Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Οι Μανδαίοι και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής

Στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού προγράμματος Australian Radio National υπάρχει απομαγνητοφωνημένη (στα αγγλικά) η εκπομπή του προγράμματος Encounter με θέμα τους Μανδαίους και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Στην εκπομπή παρουσιάζονται πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με αυτήν τη γνωστική κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών ομάδα. Αρχαιολογικές μαρτυρίες γι' αυτήν έχουμε από τον 6ο αι. κι εξής, αν και υπάρχει η υπόθεση ότι κάποια χειρόγραφά των Μανδαίων είναι αρχαιότερα. Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή, ειδικό σε θέματα Γνωστικισμού, Kurt Rudolph, οι Μανδαίοι πρέπει να εμφανίσθηκαν ως θρησκευτική ομάδα κατά τον 3ο αι. μ.Χ. Τα ίδια τα μανδαιϊκά κείμενα κάνουν λόγο για την παρουσία των Μανδαίων στην Παλαιστίνη του 1ου αι. μ.Χ. Όσον αφορά στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τον θεωρούν τον τελευταίο σε μία σειρά βιβλικών μορφών, που τιμούν, όπως π.χ. τον Σημ ή τον Σηθ. Σύμφωνα με τους Μανδαίους ο Ιωάννης κατά συνδέθηκε στενά με ομάδες μεταναστών από την περιοχή του Ιράν. Είναι εκείνος που αναβίωσε το βάπτισμα ως μέσο πνευματικού καθαρισμού. Δεν θεωρούν ότι είναι πρόδρομος του Ιησού Χριστού, γιατί γι' αυτούς πνευματικός ηγέτης και αντικείμενο λατρείας είναι ο Ιωάννης κι όχι ο Ιησούς.
Οι Μανδαίοι έχουν οργανωμένο ιερατείο και κεντρική λατρευτική τους πράξη είναι το βάπτισμα. Το νερό γι' αυτούς είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, καθώς αυτό, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία τους, κυριαρχεί στο χώρο όπου ζουν τα όντα του φωτός.


Για να διαβάσετε περίσσότερα γι' αυτήν την ενδιαφέρουσα θρησκευτική ομάδα, πατήστε εδώ(για να διαβάσετε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, πρέπει να επιλέξετε στη σελίδα "Show transcript").

Δεν υπάρχουν σχόλια: