Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Νέος τόμος για τα χειρόγραφα της Κ.Δ.

Κυκλοφορεί ένας νέος τόμος για τους παπύρους και τα σπαράγματα παπύρων της Κ.Δ. Εκδότες του είναι οι Stanley και Wendy Porter. H έκδοση περιλαμβάνει δύο τόμους: 1) κείμενα και 2) πίνακες και φωτογραφίες των χειρογράφων. Στο ιστολόγιο Evangelical Textual Criticism δημοσιεύεται μία πρώτη σύντομη βιβλιοκρισία (πατήστε εδώ).

S.E. Porter - W. J. Porter (εκδ.), New Testament Greek Papyri and Parchments (Mitteilungen Aus Der Papyrussammlung Erzherzog Rainer), Walter de Gruyter & Co 2008
ISBN: 978-3110203080
148 euros

Οι ελληνικοί πάπυροι της Συλλογής της Βιέννης εκδίδονται τα τελευταία 120 χρόνια. Αυτή η συλλογή νέων εκδόσεων παπύρων της Κ.Δ. περιλαμβάνει όλα τα γνωστά και ταυτοποιημένα χειρόγραφα καθώς επίσης και 4 σημαντικά λεξιονάρια κι ένα απόκρυφο κείμενο (το λεγόμενο απόσπασμα του Fayum). Όλες οι εκδόσεις έγιναν κατόπιν νέας εξέτασης των χειρογράφων. Χωρίς να απομακρύνονται πλήρως από τα αποτελέσματα προηγούμενων ειδικών, όπως ήταν ο Wessely και ο Sanz, η νέα εξέταση των χειρογράφων προσφέρει νέες αναγνώσεις και αποκαταστάσεις του κειμένου και διορθώνουν παλαιότερα λάθη. Κάθε κείμενο εξετάζεται ως ένα αρχαιολογικό εύρημα με τα ιδιαίτερα δικά του χαρακτηριστικά. Επίσης της παρουσιάσης κάθε κειμένου προηγούνται εισαγωγή, βιβλιογραφία και σχόλια. Περιλαμβάνεται επίσης και η εκφωνική στίξη των κειμένων αυτών, η οποία χρησιμοποιούνταν για λειτουργικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: