Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ένα ποίημα που υμνεί την Ποππαία Σαβίνα / A poem praising Poppaea Sabina

Ένας πάπυρος που δημοσιεύεται στον τελευταίο τόμο της έκδοσης των παπύρων από την Οξύρρυγχο (P.Oxy. 77.5105) και χρονολογείται στον 3ο αι. μ.Χ. περιέχει ένα ποίημα στο οποίο περιγράφεται η άνοδος της γυναίκας του Νέρωνα, Ποππαίας στον κόσμο τον θεών. Το ποίημα παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα τόσο για την Ποππαία όσο και για τις σχέσεις του ζεύγους Νέρωνα-Ποππαίας. 
Το κείμενο παρουσιάζει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις: διασώζει τα ονόματα των πλανητών που ήταν γνωστοί στους αρχαίους και περιγράφει το πώς φαντάζονταν οι αρχαίοι την θεοποίηση ενός μέλους της αυτοκρατορικής οικογένειας. Εικάζεται ότι τέτοια ποιήματα γράφονταν για τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, αν και δεν έχουν διασωθεί (βλ. ωστόσο το σατιρικό ποίημα του Σενέκα Apocolocyntosis για τη θεοποίηση του αυτοκράτορα Κλαυδίου). 
Δεν είναι βέβαιο γιατί ένα τέτοιο ποίημα αντιγράφεται ή συντάσσεται για πρώτη φορά κατά τον 3ο αι. Οι υποθέσεις που έχουν διατυπωθεί είναι οι εξής:
(α) το ποίημα γράφηκε όσο ζούσε ο Νέρωνας (ίσως για να διασκεδάσει τις φήμες ότι ο ίδιος είχε θανατώσει τη γυναίκα του;)
(β) ίσως πρόκειται για σύνθεση του 3ου αι. Ο συντάκτης του το έγραψε με αφορμή το θάνατο της γυναίκας κάποιου αξιωματούχου στην Αίγυπτο χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Νέρωνα και την Ποππαία (αυτό όμως τότε σημαίνει ότι η άποψη ότι ο Νέρων σκότωσε τη γυναίκα του, την οποία διασώζουν Ρωμαίοι συγγραφείς, δεν ήταν γενικά αποδεκτή;)
(γ) πρόκειται για τμήμα ενός μεγαλύτερου αστρολογικού ποιήματος.
Αναλυτικό δημοσίευμα για τον πάπυρο (φωτό) υπάρχει στην ιστοσελίδα του MSNBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια: