Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ένας χρήσιμος κατάλογος υπομνημάτων στην προς Κολοσσαείς / A useful list of commentaries on the Letter to the Colossians

O Nijay Gupta στη σειρά των καλύτερων υπομνημάτων στα βιβλία της Καινής Διαθήκης δημοσίευσε έναν κατατοπιστικό κατάλογο με υπομνήματα στην προς Κολοσσαείς επιστολή:



[Α.Τ.: Στο χρήσιμο κατάλογο του Gupta θα πρέπει να προστεθεί το υπόμνημα του Lohse στην επιστολή στη σειρά Hermeneia, το οποίο είναι μετάφραση του αντίστοιχου γερμανικού αλλά και το γνωστό υπόμνημα του F.F. Bruce στη σειρά New International Commentary on the New Testament. Στα γερμανόφωνα υπομνήματα αναφέρω το σχετικά παλιό αλλά χρήσιμο το υπόμνημα του Eduard Schweitzer στη σειρά ΕΚΚ, το επίσης αξιόλογο του Martin Dibelius, το υπόμνημα του M. Wolter και τα πιο πρόσφατα του Joel White (Brockhaus Verlag 2018) και του Lukas Bormann στη σειρά ThHKNT. Τέλος, στα ελληνόφωνα πρέπει να αναφέρουμε το αξιόλογο υπόμνημα του Ιωάννη Καραβιδόπουλου στη σειρά Ερμηνεία Καινής Διαθήκης, εκδ. Πουρναρά]

Ανακάλυψη ενός ιερού στα αρχαία Θυάτειρα / Discovery of a temple in ancient Thyatira

Hellenistic-era temple unearthed in western Turkey
Το ελληνιστικό ιερό που πρόσφατα ήρθε στο φως
στα αρχαία Θυάτειρα (Φωτο: ΑΑ)
Σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτυακού πρακτορείου αρχαιολογικών ειδήσεων Archaeology, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ιερό της ελληνιστικής περιόδου κατά τις ανασκαφές στα αρχαία Θυάτειρα. Δυστυχώς το δημοσίευμα δε δίνει πολλές πληροφορίες, συνοδεύεται όμως από φωτογραφίες του ιερού:

Τα τελευταία ευρήματα στο Tel Erani / Most recent findings in Tel Erani

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου Jagielloński της Κρακοβίας που εργάζεται στον αρχαιολογικό χώρο του Tel Erani εδώ κι έξι χρόνια, εντόπισε ένα οικοδόμημα, το οποίο χρονολογείται στην περίοδο 3150-3050 π.Χ.. Το νεότερο εύρημα μεταθέτει  την αιγυπτιακή παρουσία στην περιοχή σε εποχή αρχαιότερη εκείνης στην ευρύτερη περιοχή. Είναι, λοιπόν, πιθανό το Tel Erani να είναι ένα από τα πρώτα πολίσματα στα οποία έφτασαν οι Αιγύπτιοι σε αυτήν την περιοχή:

Στο τρέχον τεύχος του Latomus / In the current issue of Latomus

Latomus 78:1 (2019)

  • Sandra Jaeggi, "Un biberon sur une fontaine d'époque augustéenne à Palestrina?" 24-67 (abstract)
  • Timothy Joseph, "The Figure of the Eyewitness in Tacitus' Histories," 68-101 (abstract)


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Στο τρέχον τεύχος του Byzantion / In the current issue of Byzantion

Byzantion 88 (2018)

Sergey Kim, Une homélie Pseudo-Chrysostomienne inconnue «In illud: Estote prudens sicut serpentes (Matth. 10, 16), et in Iob»: Introduction, édition du texte grec, traduction française," 237-255 (abstract)


Στο τρέχον τεύχος του Ancient West & East / In the current issue of Ancient West & East

Ancient West & East 17 (2018)

Ioannis K. Xydopoulos, "Euergetes and Euergesia in Inscriptions for Public Benefactors from Macedonia," 83-118 (abstract)

Στο τρέχον τεύχος του VigChr / In the current issue of VigChr

Vigiliae Christianae 73:4 (2019)

  • Teppei Kato, "Hebrews, Apostles, and Christ: Three Authorities of Jerome’s Hebraica Veritas," 420–439 (abstract)
  • Theodore A. Bergren, "Two 'Mothers' in 5 Ezra 2:1-32," 440–462 (abstract)

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Το τρέχον τεύχος του HTR / The current issue of HTR

Harvard Theological Review 112:4 (2019)

  • Joel Kaminsky - Mark Reasoner, "The Meaning and Telos of Israel’s Election: An Interfaith Response to N.T. Wright’s Reading of Paul," 421-446 (abstract)
  • Arthur Keefer, "The Meaning of Life in Ecclesiastes: Coherence, Purpose, and Significance from a Psychological Perspective," 447-466 (abstract)
  • Lora Walsh, "Lost in Revision: Gender Symbolism in Vision 3 and Similitude 9 of the Shepherd of Hermas," 467-490 (abstract)
  • Daniel H. Weiss, "Christians as Levites: Rethinking Early Christian Attitudes toward War and Bloodshed via Origen, Tertullian, and Augustine," 491-516 (abstract)
  • Yakir Paz, "The Torah of the Gospel: A Rabbinic Polemic against The Syro-Roman Lawbook," 517-540 (abstract)





Για τους αγγέλους και τους δαίμονες / On angels and demons

Στην ιστοσελίδα Bible History Daily έχουν δημοσιευθεί δύο κείμενα για τους αγγέλους και τους δαίμονες στον αρχαίο Ισραήλ. Το πρώτο είναι ένα σύντομο άρθρο του John Gregory Drummond για τον Σατανά και το ρόλο του στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και το δεύτερο είναι του Andrew Perrin σχετικά με τους αγγέλους και δαίμονες στα κείμενα του Κουμράν. Το δεύτερο συνοδεύεται κι από μαγνητοσκοπημένη σύντομη παρουσίαση του θέματος από τον Perrin: 

Tο όνομα του Γιαχβε και η αρχή της υποψίας / Yahwheh's name and the principle of suspicion

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation η Maryann Amor (Vancouver School of Theology) αξιοποιεί την αρχή της υποψίας για να κατανοήσει τον σκοπό που το όνομα του Γιαχβέ χρησιμοποιείται σε κάποιες αφηγήσεις της Παλαιάς Διαθήκης από κάποιους χαρακτήρες:

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου / Protoevangelium of James

Με αφορμή τη νέα έκδοση του κειμένου και αγγλικής μετάφρασης του εξωκανονικού Πρωτευαγγελίου του Ιακώβου η εκδότριά του, Lily Vuong, μιλά για αυτό το αρχαίο χριστιανικό βιβλίο και την αξία του στην κατανόηση του αρχαίου Χριστιανισμού:

Cahiérs des études anciennes 2019

Cahiérs des études anciennes 56 (2019)

Sublime et sublimation dans l'imaginaire gréco-romain

  • Joël Thomas - Mireille Courrént, "Introduction"
  • Ghislaine Jay-Robert, "Aristophane et Longin ou le sublime en question"
  • Paul-Marius Martin, "Archéologie du mot sublimis"
  • Joël Thomas, "Le sublime, comme valeur fondatrice de l’imaginaire romain : l’exemple de l’Énéide"
  • Elisa Romano, "Una Declinazione del concetto di « sublime » : gli antichi uomini vicini agli dei" 
  • Mireille Courrént, "Du sublime en architecture : le De architectura de Vitruve lu et commenté par Lucien de Samosate dans Hippias ou les bains"
  • Sébastien Barbara, "Le Sublime dans les livres III-IV des Historiae de Quinte-Curce à la lumière du Περὶ ὕψους du Pseudo-Longin"
  • François Ripoll, "Le Bellum ciuile de Pétrone : un exemple de « sublime raté » ?"
  • Juliette Dross, "Le sublime, langage de la philosophie ? Quelques réflexions sur La tranquillité de l’âme et les Lettres à Lucilius de Sénèque"
  • Amaranta Maruotti, "Sortir de soi : le parcours de Lucilius dans les Lettres de Sénèque" 
  • Jean-Pierre Aygon, "Fulgurances « sublimes » chez Sénèque : le choix de Phaéthon et le silence d’Œdipe"
  • Jean-Christophe Courtil, "L’Épreuve de la douleur et la sublimation du héros sénéquien" 
  • Paul-Augustin Deproost, "La quête augustinienne du sublime dans les Confessions, un parcours sur les chemins de l’intériorité"

Οι φωτογραφίες του Σινά στο αρχείο του Κογκρέσου / Sinai photos in the Congress Library

Διαβάστε για το πρόγραμμα Sinai Peninsula Research (SPR) και τον κατάλογο των φωτογραφιών από τη Χερσόνησο του Σινά στο νέο άρθρο του ΑΝΕ Today: 

Τι συνέβη με το μινωικό πολιτισμό; / What happened with the Minoans?

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα Haaretz o Philippe Bohstrom συζητά τις διάφορες υποθέσεις σχετικά με την παρακμή και το τέλος του Μινωικού πολιτισμού. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα η υπόθεση της καταστροφής από τα παλιρροιακά κύματα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Φαίνεται πιθανότερο να ήταν συνδυασμός περισσότερων από έναν παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση μετά το 1450 π.Χ. το σύστημα γραφής και διοίκησης αλλάζει, κάτι που σηματοδοτεί την είσοδο σε μία νέα φάση της ζωής των κρητικών πόλεων:

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Οι κρυμμένες γυναίκες των ευαγγελίων / The hidden women of the gospels

Ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών στις ευαγγελικές αφηγήσεις; Δύο καθηγήτριες της ΚΔ, οι Joan Taylor και Helen Bond, υποστηρίζουν πως αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά την ιστορία του Ιησού, θα εντοπίσει πολλές γυναίκες, που μπορεί μέσα στην αφήγηση να παραμένουν σιωπηλές, αλλά είναι πάντοτε παρούσες δίπλα στον Ιησού. Διαβάστε για αυτό και για τη νέα σειρά ντοκυμαντέρ με αυτό το θέμα στο άρθρο του Michael Collett στην ιστοσελίδα του ABC: 

Στο τρέχον τεύχος του Mouseion / In the current issue of Mouseion

Mouseion 16:2 (2019)

Allan B. Daoust, "Philonicus Demetriusque: Craft Specialization in the Funerary Relief of Two Freedmen,"  227-248 (abstract)

Βιβλιοκρισία του νέου βιβλίου του Jörg Rüpke / Book review of Jörg Rüpke's new book

Στην ιστοσελίδα Ancient Jew Review διαβάστε τη βιβλιοκρισία του νέου βιβλίου του Jörg Rüpke, Pantheon (Princeton University Press, 2018) από τον Amit Gvaryahu:

Στο τρέχον τεύχος του Material Religion / In the current issue of Material Religion

Material Religion 15:4 (2019)

Jeremy D. Smoak, "Wearing Divine Words: In Life and Death," 433-455 (abstract)

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Το μυστικό του Χειρογράφου του Ναού / The secret of the Tempe Scroll

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν διαδικτυακά, το μυστικό της καλής συντήρησης του γνωστού Χειρογράφου του Ναού από τη βιβλιοθήκη του Κουμράν φαίνεται να ήταν η επεξεργασία του με ένα μείγμα ορυκτών που περιείχε αλάτι. Αυτή η ιδιαιτερότητα της κατασκευής του υλικού γραφής του χειρογράφου το καθιστά ξεχωριστό μεταξύ των υπολοίπων χειρογράφων του Κουμράν είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η αιτία καλής διατήρησής του μέχρι σήμερα αλλά κι αυτή που τελικά μπορεί να συμβάλει στη διάβρωσή του στο μέλλον:



Στα τελευταία τεύχη του περιοδικού Religions / In the recent issue of Religions

Religions 10:5 (2019)

Religions 10:6 (2019)

Religions 10:8 (2019)

Στο τρέχον τεύχος του Studies in Religion/Sciences Religieuses / In the current issue of Studies in Religion/Sciences Religieuses

Studies in Religion/Sciences Religieuses 48:2 (2019)

  • Joyce Rilett Wood, "Writing and Rewriting of Psalm 22," 189–215 (abstract)
  • Simon R. Watson, "God in Creation: A Consideration of Natural Selection as the Sacrificial Means of a Free Creation," 216–236 (abstract)

Στο τρέχον τεύχος του Die Bibel in der Kunst (BiKu) / Bible in the Arts (BiA) / In the current issue of Die Bibel in der Kunst (BiKu) / Bible in the Arts (BiA)

Die Bibel in der Kunst (BiKu) / Bible in the Arts (BiA) 3 (2019)

Tο τρέχον τεύχος του NovT / The current issue of NovT

Novum Testamentum 61:4 (2019)

  • Laurent Pinchard, "L’oncial 0171, témoin-clef du développement du texte néotestamentaire avant le 3e s. : Un point sur Mt 10,17-32," 339–366 (abstract)
  • Robert J. Myles - Michael Kok, "On the Implausibility of Identifying the Disciple in John 18:15–16 as a Galilean Fisherman," 367–385 (abstract)
  • Will N. Timmins, "Romans 7 and the Resurrection of Lament in Christ: The Wretched “I” and His Biblical Doppelgänger," 386–408 (abstract)
  • Robert Matthew CalhounChristological Punctuation: A Note on Phil 2:7," 409–422 (abstract)
  • K. R. Harriman, "'Through Whom He Made the Ages': A Salvation-Historical Interpretation of Heb 1:2c," 423–439 (abstract)

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Theolexicon

Το Theolexicon είναι ένα τρίγλωσσο διαδικτυακό γλωσσάρι (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) με όρους χρήσιμους στη μελέτη θεολογικών κειμένων:

Η πρόσληψη του βιβλίου του Μιχαία στην αρχαία Εκκλησία / The reception of Micah in ancient Church

Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο deGruyter στη σειρά Studies of the Bible and Its Reception (SBR), η μονογραφία του Riemer Roukema σχετικά με την πρόσληψη του βιβλίου του Μιχαία στην Καινή Διαθήκη, στα πατερικά και λειτουργικά κείμενα και σε διάφορες αρχαίες χριστιανικές ομάδες:

Riemer Roukema, Micah in Ancient Christianity: Reception and Interpretation. Studies of the Bible and Its Reception (SBR) 15. Berlin: deGruyter 2019
ISBN: 978-3-11-066602-1
87 €

Η Καινή Διαθήκη στην ιστορική της συνάφεια / New Testament in its historical context

Ο εκδοτικός οίκος Zondervan κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο των N.T. Wright και Michael F. Bird με τον τίτλο The New Testament in Its World. Ως συνοδευτικό υλικό ο εκδοτικός οίκος φιλοξενεί στο κανάλι του στο youtbe σύντομες διαλέξεις των δύο συγγραφέων σχετικές με το υλικό του βιβλίου. Παρακολουθείστε την εισαγωγική διάλεξη από τον N.T. Wright: 

Το τρέχον τεύχος του περιοδικού Transeuphratène / The current issue of Transeuphratène

Transeuphratène 50 (2018)

  • D. Bodi, "An Akkadian-Aramaic Idiomatic Expression in Ezekiel 16:30 'amūlâ libbātēk 'I am Filled with Anger against you' and Remarks on the Languages in Persian Times," 13-28 (abstract)
  • L.S. Fried, "The Contruction of Public Works in the Persian Empire Nehemiah's Wall as a Text Case," 39-47 (abstract)
  • 49 - 85 - 
  • H. Gitler - O. Tal, "Phoenician Coinages in the Nablus 1968 Hoard of the Fourth Century BC," 49-85 (abstract
  • G.F. Grassi, "L'araméen en Transeuphratène à l'époque achéménide. Le cas de la Syrie," 87-104 (abstract)
  • I. Himbaza, "Accomplissement en Josué de Deutéronome 27,2-8 et 11,29-30 dans la perspective de l'Hexateuque et du Pentateuque," 105-123 (abstract
  • I. Marsh - Y. Levin,  "Mixed Marriages in the Book of Chronicles: A Reflection of Social Attitudes in Persian-Period Yehud," 125-139 (abstract)
  • D. Nocquet, "Yahwisme sans frontières et Israël sans territoire à l'époque perse? Une lecture de 2 R 5," 141-154 (abstract)
  • M. Richelle, "Quel rôle a joué l'époque perse dans la diversification textuelle issue des livres des Rois?" 155-179 (abstract)
  • N. Vismara, "La Lycia durante l'epoca persiana tra unità e diversità," 181-189 (abstract)