Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Aπό τις εκδόσεις Gorgias / In Gorgias publications

Ο εκδοτικός οίκος Gorgias διαθέτει ελεύθερο για καταφόρτωση έναν αριθμό από τις εκδόσεις του. Επιλέγω ανάμεσά τους εκείνα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με τη μελέτη της χειρόγραφης παράδοσης και της πρόσληψης του κειμένου της Καινής Διαθήκης και την ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης:

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Huqoq / The archaeological findings in Huqoq

Φωτο: Οded Balilty, National Geographic
Τα ευρήματα από τη συναγωγή της Huqoq δεν σταματούν να εντυπωσιάζουν ειδικούς και μη ήδη από το 2012, όταν άρχισαν οι πρώτες ειδήσεις να κάνουν την εμφάνισή τους στον τύπο και στο διαδίκτυο. Το μεγάλο σύνθετο μωσαϊκό της συναγωγής αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο εύρημα με παραστάσεις από την ιστορία του αρχαίου Ισραήλ (ανάμεσά τους η Κιβωτός του Νώε, η διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας αλλά κι η είσοδος του Αλεξάνδρου στην Ιερουσαλήμ). Καθώς η ανασκαφή του δεν έχει ολοκληρωθεί, οι εικόνες από το μεγάλο αυτό έργο έρχονται σταδιακά στο φως. Η τελευταία ανακάλυψη είναι η παράσταση των κατασκόπων που επιστρέφουν από τη γη της Επαγγελίας με ένα τεράστιο τσαμπί σταφύλια, εικόνα παρμένη από τη σχετική αφήγηση του βιβλίου των Αριθμών (13:23). Στον αρχαιολογικό χώρο εργάζεται από το 2012 μία ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της North Carolina-Chapel Hill υπό την καθοδήγηση της Jodi Magness και με τη βοήθεια εθελοντών φοιτητών. 
Διαβάστε την τελευταία αναφορά για τις ανασκαφές εδώ. ΓNational Geographic. Tέλος για όλες τις εξελίξεις στην ανασκαφή υπάρχει κι η σχετική σελίδα www.huqoq.org: 
ια την τελευταία ανακάλυψη και με links σε προηγούμενα άρθρα μπορείτε να συμβουλευτείτε επίσης το τελευταίο άρθρο του




Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Στο τρέχον τεύχος του JECS / In the current issue of JECS

Journal of Early Christian Studies 26:2 (2018)

  • Benjamin L. White, "Justin between Paul and the Heretics: The Salvation of Christian Judaizers in the Dialogue with Trypho," 163-189 (abstract)
  • Allan T. Georgia, "The Monster at the End of His Book: Monstrosity as Theological Strategy and Cultural Critique in Tatian's Against the Greeks," 191-219 (abstract)
  • Richard A. Zaleski, "Moses's Damascus Road Theophany: Rewriting Scripture in Gregory of Nyssa's Life of Moses," 249-274 (abstract)
  • Douglas Finn, "Job as Exemplary Father according to John Chrysostom," 275-305 (abstract)

Αρχαία εθνογραφία και χριστιανική αιρεσιολογία / Αncient Christian ethnography and heresiology

Classifying Christians.jpg
Στην ιστοσελίδα Ancient Jew Review θα φιλοξενηθεί κατά το μήνα Ιούλιο η συζήτηση που έγινε στο πάνελ της ομάδας Religious Worlds of Late Antiquity στη συνάντηση της SBL (Νοέμβριος 2017) σχετικά με το νέο βιβλίο του Todd Berzon, Classifying Christians: Ethnography, Heresiology, and the Limits of Knowledge in Late Antiquity. Στο εισαγωγικό κείμενο η Heidi Wendt επισημαίνει την ενδιαφέρουσα σύνδεση που προτείνει ο Berzon μεταξύ αιρεσιολογίας και εθνογραφίας στους αρχαίους Χριστιανούς συγγραφείς και την αρχαία εθνογραφία:


Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Nag Hammadi, συλλέκτες χειρογράφων και θέματα προέλευσης / Nag Hammadi, manuscript collectors, and issues of provenance

Στο ηλεκτρονικό περιοδικό Marginalia συνεχίζεται η ανάρτηση σύντομων άρθρων στο forum για τα αρχαία χειρόγραφα και τα προβλήματα της ανακάλυψης και αγοράς τους. Στο νέο τεύχος δημοσιεύονται τα κείμενα των Tommy Wasserman, Roberta Mazza και Nicola Denzey Lewis:

Tommy Wasserman (Ansgar Teologiske Høgskole) – Simonides’ New Testament Papyri: Their Production and Purported Provenance
Nicola Denzey Lewis (Claremont Graduate University) – (Still) Rethinking the Origins of the Nag Hammadi Codices