Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Τα αραβικά χειρόγραφα των επιστολών του Παύλου / The arabic manuscripts of Paul's letters

H χειρόγραφη παράδοση της Καινής Διαθήκης στα αραβικά είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας της ιστορίας του καινοδιαθηκικού κειμένου που μόλις πρόσφατα άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Η Sara Schulthess διερευνά την ιστορία της έρευνας και παρουσιάζει διεξοδικά την αραβική χειρόγραφη παράδοση των επιστολών του Παύλου στη μονογραφία της, η οποία διατίθεται σε open access από τον εκδοτικό οίκο Brill:

Sara Schulthess, Les manuscrits arabes des lettres de Paul: État de la question et étude de cas (1 Corinthiens dans le Vat. Ar. 13). Biblia Arabica 6. Brill 2018
Σελίδες: xii, 550 pp.

Στο τρέχον τεύχος του Acta Theologica / In the current issue of Acta Theologica

Acta Theologica 39:1 (2019)

J.-C. Loba Mkole, "Intercultural Translations of Christian Canonical Scriptures"

Η ιστορία του Ισμαήλ / Ishmael's story

Στην ιστοσελίδα The Torah o Philip Yoo παρουσιάζει και σχολιάζει συνοπτικά την ανάπτυξη της ιστορίας του Ισμαήλ στη ραββινική γραμματεία, στα ψευδεπίγραφα ιουδαϊκά κείμενα, και σε Ιουδαίους συγγραφείς όπως στον Φίλωνα και τον Ιώσηπο:

Η επίδραση του έπους του Γκιλγκαμές στη Βίβλο / The influence of Giglamesh on the Bible

Σε ένα σύντομο άρθρο, το οποίο στηρίζεται στο βιβλίο της Giglgamesh (Routledge 2019), η Louise M. Pryke (Πανεπιστήμιο του Sydney) παρουσιάζει την επίδραση του έπους του Γκιλγκαμές στη Βίβλο και σε εξωβιβλικά ιουδαϊκά κείμενα:

Οι Ιουδαίοι της Ελεφαντίνης κι οι σχέσεις τους με τις λατρείες του περιβάλλοντός τους / The Elephantine Judeans and their relation to the deities of their environment

Ο Collin Cornell παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα αρχαιολογικά στοιχεία σχετικά με την πιθανή λατρεία μίας γυναικείας θεότητας στο ιερό του Γιαχβέ στη νήσο Ελεφαντίνη:

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Η καθημερινή ζωή στα χρόνια της Βίβλου / Everyday life in biblical times

Στην ιστοσελίδα The Torah o Oded Borowski (Emory University) παρουσιάζει τα στοιχεία που προκύπτουν από τα βιβλικά κείμενα σχετικά με την καθημερινή ζωή στον αρχαίο Ισραήλ: 

Open Access: Κινητικότητα και μετανάστευση στο ρωμαϊκό κόσμο / Open access: Mobility and migration in the Roman world

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εκδοτικού οίκου Brill διατίθεται ελεύθερος ο συλλογικός τόμος με τις εισηγήσεις της 12ης επιστημονικής συνάντησης του International Network Impact of Empire, που έλαβε χώρα στη Ρώμη το 2015:

Elio Lo Cascio και Laurens Ernst Tacoma (επιμ.), The Impact of Mobility and Migration in the Roman Empire, Rome 2016
ISBN: 978-90-04-33480-9 (e-Book)

Η ιδέα του άλλου (εθνικού) στον αρχαίο Ιουδαϊσμό / The notion of goy in ancient Judaism

O Tomer Persico συζητά σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Haaretz τη σημασία της έννοιας των goy (εθνικών) στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και του αρχαίου Ιουδαϊσμού, όπως αυτή αναδεικνύεται στο ερευνητικό έργο των ερευνητών Adi Ophir και Ishay Rosen-Zvi :