Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Τα εντυπωσιακά ναυάγια στη Λέβιθα / The Impressive Shipwrecks of Levitha

https://s.kathimerini.gr/resources/toolip/img/2019/08/04/ypoyrgeio-po_3.jpg
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στον ηλεκτρονικό τύπο η αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη νήσο Λέβιθα κατά το τρέχον έτος έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα. Πρόκειται για 5 ναυάγια, που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο (6ο αι.) και μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.  Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα συγκαταλέγονται ένας γρανιτένιος στύπος άγκυρας από το ναυάγιο του 6ου αι. π.Χ. βάρους 400 κιλών, ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί ως τώρα στο Αιγαίο κι ένα ναυάγιο με φορτίο αμφορέων από Αιγαίο, Φοινίκη και Καρχηδόνα που χρονολογείται στα μ. 3ου αι. π.Χ.
Η Λέβιθα (αρχ. Λέβινθος) αποτελεί το ανατολικότερο μίας συστάδας τεσσάρων απομονωμένων νησιών (Λέβιθα, Μαυριά, Γλάρος και Κίναρος) στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ των Κυκλάδων  και των Δωδεκανήσων, μεταξύ Λέρου και Αμοργού.
Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τις εμπορικές και ναυτικές δραστηριότητες στο κομμάτι αυτό της Μεσογείου κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: