Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Ink του Tyndale House o Kim Phillips παρουσιάζει την ιστορία και τη σημασία του γνωστού κώδικα το Λένινγκραντ, ο οποίος είναι το αρχαιότερο χειρόγραφο που περιέχει ολόκληρη την εβραϊκή Παλαιά Διαθήκη. Στο ίδιο τεύχος επίσης ένα σύντομο άρθρο για τη σημασία των όρων "πιστός"/"πίστις" στον Παύλο:
Τhe Ink
Guardians of the Word: How Medieval Scribes Preserved the Old Testament
Τακτική επισκόπηση ειδήσεων σχετικών με τις βιβλικές σπουδές και τον αρχέγονο Χριστιανισμό
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
Οι βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου / Libraries in the ancient world
Η λειτουργία και η οργάνωση των αρχαίων βιβλιοθηκών παρουσιάζεται σε ένα σύντομο άρθρο του Mark Cartwright στην ιστοσελίδα Ancient History Encyclopedia:
Ετικέτες
αρχαίος κόσμος,
βιβλία,
πολιτισμός
Ένα νέο άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος στο τρέχον τεύχος του Scriptura / An article of biblical interest in the current issue of Scriptura
Scriptura 118 (2019)
Joel Kamsen Tihitshak Biwul, "The Restoration of the 'Dry Bones' in Exekiel 37:1-14: An Exegetical and Theological Analysis"
Joel Kamsen Tihitshak Biwul, "The Restoration of the 'Dry Bones' in Exekiel 37:1-14: An Exegetical and Theological Analysis"
Ετικέτες
Παλαιά Διαθήκη,
προφήτες,
Scriptura
Μύθος και μεταφορά στην Παλαιά Διαθήκη / Myth and metaphor in the Old Testament
Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation φιλοξενείται το σύντομο άρθρο του Paul K.-K. Cho σχετικά το ρόλο που διαδραματίζει το μυθικό στοιχείο στην αφήγηση της Παλαιάς Διαθήκης και στη δομή του συμβολικού της κόσμου:
Ετικέτες
μεταφορά,
Παλαιά Διαθήκη,
σύμβολα
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
Εξουσία και αρχαιότητες / Power and archaeological artifacts
Με αφορμή μία αρχαιολογική έκθεση στο Pulitzer Arts Foundation με τον τίτλο "Striking Power: Iconoclasm in Ancient Egypt", ο αρχαιολόγος Michael Press στη σελίδα Hyperallergic θέτει μία σειρά από καίρια ερωτήματα σχετικά με τους τρόπους "κατασκευής" της αρχαιότητας μέσα από επιλογές αρχαιολογικών ευρημάτων στις διάφορες μουσειακές εκθέσεις αλλά και τις άδηλες συχνά διαδρομές απόκτησης αυτών των ευρημάτων:
Ετικέτες
ακαδημαϊκή ηθική,
αρχαιολογία,
εκθέσεις,
ιδεολογία,
μουσεία
Ο Morton Scott Enslin και η επιμονή στην αναζήτηση των πηγών / Morton Scott Enslin and sourcemania
Σε δύο συνεχόμενες αναρτήσεις του ο Mark Goodacre παρουσιάζει τις θέσεις του Morton Scott Enslin, σχετικά με την ύπαρξη ή όχι της Q καθώς και για την επιμονή μίας μεγάλης μερίδας βιβλικών ερευνητών να θεωρούν τους ευαγγελιστές συλλέκτες παραδόσεων κι όχι δημιουργικούς θεολόγους και συγγραφείς. Αυτήν την τάση την ονομάζει sourcemania κατ' επίδραση από το γνωστό όρο parallelomania:
Ετικέτες
ιστορία έρευνας,
πηγή Λογίων,
συνοπτικοί
Γέννηση και αναγέννηση στην αρχαία Αίγυπτο / Birth and Rebirth in Ancient Egypt
Στο ιστολόγιο The Ancient Near East Today η Cathie Spieser παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τη γέννηση και τη μεταθανάτια αναγέννηση στην αρχαία Αίγυπτο:
Η πρόσληψη της Μητέρας του Ιησού στο Βυζάντιο / The reception of Jesus' mother in Byzantium
Στην ιστοσελίδα Ancient Jew Review ο Thomas Arentzen παρουσιάζει το νέο συλλογικό τόμο με επιμελητές τον ίδιο και την Mary Cunningham σχετικά με την πρόσληψη της μορφής της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού στο Βυζάντιο:
Ετικέτες
βιβλιοκρισίες,
πρόσληψη
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019
Ο πολιτικός κι εσχατολογικός χαρακτήρας του Μεσσιανισμού / Messianism's political and eschatological content
Στην ιστοσελίδα Syndicate και στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο βιβλίο του Matthew Novenson, The Grammar of Messianism, o Aryeh Amihay συζητά τον πολιτικό και εσχατολογικό χαρακτήρα του μεσσιανισμού κι ο Novenson απαντά στις παρατηρήσεις του:
- "Duck-Rabbits: Messiahs Between the Political and the Eschatological" (Aryeh Amihay)
- "Response" (Matthew Novenson)
Ετικέτες
βιβλιοκρισίες,
εσχατολογία,
Ιουδαϊσμός,
Μεσσίας,
πολιτική
Στο τρέχον τεύχος του Scrinium / In the current issue of Scrinium
Scrinium 15 (2019)
- Geoffrey D. Dunn, "'With Length of Days I Will Gratify Him': Augustine, the Psalms, and Old Age," 44-61
- Alexander I. Grishchenko, "The Church Slavonic Song of Songs Translated from a Jewish Source in the Ruthenian Codex from the 1550s (RSL Mus. 8222): A New Revised Diplomatic Edition," 111-131
- Olga Alieva, "Moses in the Wilderness: Basil of Caesarea on Formation of the Prophet," 133–142
Το τρέχον τεύχος του JJMJS / The current issue of JJMJS
Journal of the Jesus Movement in its Jesus Setting 6 (2019)
- Jill Hicks-Keeton, "Putting Paul in His Place: Diverse Diasporas and Sideways Spaces in Hellenistic Judaism"
- Kathy Ehrensperger, "The Politeuma in the Heavens and the Construction of Collective Identity in Philippians"
- Simon J. Joseph, "Other Voices: Remembering the Marginalized Vegetarian in the Study of Christian Origins"
- Karin Hedner Zetterholm, "Jewish Teachings for Gentiles in the Pseudo-Clementine Homilies: A Jewish Reception of Ideas in Paul and Acts Shaped by a Jewish Mileu?"
- Nils H. Korsvoll, "Jesus of Nazareth Revisited: Markham J. Geller's Apotropaic Jesus Forty Years Later"
- Craig A. Evans - Marijn van Putten, "'I Am the Messiah and I Can Revive the Dead': A Critical Note on T-S.NS 164.26, A Fragment of the Toledoth Yeshu"
- Jonathan Klawans, "Review Article: Matthew Novenson's The Grammar of Messianism"
Ετικέτες
Ιουδαϊσμός,
ιστορικός Ιησούς,
Μεσσίας,
Παύλος,
Φιλιππησίους,
JJMJS
Ένα νέο άρθρο στο τρέχον τεύχος του HTS / A new article of biblical interest in the current issue of HTS
Hervomde teologiese studies 75:3 (2019)
Philip Davies, "Building a nation: The Jeroboams and the creation of two Israels"
Philip Davies, "Building a nation: The Jeroboams and the creation of two Israels"
Ετικέτες
Ισραήλ,
Παλαιά Διαθήκη,
HTS
Τρίτη 30 Ιουλίου 2019
Η σπουδαιότητα των παπύρων / The significance of the papyri
Ποια μπορεί να είναι η σημασία των παπύρων όχι μόνο για τους ειδικούς αλλά και για ένα ευρύτερο κοινό; Τι πληροφορίες μας παρέχουν για τους ανθρώπους της αρχαιότητας; Οι Katherine Blouin and Rachel Mairs προσπαθούν να απαντήσουν αυτές κι άλλες ερωτήσεις σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο τους στο ιστολόγιο Everyday Orientalism.
Ετικέτες
αρχαίος κόσμος,
ιστορία,
πάπυροι
Κυριακή 28 Ιουλίου 2019
Ελληνιστικά ευρήματα από την αρχαία Αλαίσα / Hellenistic findings in ancient Halaesa
Η αρχαιολογική ομάδα από τα πανεπιστήμια Amiens, Sorbonne και το Ecole du Louvre, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Michela Costanzi, καθώς και μία δεύτερη ομάδα από τα πανεπιστήμια της Messina και Oxford, με επικεφαλής τους Lorenzo Campagna και Jonathan Prag έφεραν στο φως τρεις ναούς της ελληνιστικής εποχής και το θέατρο της πόλης, της ίδιας περιόδου. Τα ευρήματά τους παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή της αρχαίας πόλης της Αλαίσα στη Σικελία κατά την ελληνιστική εποχή:
Ετικέτες
αρχαιολογία,
ελληνιστική εποχή,
θρησκεία
Τα νέα ευρήματα στην Gath κι η ιστορία του Γολιάθ / The new findings in Gath and the story of Goliath
Οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία πόλη των Φιλισταίων Gath έφεραν στο φως τείχη και οικοδομήματα κατασκευασμένα από ογκόλιθους μεγάλων διαστάσεων, κάτι που ίσως να έδωσε την αφορμή για ιστορίες όπως εκείνη του γίγαντα Γολιάθ:
"Colossal ancient structures found at Gath may explain origin of story of Goliath" (Τhe Times of Israel)
"Βρέθηκε η αληθινή πατρίδα του Γολιάθ;" (ιστολόγιο Ανασκαφή, της συναδέλφου Βάλιας Παπαναστασοπούλου)
Ετικέτες
αρχαιολογία,
Ισραήλ,
Παλαιά Διαθήκη
Ένα ταπεινό αναμνηστικό / A humble souvenir
Το αναμνηστικό κονδύλι από το Λονδίνο, 70 μ.Χ. [Φωτο: Juan Jose Fuldain/MOLA] |
Πόσοι από μας δεν έφεραν ως αναμνηστικό σε φίλους και γνωστούς ένα μολύβι από μια επίσκεψη σε κάποια πόλη του εξωτερικού ή σε κάποιο μουσείο; Ένα πρόσφατο εύρημα από το ρωμαϊκό Λονδίνο βεβαιώνει πως αυτή η συνήθεια είναι μάλλον πολύ παλιά. Πρόκειται για ένα κονδύλι που ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές για την ανέγερση του κτιρίου της Bloomberg στην αγγλική πρωτεύουσα (2010-2014). Χρονολογείται γύρω στα 70 μ.Χ. και φέρει μία πολύ ανθρώπινη επιγραφή χαραγμένη επάνω του: "Ήρθα από την πόλη. Σου φέρνω ένα ευπρόσδεκτο δώρο με οξύ άκρο για να με θυμάσαι. Παρακαλώ, αν το επιτρέψει η τύχη, να μπορώ [να δίνω] τόσο γενναιόδωρα όσο είναι μακρύς ο δρόμος [κι] όσο άδειο είναι το πορτοφόλι μου" (η μετάφραση από την αγγλική μετάφραση στο παρακάτω άρθρο):
Ετικέτες
αρχαιολογία,
γραφή,
Ιστορία Χρόνων Κ.Δ.,
Ρώμη
Τα υπομνήματα στην Προς Γαλάτας / Commentaries on Galatians
O Nijay Gupta παρουσιάζει σχολιασμένο έναν κατάλογο των σημαντικότερων αγγλόφωνων υπομνημάτων στην προς Γαλάτας επιστολή:
[A.T.: Μία σημαντική, κατά τη γνώμη μου, παράλειψη στα αγγλόφωνα είναι το κλασικό υπόμνημα του Hans Dietrich Betz στη σειρά Hermeneia. Επίσης απουσιάζει το εξαιρετικό υπόμνημα του Richard N. Longenecker στη σειρά Word Biblical Commentary.
Φυσικά, εάν πάμε στα γερμανόφωνα, όσον αφορά την πατερική ερμηνεία της προς Γαλάτας, πολύ αξιόλογο είναι το υπόμνημα του Martin Meiser στη σειρά Novum Testamentum Patristicum. Στην ελληνόφωνη, τέλος, βιβλιογραφία βλ. το πρόσφατο υπόμνημα της Κ. Παπαδημητρίου στον εκδοτικό οίκο ostracon.]
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)