Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ένα νέο βιβλίο για τον Πέτρο / A new book on Peter


Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο ένα νέο βιβλίο για το πρόσωπο του αποστόλου Πέτρου και την πρόσληψή του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα:

Markus Bockmuehl, The Remembered Peter in Ancient Reception and Modern Debate (WUNT I 262), Μohr Siebeck, Tübingen 2010
263 σελίδες
ISBN 978-3-16-150580-5
€ 79.00

Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Μολονότι ο Σίμων Πέτρος ήταν αναμφισβήτητα μία κεντρική μορφή και κατά τη διάρκεια της δράσης του Ιησού και στη συνέχεια κατά το ἐργο του ευαγγελισμού της αρχαίας Εκκλησίας, η ζωή του και η σκέψη του καλύπτονται με αβεβαιότητα. Ο συγγραφέας προσεγγίζει αυτό το πρόβλημα εστιάζοντας στις διαφορετικές πληροφορίες για το πρόσωπο του Πέτρου και στις διαφορετικές προσλήψεις του στις αρχαίες χριστιανικές πηγές από τη Ρώμη και τη Συρία. Στο πρώτο μέρος αυτού το βιβλίου καταδεικνύεται η συνεχής παρουσία του Πέτρου στην προσωπική και συλλογική μνήμη - ένα φαινόμενο το οποίο καθιστά σαφή τη σημασία του ως ενός "κεντρικού" προσώπου στην αρχαία Εκκλησία. Στη συνέχεια ο συγγραφέας εξετάζει τη θέση του αποστόλου μέσα στη σύγχρονη συζήτηση για τον ιστορικό Ιησού καθώς επίσης στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τον Παύλο, η οποία ονομάζεται "New Perspective on Paul" και το πρόβλημα της σχέσης του Παύλου με τον Πέτρο. Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας συζητά την πολυπλοκότητα της μνήμης για τον Πέτρο στις πηγές από τη Συρία και τη Ρώμη ιδιαίτερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Ιγνάτιο, Ιουστίνο και Σεραπίωνα στην Ανατολή καθώς επίσης και στη σπουδαιότητα της μνήμης του στη Ρώμη για τη συζήτηση του τόπου του θανάτου του Πέτρου. Τέλος, στο τρίτο μέρος του βιβλίου του ο συγγραφέας επασυνδέει αυτήν την έρευνα του "απέγινε ο απόστολος" με περισσότερο συνηθισμένα ιστορικά και εξηγητικά προβλήματα προσπαθώντας να ρίξει φως στη λειτουργία που αυτά ανέλαβαν στη διαμόρφωση του μεταγενέστερου προφίλ του αποστόλου. Ο συγγραφέας εξετάζει τις ιουδαϊκές σημασίες των ονομάτων του Πέτρου, την πολιτισμική και θρησκευτική σημασία της καταγωγής του από την πρόσφατα ανακαλυφθείσα κώμη της Βηθσαϊδά και το προβληματικό θέμα του Λουκά για τη "μεταστροφή" του Πέτρου καθώς αυτό αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο στην αρχαία χριστιανική πίστη και πράξη.

Ένα άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος στο τρέχον τεύχος του EvTh / An article of biblical interest in the current issue of EvTh

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Evangelische Theologie 6 (2010), το οποίο είναι αφιερωμένο στην έννοια της Εκκλησίας, δημοσιεύεται μεταξύ άλλων και το εξής άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος:

Ulrich Luz, "Ortsgemeinde und Gemeinschaft im Neuen Testament", 404-415
Στις σημερινές συζητήσεις για εκκλησιαστική ανανέωση συχνά η τοπική κοινότητα υποβαθμίζεται έναντι των τοπικών και υπερτοπικών δραστηριοτήτων μίας εκκλησίας η οποία κατανοείται ως ένας οργανισμός παροχής υπηρεσιών. Σε αυτές τις συζητήσεις ωστόσο δεν χρειαζόμαστε πρώτιστα ένα πρότυπο διοικητικής οργάνωσης αλλά ένα εκκλησιολογικό πρότυπο. Στην Καινή Διαθήκη η "κοινωνία" (η οποία κατανοείται ως κοινωνία με το Χριστό και κοινωνία κάτω από την καθοδήγηση των επικεφαλής της κοινότητας) και η "αγάπη" είναι τα σημαντικότερα "notae ecclesiae". H κοινωνία είναι πάντοτε κάτι συγκεκριμένο και αναφέρεται στον άνθρωπο στο σύνολό του. Γι' αυτόν στην Κ.Δ. οι τοπικές κοινότητες, μέσα στις οποίες διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν την κοινωνία με τον Χριστό, είναι η σημαντικότερη κοινωνική μορφή της Εκκλησίας.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ένα νέο βιβλίο για το Κουμρἀν και την Βίβλο / A new book on Qumran and the Bible


Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Peeters ένας μικρός τόμος με τα πρακτικά συμποσίου προς τιμήν του Emanuel Tov που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το 2008 με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της πόλης:

N. Dávid / A. Lange, Qumran and the Bible. Studying the Jewish and Christian Scriptures in Light of the Dead Sea Scrolls (Contribution to Biblical Exegesis & Theology, 57), Peeters 2010
ISBN: 978-90-429-2455-0
182 σελίδες
38 €

Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Στις 28 Οκτωβρίου 2010 το Πανεπιστήμιο της Βιέννης τίμησε τον Emanuel Tov ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο διδάκτορά του σε αναγνώριση μίας ζωής αφιερωμένης στη μελέτη των κειμένων της Νεκράς Θάλασσας και την ιστορία του κειμένου της εβραϊκής και ελληνικής Βίβλου. Για να καταστεί καλύτερα σαφής η επίδραση του Emanuel Tov στα διάφορα πεδία των βιβλικών, ιουδαϊκών και χριστιανικών σπουδών το Πανεπιστήμιο της Βιέννης αποφάσισε να διοργανώσει μαζί με την εκδήλωση απονομής του διδακτορικού και ένα μικρό συμπόσιο με τον τίτλο "Κουμράν και Βίβλος".
Στον παρόντα τόμο συμπεριλαμβάνονται οι εισηγήσεις του συνεδρίου και επιπλέον μελέτες. Στα ακαδημαϊκά του απομνημονεύματα ο Emanuel Tov λέει την ιστορία του σχετικά με τα κείμενα της Νεκράς Θάλασσας και την έκδοσή τους. Ο Lika Tov συνοδεύει το άρθρο το Emanuel με την ιστορία της καλλιτεχνικής της δουλειάς σχετικά με τα κείμενα της Ν. Θάλασσας. Ο Armin Lange επισημαίνει διάφορες αιτίες για την προ-κανονική κειμενική πολυφωνία των Ιουδαϊκών γραφών. Ο Florentino García Martínez παρουσιάζει το πώς τα κείμενα της Ν. Θάλασσας συμβάλλουν στην κατανόηση της ιστορίας του βιβλίου του Ιησού του Ναυί. Ο Heinz-Josef Fabry περιγράφει το φάσμα των ερμηνευτικών τεχνικών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων των ιουδαϊκών γραφών μέσα στα κείμενα της Ν. Θάλασσας. Τέλος, ο Loren Stuckenbruck καταδεικνύει πώς τα κείμενα της Ν. Θάλασσας φωτίζουν την Καινή Διαθήκη και τον κόσμο της γλωσσικά, θεολογικά και πολιτισμικά.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Το τρέχον τεύχος του JAJ / In the current issue of JAJ

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Journal of Ancient Judaism 1:3 (2010) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Βeate Ego, "The Book of Esther: A Hellenistic Book", 279-302
Η χρονολόγηση του βιβλίου της Εσθήρ παραμένει θέμα συζήτησης. Οι ειδικοί που το χρονολογούν στην περσική ή ελληνιστική περίοδο ασχολούνται όχι μόνο με το πότε το βιβλίο γράφηκε, αλλά επίσης και με τις συνθήκες συγγραφής του. Στοιχεία που συμβάλλουν στη χρονολόγηση του κειμένου περιλαμβάνουν την κατανόηση των περσικών στοιχείων της αφήγησης, το ιστορικό σκηνικό μέσα στο οποίο συντάχθηκε και τον τρόπο αντιμετώπισης της ξένης κατοχής στο βιβλίο. Μία μετάθεση του ενδιαφέροντος από τα επιμέρους στοιχεία του βιβλίου σε μία αντιμετώπιση του βιβλίου στο σύνολό του υποστηρίζει τη χρονολόγησή του κατά την ελληνιστική εποχή και την τοποθέτησή του στη Διασπορά. Ανάμεσα στα στοιχεία εκείνα που συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι θεολογικές θέσεις που κρύβονται πίσω από τα περσικά μοτίβα, ιδιαίτερα η απόρριψη της προσκύνησης μπροστά σε έναν θνητό δυνάστη (Αμάν ή Αλέξανδρο), η αντίστροφη δομή του βιβλίου, ο τρόπος που αντιμετώπιζει τον Ιερό Πόλεμο και ο αποκεκρυμμένος λόγος του Θεού. Η διαχείριση της εξουσίας από τις ξένες δυνάμεις υπό το φως μίας έντασης μεταξύ του Ιουδαϊκού Νόμου και του νόμου μίας εξωτερικής δύναμης οδηγεί στην κατεύθυνση μίας χρονολόγησης του βιβλίου στην εποχή πριν τους Ασμοναίους.


Henryk Drawnel, "The Literary Characteristics of the Visions of Levi (so-called Aramaic Levi Document)", 303-319
Στην έρευνα επικρατεί η τάση να μην αναλύονται τα επιμέρους τμήματα του κειμένου των Οραμάτων του Λευί. Μία επισκόπηση της ιστορίας της έρευνας αυτού του κειμένου αποκαλύπτει ότι ούτε ο όρος "Αραμαϊκή Διαθήκη του Λευί" ούτε ο περισσότερο ουδέτερος "Αραμαϊκό Κείμενο του Λευί" παρέχει ικανοποιητικές πληροφορίες όσον αφορά στο περιεχόμενο του κειμένου. Η προσεκτική εξέταση των φιλολογικών μορφών του κειμένου - ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μία αυτοβιογραφική αφήγηση, μία προσευχή επίκλησης, ένα όνειρο, επανερμηνευόμενα κείμενα της Βίβλου, σοφιολογικές οδηγίες, ένα ονομαστικό midrash κι ένα διδακτικό ποίημα που καταλήγει με έναν προφητικό λόγο με αποκαλυπτικό χρωματισμό - αποκαλύπτουν ότι τα Οράματα του Λευί θα πρέπει να κατανοηθούν ως δείγμα ιουδαϊκής ιερατικής διδακτικής γραμματείας.

Kirsten Schäfers, "Towards a Theology of Qumran: The “Theological Dictionary of the Qumran Texts” (Theologisches Wörterbuch zu den Qumranschriften, ThWQ)", 320-326
Αυτή η επισκόπηση του ερευνητικού προγράμματος “Theological Dictionary of the Qumran Texts” παρουσιάζει το οργανωτικό πλαίσιο και τα θέματά του, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί, γιατί είναι απαραίτητο και επιθυμητό να τεθούν θεολογικά ερωτήματα όσον αφορά στα κείμενα του Κουμράν. Το ιδεολογικό πλαίσιο αυτού του προγράμματος και οι προσδοκίες του καθώς και η πρόοδός του παρουσιάζονται στον παρόν άρθρο. Τέλος παρουσιάζεται ως παράδειγμα το λήμμα ba ’ab "πατήρ".

Heinz-Josef Fabry, "Towards a Theology of Qumran: 'The Theological Dictionary of the Qumran Texts' (Theologisches Wörterbuch zu den Qumrantexten, ThWQ). The First Paradigm: ba ’ab 'Father'", 327-335

Ophir Münz-Manor, "Liturgical Poetry in the Late Antique Near East. A Comparative Approach", 336-361
Το άρθρο παρουσιάζει τη σύγχρονη αντίληψη για τη μελέτη του piyyut και καθιστά σαφές ότι η ιουδαϊκή ποίηση της ύστερης αρχαιότητας (στα εβραϊκά και αραμαϊκά) συνδέεται στενά με τη χριστιανική λειτουργική ποίηση (τόσο στα συριακά όσο και στα ελληνικα) και στη σαμαριτική λειτουργία. Αυτές οι σχέσεις εκφράζονται κυρίως με τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά της ποίησης και της προσωδίας, τα οποία προκύπτουν από τη μία από την αρχαία συριακή ποίηση (κυρίως βιβλική ποίηση) και από την άλλη από νεωτερισμούς της περιόδου. Οι σημαντικές σχέσεις του περιεχομένου όσον αφορά σε διαφορετικά είδη ποίησης αποκαλύπτουν τη σπουδαιότητα των συγκριτικών μελετών. Έτσι η ποίηση που συντάχθηκε κατά την ύστερη αρχαιότητα παρέχει επιπλέον μαρτυρίες για το ζωντανό πολιτισμικό διάλογο που έλαβε χώρα εκείνη την εποχή.

Στα τελευταία τεύχη του περιοδικού GRBS / In the recent issues of GRBS

Σταχυολογούμε από τα τρία τελευταία τεύχη του περιοδικού Greek Roman and Byzantine Studies 50 (2010) κάποια άρθρα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όσους μελετούν την εποχή της Καινής Διαθήκης, τον αρχέγονο χριστιανισμό και την ιστορία της πρόσληψης. Τα άρθρα μπορεί κανείς να τα καταφορτώσει σε μορφή pdf:

54:2 (2010)


54:4 (2010)

Κριτική έκδοση του βυζαντινού κειμένου του κατά Ιωάννην / Critical edition of the text of John's Gospel

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών η κριτική έκδοση του εκκλησιαστικού κειμένου του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Σύμφωνα με την εισαγωγή η παρούσα έκδοση είναι το αποτέλεσμα του αιτήματος των ίδιων των εκπροσώπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών προς τις ΗΒΕ το 1999.
Τα χειρόγραφα που χρησιμοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Κειμενικών Μελετών και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων του Παν/μίου Birmingham, στο οποίο εργάστηκαν οι εκδότες της έκδοσης, καλύπτουν το ευρύ χρονικό φάσμα της χειρόγραφης παράδοσης από τον 4ο έως και τον 14ο αι. Ειδικότερα ελήφθησαν υπόψη 70 χειρόγραφα. Ως βασικό κείμενο της έκδοσης (το οποίο τυπώθηκε στο επάνω μέρος της σελίδας) χρησιμοποιήθηκε ο Κώδικας της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Παρισίου Coislin Gr. 199 (στην αρίθμηση των Nestle-Aland 35). Xρονολογείται στον 11ο αι., έχει συστηματική ορθογραφία και διαφέρει ελάχιστα από τις γνωστές έντυπες εκδόσεις του Εκκλησιαστικού κειμένου. Στην κριτική αυτή έκδοση εκτός από μεγαλογράμματα και μικρογράμματα χειρόγραφα ελήφθησαν υπόψη και τα εκλογάδια από τη λίστα που συνέταξε ο καθηγητής της Κ.Δ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος, ο οποίος υπήρξε κι ένας από τους πολύτιμους συνεργάτες της έκδοσης. Τέλος στην κριτική αυτή έκδοση ελήφθη υπόψη τα καινοδιαθηκικά παραθέματα από τα έργα των εξής Πατέρων: Βασιλείου Καισαρείας, Ι. Χρυσοστόμου, Κυρίλλου Ιεροσολύμων, Γρηγορίου Ναζιανζηνού και Γρηγορίου Νύσσης:

The Gospel According to John in the Byzantine Tradition. Ed. for the United Bible Societies by Roderic L. Mullen with Simon Crisp and D.C. Parker, Deutsche Bibelgesellschaft, 2007
ISBN: 978-3-438-05132-5
34 ευρώ

Το κείμενο είναι προσβάσιμο και ηλεκτρονικά. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να μελετήσει κανείς τις παραλλαγές του κάθε χειρογράφου επιλέγοντας κάθε φορά διαφορετικό μάρτυρα στο σχετικό πεδίο.

Για να βρεθείτε στη σχετική σελίδα, πατήστε εδώ.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Μονοθεϊσμός και Ιωσίας / Monotheism and Josiah

O Richard S. Hess, Earl S. Kalland Professor of Old Testament and Semitic Languages (Denver Seminary) εξετάζει σε ένα σύντομο κείμενο, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation κατά πόσο μπορεί να ισχύσουν οι αντιρρήσεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι δεν είναι ιστορικά ακριβής η πληροφορία της Βίβλου για την επικράτηση της μονοθεΐας (μονολατρείας) κατά τον 7ο αι. επί Ιωσία στον Ιούδα. Ο Hess παρουσιάζει επιγραφικές μαρτυρίες και μαρτυρίες από τα ονόματα εκείνης της περιόδου και καταλήγει ότι οι εξωβιβλικές μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο Γιαχβέ λατρευόταν επίσημα κατά τον 7ο αι. στον Ιούδα.
Για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο, πατήστε εδώ.

Ένα νέο βιβλίο για τον ιστορικό Ιησού / A forthcoming boon on the Historical Jesus

Το ζήτημα του ιστορικού Ιησού εξακολουθεί να γοητεύει τους ερμηνευτές και να προκαλεί συζητήσεις. Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation oι Thomas L. Thompson και Thomas S. Verena παρουσιάζουν το περιεχόμενο ενός νέου συλλογικού τόμου που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Εquinox μέσα στο 2011: Is This Not the Carpenter: A Question of Historicity. Αφορμή για τον τίτλο δίνει το σχετικό περιστατικό που παραδίδεται στους τρεις συνοπτικούς, όπου οι συμπατριώτες του Ιησού εκφράζουν την έκπληξή τους και την απορία τους για τη σοφία του Ιησού, τον οποίο χαρακτηρίζουν υιό του τέκτονος. Οι δυο συγγραφείς του άρθρου κάνουν μία σύγκριση των τριών συνοπτικών παράλληλων ιστοριών και επισημαίνουν τα διαφορετικά τους σημεία και το θεολογικό προσανατολισμό της κάθε εκδοχής, συζητούν εν συντομία την πορεία της έρευνας για τον ιστορικό Ιησού και στο τελευταίο μέρος του άρθρου τους παρουσιάζουν το περιεχόμενο του νέου τόμου. Οι ίδιοι περιγράφουν έτσι το σκοπό του:

"The essays collected in this volume have a modest purpose. Neither establishing the historicity of an historical Jesus nor possessing an adequate warrant for dismissing it, our purpose is to clarify our engagement with critical historical and exegetical methods in the hopes of enabling the central question regarding the function of New Testament literature to resist the endless production of works on the historical Jesus. Our hope is to open a direct discussion of the question of historicity much in the spirit of the more than decade-long discourse and debate by the European Seminar on Methodology in Israel’s History, which has been so profitably engaged in regard to the historicity of figures and narratives of the Hebrew Bible and the related construction of a history of ancient Palestine."

Για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο, πατήστε εδώ.

Ένα νέο βιβλίο για τον Παύλο και τη διαμόρφωση της χριστιανικής ταυτότητας / A new book on Paul and the formation of the Christian identity


Κυκλοφόρησε στη σειρά The Library of New Testament Studies ένας συλλογικός τόμος προς τιμήν του καθηγητή William S. Campbell στον οποίο εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους η θεολογική διδασκαλία του Παύλου συνέβαλε στη διαμόρφωση της αρχαίας χριστιανικής ταυτότητας:

Kathy Ehrensperger / J. Brian Tucker (εκδ.), Reading Paul in Context: Explorations in Identity Formation. Essays in Honour of William S. Campbell, (The Library of New Testament Studies 428), T & T Clark 2010
ISBN: 9780567024671
288 σελίδες
77 ευρώ

Περιεχόμενα τόμου

  • Ekkehard W. Stegemann, "Coexistence and transformation : reading the politics of identity in Romans in an imperial context", 3-23
  • Robert Jewett, "The anthropological implications of the revelation of wrath in Romans", 24-38
  • Neil Elliott, "Paul's political Christology : samples from Romans", 39-51
  • Mark D. Nanos, "'Callused', not 'hardened' : Paul's revelation of temporary protection until all Israel can be healed", 52-73
  • Ian E. Rock, "Another reason for Romans : a pastoral response to Augustan imperial theology ; Paul's use of the Song of Moses in Romans 9-11 and 14-15", 74-89
  • Kathy Ehrensperger, "'Called to be saints' : the identity-shaping dimension of Paul's priestly discourse in Romans", 90-109
  • Calvin J. Roetzel, "Paul and "nomos" in the messianic age",113-127
  • Robert L. Brawley, "From reflex to reflection? : identity in Philippians 2.6-11 and its context", 128-146
  • Jerry L. Sumney, "'Christ died for us' : interpretation of Jesus' death as a central element of the identity of the earliest church", 147-172
  • J.B. Tucker, "Baths, baptism, and patronage : the continuing role of Roman social identity in Corinth", 173-188
  • Kar Y. Lim, "Paul's use of temple imagery in the Corinthian correspondence : the creation of Christian identity", 189-205
  • Daniel Patte, "Three types of identity formation for Paul as servant of Christ Jesus in Romans", 209-228
  • Terence L. Donaldson, "The juridical, the participatory and the 'new perspective' on Paul", 229-241
  • Magnus Zetterholm, "Jews, Christians, and gentiles : rethinking the categorization within the early Jesus movement", 242-254
  • Select bibliography of William S. Campbell's publications, 255-258

Παλιοί χάρτες της Παλαιστίνης/ Old maps of Palestine


Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πλούσια συλλογή χαρτών της Παλαιστίνης. Για να βρεθείτε στη σχετική σελίδα, πατήστε εδώ.