Manuscripts and Modern Translations of the New Testament, in BT 42 (1991), pp. 343-345.
44 (1993)
P.E. [Paul Ellingworth], review of Metgzer, The Text of the New Testament ..., Third ... edition, in BT 44 (1993), pp. 146-147.
45 (1994)
Harald P. Scanlin, introduction to the Review Symposium of GNT4, in BT 45 (1994), pp. 348-349.
Moises Silva, review of GNT4, in BT 45 (1994), pp. 349-353.
Tjitze Baarda, review of GNT4 (‘The Textual Apparatus in the Fourth Edition’), in BT 45 (1994), pp. 353-356.
46 (1995)
Paul Ellingworth, ‘Theological Reflections on the Textual Criticism of the Bible’, in BT 46 (1995), pp. 119-125.
47 (1996)
Roger L. Omanson, review of Arthur G. Patzia, The Making of the New Testament, in BT 47 (1996), pp. 154-156.
Paul Ellingworth, review of Keith Elliott and Ian Moir, Manuscripts and the Text of the New Testament, in BT 47 (1996), pp. 352-353.
48 (1997)
Roger L. Omanson, review of Aland and Delobel (eds.), New Testament Textual Criticism and Ehrman and Holmes (eds.), The Text of the New Testament ..., in BT 48 (1997), pp. 350-352.
49 (1998)
Paul Ellingworth, review of David Parker, The Living Text of the Gospels, in BT 49 (1998), pp. 154-155.
Roger L. Omanson, ‘A Critical Appraisal of the Apparatus Criticus’, in BT 49 (1998), pp. 301-323. [On the choice of variants in UBSGNT4]
Roger L. Omanson, review of Charles Landon, A Text-Critical Study of the Epistle of Jude, in BT 49 (1998), pp. 353-354.
50 (1999)
Mikael Parsons, review of Kent D. Clark, Textual Optimism: A Critique of the United Bible Societies’ Greek New Testament, in BT 50 (1999), pp. 346-350.
51 (2000)
Iver Larsen, ‘Variant Readings in 2 Corinthians’, in BT 51 (2000), pp. 342-348.

Άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος στο νέο HTS (2)

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στο νέο τεύχος του HTS 65,1 (2009). Τότε είχαμε παρουσιάσει στο πρώτο μέρος των άρθρων βιβλικού ενδιαφέροντος του συγκεκριμένου τεύχος. Σήμερα προχωρούμε στην παρουσίαση του δεύτερου μέρους:

Joel Willitts, "The friendship of Matthew and Paul: A response to a recent trend in the interpretation of Matthew’s Gospel"
Ο David Sim υποστήριξε ότι η λεγόμενη μεγάλη αποστολή στο κατά Ματθαίον (Μτ 28,16-20) αντιπροσωπεύει μία σαφή αντι-παύλεια πολεμική. Ενώ αυτή η θέση μπορεί θεωρητικά να είναι δυνατή και πιθανόν ταιριάζει μέσα στην προοπτική μίας αρχαιότερης εποχής της καινοδιαθηκικής έρευνας. δηλ. αυτήν της Σχολής της Τυβίγγης, τα δεδομένα τόσο από το κατά Ματθαίον όσο και από τα παύλεια κείμενα δεν υποστηρίζουν μια τέτοια ανάγνωση του αρχέγονου Χριστιανισμού. Σε αυτό το άρθρο ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι μία αντιθετική σχέση μεταξύ της μεγάλης αποστολής του κατά Ματθαίον και της αποστολής του Παύλου στα έθνη, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις επιστολές του, είναι δυνατή μόνο (1) μέσα από μία συγκεκριμένη ανάγνωση του κατά Ματθαίον και (2) με μία καρικατούρα του Παύλου. Υπό το φως της σύγχρονης έρευνας τόσο για τη συγκεκριμένη περικοπή του Ματθαίου όσο και για τον ιστορικό Παύλο, αυτές οι δύο παραδόσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν ως αρμονικές μεταξύ τους κι όχι αντίθετες παρά τα πρόσφατα επιχειρήματα για το αντίθετο. Η επιχειρηματολογία του συγγραφέα προσφέρει και μία ακόμη διόρθωση στην άποψη για τον αρχέγονο Χριστιανισμό, κατά την οποία προϋποτίθεται ένα μεγάλο σχίσμα μεταξύ του λεγόμενου Ιουδαιοχριστιανισμού και της επιμονής του Παύλου για ελεύθερη ιεραποστολή στα έθνη.

Pieter M. Venter, "Canon, intertextuality and history in Nehemiah 7:72b-10:40"
Η αποκρυστάλλωση της εβραϊκής Βίβλου μπορεί να περιγραφεί παραστατικά ως μία συνεχιζόμενη κίνηση από το traditum στο traditio. Πολλά παράλληλα και αλληλεπηρεαζόμενα φαινόμενα συνέβαλαν σε αυτήν τη διαδικασία. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η διακειμενικότητα δεν περιοριζόταν μόνο σε απλά παραθέματα ή στην ανακύκλωση του υπάρχοντος traditum, αλλά συμπεριλάμβανε το διάλογο με παλαιότερα φιλολογικά είδη και υπάρχοντα ιδεολογικά μοτίβα. Η αισθητική και πολυλογική διακειμενικότητα φαίνεται ότι ήταν μέρος της διαδικασίας της εσωβιβλικής εξήγησης. Αυτές οι δύο απόψεις της διακειμενικότητας παρουσιάζονται σε μία ανάπτυξη της αφήγησης στο Νεεμ 7,72β. Η αγγαδική εξήγηση, που συνδέεται με την αισθητική διακειμενικότητα, απαντά σε πολλά σημεία της περικοπής. Η πολυλογική διακειμενικότητα εμφανίζεται στη χρήση των φιλολογικών ειδών (Gattungen) της ιστορική επισκόπησης και στην προσευχή της μετάνοιας στο Νεεμ 9,1-37. Αυτά συνδέονται με ένα Sitz im Leben κατά τον 5ο αι. π.Χ., όταν έγινε μία προσπάθεια ανεύρεσης μίας νέας ταυτότητας για τους Ιουδαίους.


Francois P. Viljoen, "A contextualised reading of Matthew 6:22–23: ‘Your eye is the lamp of your body’"
Για το σύγχρονο αναγνώστη το λόγιον "ο οφθαλμός είναι ο λύχνος του σώματος" είναι αινιγματικό. Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι έχει να κάνει με το φθόνο και την απληστία, συχνά δεν κατορθώνουν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της εσωτερικής στάστης και του φυσικού οφθαλμού. Στο άρθρο ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι αυτή η περικοπή μπορεί να κατανοηθεί μόνο, εάν τη διαβάσει κανείς με βάση την αρχαία αντίληψη για την όραση. Είναι σημαντικό να ερμηνεύσει κανείς τη γενική στη φράση Ὁ λύχνος τοῦ σώματός ἐστιν ὁ ὀφθαλμός, όπως θα έκανε ένας αρχαίος ακροατής ή αναγνώστης.

Pierre Jordaan, "The pendulum is never static: Jesus Sira to Jesus Christ on women in the light of Judith, Susanna and LXX Esther"
Όταν ερμηνεύεται η Κ.Δ., γενικά δε λαμβάνεται υπόψη η προηγούμενη γραμματεία. Οι διαλεκτικοί όροι discourse και contra-discourse δεν εμφανίζονται στην έρευνα αυτής της εποχής. Αυτό κυρίως ισχύει για την περίπτωση των γυναικών. Ο Ιησούς Ben Sira (περ. 196 π.Χ.) καθώς κι άλλοι συγγραφείς σοφιολογικής γραμματείας είχαν γενικά μια αρνητική στάση απέναντι στη γυναίκα. Μολονότι παλαιότερα υποστηρίχθηκε ότι αυτή η αρνητική στάση απέναντι στις γυναίκες αμφισβητείται με το παράδειγμα της Ιουδείθ, στο άρθρο προχωρά πιο πέρα: οι προσθήκες στο βιβλίο της Εσθήρ και της Σωσάννας προστέθηκαν ακριβώς για να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη άποψη. Υποστηρίζεται ότι αυτά τα κείμενα πειστικά αντιμετωπίζουν τις αρνητικές απόψεις του Σειράχ και προσδίδουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην αξία και την κοινωνική θέση των γυναικών. Κατά τους μεταχριστιανικούς αιώνες, τόσο ο Ιησούς Χριστός όσο και ο απόστολος Παύλος είχαν κατά βάση θετική στάση απέναντι στις γυναίκες. Οι θετικές ιδέες και έμμεσες αναφορές που προκύπτουν από τα κείμενα εντοπίζονται στο άρθρο και υποστηρίζεται ότι ίσως έχουν τις ρίζες τους στα λεγόμενα "απόκρυφα" της Π.Δ. Τέλος, στο άρθρο υποστηρίζεται ότι οι δευτεροπαύλειες επιστολές περιέχουν μία στροφή προς τα πίσω και προς την αρνητική στάση του Σειράχ απέναντι στις γυναίκες.

Jonathan A. Draper, "Imitating Jesus, yes – but which Jesus? A critical engagement with the ethics of Burridge in Imitating Jesus: An inclusive approach to New Testament ethics (2007)"
Στο άρθρο εξετάζεται η προσπάθεια του Burridge στο τελευταίο του βιβλίο, Imitating Jesus: An inclusive approach to New Testament ethics (2007), να κτίσει ένα οικοδόμημα στρατευμένης χριστιανικής ηθικής, η να ξεκινά από τον ιστορικό Ιησού και να λαμβάνει υπόχη της τις διαφορετικές οπτικές των τεσσάρων επίσης ευαγγελίων στηριζόμενος στο φιλολογικό είδος των ελληνικών βίων. Ενώ η προσέγγιση του Burridge χαίρει αποδοχής και θεωρείται ως ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, δέχεται επίσης κριτική για την επιλεκτικότητα στον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες για τον Ιησού της ιστορίας. Η επιλογή εκ μέρους του Burridge της εμπειρίας της Ν. Αφρικής στον αγώνα ενάντια στο apartheid ως "test case" επίσης δέχεται κριτική, καθώς τα θέματα σε αυτούς τους αγώνες για δικαιοσύνη φαίνονται σαφέστερα σε αυτούς που βρίσκονται έξω από την μάχη παρά σε αυτούς που είναι εμπλεκόμενοι και η ανάλυσή του εγείρει περισσότερα ερωτήματα παρά δίδει απαντήσεις.

Marius Nel, "Violence and the Daniel tales in a children’s Bible"
Τα παιδιά απολαμβάνουν τις ιστορίες του Δανιήλ και των τριών φίλων του είτε τις ακούν στο κατηχητικό είτε από τους γονείς και τους παππούδες. Αυτές οι ιστορίες ωστόσο είναι γεμάτες από βία. Στο άρθρο αναλύεται μία συγκεκριμένη εκδοχή σε μία παιδική Βίβλο και υποστηρίζεται ότι αυτή η βία λειτουργεί ως εκείνη η κλωστή που συγκρατεί δεμένες μεταξύ τους τις επιμέρους ιστορίες κι επομένως είναι ανεκτή είτε προέρχεται από το Θεό για το καλό των παιδιών του είτε από τα παιδιά του για το ίδιον όφελος. Μέσα από την ιδεολογία, την κριτική και τον αποδομισμό καταδεικνύεται πώς μία κοινωνικά ευαισθητοποιημένη ανάγνωστη του κειμένου απαιτεί αφηγητές των ιστοριών του Δανιήλ, οι οποίοι θα πρέπει να στέκονται κριτικά απέναντι στη βία που υπάρχει μέσα στο βιβλικό κείμενο, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αυτά τα κείμενα απευθύνονται σε παιδιά.

Shinman Kang, Pieter M. Venter, "A canonical-literary reading of Lamentations 5"
Στο άρθρο παρουσιάζεται η κανονική και λογοτεχνική ανάγνωση του Θρ 5 μέσα στη γενικότερη συνάφεια του βιβλίου των Θρήνων. Ακολουθώντας την προσέγγιση του Vanhoozer (1998, 2002), η οποία στηρίζεται στην επιτελεστική θεωρία (speech-act theory) αναζητάται το νόημα της Γραφή στο κανονικό επίπεδο, το οποίο υπερβαίνει το βασικό φιλολογικό επίπεδο. Καθώς οι Θρήνοι είναι ένα πολυφωνικό ποιητικό κείμενο, οι φωνές που μιλούν αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κλειδί στην ερμηνεία του κειμένου. Στο πολυφωνικό κείμενο των Θρήνων η αλλαγή των ομιλητών πραγματοποιείται μεταξύ των κεφ. 1 και 4. Το Θρ 5 είναι μονολογικό. Εφαρμόζονται οι θεωρίες του Bakhntin (1984, ...) για να κατανοηθεί το βιβλίο των Θρήνων. Σε αυτό το βιβλίο το κεφ. 5 αποτελεί την κλιμάκωση, όπου η Ιερουσαλήμ κραυγάζει προς τον Θεό. Δεν μπορούμε επομένως να βρούμε την απάντηση του Θεού σε αυτό το κάλεσμα των Θρήνων. Μπορούμε να την βρούμε ωστόσο μέσα στο ευρύτερο κείμενο του χριστιανικού κανόνα.

Andries G. Van Aarde, "Intertekstualiteit – ensiklopedie en argeologie: Matteus se voorstelling van Jesus as redder"(Intertextuality – encyclopedia and archaeology: Matteus’s presentation of Jesus as saver)
Αυτή η μελέτη ως σκοπό έχει να ερευνήσει και να εφαρμόσει ό,τι ο Gérard Genette ονομάζει διακειμενικές σχέσεις και ο Ulrich Luz, στην εφαρμογή αυτών των ιδεών στο υπόμνημά του στο κατά Ματθαίον, εγκυκλοπαίδεια του συγγραφέα ή των αρχικών αναγνωστών του ευαγγελίου.
Το πρώτο εγχείρημα εξετάζει τη διακειμενικότητα σε ένα συγχρονικό επίπεδο και η δεύτερη σε ένα διαχρονικό. Η πρώτη επικεντρώνεται στα προ-κείμενα του κατά Ματθαίον. Η δεύτερη προσπάθεια εμπεριέχει μία συζήτηση των πραγματολογικών απόψεων, όπως είναι η συνάφεια των εννοούμενων αναγνωστών και η χρήση προηγούμενων κειμένων μέσω της διακειμενικότητας. Σε αυτό το άρθρο εξετάζεται ο τρόπος, με τον οποίο οι πρώτοι αναγνώστες αντιμετώπιζαν τα προ-κείμενά τους και μάλιστα σε σχέση με τη χρήση της λέξης 'σώζω". Το άρθρο χωρίζεται σε τρία μέρη: στο πρώτο παρουσιάζεται μία συζήτηση των κριτηρίων και των μεθόδων που βοηθούν στη διερεύνηση της διακειμενικότητας. Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται η λεγόμενη "εγκυκλοπαίδεια" της διακειμενικότητας του Ματθαίου, δηλ. το "διακείμενο" , το "παρακείμενο", το "υπερκείμενο", το "υποκείμενο", το "αρχικείμενο" και το "μετακείμενο". Τέλος στο τρίτο μέρος εξετάζονται τα διάφορα προ-κείμενα των περιπτώεων του ρήματος "σώζω" μέσα στο κατά Ματθαίον.

Ένα νέο βιβλίο για την ηθική της Κ.Δ. / A new book on NT ethics


Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Mohr Siebeck ένα νέο βιβλίο για την ηθική διδασκαλία της Κ.Δ.:

Friedich Wilhelm Horn & ruben Zimmermann (εκδ.), Jenseits von Indikativ und Imperativ. Kontexte und Normen neutestamentlicher Ethik / Contexts and Norms of New Testament Ethics. Band I (WUNT I, 238), Mohr Siebeck, Tübingen 2009
ISBN 978-3-16-149997-5
99 ευρώ

Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Η ευρέως διαδεδομένη περιγραφή της ηθικής στα κείμενα της Κ.Δ. με τις κατηγορίες "οριστική και προστακτική" δεν μπορεί να ισχύσει μετά από μία κριτική ανάγνωση των κειμένων. Οι μελέτες του παρόντος τόμου προσπαθούν να διατυπώσουν μοντέλα αιτιολόγησης πέρα από την οριστική και την υποτακτική.
Λαμβάνονται υπόψη τις συνδέσεις με την ηθική σκέψη στο περιβάλλον της Κ.Δ. (π.χ. ελληνιστικός Ιουδαϊσμός, Στοά). Επιπλέον εξετάζεται ο τρόπος που βρίσκουν πρακτική εφαρμογή οι κεντρικές έννοιες στη συζήτηση για την αρχαία ηθική, π.χ. "τέχνη του ζην" ή "αξιολόγηση των αγαθών" στις ηθικές της ευτυχίας.
Στο κέντρο βρίσκονται οι μορφές ηθικής αιτιολόγησης στα επιμέρους βιβλία της Κ.Δ., είτε είναι ο Παύλος είτε τα ευαγγέλια είτε οι υπόλοιπες επιστολές (Ιακ, 1 Πε). Μία μελέτη σχετικά με την αιτιολόγηση της ηθικής από τους αρχαίους χριστιανούς απολογητές και τους αντιπάλους τους κατακλείει τον παρόντα τόμο.
Οι μελέτες του τόμου καθιστούν σαφές ότι η σωστή πράξη ή το καλό στα καινοδιαθηκικά κείμενα αιτιολογείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο και είναι επομένως απαραίτητη μία περισσότερο σύνθετη μεθοδική προσέγγιση προκειμένου να παρουσιασθούν με περιγραφικό τρόπο τα επιχειρήματα και το υπόβαθρό τους.


Περιεχόμενα τόμου
  • Maximilian Forschner, "Das Selbst- und Weltverhältnis des Weisen : die stoische Begründung des Guten und Wertvollen", 19-37
  • Hermut Löhr, "Elemente eudämonistischer Ethik im Neuen Testament?", 39-55
  • Manfred Lang, "Lebenskunst und Ethos : Beobachtungen zu Plutarch, Seneca, Philo von Alexandrien und dem 1. Petrusbrief", 57-76
  • Eckart Otto, "Narrative Begründungen von Ethos in der Ethik des Alten und Neuen Testaments", 77-96
  • Eckart Reinmuth, "Das Alter würdigen : antike Anerkennungsdiskurse und Neues Testament", 97-116
  • Christoph Horn, "Der Zeitbegriff der antiken Moralphilosophie und das Zeitverständnis des Neuen Testaments", 117-134
  • Udo Schnelle, "Paulus und Epiktet - zwei ethische Modelle", 137-158
  • Manuel Vogel, "Ob Tugend lehrbar sei : Stimmen und Gegenstimmen im hellenistischen Judentum mit einem Ausblick auf Paulus", 159-176
  • Christof Landmesser, "Begründungsstrukturen paulinischer Ethik", 177-196
  • David G. Horrell, "Particular identity and common ethics : reflections on the foundations and content of Pauline ethics in 1 Corinthians 5", 197-212
  • Friedrich W. Horn, "Die Darstellung und Begründung der Ethik des Apostels Paulus in der new perspective", 213-231
  • Ruben Zimmermann, "Die Ethico-Ästhetik der Gleichnisse Jesu : Ethik durch literarische Ästhetik am Beispiel der Parabeln im Matthäus-Evangelium", 235-265
  • Troels Engberg-Pedersen, "Giving and doing : the philosophical coherence of the Sermon on the Plain", 267-287
  • Rainer Hirsch-Luipold, "Prinzipiell-theologische Ethik in der johanneischen Literatur", 289-307
  • Matthias Konradt, "Werke als Handlungsdimension des Glaubens : Erwägungen zum Verhältnis von Theologie und Ethik im Jakobusbrief", 309-327
  • Karl W. Niebuhr, "Ethik und Anthropologie nach dem Jakobusbrief : eine Skizze", 329-346
  • Ulrich Volp, "Beobachtungen zur antiken Kritik an den Begründungszusammenhängen christlicher Ethik", 347-365


Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Bibellexikon: άρθρα σχετικά με την ΠΔ / Bibellexicon: articles on OT subjects

Στο Bibellexicon αναφερθήκαμε και στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Σύμφωνα με την είδηση που μας έστειλε η συνάδελφος κ. Ευαγγελία Δάφνη έχουν αναρτηθεί 145 νέα άρθρα σχετικά με θέματα της Π.Δ. Παραθέτουμε τον κατάλογο, όπως μας τον προώθησε:

Abwesenheit Gottes (Annette Schellenberg), Ahija (Reinhard Müller), Ahikam (Ansgar Moenikes), Ahimaaz (Reinhard Müller), Akiba, Rabbi (Alexander Dubrau), Amasis (Karl Jansen-Winkeln), Amenophis IV. / Echnaton (Stefanie Hardekopf), Amrafel (Benjamin Ziemer), Apophis (Holger Kockelmann), Arauna (Georg Hentschel), Ariël (Christoph Rösel), Arjoch (Benjamin Ziemer), Asyl / Asylrecht (AT) (Volker Wagner), Barsillai (Thilo Alexander Rudnig), Bastet (Holger Kockelmann), Begehren (AT) (Anton Cuffari), Bel und Drache (Beate Kowalski), Beschneidung (AT) (Ulrich Zimmermann), Bibelübersetzungen, christliche deutsche (Bertram Salzmann / Rolf Schäfer), Bildad (Markus Witte), Bilha (Renate Klein), Bokchoris (Karl Jansen-Winkeln), Brache / Brachjahr (Rainer Kessler), David (Alexander A.
Fischer), Dill (Ute Neumann-Gorsolke), Durst (Christoph Rösel), Elia (Susanne Otto), Eli / Eliden (Reinhard Müller), Elifas (Markus Witte), Elihu / Elihureden (Markus Witte), Emiter (Benjamin Ziemer), Entweihung
(AT) (Thilo Alexander Rudnig), Erlassjahr (Rainer Kessler), Eschkol (Benjamin Ziemer), Eschtaol (Erasmus Gaß), Eschtemoa (Erasmus Gaß), Ewald, Heinrich (Georg Freuling), Fruchtbarkeit (Marianne Grohmann), Gabriel (Christoph Rösel), Gad und Meni (Klaus Koenen), Gamaliel I., Rabban (Alexander Dubrau), Gamaliel II., Rabban (Alexander Dubrau), Gat-Hefer (Aaron Schart), Gat-Rimmon (Friedbert Ninow), Geist (AT) (Helen Schüngel-Straumann), Generation (Bernd Biberger), Greßmann, Hugo (Georg Freuling), Hazerot (Edgar Kellenberger), Heiligkeitsgesetz (Theodor Seidl), Herihor (Karl Jansen-Winkeln), Hieronymus (AT) (Uta Heil), Himmelsrichtungen (Sebastian Grätz), Ibn Esra, Abraham (Hanna Liss), Immanuel (Thomas Wagner), Inspiration (Ernstpeter Maurer), Jabne / Jabneel (Alexander Dubrau), Jedidja (Andreas Kunz-Lübcke), Jobeljahr (Rainer Kessler), Jochanan ben Zakkai, Rabban (Alexander Dubrau), Ka (Dieter Kessler), Kilamuwa (Siegfried Kreuzer), Krankheit und Heilung (Ägypten) (Tanja Pommerening), Krone / Krönung (AT) (David Wagner), Kulthöhe (Matthias Gleis), Leiche / Leichenschändung (Bernhard Lehnart), Maimonides, Moses (Frederek Musall), Makel / makellos (Annette Schellenberg), Mazzen / Mazzotfest (Karl William Weyde), Mene-tekel-uparsin (Evangelia G. Dafni), Menstruation (Gerburgis Feld), Mischna (Alexander Dubrau), Muttergöttin (Christl M. Maier), Nachlese (Theodor Seidl), Naftuhiter (Joachim Friedrich Quack), Nasiräer (Ludwig Schmidt), Nehuschtan (Klaus Koenen), Nidda (Alexander Dubrau), Nil (Friedhelm Hoffmann), Nimrim (Hannes Bezzel), Obadja / Obadjabuch (Christoph Rösel), Oden Salomos (Evangelia G. Dafni), Orakel des Lammes (Joachim Friedrich Quack), Oreb und Seeb (Ernst Axel Knauf), Panamuwa (Siegfried Kreuzer), Para aduma (Alexander Dubrau), Parschanut (Hanna Liss), Pea (Alexander Dubrau), Peschat-Auslegung (Hanna Liss), Phönix (Friedhelm Hoffmann), Pidjon ha-Ben (Alexander Dubrau), Pikuach Nefesch (Alexander Dubrau), Pirke Avot (Alexander Dubrau), Preisgabeerzählungen (Anke Mühling), Psalmen Salomos (Evangelia G. Dafni), Pseudepigraphen)

|A(Altes Testament) (Christfried Böttrich), Rahel (Renate Klein),
Ramot-Gilead (Ernst Axel Knauf), Ramses II. (Claudia Maderna-Sieben), Raschi (Hanna Liss), Rausch / Rauschtrank (Christoph Rösel), Rebekka (Renate Klein), Rizpa (Georg Hentschel), Rückwandererliste (Sebastian Grätz), Ruhm / rühmen (AT) (Annette Schellenberg), Sakkut (Evangelia G. Dafni), Sand (Heiko Wenzel), Sarai / Sara (Anke Mühling), Scha'atnes (Alexander Dubrau), Schammai (Alexander Dubrau), Schemaja / Schimi (Thomas Hieke), Sebach und Zalmunna (Ernst Axel Knauf), Segen / Segnen (AT) (Martin Leuenberger), Senkblei (Aaron Schart), Sfire, Inschriften von (Christoph Koch), Siamun (Karl Jansen-Winkeln), Silpa (Renate Klein), Sinuhe / Sinuhe-Erzählung (Gerald Moers), So (Karl Jansen-Winkeln), Sohn / Tochter (AT) (Bernd Biberger), Spottlied (Christoph Rösel), Stein von Rosette (Stefan Pfeiffer), Stimme (Reinhard Müller), Sumer (Johannes Renz), Tamar (Ilse Müllner), Tanis (Karl Jansen-Winkeln), Teil / teilen (Michael Fieger), Tell el-'Aggul (Detlef Jericke), Tenne (Georg Hentschel), Theokratie (Ernst Michael Dörrfuß), Tidal (Benjamin Ziemer), Töpferorakel (Friedhelm Hoffmann), Uräus (Friedhelm Hoffmann), Usa und Achjo (Thilo Alexander Rudnig), Uschebti (Holger Kockelmann), Uz (Markus Witte), Verschuldung (Rainer Kessler), Walkerfeld (Thomas Wagner), Wechselgesang (Martin Leuenberger), Weg (Markus Zehnder), Weisheit (AT) (Jutta Hausmann), Wucher (Rainer Kessler), Zehnter (Rainer Kessler), Zins / Zinsverbot (Rainer Kessler), Zofar (Markus Witte), Züchtigen (Gerlinde Baumann)

Για να επισκεφτείτε τη σελίδα του Bibellexicon, πατήστε εδώ. Τα παραπάνω λήματα του λεξικού κι άλλα παλαιότερα μπορείτε να τα αναζητήσετε είτε απευθείας είτε μέσω της επιλογής "Themenregister" (στη στήλη αριστερά).

Άρθρο για τον Ιώσηπο και τον Φίλωνα / An article on Josephus and Philo

Από το ιστολόγιο PaleoJudaica πληροφορούμαστε την ανάρτηση ενός άρθρου στην ηλεκτρονική σελίδα marconews.com σχετικά με τον Ιώσηπο και τον Φίλωνα και τις πιθανές σχέσεις και επιδράσεις τους στον αρχέγονο χριστιανισμό. Όπως παρατηρεί και o Jim Davila στο σχετικό σχόλιό του, δεν μπορεί με βεβαιότητα να υποστηριχθεί ότι η διδασκαλία του Φίλωνα περί Λόγου επηρέασε την αρχαία χριστιανική θεολογία. Αναμφισβήτητα υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ Ιουδαϊσμού και Χριστιανισμού αλλά και πολλά σημεία διαφοροποίησης και σίγουρα οι σχέσεις μεταξύ τους είναι πολύ πιο σύνθετες, από ό,τι κάποιες φορές υποστηρίζεται.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε εδώ.

Άρθρα του F.F. Bruce για τον Παύλο στη Ρώμη / Articles of F.F. Bruce on Paul in Rome

Στο ιστολόγιο BiblicalStudies.org.uk έχουν αναρτηθεί πέντε άρθρα του F.F. Bruce σχετικά με τις επιστολές προς Φιλήμονα, Κολοσσαείς και Εφεσίους


F.F. Bruce, "St. Paul in Rome, Part 1" Bulletin of the John Rylands Library 46.2 (March 1964): 326-45. [Part 1 of 5]

F.F. Bruce, "St. Paul in Rome. 2. The Epistle to Philemon," Bulletin of the John Rylands Library Manchester 48.1 (Autumn 1965): 81-97.[Part 2 of 5]

F.F. Bruce, "St Paul in Rome. 3. The Epistle to the Colossians," Bulletin of the John Rylands Library Manchester 48.2 (Spring 1966): 268-285. [Part 3 of 5]

F.F. Bruce, "St. Paul in Rome: 4. The Epistle to the Ephesians," Bulletin of the John Rylands Library Manchester 49.2 (Spring 1967): 303-322. [Part 4 of 5]

F.F. Bruce, “St, Paul in Rome: 5. Concluding Observations," Bulletin of the John Rylands Library Manchester 50.2 (Spring 1968): 262-279. [Part 5 of 5]

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Ανεύρεση χαναανιτικής οχύρωσης / Discovery of chanaanitre fortification

Μία από τις σημαντικές ειδήσεις αυτής της εβδομάδας είναι η ανεύρεση μίας μεγάλων διαστάσεων χαναανιτικής οχύρωσης στην Ιερουσαλήμ. Η οχύρωση αυτή ύψους περίπου 8 μέτρων χρησιμοποιήθηκε για να προστατευθεί το μονοπάτι που οδηγούσε μέχρι μια πηγή νερού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατασκευάστηκε πριν 3.700 χρόνια. Έχει αποκαλυφθεί ένα τμήμα μήκους 24 μ.
Για να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα στη σελίδα Israel Antiquities Authority, πατήστε εδώ.
(Πηγή David Meadows)

Άρθρο του Mark Nanos για τη σχέση Παύλου και Νόμου / Mark Nanos's article on Paul's relationship to Torah

Από το ιστολόγιο Busybody πληροφορηθήκαμε ότι ο Mark Nanos ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ένα νέο ενδιαφέρον άρθρο για τη σχέση του Παύλου με την Τορά και μάλιστα με βάση το παράδειγμα του 1 Κορ 9,19-22. Πρόκειται για ένα σχέδιο της εισήγησης που θα κάνει ο Nanos στο Interdisciplinary Academic Seminar, Katholieke Universiteit, Leuven, Belgium:

"Paul's Relationship to Torah in Light of His Strategy 'to Become Everything to Everyone' (1 Corinthians 9:19-22)"


Περιοδικό TIME: η δίκη για το οστεοφυλάκιο του Ιακώβου / TIME magazine: the James ossuary trial

Από το ιστολόγιο PaleoJudaica του Jim Davila έχουμε την πληροφορία για ένα άρθρο του περιοδικού ΤΙΜΕ σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίκη για το λεγόμενο "οστεοφυλάκιο του Ιακώβου". H συζήτηση τώρα στα δικαστήρια περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της πατίνας, η οποία συχνά μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την χρονολόγηση και την προέλευση του μνημείου.
Για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο στο ΤΙΜΕ, πατήστε εδώ.

Συλλογή άρθρων του H.D. Betz / A Collection of articles of H.D. Betz

Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Mohr Siebeck ο πέμπτος τόμος της σειράς της συλλογής άρθρων του Hans Dieter Betz:

H. D. Betz, Paulinische Theologie und Religionsgeschichte. Gesammelte Aufsätze V, Mohr Siebeck, Tübingen 2009
ISBN:
978-3-16-149435-2
€ 89.00

Περίληψη εκδοτικού οίκου
Ο πέμπτος τόμος της συλλογής άρθρων του H.D. Betz συμπεριλαμβάνει 12 εργασίες από τα έτη 1995 μέχρι και 2008, οι οποίες προέκυψαν κυρίως από εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια. Οι μελέτες αυτές, οι οποίες έχουν γραφεί στα γερμανικά ή στα ελληνικά χωρίζονται σε δύο ομάδες: 1) Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας πραγματεύεται ζητήματα της θεολογίας του Παύλου, στο δεύτερο μέρος θέματα της ελληνορωμαϊκής ιστορίας των θρησκειών. Οι μελέτες παρουσιάζουν την παύλεια θεολογία σε αντιπαράθεση προς ζητήματα της ελληνιστικής ιστορίας των θρησκειών (τελετουργικό και ηθική του κυριακού δείπνου, ανθρωπολογία, θυσία, σοφία, αυταπάτη και αυτογνωσία) καθώς και τον τρόπο που οι φιλόσοφοι Δίων και Πλούταρχος αναπτύσσουν μέσα στα κείμενά τους τη θεολογία τους (θρησκεία και ηθική, λατρεία των θεών και εικόνα του Θεού, ιστορία και θαύματα, αποθέωση και κενός τάφος). Συγκρίνοντας τα θέματα και τις μεθόδους καθίσταται σαφές το πώς παρουσιάζονται διάφορα θεολογικά ζητήματα όχι μόνο μέσα στο χώρο του χριστιανισμού αλλά επίσης πώς οι φιλόσοφοι πραγματεύονται θρησκευτικά προβλήματα της παράδοσής του και του περιβάλλοντός τους.