Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Το τρέχον τεύχος του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ / The current issue of THEOLOGIA


Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ 81:3 (2010), το οποίο είναι ποικίλης ύλης, δημοσιεύονται μεταξύ πολλών άλλων αξιόλογων άρθρων και τα εξής βιβλικού ενδιαφέροντος (οι σύντομες περιλήψεις των άρθρων προέρχονται από το δελτίο τύπου του περιοδικού):

Ι.Δ. Καραβιδόπουλου, "Η έρευνα του "ιστορικού Ιησού" στην Ορθόδοξη Θεολογία", 19-28
Στο άρθρο του ο ομότιμος καθηγητής της Κ.Δ. του Α.Π.Θ. επιχειρεί να συζητήσει τα πρόσφατα πορίσματα της βιβλικής επιστήμης, τις αναφορὲς της ορθόδοξης θεολογίας, καθὼς και τη νομιμότητα του ζητήματος της έρευνας του ιστορικού Ιησού.

Χ. Κρικώνης, «Η θεολογική σημασία και αξιολόγηση της Αγίας Γραφής, ειδικά κατά τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας», 29-44
Ο συγγραφέας περιγράφει τη θέση και τη σημασία της Αγίας Γραφής στη θεολογική μελέτη στο πλαίσιο των ερμηνευτικών σχολών (Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια), αλλά και των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας (Καππαδόκες, Ιω. Χρυσόστομος).

Σ. Δεσπότης, «Οι πρώτοι λόγοι του Ιησού στο κατά Ιωάννην και η δημιουργία του κύκλου των
μαθητών Του», 45-64
Ο συγγραφέας προσφέρει μια εξαντλητική ερμηνεία στο Ιω 1,35-39, όπου καταγράφονται τα πρώτα λόγια του Ιησού στο Ευαγγέλιο όσον αφορά στην κλήση των μαθητών Του.

Χ. Καραγιάννης, «Η εποχή των Κριτών και η εγκαθίδρυση του θεσμού της Βασιλείας» , 65-80
Ο συγγραφέας με βάση μια ιστορικο-κριτική προσέγγιση των σχετικών βιβλικών μαρτυριών επιχειρεί μια κοινωνιολογική θεώρηση των δομών και της οργάνωσης των φυλών του Ισραήλ, διερευνώντας τους λόγους που οδηγούν στον θεσμό της βασιλείας.

Π. Βασιλειάδης, «Ο ιερός Αυγουστίνος ως ερμηνευτής του αποστόλου Παύλου και το πρόβλημα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας», 129-158
Ο συγγραφέας επιχειρεί μια πολυεπίπεδη θεώρηση της αντίληψης του ιερού Αυγουστίνου για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, αλλά και την ευρύτερη ανθρωπολογική και θεολογική σπουδαιότητα τοῦ θέματος.

Για να δείτε όλα τα περιεχόμενα του τόμου, να διαβάσετε online τις στήλες Προλογικό, Θεολογικά Χρονικά, Περιοδικά Ανάλεκτα, Βιβλιοστάσιον, Αναλόγιον καθώς και το Δελτίο Τύπου, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: