Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Μία νέα μελέτη για το βιβλίο του Ιεζεκιήλ / A new study on Ezekiel

Expanding EzekielΑπό τον εκδοτικό οίκο Vandenhoeck & Ruprecht κυκλοφόρησε μία νέα μελέτη σχετικά με το φαινόμενο της προσθήκης κι επέκτασης του αρχικού κειμένου του Ιεζεκιήλ από τους αντιγραφείς του κατά την περίοδο του Δεύτερου Ναού. Πρόκειται για μία διαδικασία παραγωγής, παράδοσης και ερμηνείας του συγκεκριμένου προφητικού κειμένου κι ο συγγραφέας της νέας αυτής μελέτης, Timothy P. Mackie, συγκρίνει το μασωριτικό και ελληνικό κείμενο του Ιεζεκιήλ, προτείνει μία τυπολογία των παρεμβάσεων των γραφέων και τις σχολιάζει. 
Αυτές οι προσθήκες σύμφωνα με τον συγγραφέα, αποτυπώνουν το σεβασμό των γραφέων απέναντι στην αυθεντία του κειμένου. Δε διασώζουν μόνο το ιερό κείμενο αλλά το συμπληρώνουν προκειμένου να το καταστήσουν σαφές στις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις καθίσταται σαφής η τάση διαμόρφωσης μίας συλλογής κειμένων στον μεταιχμαλωσιακό Ιουδαϊσμό κι ένταξης του βιβλίου του Ιεζεκιήλ σε αυτή τη συλλογή: 

Timothy P. Mackie, Expanding Ezekiel: The Hermeneutics of Scribal Addition in the Ancient Text Witnesses of the Book of Ezekiel (FRLANT 257), Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 2015
339 σελίδες
ISBN 978-3-525-54033-6
99,99 €

Δεν υπάρχουν σχόλια: