Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Το κοιμητήριο της Ashkelon: κριτικές εκτιμήσεις / The cemetery at Ashkelon: critical evaluation

Ένας από τους πολλούς σκελετούς της Ashkelon
(Φωτο: Tsafrir Abayov/Leon Levy Expedition)
Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό για το σημαντικό εύρημα του μεγάλου κοιμητηρίου στην Ashkelon, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο φιλισταϊκό κοιμητήριο στην Παλαιστίνη (βλ. εδώ), άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες κριτικές φωνές. Ειδικότερα, στο ηλεκτρονικό περιοδικό livescience o Owen Jarus δημοσιεύει ένα εκτενές κείμενο, στο οποίο σχολιάζεται κριτικά η αρχαιολογική ανακάλυψή της κι ο τρόπος που παρουσιάστηκε στη διεθνή κοινότητα. Η κριτική αυτή εστιάζεται στα εξής σημεία:
  • είναι πραγματικά το πρώτο κοιμητήριο Φιλισταίων στην Παλαιστίνη; Ήδη στο παρελθόν ταφές ήρθαν στο φως και σε άλλες πόλεις των Φιλισταίων
  • με ποια κριτήρια κάποια από αυτές τις ταφές μπορεί να χαρακτηρισθεί ως φιλισταϊκή;
  • οι Φιλισταίοι φαίνεται να έφτασαν στην Παλαιστίνη από το Αιγαίο κατά τον 12ο αι. και γρήγορα ήρθαν σε επαφή και επιμειξίες με τους ντόπιους κατοίκους. Πόσο αμιγώς φιλισταϊκές λοιπόν μπορούν να θεωρηθούν αυτές οι ταφές; (κι είναι ίδιος ο τρόπος όπως όταν πρωτοήρθαν οι Φιλισταίοι στην περιοχή;)
  • Φοινικικά αγγεία και αρχιτεκτονικά στοιχεία αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι νεκροί να είναι Φοίνικες έμποροι
Οι ειδικοί αναμένουν την δημοσίευση των ευρημάτων σε επιστημονικά περιοδικά ώστε η εικόνα να γίνει περισσότερο σαφής. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανόν ο διάλογος των ειδικών όσον αφορά στην κριτική αποτίμηση του νεκροταφείου της Ashkelon να είναι μακρύς και να μην υπάρξει ομοφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: