Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ένα νέο βιβλίο για τις Πράξεις / A new book on Acts

Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Mohr Siebeck ένα νέο βιβλίο για το Πρξ 16 και τις ιδέες της εθνικότητας και της φυλής στο βιβλίο των Πράξεων:

Eric D. Bareto, Ethnic Negotiations. The Function of Race and Ethnicity in Acts 16, (WUNT II 294), Mohr Siebeck, Tübingen 2010
ISBN: 978-3-16-150609-3
ix + 221 σελίδες
€ 54.00

Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Η βιβλική επιστήμη πρόσφατα άρχισε να διερευνά τις ιδέες της φυλής και της εθνικότητας. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στο Πρξ 16 ο Eric D. Bareto εξετάζει τη λειτουργία που αναλαμβάνουν οι εθνικές ταυτότητες μέσα στο βιβλίο των Πράξεων. Η σύγχρονη έρευνα των Πρξ στερείται μίας πλήρουςς αξιολόγησης του θεολογικού οράματος του Λουκά είτε αγνοώντας τις εθνικές και φυλετικές κατηγορίες είτε κατασκευάζοντάς τες ως σχετικά στατικούς χαρακτηρισμούς. Αντίθετα η φυλή και η εθνικότητα ήταν θεολογικά ζωτικές αλλά ρευστές ιδέες στις Πράξεις. Ο Λουκάς δεν φαντάζεται τη δημιουργία τη δημιουργία μίας νέας εθνικότητας για τους Χριστιανούς. Αντίθετα προβάλλει ένα εμβόλιμο εθνικό χώρο μεταξύ των ανταγωνιστικών και επικαλυπτόμενων εθνικών διεκδικήσεων των Ιουδαίων, Ρωμαίων, Ελλήνων και των άλλων λαών που κατοικούν στις σελίδες των Πράξεων. Ο Λουκάς δεν απαλείφει τις εθνικές διαφορές αλλά υιοθετεί τα ευέλικτα όρια της εθνικότητας ώστε να καταστήσει σαφή τη μεγάλη απήχηση που έχει η πρώτη Εκκλησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: