Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Δύο νέα άρθρα στο JHS / Two new articles in JHs

Στον τόμου 10 (2010) του ηλεκτρονικού περιοδικού Journal of Hebrew Scriptures έχουν αναρτηθεί τα δύο πρώτα άρθρα:

Zohar Amar - Ram Bouchnik - Guy Baroz, "The Contribution of Archaeozoology to the Identification of the Ritually Clean Ungulates Mentioned in the Hebrew Bible"
Σε αυτό το άρθρο οι συγγραφείς του προσπαθούν να καταδείξουν τη συμβολή των αρχαιοζωολογικών μελετών στην ταυτοποίηση των ζώων που αναφέρονται στην εβραϊκή Βίβλο, επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε δέκα οπληφόρα καθαρά ζώα τα οποία επιτρεπόταν σύμφωνα με το Δτν 14,4-5 να καταναλώνονται.

Marian Broida, "Closure in Samson"
Kατά τις τελευταίες δεκαετίες διάφοροι ερμηνευτές υποστήριξαν τη συνοχή των Κρ 13-16 με βάση την πολλαπλή εσωτερική θεματική και τα παράλληλα στη δομή. Ωστόσο οι προηγούμενες γενιές ερευνητών θεωρούσαν ότι τα Κρ 13-16 ήταν ένα κύκλος ιστοριών χωρίς συνοχή. Η μελέτη των μηχανισμών που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να κλείσει την αφήγηση οδηγεί στην διαπίστωση δύο βασικών λόγων που τα επεισόδια δημιουργούν την εντύπωση στον αναγνώστη ότι δεν έχουν συνοχή: οι ισχυροί μηχανισμοί κατακλείδας στο τέλος κάποιων επιμέρους ενοτήτων -κάτι που είναι ιδιαίτερα σαφές στο 15,17-20- και μία σχετική έλλειψη των συνεκτικών δεσμών μεταξύ των ενοτήτων, ιδιαίτερα όσον αφορά στη συνεπή παρουσίαση των δευτερευόντων χαρακτήρων και στις αναφορές στα μαλλιά του Σαμψών. Οι συντάκτες της ιστορίας του Σαμψών επέλεξαν να δημιουργήσουν πολύπλοκους ιστούς θεματικών και δομικών συνδέσεων παρά να κάνουν μερικές αλλαγές που απλά θα έδιναν την εντύπωση στον αναγνώστη μίας συνεχούς πλοκής. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι αναθεωρητές έδιναν προτεραιότητα στη ενότητα όσον αφορά στη δομή -ειδικότερα μία μεγάλης κλίμακας αν όχι μη τυπικής σύνθεσης σε δακτύλιους - έναντι μίας ενιαίας πλοκής, με τον στ. 15,20 να εμπλουτίζει κι όχι να εμποδίζει την δυνατότητα του αναγνώστη να κατανοήσει το κείμενο ως κάτι ενιαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: