Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Το πρόβλημα του ιστορικού Ιησού /The problem of historical Jesus

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation δημοσιεύεται ένα σύντομο κείμενο του καθηγητή της Κ.Δ. Marc Goodacre (Παν/μιο του Duke) σχετικά με το πρόβλημα του ιστορικού Ιησού και την αδυναμία σήμερα να γράψουμε κατά κάποιον τρόπο τη βιογραφία του με τη σύγχρονη σημασία του όρου. Ο Goodacre σημειώνει χαρακτηριστικά:

"This kind of assumption [ότι δηλαδή τα κείμενα που έχουμε στη διάθεσή μας περιέχουν όλα τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία για το πρόσωπο του Ιησού] develops out of an unrealistic perspective on the task. We proceed as if we are doing the work of restoration, clearing the dirt, the damage, the rust in order to unveil the real Jesus. But the quest is not about restoration. It is a task of ancient history and when understood as ancient history, discussion about the historical Jesus should constantly involve the reminder that massive amounts of key data must be missing."

Από αυτήν την άποψη ο M. Goodacre θεωρεί δικαιολογημένη τη θέση του R. Bultmann ότι δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε όσον αφορά στη ζωή και στην προσωπικότητα του Ιησού. Ο ίδιος ο Bultmann υπεραμύνθηκε της "no-quest" στον αντίποδα των προηγούμενων "quests" για τον ιστορικό Ιησού. Οπωσδήποτε βέβαια αυτή η θέση του Bultmann είναι υπερβολική με την έννοια ότι μέσα στα κείμενα μπορούμε να βρούμε αρκετά στοιχεία για ένα αδρό σχεδιάγραμμα της επίγειας ζωής του Ιησού.

[Α.Τ.: όπως παρατηρεί ο Goodacre σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση άρνησης όσον αφορά στην αναζήτηση του ιστορικού Ιησού. Προσωπικά θα προτιμούσα τον όρο "αμηχανία" με την έννοια ότι η έρευνα για τον Ιστορικό Ιησού στο δυτικό βιβλικό χώρο, όπου γεννήθηκε αυτή η αναζήτηση για τον ιστορικό Ιησού, αν και κάποιες φορές "μεταλλαγμένη" πέρασε και στην ορθόδοξη πραγματικότητα, δεν είναι ακόμη πρόθυμη ή έτοιμη να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της ή τελικά να εγκαταλείψει την αισιόδοξη πεποίθηση ότι είναι δυνατό να αναπαραστήσουμε με ακρίβεια και σε κάθε λεπτομέρεια το πρόσωπο και τη ζωή του ιστορικού Ιησού. Μολονότι οι νέες διαπιστώσεις στο χώρο της ιστορίας έχουν αρχίσει να υιοθετούνται από βιβλικούς επιστήμονες, η υιοθέτηση κριτηρίων, τα οποία πηγάζουν από τις παλαιότερες τάσεις στην έρευνα, εξακολουθούν να κυριαρχούν. Όπως σωστά κατά τη γνώμη μου διαπιστώνει ο Goodacre το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η αναπαράσταση της ζωής του Ιησού. Ο ιστορικός Ιησούς δε βρίσκεται θαμμένος κάπου κάτω από τον όγκο των πληροφοριών που μας παρέχουν τα κείμενά μας. Με το θέμα όμως θα ασχοληθούμε και σε προσεχείς αναρτήσεις, καθώς ήδη κυκλοφορούν νέα βιβλία, τα οποία θα παρουσιάσουμε στο εγγύς μέλλον και επίκειται κι ένα συνέδριο για το φθινόπωρο του 2010 στο Μinsk με θέμα τον Ιησού των ευαγγελίων.]

Για να διαβάσετε το κείμενο του M. Goodacre, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: