Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Το νέο τεύχος του BTB / In the new issue of BTB

Στο νέο τεύχος του Biblical Theology Bulletin 40:2 (2010) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Luca Marulli, "The Parable of the Weeds (Matthew 13:26—30): A Quest for its Original Formulation and its Role in the Preaching of the Historical Jesus", 69-78
O συγγραφέας αποδέχεται τη θέση εκείνων (Tares, Darnel) που θεωρούν την εξήγηση της παραβολής των ζιζανίων ως δευτερογενή και προσπαθεί να καταδείξει ότι η καθαυτή παραβολή είναι πρωτότυπη αν κι έχει δεχθεί έντονες επεξεργασίες από το συγγραφέα του τετάρτου Ευαγγελίου. Μετά από μία σύγκριση με την εκδοχή του Ευαγγελίου του Θωμά (G.Th. 57) και μία ανάλυση των στοιχείων που προστέθηκαν από τον Ματθαίο και / ή την παράδοση, ο συγγραφέας αποπειράται να αποκαταστήσει την αρχική εκδοχή της παραβολής και να δει πώς αυτή ταιριάζει μέσα στο πλαίσιο της κατανόησης και της διακήρυξης της βασιλείας του Θεού από τον ιστορικό Ιησού.

Eric Rowe - Jerome Neyrey, "Christ and Time—Part Three: "Telling Time" in the Fourth Gospel", 79-92
Ο λόγος για το χρόνο στο τέταρτο ευαγγέλιο είναι κάτι περισσότερο από έναν υπολογισμό της σημασίας της μέρας ή της ώρας. Μετά τη συζήτηση των χαρακτηριστικών χρονικών προσδιορισμών (μέρα, έτος, ώρα) οι συγγραφείς στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ανθρωπολογία του χρόνου με σκοπό να οδηγηθούν σε μία περισσότερο χρήσιμη ανάγνωση του τετάρτου ευαγγελίου: (1) παρελθόν, παρόν, επερχόμενο και μέλλον, (2) αιώνιο και εξαρτώμενο, (3) διαδοχή και διάρκεια και (4) πριν και μετά. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η περιγραφή του επερχόμενου ως η ύστερη ολοκλήρωση μίας πράξης του παρόντος. Ο Ιησούς πραγματικά συμμετέχει στην αιώνια ζωής: αδημιούργητος στο παρελθόν και άφθαρτος στο μέλλον. Χρονικά είναι "μετά" τον Ιωάννη αλλά στην πραγματικά είναι "πριν" και χρονικά και όσον αφορά στην προτεραιότητα. Πληροφορούμαστε επίσης στο τέταρτο ευαγγέλιο ότι κανένας δεν μπορεί να "πει τον χρόνο", αυτό είναι το αποκλειστικό δικαίωμα του Ιησού. Η παρανόηση των σχολίων σχετικά με το "χρόνο" είναι μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της αφήγησης.

John H. Elliott", "A Review Article: A Biblical Creation Faith and Jesus as Embodiment of the Creator Spirit", 93-99
Οι δύο τόμοι Christianity and Creation και Jesus of Nazareth είναι δύο έργα τα οποία καταγράφουν το λόγο ενός βετεράνου ερευνητή (James Mackey), ο οποίος εδώ συγκεντρώνει το απόσταγμα της έρευνας μίας ζωής και των σκέψεών του για το τι θεωρεί ως δύο αδιαχώριστα συνδεδεμένα ζητήματα της χριστιανικής θεολογίας και της βιβλικής μαρτυρίας: επικεντρώνεται στη δημιουργία και την αναδημιουργία που διατρέχουν την Βίβλο ως η διήκουσα έννοια από τη Γένεση μέχρι την Αποκάλυψη και στην ιστορία του Ιησού ως προφήτη του Ισραήλ και κύριου εκφραστή της "πίστης για τη δημιουργία".

Mark A. Leuchter, "The Priesthood in Ancient Israel", 100-110
Η ιερωσύνη στον αρχαίο Ισραήλ αναπτύχθηκε με τη σύγκλιση διαφόρων κοινωνικών δυνάμεων μέσα σε ένα ευρύ χρονικό φάσμα. Τα κοινωνικά, κειμενικά, μυθικά και πολιτικά ενδιαφέροντα των διαφόρων ιερατικών ομάδων στον Ισραήλ είναι σαφή μέσα στη βιβλική καταγραφή και αποκαλύπτουν το βάθος της επίδρασης που άσκησε η ιερωσύνη όχι μόνο στη διαμόρφωση της Βίβλου αλλά και στην ανάπτυξη της ισραηλιτικής θρησκείας μέσα στον αρχαίο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: