Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Οι αρχαιότερες παραστάσεις τεσσάρων αποστόλων / The oldest-known icons of four apostles

Η είδηση, αν και δεν ανήκει περισσότερο στο χώρο της χριστιανικής αρχαιολογίας, παρουσιάζει και βιβλικό ενδιαφέρον γι' αυτό την αναρτούμε.
Στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας, κοντά στη βασιλική του απ. Παύλου, εντοπίστηκαν οι τοιχογραφίες τεσσάρων αποστόλων: του Πέτρου, του Ιωάννη, του Ανδρέα και του Παύλου (αυτή είχε εντοπισθεί πριν περίπου ένα χρόνο, βλ. και τη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιό μας). Όλες χρονολογούνται στον 4ο αι. μ.Χ. και θεωρούνται οι αρχαιότερες απεικονίσεις των τεσσάρων αυτών κορυφαίων μαθητών του Ιησού. Οι απόστολοι απεικονίζονται με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά με τα οποία τους συναντούμε στις μεταγενέστερες απεικονίσεις τους. Οι αρχαιολόγοι καθάρισαν τις παραστάσεις, που βρίσκονται μέσα σε κύκλους διαμέτρου 50 εκ. και κοσμούσαν τον τάφο μίας γυναίκας της αριστοκρατικής τάξης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας laser.
Για να διαβάσετε το δημοσίευμα του Reuters, πατήστε εδώ. Για να βρεθείτε στο σχετικό δημοσίευμα της Guardian, από όπου προέρχονται και οι εικόνες, που αναρτήσαμε, πατήστε εδώ.
(Φωτό: Επάνω αρ.: Παύλος. Κάτω αριστ.: Ιωάννης. Κάτω δ.: Πέτρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: