Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Νέο τεύχος του BTB

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Biblical Theology Bulletin με τα εξής άρθρα:

Talbott, Rick F., "Nazareth's rebellious son : deviance and downward mobility in the Galilean Jesus movement", 99-113

Στηριζόμενος στην ιστορικοκοινωνική κριτική ο συγγραφέας ξεκινά με την υπόθεση ότι το περιβάλλον του Ιησού τον χαρακτήριζε "επαναστάτη", γιατί η διδασκαλία του περί βασιλείας του Θεού απειλούσε τη δική του κοινωνική τάξη πραγμάτων. Με τη διδασκαλία του ωστόσο δημιούργησε στη Γαλιλαία ένα πλέγμα κοινωνικών σχέσεων με τη δική του οικονομία στη βάση των σχέσεων ευεργέτη-ευεργετούμενου. Σε αυτό μπορούσαν να βρουν θέση και τιμή ομάδες που βρισκόταν στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας. Αυτή η ομάδα σύμφωνα με τον Talbot αποτελεί ένα από τα κοινωνικά υποσυστήματα της Γαλιλαίας του 1ου αι. μ.Χ. και με κάποιες αποκλίσεις ομοιάζει με τις μεταγενέστερες κατ΄ οίκον εκκλησίες όπως αυτές που αναφέρονται στα παύλεια κείμενα και σε εκείνα του Λουκά.

Rooney, Ronan - Oakman, Douglas E., "The social origins of Q : two theses in a field of conflicting hypotheses", 114-121

Στο άρθρο εξετάζονται οι διάφορες σύγχρονες απόψεις για την Q και υποστηρίζονται οι εξής δύο θέσεις: 1) η Q ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα γραπτό ελληνικό κείμενο κι όχι μια προφορική πηγή και 2) υπάρχουν ενδείξεις ότι η Q προέκυψε από τα προφορικά λόγια του Ιησού, τα οποία ήταν στην αραμαϊκή και τα οποία καταγράφηκαν ως αξιώματα ή σύντομες "χρείαι". Αυτά όμως τα συμπεράσματα θέτουν ορισμένα σημαντικά κατά τους συγγραφείς κοινωνικοπολιτιστικά ζητήματα: τη μετάβαση α) από τα προφορικά λόγια του Ιησού στα αραμαϊκά στη γραπτή ελληνική μορφή, β) από ένα κείμενο για περισσότερο λαϊκά στρώματα σε εκείνο των γραφέων στην υπηρεσία μίας ελίτ, γ) από το αρχικό υλικό με τον ιδιαίτερα πολεμικό πολιτικό χαρακτήρα σε ένα γραπτό κείμενο με έντονα πολεμικό θεολογικό χαρακτήρα.

Lamoreaux, Jason T., "Social identity, boundary breaking, and ritual : Saul's recruitment on the road to Damascus", 122-134

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την ανθρωπολογία της τελετουργικής και κοινωνικής ταυτότητας και προσπαθεί να κατασκευάσει ένα μοντέλο κοινωνικής ταυτότητας και υπέρβασης των τελετουργικών ορίων έτσι ώστε ο σύγχρονος αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα τι συνέβη στο Σαύλο κατά την πορεία του στη Δαμασκό. Ο συγγραφέας συγκρίνει τη σχετική περικοπή των Πρξ με ανάλογα κείμενα του ελληνορωμαϊκού κόσμου και με το μοντέλο που προτείνει επιθυμεί να αποτρέψει τους σύγχρονους ερμηνευτές από αναχρονιστικές αναγνώσεις του κειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: