Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Εκπαιδευτικό σεμινάριο "Σημειωτική και Βίβλος" / Training seminar "Semiotics and the Bible"

Εκπαιδευτικό σεμινάριο "Σημειωτική και Βίβλος"

"ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ

ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ"



Τον Σεπτέμβριο του ‘68, στο τριήμερο Σεμινάριο των Βερσαλλιών, ο Algirdas Julien Greimas με μια ομάδα μαθητών του και περίπου τριάντα καθηγητές ειδικούς στην Αγία Γραφή εργάστηκαν από κοινού πάνω στη δομική ανάλυση βιβλικών κειμένων.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση της Σημειωτικής με την Αγία Γραφή και ήταν τέτοια η «χημεία» που οι αλυσιδωτές αντιδράσεις συνεχίζουν μέχρι σήμερα να παράγουν ερευνητικά αποτελέσματα.

Μέσα από τη διάρθρωση προηγουμένων θεωριών, ο Greimas φτιάχνει την δομική σημασιολογία του και δίνει το έναυσμα για τις έρευνες πάνω στην Αφηγηματικότητα και την Εκφορά. Η ιστορία της Σημειωτικής Θεωρίας και οι εφαρμογή των μοντέλων αποτελούν τη φετινή θεματική του Σεμιναρίου.

Το σεμινάριο γίνεται στα πλαίσια συνεργασίας του Τομέα Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 16 - 20 Μαΐου 2016 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και θα διδάξει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, PhD Candidate in Theology and Semiotics, Catholic University of Lyon, CADIR - Center for the Analysis of Religious Discourse.

Η αίτηση συμμετοχής αποστέλλεται στην επιστημονική υπεύθυνη του Σεμιναρίου εκ μέρους του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, αν. καθηγήτρια Κυριακούλα Παπαδημητρίου, στο kyp@past.auth.gr

Βλ. ιστοσελίδα Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας: http://hellenic-semiotics.gr/?p=535

Επίσης, βλ. Ομάδα σεμιναρίου στο facebook:

https://www.facebook.com/groups/907910999304392/

Για τα σχετικά έντυπα συμμετοχής πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: