Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Νέο άρθρο στο τρέχον τεύχος του HTS / A new article in the current issue of HTS

Στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης του τρέχοντος τεύχους του περιοδικού Hervormde teologiese studies 66:1 (2010) προστέθηκε ένα ακόμη άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος:

Man Ki Chan, Pieter M. Venter, "Midrash as exegetical approach of early Jewish exegesis, with some examples from the Book of Ruth"
Στο άρθρο οι συγγραφείς πραγματεύονται την εξηγητική προσέγγιση της αρχαίας ιουδαϊκής ερμηνευτικής σχολής. Συζητούν τη σημασία και τον ορισμό του Midrash ως ενός ιδιαίτερου τρόπου ιουδαϊκής ερμηνείας. Εξετάζεται η σχέση μεταξύ Midrash και εξήγησης καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο η διαδικασία της ερμηνείας επηρεάζεται από τη χρήση των αρχών του midrash. Τονίζεται επίσης ότι η αρχαία ερμηνευτική μέθοδος του midrash είχε κοινωνική αναφορά, καθώς οι ερμηνευτές διατηρούν το ενδιαφέρον για την κοινότητα και προσπαθούν να απαντήσουν στις ανάγκες της εποχής τους. Συμπεραίνεται ότι οι αρχαίοι Ιουδαίοι εξηγητές δεν εξηγούσαν το κείμενο με βάση το εγγενές νόημά του αλλά μάλλον με βάση τη χρήση του σε προσωπικό επίπεδο. Είχαν την τάση να "διαβάζουν" μέσα στο κείμενο κάποιες θεολογικές θέσεις και κάποια ζητήματα, που απασχολούσαν τους εξηγητές και το περιβάλλον τους και σκοπό είχαν να ανταποκριθούν στις κοινωνικές και πολιτικές απαιτήσεις των αναγνωστών τους. Η ερμηνεία ήταν ένα εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια. Αυτή η τάση διαφαίνεται σαφώς σε κάποια παραδείγματα ερμηνείας του Βιβλίου της Ρουθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: