Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι τελευταίες μέρες του Ιησού / The last days of Jesus

Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο ΨΥΧΟΓΙΟΣ το βιβλίο του Simon Gibson για τις τελευταίες μέρες του Ιησού σε μετάφραση του αναπλ. καθηγ. της Κ.Δ. στη Θεολογική Σχολή Αθηνών Σωτηρίου Δεσπότη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την πληροφορία:
432 σελίδες
ISBN: 978-960-453-763-1
20 ευρώ

Περιγραφή εκδοτικού οίκου

Από την εποχή που γράφτηκαν τα Ευαγγέλια τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Ιησού. Ο Σίμον Γκίμπσον, με πολυετή πείρα στο χώρο της βιβλικής αρχαιολογίας και ιδιαίτερα στις ανασκαφές της Ιερουσαλήμ, απεικονίζει με «ανάγλυφο» τρόπο τους χώρους στους οποίους βάδισε ο Ιησούς κατά την τελική Του πορεία προς το Πάθος και την Ανάσταση. Περιγράφοντας χρονολογικά τα γεγονότα, από την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ μέχρι την Ταφή Του έπειτα από τη Σταύρωση, ο Γκίμπσον δίνει μια παραστατική εικόνα της Ιερουσαλήμ του 1ου αιώνα: τα μνημεία της, τους δρόμους και τα σπίτια της, και, κυρίως, το Ναό της, το διαμάντι της πόλης. Ο Ιησούς που αναδύεται μέσα από τις σελίδες είναι ένας δάσκαλος και θεραπευτής που λατρεύεται από τα πλήθη. Προέρχεται από μια αρκετά εύπορη αγροτική οικογένεια και έχει βαπτιστεί από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Το κήρυγμα και η διδασκαλία Του τρομάζουν τις εβραϊκές και ρωμαϊκές Αρχές σε τέτοιο βαθμό, ώστε αποφασίζουν να Τον θανατώσουν. Ο Γκίμπσον αποκαλύπτει πώς τα αρχαιολογικά ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή μελέτη των Ευαγγελίων αλλά και στην κατανόηση του προσώπου του Ιησού μέσα στον κόσμο όπου έζησε.

Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο και τον ίδιο μεταφραστή κυκλοφορεί και το βιβλίο του Joachim Gnilka, Xριστιανισμός και Ισλάμ. Μια νέα προσέγγιση, ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2009 (ISBN:978-960-453-590-3) , 22,21 ευρώ.

Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Η καταστροφή των Δίδυμων Πύργων στις αρχές της τρίτης χιλιετίας έφερε και πάλι στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο το φαινόμενο "θρησκεία", και ιδιαιτέρως τη σχέση Χριστιανισμού και Ισλάμ. Πολλοί έσπευσαν τρομοκρατημένοι να υιοθετήσουν το ιδεολόγημα "υιοί του φωτός" της Δύσης εναντίον των "υιών του σκότους" της Ανατολής. Οι καταστρεπτικές πολιτικοστρατιωτικές συνέπειες αυτού του πολέμου απέδειξαν ότι αυτή η πανάρχαιη υπεραπλουστευμένη διάκριση του κόσμου σε καλό-κακό, ιερό-βέβηλο, καθαρό-ακάθαρτο δεν "ερμηνεύει" και, κυρίως, δεν θεραπεύει την πολυσύνθετη πραγματικότητα. Στο παρόν πόνημα, το οποίο συνιστά σύνθεση δύο βιβλίων του διάσημου Γερμανού ρωμαιοκαθολικού Καινοδιαθηκολόγου Γιοακίμ Γνίλκα επιχειρείται μία σύγκριση της Αγίας Γραφής και του Κορανίου πάνω σε μια ποικιλία θεμάτων πίστεως και ήθους, ενώ ο αναγνώστης συνειδητοποιεί την αξία βασικών σημείων της δικής του πίστης, τα οποία προηγουμένως απλώς "προσπερνούσε" ως ακατανόητα δόγματα. Επίσης, ανιχνεύονται οι επιδράσεις που ασκήθηκαν στον Μωάμεθ και στο Κοράνιο από τον Ιουδαϊσμό αλλά και από μία μερίδα χριστιανών των οποίων τα ίχνη χάνονται μετά την πρώτη χιλιετία. Έτσι ο αναγνώστης μυείται στη γένεση και την πολυμορφία του αρχέγονου Χριστιανισμού, αλλά και την εξέλιξη της διαμόρφωσης του Ισλάμ, το οποίο ραγδαία διαδόθηκε στη λεκάνη της Μεσογείου

Τέλος στην κατηγορία ενδιαφέροντες ιστότοποι πρόσθεσα την προσωπική ιστοσελίδα - ιστολόγιο του συναδέλφου καθ. Σ. Δεσπότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: