Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Ένα νέο βιβλίο για το Σταυρό στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο

Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Mohr Siebeck ένα νέο βιβλίο για τη θεολογία περί σταυρού και θανάτου του Ιησού στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο:

Jesper Tang Nielsen, Die kognitive Dimension des Kreuzes. Zur Deutung des Todes Jesu im Johannesevangelium (WUNT II 263), Tübingen 2009
ISBN: 978-3-16-150017-6
€ 69.00

Περίληψη βιβλίου

Ορισμένοι ερμηνευτές υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του Ιησού στο κατά Ιωάννην είναι άνευ σημασίας. Κάποιοι άλλοι είναι της γνώμης ότι στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο απαντά μία θεολογία του Σταυρού.

Λαμβάνοντας υπόψη την έρευνα μέχρι σήμερα ο συγγραφέας διερευνά τη λειτουργία του θανάτου του Ιησού μέσα στις αφηγηματικές δομές του τετάρτου ευαγγελίου. Με βάση μία σημειολογική ερμηνεία της Ποιητικής του Αριστοτέλη διακρίνει μεταξύ της γνωσιολογικής και της πραγματιστικής διάστασης της αφήγησης.

Αποδεικνύεται ότι ο θάνατος του Ιησού αποκτά μία κεντρική σημασία στη γνωσιολογική διάσταση. Είναι μία εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την τελική αναγνώριση του Υιού του Θεού. Έχοντας αυτό το υπόβαθρο μπορεί ο θάνατος του Ιησού να παρουσιασθεί ως η αιτία της σύγκλησης της πιστής κοινότητας και ως ρίζα της λατρείας. Επομένως ο θάνατος του Ιησού μέσα στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο δεν είναι ούτε άνευ σημασίας ούτε εντάσσεται στις παραδοσιακές θεολογικές κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: