Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Η πατερική ερμηνεία του όρου "ελευθερία" στην προς Ρωμαίους

Στο νέο τεύχος του Ostkirchliche Studien 57:1 (2008) δημοσιεύεται ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον τρόπο που κατανοούν οι Πατέρες της Εκκλησίας τον όρο "ελευθερία", όπως αυτός χρησιμοποιείται στα κεφάλαια 6-8 της προς Ρωμαίους επιστολής:

Despotis, Athanasios, "Die Interpretation des Begriffes "eleutheria" in Röm 6-8 im Rahmen des theologischen und asketischen Konzeptes der griechischen Kirchenväter", 91-110

Τα κεφ. 6-8 της προς Ρωμαίους επιστολής αποτελούν από απόψεως περιεχομένου και δομής το κέντρο της παύλειας επιστολής. Ο συγγραφέας του άρθρου εξετάζει το πώς ερμηνεύθηκε η έννοια της ελευθερίας, η οποία κατέχει κεντρική θέση σε αυτά τα κεφάλαια, από τους Πατέρες της Εκκλησίας και μάλιστα στο πλαίσιο της αντίληψής τους περί θεολογίας και ασκήσεως. Μετά από παράθεση των σχετικών πατερικών κειμένων και το σχολιασμό τους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πατερική ερμηνευτική παράδοση παρουσιάζει ουσιαστικά μία ενότητα στον τρόπο που ερμηνεύει την έννοια της ελευθερίας και συνεχίζει τον τρόπο σκέψης του Παύλου. Ενώ στα κεφάλαια 6-7 η έννοια αυτή φαίνεται να έχει για τον Παύλο ουδέτερο περιεχόμενο, στα 8,15 εξ. αποκτά μία θεολογική και εσχατολογική ποιότητα. Και οι Πατέρες στο κεφ. 8 συνδέουν την ελευθερία με τη δόξα και το Άγιο Πνεύμα, το οποίο υπόσχεται στους βαπτισμένους ανάσταση και αιώνια ζωή. Το ιδιαίτερο στην πατερική ερμηνευτική προσέγγιση είναι η έμφαση στην ασκητική διάσταση της αντίληψης περί ελευθερίας στον Παύλο. Η ερμηνεία που προσφέρουν είναι μία θεολογική και ασκητική εμβάθυνση στον παύλειο λόγο περί ελευθερίας απάντηση στις ανάγκες των ασκητικών κοινοτήτων και των χριστιανών της πόλης της Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: