Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ανακάλυψη εργαστηρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου


Στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΒΗΜΑ διαβάζουμε για την ανακάλυψη εργαστηρίων κατά τη διάρκεια εργασιών της Αρχαιολογικής Εταιρίας στο νησί της Δήλου. Τα ευρήματα παρουσίασε σε ομιλία του τη Δευτέρα ο αρχαιολόγος Π. Χατζηδάκης.
Ειδικότερα στο φως ήρθε τμήμα του βιοτεχνικού και εμπορικού τμήματος της αρχαίας πόλης: ένα εργαστήριο κατασκευής μικρών μεταλλικών αγαλμάτων, ένα εργαστήριο ζωγράφου και κατάστημα πώλησης άρτου και ποτών.
Τα ευρήματα εντοπίσθηκαν στην αρχαία οδό των Λεόντων.

"Μπορεί άλλωστε να φανταστεί κανείς την εικόνα αυτού του εμπορικού δρόμου στην αρχαιότητα, όταν οι επισκέπτες του ιερού έφθαναν ή αποχωρούσαν από το νησί και είτε ήθελαν να αγοράσουν κάποια αντικείμενα ως αφιερώματα ή ό,τι άλλο είτε απλώς να προμηθευτούν τροφή. (Η παραπομπή σε σημερινούς δρόμους νησιών είναι ευθεία...)
Μερικά χρυσά σκουλαρίκια, όμοια με άλλα τα οποία είχαν βρεθεί κατά τη δεκαετία του ΄60 και θεωρήθηκαν εισαγόμενα από την Αλεξάνδρεια, ήταν τα ευρήματα του χρυσοχοείου, αποδεικνύοντας την επιτόπια κατασκευή τους. Επίσης βρέθηκε η μήτρα κεφαλής του Απόλλωνα, αλλά και το άγαλμα μιας Αφροδίτης με ίχνη χρώματος επάνω της. Τα κατάλοιπα χρωμάτων εξάλλου σε έναν άλλο χώρο έδειξαν την ύπαρξη του ατελιέ του ζωγράφου. "

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: