Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ένα νέο άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος στο HTS / A new article of biblical interest in the current HTS

Στην ηλεκτρονική σελίδα του τρέχοντος τεύχους του περιοδικού Hervormde teologiese studies 66:1 (2010) έχει αναρτηθεί ένα νέο άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος. Πατώντας με το ποντίκι στον τίτλο του θα βρεθείτε στη σχετική σελίδα για να το διαβάσετε ή να το καταφορτώσετε (σε μορφή pdf:

Jan H. Vorster, "Exploring similarities betwee n the German and the Dutch ‘ethical’ traditions: Possibilities of the history of religion for a theological approach to Old Testament studies in South Africa"
O συγγραφέας του άρθρου αποπειράται να καταδείξει πώς η διαλεκτική θεολογία προκάλεσε την έλλειψη του ενδιαφέροντος για την ιστορία της θρησκείας, η οποία θεωρήθηκε ότι βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Έτσι η διάκριση μεταξύ θεολογίας και ιστορίας της θρησκείας κατέστη ιδιαίτερα ασαφής. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την συμβολή του R. Albertz με το δίτομό του έργο Religionsgeschichte Israels in alttestamentlicher Zeit (1992). Ο Albertz υποστήριξε ότι η ιστορία της θρησκείας θα έπρεπε να αποκατασταθεί ώστε να εξυπηρετεί ως η "περισσότερο λογική επιστήμη για τη σύνοψη της Π.Δ." . Στο άρθρο επισημαίνονται αρκετά προτερήματα αυτής της προσέγγισης, δηλ. για παράδειγμα ένα διαφορετικό είδος της θεολογίας της Π.Δ., το οποίο έχοντας ως αφετηρία τα τρέχοντα θεολογικά προβλήματα αναζητά μέσα στις θεματικές ενότητες της θρησκευτικής ιστορίας του Ισραήλ κι εκείνης του αρχέγονου Χριστιανισμού ανάλογες σκέψεις σχετικές με τα προβλήματα που συζητώνται εδώ. Ο συγγραφέας αναπτύσσει το επιχείρημα ότι οι θέσεις του Albertz ανοίγουν δυνατότητες εδραίωσης ενός ζωντανού θεολογικού περιβάλλοντος στη Νότια Αφρική, όπου θεολόγοι από μία πολύμορφη κοινωνία μπορούν να ξεκινήσουν από διαφορετικές οπτικές σύγχρονων προβλημάτων, να θεωρήσουν τη Βίβλο ως κομμάτι ενός κοινά οριζόμενου συνόλου σχετικών παραγόντων και να παρουσιάσουν ένα καλειδοσκόπιο "αφρικανικών" θεολογικών οπτικών που θα εξισορροπούν μεταξύ τους. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αναπτυχθούν περαιτέρω οι δυνατότητες των προτάσεων του Albertz συνδέοντάς τες, μέσα στη συνάφεια, με συμπεράσματα από την ηθική θεολογία με την ελπίδα αναβίωσης της συζήτησης επαναπροσέγγισης της ιστορίας της θρησκείας από μία διαφορετική οπτική. Ο συγγραφέας του άρθρου εκτιμά ότι ήδη άργησε αυτή η συζήτηση κι ότι έπρεπε να είχε γίνει ήδη 20 χρόνια πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: