Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Θησαυρός με νομίσματα της εποχής του Ιουδαϊκού Πολέμου στην Ιερουσαλήμ / A hoard of Great Revolt coins found in Jerusalem


Money Hoard from time of Great Revolt against RomansΣύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ ανακαλύφθηκε άγνωστος μέχρι σήμερα οικισμός της εποχής της Ιουδαϊκής επανάστασης στα προάστια της Ιερουσαλήμ. Οι ανασκαφές σε οικία αυτού του οικισμού έφεραν στο φως ένα θησαυρό 114 χάλκινων νομισμάτων, όλα του ίδιου έτους και της ίδιας αξίας. Στη μία όψη φέρουν την επιγραφή "Για τη σωτηρία της Σιών" στα εβραϊκά και παράσταση θυμιατού, ενώ στην άλλη lulav και ethrog και την επιγραφή "έτος 4" (της επανάστασης), δηλ. 69/70 μ.Χ.

Ο ιδιοκτήτης τους τα έκρυψε σε μία γωνία ενός δωματίου της οικίας προφανώς με την ελπίδα ότι θα τα πάρει, όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος. Όμως από ό,τι φαίνεται δεν επέστρεψε ποτέ. Οι οικία, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 1ο αι. π.Χ. καταστράφηκε το 69/70 σύμφωνα με τα ευρήματα. Μέρος της ξανακατοικήθηκε ια μικρό χρονικό διάστημα στις αρχές του 2ου μ.Χ. λίγο πριν την επανάσταση του Bar Kochba. Oι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι οι κάτοικοι του οικισμού συμμετείχαν ενεργά και στις δύο εξεγέρσεις εναντίον των Ρωμαίων με αποτέλεσμα ο οικισμός να καταστραφεί δυο φορές. 
Για περισσότερες λεπτομέρειες δέστε: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: