- D. PHILLIPS, "The Syriac Commentary of Dadisho‘ Qatraya on the Paradise of the Fathers. Towards a Critical Edition"
- N. AFIF, "Un nouveau témoin de l’Histoire des Sept Dormants d’Ephèse. Le manuscrit Cambridge Syr. Add. 2020. Texte et traduction"
- J.-C. HAELEWYCK, "The Phoenician Inscription of Eshmunazar. An Attempt at Vocalization"
- C.-B. AMPHOUX, "Pour une approche documentaire des paroles de Jésus"
- J.K. ELLIOTT, "Recent Trends in the Textual Criticism of the New Testament. A New Millenium, a New Beginning?"
- F. GANGLOFF, "Les données archéologiques sur Juda à la période néo-babylonienne (586-538 av. J.C.). Un état de la question"
Τακτική επισκόπηση ειδήσεων σχετικών με τις βιβλικές σπουδές και τον αρχέγονο Χριστιανισμό
Σάββατο 6 Ιουλίου 2013
BABELAO 1 (2013)
Ένα νέο περιοδικό έκανε την εμφάνιση του στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό περιοδικό ελεύθερης πρόσβασης του Centre d'études orientales - Institut Orientaliste de Louvain, CIOL, ΒABELAO. Ήδη αναρτήθηκε το περιεχόμενο του πρώτου τεύχους:
Ετικέτες
Εγγύς Ανατολή,
ιστορία κειμένου,
Καινή Διαθήκη,
BABELAO
Η βάση της 6ης ρωμαϊκής λεγεώνας στη Γαλιλαία / The base of the 6th Roman legion in Galilee
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Haaretz αναρτήθηκε η ενδιαφέρουσα είδηση του εντοπισμού της βάσης της 6ης ρωμαϊκής λεγεώνας (Legio Sexta Ferrata) η οποία μαζί με την 10η (με έδρα την Ιερουσαλήμ) έλεγχαν την περιοχή της Παλαιστίνης στο διάστημα 120-300 μ.Χ. Τα ερείπια της στρατιωτικής βάσης εντοπίστηκαν στην περιοχή της Megiddo, η οποία είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα (μεταξύ των οποίων κι ο αρχαιότερος ευκτήριος χριστιανικός οίκος). Ο εντοπισμός της βάσης έγινε με τη βοήθεια φωτογραφιών από δορυφόρο και στις ανασκαφές που έγιναν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ συμμετείχαν φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου.
Οι διαστάσεις της τετράγωνης περιβολής του στρατοπέδου ήταν 250 μ. x 250 μ. Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται νομίσματα, πλίνθοι, η βάση ενός τοίχου, η τάφρος που περιέβαλε το στρατόπεδο, πλίνθος με τη σφραγίδα της λεγεώνας, τμήμα του αποχετευτικού συστήματος κ.ά. Ο Yotam Tepper, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, συνδέει μάλιστα τον αρχαίο ευκτήριο οίκο με την παρουσία της λεγεώνας στην περιοχή και υποστηρίζει ότι πιθανόν στα μέλη της αρχαίας αυτής κοινότητας ανήκαν και στρατιωτικοί.
Τα παραπάνω αποτελούν περίληψη της δημοσίευσης της εφημερίδας, η οποία όμως είναι προσβάσιμη μόνο σε συνδρομητές.
Ετικέτες
αρχαιολογία,
Παλαιστίνη,
ρωμαϊκή αυτοκρατορία
Η ιουδαϊκή κοινότητα της Ελεφαντίνης / The Jewish community of Elephantine
Διαβάστε (ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της ανάρτησης) ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ιουδαϊκή κοινότητα της Ελεφαντίνης στην ηλεκτρονική έκδοση της Τhe Jerusalem Post:
Ετικέτες
αρχαιολογία,
Διασπορά,
Ιουδαϊσμός
Ένα νέο άρθρο στο τρέχον τεύχος του HTS / A new article in the current issue of HTS
Στην ιστοσελίδα του τρέχοντος τεύχος του Hervomde teologiese studies 69:1 (2013) έχει αναρτηθεί ένα νέο άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος:
Ernest van Eck, "Mission, identity and ethics in Mark: Jesus, the patron for outsiders"
Ernest van Eck, "Mission, identity and ethics in Mark: Jesus, the patron for outsiders"
Ετικέτες
κατά Μάρκον,
ταυτότητα,
HTS
Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013
Το περιοδικό Textus στο διαδίκτυο / The journal Textus online
Το Bible Project του Εβραϊκού Πανεπιστημίου έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ψηφιοποιημένα τα παλαιότερα τεύχη του περιοδικού (1-22):
Kristin De Troyer, "Reconstructing the Older Hebrew Text of the Bookof Joshua: An Analysis of Joshua 10," Textus 26 (2013): 1-33
Επιπλέον, διαθέσιμο σε μορφή pdf είναι και το πρώτο άρθρο από το τρέχον τεύχος του περιοδικού:
Ετικέτες
Παλαιά Διαθήκη,
ραββίνοι,
Textus
Νέα κείμενα από την Οξύρυγχο / New texts from Oxyrhynchus
Στο ιστολόγιό του ο Larry Hurtado έχει αναρτήσει ένα σύντομο κείμενο σχετικά με νέα κείμενα σε παπύρους της Οξυρύγχου (δημοσιεύονται στους τόμους 76 και 77) τα οποία σχετίζονται με τον αρχέγονο Χριστιανισμό: έναν εξορκισμό και λόγια που αποδίδονται στον Ιησού (P.Oxy. 76.6272), χριστιανικό φυλακτό (P.Oxy. 76.6273) που περιέχει το Μκ 1, 1-2, ένα σπάραγμα από χειρόγραφο των Ψαλμών (77.5101), που χρονολογείται στο 2ο αι. μ.Χ. και το οποίο σύμφωνα με τον εκδότη του είναι το αρχαιότερο διασωθέν αντίγραφο των Ψαλμών. Ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο χειρόγραφο παρουσιάζει το γεγονός ότι το ιερό τετραγράμματο γράφεται σε αρχαϊκά εβραϊκά (ενώ το υπόλοιπο κείμενο είναι ελληνικό). Σύμφωνα με τον Hurtado το χειρόγραφο προοριζόταν για ιδιωτική χρήση και είναι ιουδαϊκό.
Για να διαβάσετε το κείμενο του Hurtado πατήστε στον τίτλο "New Oxyrhynchus Manuscripts". Δέστε επίσης τον ανανεωμένο κατάλογο του Hurtado με τους παπύρου της Οξυρύγχου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όσους μελετούν τον αρχέγονο Χριστιανισμό πατώντας εδώ. Τέλος, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει μία δεύτερη ανάρτηση του Hurtado σε συνέχεια της παραπάνω, όπου ο συγγραφέας συζητά πολύ σύντομα το άρθρο του M. Rösel σχετικά με τον τρόπο που αποδιδόταν το όνομα του Θεού στη μασωριτική παράδοση και σε εκείνη των ελληνικών μεταφράσεων: "The Divine Name and Greek Translation"
Ετικέτες
απόκρυφα,
αρχέγονος Χριστιανισμός,
ιστορία κειμένου,
μετάφραση,
μετάφραση Ο΄,
πάπυροι
H χρήση του Δευτερονομίου από τον Παύλο / The use of Deuteronomy by Paul
Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί ένα ενδιαφέρον κείμενο του David Lincιcum σχετικά με τον τρόπο που ο απόστολος Παύλος αξιοποιεί το κείμενο του Δευτερονομίου στις επιστολές του. Ο Lincicum απορρίπτει τη γενικά αποδεκτή θέση της ύπαρξης συλλογών χωρίων (testimonia) τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο πρωτοχριστιανικό κήρυγμα και δέχεται ότι η γνώση των χωρίων και η χρήση τους οφείλεται στην προηγούμενη λειτουργική τους χρήση στη ζωή της συναγωγής. Ένα δεύτερο ενδιαφέρον σημείο, που υπογραμμίζει, είναι ότι το κάθε βιβλίο κατανοείται κάθε φορά ερμηνευτικά διαφορετικά από αυτόν που το χρησιμοποιεί κι ότι αυτός ο τρόπος κατανόησής του είναι που καθορίζει και τον τρόπο χρήσης του. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση του Δευτερονομίου. Η λειτουργική του χρήση εξασφαλίζει το ότι το βιβλίο κι οι ιδέες του είναι γνωστές. Ειδικότερα ο Παύλος διαβάζει το Δευτ ανασκοπικά (α) από τη σκοπιά ενός αποστόλου του Μεσσία προς τα έθνη και (β) ξεκινώντας από τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, στα οποία γίνεται λόγος για την τιμωρία και την αποκατάσταση στη συνέχεια του Ισραήλ. Επειδή ο Παύλος είναι πεπεισμένος ότι ο λαός του Θεού θα αποτελείται πλέον από εθνικούς και Ιουδαίους, θεωρεί ότι η περιτομή της καρδιάς εν πνεύματι τους δίνει τη δυνατότητα να εκπληρώσουν το νόμο του Θεού. Αυτός όμως ο νόμος τώρα κατανοείται υπό του φως της θυσίας και της αναστάσεως του Ιησού Χριστού.
Για να διαβάσετε το κείμενο πατήστε στον παρακάτω τίτλο:
Ετικέτες
διακειμενικότητα,
Παλαιά Διαθήκη,
Παύλος
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013
Filologia neotestamentaria 21 (2008)
Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Βiblical Studies Web το τεύχος 21 (2008) του γνωστού περιοδικού Filologia neotestamentaria:
- Christian Bernard Amphoux, "Le canon du Nouveau Testament avant le IVe siècle"
- Paul Danove, "Christological Implications of the Three-fold Interpretation of Verbs of Transference"
- Dean B. Deppe, "Markan Christology and the Omission of υἱὸς Θεοῦ in Mark 1:1"
- G. Thomas Hobson, "ἀσέλγεια in Mark 7:22"
- Iwan M. Whiteley, "Cataphora and Lack of Clarity in the Book of Revelation"
- Jan van der Watt and Chrys Caragounis, "A Grammatical Analysis of John 1,1"
- Josep Rius-Camps and Jenny Read-Heimerdinger, "The Variant Readings of the Western Text of the Acts of the Apostles (XX) (Acts 13:44-52)"
Ετικέτες
Αποκάλυψη,
Καινή Διαθήκη,
κανόνας,
κατά Ιωάννην,
Μάρκος,
Πράξεις,
χριστολογία,
Filneot
RBL 3/7/2013
Peter Arzt-Grabner and Christina M. Kreinecker, eds., Light from the East: Papyrologische Kommentare zum Neuen Testament.Akten des internationalen Symposions vom 3.–4. Dezember 2009 amFachbereich Bibelwissenschaft und Kirchengeschichte der UniversitätSalzburg
Reviewed by Scott CharlesworthDaniel I. Block, Deuteronomy
Reviewed by Garrett Galvin
Terry W. Eddinger, Malachi: A Handbook on the Hebrew Text
Reviewed by Buzz Brookman
Jaco Gericke, The Hebrew Bible and Philosophy of Religion
Reviewed by Christian Danz
Yoram Hazony, The Philosophy of Hebrew Scripture
Reviewed by Craig G. Bartholomew
J. Edward Owens, Leviticus
Reviewed by David Talley
Gary S. Shogren, 1 and 2 Thessalonians
Reviewed by Jason Weaver
Christopher W. Skinner and Kelly R. Iverson, eds., Unity and Diversity in the Gospels and Paul: Essays in Honor of Frank J. Matera
Reviewed by Lars Kierspel
Jean-Luc Vesco, Le Psautier de Jésus: Les citations des Psaumes dans le Nouveau Testament
Reviewed by Thomas J. Kraus
Johanna W. H. van Wijk-Bos, Reading Samuel: A Literary and Theological Commentary
Reviewed by Benjamin J. M. Johnson
Ετικέτες
1 Θεσσαλονικείς,
2 Θεσσαλονικείς,
ευαγγέλια,
Παλαιά Διαθήκη,
Παύλος,
Ψαλμοί,
RBL
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)