Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Το νέο τεύχος DSD

Στο νέο τεύχος του Dead Sea Discoveries 15:3 (2008), 315-339 δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Molly M. Zahn, "The Problem of Characterizing the 4QReworked Pentateuch Manuscripts: Bible, Rewritten Bible, or None of the Above?", 315-339

Στο άρθρο εξετάζεται το πρόβλημα, εάν τα πέντε χειρόγραφα, που έχουν ονομασθεί ως 4QReworked Pentateuch (4Q158, 4Q364-367), θα πρέπει να θεωρηθούν εξωβιβλικά κείμενα ή απλά αναπτύξεις βιβλικών κειμένων. Καθώς και στους δύο τύπους κειμένων έχουμε παρόμοιες μορφές επεξεργασίας πρηγούμενου υλικού τα χειρόγραφα 4QRP δε μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Κάποια άλλα κριτήρια (φιλολογικό ύφος, θέμα κτλ.) ίσως μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, ο αποσπασματικός όμως χαρακτήρας των συγκεκριμένων κειμένων αποκλείει μία σίγουρη απάντηση στο ερώτημα.

Ryan E. Stokes,
"The Throne Visions of Daniel 7, 1 Enoch 14, and the Qumran Book of Giants (4Q530): An Analysis of Their Literary Relationship", 340-358
Στο Δαν 7,9-10, ο προφήτης περιγράφει το όραμα του ουράνιου θρόνου του Θεού. Σύμφωνα με τους περισσότερους ερμηνευτές το όραμα του Δανιήλ φιλολογικά εξαρτάται από τις υποθετικά πιο απλοϊκές οράσεις στα 1 Ενώχ και Βιβλίο των Γιγάντων που βρέθηκαν στο Κουμράν. Κάποιες όμως αποκλίσεις μεταξύ αυτών των παραδόσεων υπαινίσσονται ότι το 1 Ενώχ 14 στηρίζεται στην περιγραφή ενός οράματος παρόμοια με αυτήν που υπάρχει στο Δαν 7. Το Βιβλίο των Γιγάντων και το Δαν, από την άλλη, φαίνεται να στηρίζονται σε μία κοινή παράδοση, την οποία την αξιοποιούν με διαφορετικό τρόπο.

Matthew Thiessen,
"4Q372 1 and the Continuation of Joseph's Exile", 380-395
Έχει υποστηριχθεί ότι το 4Q372 1 περιέχει μια πολεμική εναντίον των Σαμαριτών και του ναού τους στο Γαριζίν. Μολονότι οι Σαμαρίτες αναφέρονται σε αυτό το κείμενο, η παρουσία τους δηλώνει στις νότιες φυλές που έχουν αποκατασταθεί ότι ουσιαστικά η αποκατάστασή τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Εφόσον οι βόρειες φυλές που εκπροσωπούνται από τον Ιωσήφ παραμένουν σε ξένες χώρες, η υπόσχεση σωτηρίας στο Δτν 32 δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Αντίθετα με τις φυλές του Νότου, που μπορεί να θεωρούν μαζί με το Ψα 78 ότι ο Θεός απέρριψε τον Ιωσήφ, το 4Q372 1 δηλώνει ότι η τύχη του Νότου είναι άμεσα συνδεδεμένη με εκείνην του Ιωσήφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: