Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Σαρξ και σώμα στον Παύλο

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Vandenhoeck & Ruprecht το οποίο ασχολείται με τους όρους "σαρξ" και "σώμα", που απαντούν στα παύλεια κείμενα:

Lorenzo Scornaienchi, Sarx und Soma bei Paulus. Der Mensch zwischen Destruktivität und Konstruktivität, (NTOA 67), Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 2008
ISBN 978-3-525-53966-8
69,90 €

Στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου διαβάζουμε τα εξής:
Το περιβάλλον του Παύλου χρησιμοποιεί τους όρους "σαρξ" και "σώμα" σχεδόν ως συνώνυμους για να περιγράψει την υλική διάσταση του ανθρώπου σε σχέση προς την πνευματική του, που την αντιπροσωπεύει η ψυχή. Στον Παύλο αντίθετα ο όρος "σώμα" περιγράφει τον άνθρωπο ως θνητό και αδύναμο ον, κάτι αντίστοιχο με το "πτώμα" ή "δούλος". Το αρνητικό περιεχόμενο του όρου στον Παύλο αντιστοιχεί στην αντίληψη της εποχής του. Μόνο η δυναμική της σωτηρίας, στο κέντρο της οποίας βρίσκονται ο θάνατος και η ανάσταση του Ιησού, καθιστά δυνατή μια νέα κατανόηση του σώματος. Η λ. "σαρξ" από την άλλη στον Παύλο έχει μία ενεργητική σημασία. Ο όρος δε χρησιμοποιείται συχνά στα ελληνικά και δηλώνει τη σάρκινη διάσταση του ανθρώπου ή το σώμα στο σύνολό του. Επίσης θεωρείται η έδρα των συναισθημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον Παύλο είναι το Γαλ 5, όπου η σάρξ αντιπαρατίθεται στο πνεύμα του Θεού και είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα, την επιθετικότητα και τις συγκρούσεις.
Ο πυρήνας του ηθικού διλήμματος κατά την αρχαιότητα είναι πώς ο άνθρωπος θα μπορέσει να υπερβεί την καταστροφική δυναμική του. Για τον Παύλο αυτό δε μπορεί να γίνει μόνο με το Νόμο. Μπορεί να επιτευχθεί με την ενέργεια του Πνεύματος του Θεού επάνω στο θνητό και αδύναμο σώμα μέσα σε μία εσχατολογική, εκκλησιολογική και ηθική προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: