Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

π. Ιωάννη Σκιαδαρέση: Παύλειες μελέτες Α΄

Από τον εκδοτικό οίκο Πουρναράς κυκλοφορεί στη σειρά Βιβλική Βιβλιοθήκη το βιβλίο του επίκ. καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ πρωτοπρεσβύτερου π. Ιωάννη Σκιαδαρέση με τον τίτλο Παύλειες Μελέτες Α΄. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται διάφορες μικρότερες μελέτες με θέματα σχετικά με το πρόσωπο, τη διδασκαλία και τη θέση του αποστόλου Παύλου στη ζωή της Εκκλησίας:

π. Ι. Σκιαδαρέση, Παύλειες Μελέτες Α΄, (Βιβλική Βιβλιοθήκη 32), εκδ. Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 2005
ISBN : 960-242-320-Χ
12,54 ευρώ

Στον πρόλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας σημειώνει:
"Η μαρτυρία του Παύλου για το έργο του Ιησού, όπως αυτή κατατίθεται στις Πράξεις των Αποστόλων και στις επιστολές του και όπως αυτή διαθλάται μέσα στη μακρόχρονη παράδοση, όχι μόνο προσδιόρισε και προσδιορίζει τη θεολογία και τη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και ελκύει αμείωτο το ενδιαφέρον της έρευνας. Η μαρτυρία αυτή δεν συμβάλλει μόνο στη γνώση των γεγονότων του σχεδίου της σωτηρίας το οποίο ο Παύλος διακόνησε, αλλά και οικοδομεί υπαρξιακή σχέση των πιστών με το πρόσωπο του Χριστού". (σ. 9)
Αυτή η σύνδεση Ιησού - Παύλου - πληρώματος της Εκκλησίας αναδεικνύεται από τις επιμέρους μελέτες του συγκεκριμένου τόμου.

Περιεχόμενα του βιβλίου
  • Ο Απόστολος Παύλος στην Υμνολογία της Εκκλησίας
  • Καθ΄ οδόν προν τον Κανόνα της Κ. Διαθήκης (Γαλάτας 1,8.9)
  • Ένα παράδειγμα ευχαριστιακής σύναξης από την Κ. Διαθήκη (Πράξεις Αποστόλων 20,17-38)
  • Ο λόγος του Παύλου στους πρεσβυτέρους της Εφέσου. Παρατηρήσεις στη δομή και τη θεματολογία του (Πράξεις Αποστόλων 20,17-38)
  • Όραση και ακοή στην ανθρωπολογία του Αποστόλου Παύλου
  • Η Β΄ προς Τιμόθεον: Κύκνειο άσμα και Διαθήκη του Αποστόλου Παύλου;
Με αφορμή την αναφορά μας σε αυτό το βιβλίο του π. Ιωάννη Σκιαδαρέση παραπέμπουμε τους αναγνώστες στην καλαίσθητη ιστοσελίδα του. Για να βρεθείτε σε αυτήν, πατήστε εδώ. Στις επόμενες μέρες θα επανέλθουμε παρουσιάζοντας το τελευταίο του βιβλίο για την ιωάννεια γραμματεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: