Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Υιός του Θεού και αυτοκρατορική ιδεολογία / Son of God and Roman Imperial ideology

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί ένα σύντομο κείμενο του επίκ. καθηγητή της Κ.Δ. στο Fordham University Michael Peppard με θέμα την χρήση του όρου Υιός του Θεού στο κατά Μάρκον και την πιθανή του σχέση με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία. Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως ο όρος είναι μία έμμεση αλλά σαφής αναφορά στον αυτοκράτορα ως υιό του θεού και θεού, στον οποίο ο Μάρκος αντιδιαστέλλει τον Ιησού ως τον πραγματικό υιό του Θεού. 

Π. Βασιλειάδη Θέματα βιβλικής θεολογίας / P. Vassiliadis, NT Theology topics

Ο καθηγητής της Κ.Δ. της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Πέτρος Βασιλειάδης ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο academia.edu ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με τον τίτλο Θέματα Βιβλικής Θεολογίας, όπου συγκεντρώνει διάφορα μικρότερα κείμενά του για θέματα/ ιδέες που απαντούν στην Καινή Διαθήκη:

Π. Βασιλειάδη, Θέματα Βιβλικής Θεολογίας, Θεσσαλονίκη 2012

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Στο VigChr / In VigChr

Ένα άρθρο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για όσους μελετούν την Καινή Διαθήκη και τη ζωή της αρχαίας Εκκλησίας δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Vigiliae Christianae 66:3 (2012): 

John N. Collins, "A monocultural usage: diakon : words in classical, Hellenistic, and Patristic sources", 287-309

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Γεώργιος Τσανανάς (+10/9/2012)

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του ακαδημαϊκού μας δασκάλου Γεώργιου Τσανανά. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10.45 τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης. Η σoρός θα βρίσκεται από τις 9 π.μ. στα νεκροστάσια του οίκου τελετών Παχούμη,παραπλεύρως των κοιμητηρίων.
Αιωνία η μνήμη του!