Βιογραφικό και εργογραφία

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1967.


ΣΠΟΥΔΕΣ

Ιούνιος 1985 
Αποφοίτηση από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Σεπτέμβριος 1985 – Ιούνιος 1989
Σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (εισαγωγή στο Τμήμα με σειρά επιτυχίας «πρώτη» και αποφοίτηση με το βαθμό «άριστα» - 9,87)

1989-1990
Μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. (ειδίκευση στην Καινή Διαθήκη και στην Κοινωνιολογία)

Οκτώβριος 1990-Ιούνιος 1993
Μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Παν/μίου της Χαϊδελβέργης με υποτροφία του Diakonisches Werk της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (ειδίκευση στην Καινή Διαθήκη)

16.12.1999
Υποβολή διδακτορικού με θέμα «Η Μακεδονία στην Εποχή της Καινής Διαθήκης» και αναγόρευση σε διδάκτορα με το βαθμό «άριστα»

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Ιούνιος 2000-Σεπτέμβριος 2002
Διευθύντρια του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ)

Σεπτέμβριος 2002-Αύγουστος 2003
Διευθύντρια της Μονάδας Αυτιστικού Παιδιού «ΕΛΠΙΔΑ» στη Θεσσαλονίκη

Σεπτέμβριος 2003
Διορισμός στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Τοποθέτηση στο Γυμνάσιο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

Σεπτέμβριος 2003-Νοέμβριος 2006
Διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο και Ενιαίο Λύκειο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

Οκτ. 2004-Ιούνιος 2006
Συντονίστρια προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπ/σης του Γυμνασίου Αγίου Κηρύκου σε συνεργασία με το Παν/μιο Αιγαίου-Τμήμα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Νοέμβριος 2006 – Αύγουστος 2009
Απόσπαση στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Ludwig-Maximilian Πανεπιστημίου του Μονάχου. Απασχόληση με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη με ανάθεση διδασκαλίας στην Έδρα Βιβλικής Θεολογίας.

Σεπτέμβριος 2009 κι εξής
Διορισμός στη θέση λέκτορα με θητεία στον Τομέα «Αγία Γραφή και Πατερική Γραμματεία» στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής

Ioύνιος 2014 κι εξής
Διορισμός στη θέση της επίκουρης καθηγήτριας με θητεία στον Τομέα «Αγία Γραφή και Πατερική Γραμματεία» στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015
(Τομέας Αγ. Γραφής και Πατερικής Γραμματείας, Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.)

Α΄εξάμηνο
«Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη και στην κριτική του κειμένου» 

Γ΄ εξάμηνο
«Ερμηνεία Καινής Διαθήκης»

Στ'-Ζ΄ εξάμηνο
«Θεολογία της Καινής Διαθήκης»

Επιλεγόμενα μαθήματα ακαδημ. έτους 2014-2015

Χειμερινό εξάμηνο

«Αποκαλυπτικά κείμενα της Καινής Διαθήκης»

Θερινό εξάμηνο

«Οικολογική ερμηνεία της Καινής Διαθήκης»

«Απόκρυφα ευαγγέλια»


Επιλεγόμενα προηγούμενων ετών

«Τα απόκρυφα ευαγγέλια: η σχέση τους με τα κανονικά ευαγγέλια και η πρόσληψή τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

«Απόκρυφες Πράξεις, Αποκαλύψεις και Επιστολές»

«Ο κόσμος των παραβολών: κοινωνία, οικονομία, πολιτική και θρησκεία της Παλαιστίνης του 1ου αι. μ.Χ.»

«Τα θαύματα του Ιησού στη συνοπτική παράδοση»

«Θέματα θεολογίας της Α΄ Κορινθίους επιστολής του αποστόλου Παύλου»

«Ευαγγελικές αφηγήσεις της ανάστασης»

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤ. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

- Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ορθόδοξων Βιβλικών Θεολόγων

- Μέλος της Society of Biblical Literature

- Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Ταμίας της European Association of Biblical Studies

- Αντιπρόεδρος της European Society of Women in Theological Research

- Μέλος του Colloquium Oecumenicum Paulinum

- Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Ι.Μ. Δημητριάδος

- Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας

- Υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας “Graeco-Roman World and the New Testament” στην European Association of Biblical Studies

- Μέλος της μεταφραστικής ομάδας στο διαδικτυακό πρόγραμμα μετάφρασης στα αγγλικά και υπομνηματισμού του λεξικού του Σουΐδα Suda On-line . (www.stoa.org/sol/)

- Μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΘΕΟΛΟΓΙΑ»

- Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «ΔΕΛΤΙΟΝ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» και υπεύθυνη για τη στήλη «Βιβλιοκρισίες»


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ /ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Σεπτέμβριος 2000
Εισήγηση στο πλαίσιο της Ι’ Συνάξεως Ορθόδοξων Βιβλικών Θεολόγων στο Βόλο με τον τίτλο «Οι εθνικοί στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο»

Ιούνιος 2001
Εισήγηση στο πλαίσιο των Συναντήσεων Βιβλικών Θεολόγων της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (Biblicum) με τον τίτλο: «Ο χορτασμός των πεντακισχιλίων. Ερμηνεία του θαύματος με τη βοήθεια της κοινωνιολογικής μεθόδου»

Δεκέμβριος 2001
Εισήγηση στο πλαίσιο των Συναντήσεων Βιβλικών Θεολόγων της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (Biblicum) με τον τίτλο: «Μεταθανάτιες προσδοκίες στα ελληνικά και ιουδαϊκά επιτάφια της εποχής της Κ.Δ.»

Ιούνιος 2002
Εισήγηση στο πλαίσιο Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ι.Μ. Βεροίας με τον τίτλο «ΑΝΗΡ – ΓΥΝΗ»: Φεμινιστικές προσεγγίσεις και Παύλειος λόγος»

Ιούλιος 2007
Εισήγηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Παλαιοδιαθηκολόγων IOSOT στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας με τον τίτλο: “Typologische und Allegorische Auslegung der Kirchenväter am Beispiel von Exodus”

χειμερινό εξάμηνο 2007-2008
Συμμετοχή με εισήγηση στο σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσε η Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Παν/μίου του Μονάχου και με υπεύθυνο τον καθ. της Κ.Δ. Jörg Frey με τον τίτλο «Τα απόκρυφα ευαγγέλια». Θέμα της εισήγησης: «Το ευαγγέλιο των Αιγυπτίων»

Φεβρουάριος 2008
Εισήγηση στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με τον τίτλο: «Ιστορία Χρόνων της Κ. Διαθήκης: Διαχρονική κριτική παρουσίαση της έρευνας στον ελλαδικό και διεθνή χώρο»

Αύγουστος 2008
Εισήγηση στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της European Association of Biblical Studies (EABS) στη Λισσαβόνα Πορτογαλίας με θέμα: “Citations of Biblical texts in Greek Jewish and Christian Inscriptions of the Graeco-Roman and Late Antiquity: a Case of Religious Demarcation”

Aπρίλιος 2009
Εισήγηση στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης της Prague-Princeton Biennale στην Πράγα της Τσεχίας με θέμα: “Judas's death: A Case of Early Christian damnatio memoriae?”

Ιούνιος 2009
Εισήγηση στο επιστημονικό συμπόσιο “Von der archaischen bis zur frühchristlichen Zeit in Makedonien“ που διοργανώθηκε από το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Παν/μίου του Μονάχου και το Verein zur Förderung der Aufarbeitung der Hellenischen Geschichte e.V., Weilheim i. OB και τη συνεργασία του Ελληνικού Προξενείου Μονάχου. Θέμα της εισήγησης: "Die urchristlichen Gemeinden in Makedonien und ihre soziohistoriche Umwelt anhand der neutestamentlichen Texte und der epigraphischen Befunde"

Ιούλιος 2009
Εισήγηση στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της European Association of Biblical Studies στο Lincoln της Αγγλίας με θέμα: “The Use of Canonical and Non-Canonical Texts by Clement of Alexandria in Polemical Contexts: An Early Christian Example of Setting Boundaries and Signifying Identities”

Σεπτέμβριος 2009
Εισήγηση στο Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο με τον τίτλο «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. 200 χρόνια από τη γέννησή του» που διοργανώθηκε από τη Μονή Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας και το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Τίτλος της εισήγησης: «Η ερμηνεία της Α΄ επιστολής Πέτρου στον Άγιο Νικόδημο και στην προηγούμενη πατερική ερμηνευτική παράδοση»

Οκτώβριος 2009
Εισήγηση στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με τον τίτλο "O απόστολος Παύλος, η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης και οι δύο επιστολές προς Θεσσαλονικείς" που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 44ων Δημητρίων από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης. Τίτλος της εισήγησης: «"Περὶ δὲ τῆς φιλαδελφίας ... "(Α΄ Θεσ 4,9): η παράσταση της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης ως οικογένειας του Θεού και η ένταξή της στο ιστορικοινωνικό πλαίσιο της εποχής»

22 Μαρτίου 2010
Εισήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών του Λαϊκού Πανεπιστημίου (Εταιρία Φίλων του Λαού) Αθηνών. Τίτλος εισήγησης: «Ο απόστολος Παύλος και η επίσκεψή στην Ελλάδα»

Απρίλιος 2010
Συμμετοχή με σύντομη εισήγηση σε στρογγυλή τράπεζα στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την European Society of Women in Theological Research (ESWTR). Τίτλος της εισήγησης: «Η συμβολή των γυναικών στη θεολογική έρευνα»

Μάιος 2010
Εισήγηση στο πλαίσιο των Συναντήσεων Βιβλικών Θεολόγων της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (Biblicum) με τον τίτλο: «Ο Ιησούς στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο»

Ιούνιος 2010
Εισήγηση στο ΙΣτ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ι.Μ. Βεροίας προς τιμήν του απ. Παύλου με το θέμα "Θεσμός και Χάρισμα κατά τον απόστολο Παύλο". Τίτλος της εισήγησης: "Χαρίσματα και ενθουσιαστικές τάσεις στην αρχαία Εκκλησία. Το παράδειγμα της Κορίνθου"

Ιούλιος 2010
Εισήγηση στο ΙΣτ΄ Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. (Καρλόβασι Σάμου) με το θέμα: " Ο θεολογικός λόγος σε περιόδους κρίσεως". Τίτλος της εισήγησης: "Σύγχρονες βιβλικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις ως απάντηση στις κοινωνικές, πολιτικές και ηθικές προκλήσεις της εποχής"

Ιούλιος 2010
Εισήγηση στη Διεθνή Συνάντηση της European Association of Biblical Studies και της Society of Biblical Literature στο Tartu της Εσθονίας. Τίτλος της εισήγησης: "The Graeco-Roman topos of friendship in Luke's Gospel" 

Σεπτέμβριος 2010
Εισήγηση στην 5η Διεθνή Συνάντηση Βιβλικών Θεολόγων Ανατολής και Δύσης στο Minsk της Λευκορωσίας. Τίτλος της εισήγησης: "Jesus in Luke's view"

Σεπτέμβριος 2010
Εισήγηση στο 12ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών στις Σέρρες. Τίτλος της εισήγησης: "Το κοινό υλικό του Λουκά και του Ιωάννη. Σύντομη συμβολή στο πρόβλημα των πηγών του τετάρτου ευαγγελίου"

Νοέμβριος 2010
Εισήγηση στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ίδρυμα "Άρτος Ζωής" με τον τίτλο: “Η μεσσιανική ιδέα και οι μεταμορφώσεις της. Από την Παλαιά Διαθήκη ως τους πολιτικούς μεσσιανισμούς του 20ου αιώνα” (Αθήνα, 16-28.11). Τίτλος της εισήγησης: "Το κήρυγμα του αποστόλου Παύλου για τον Μεσσία-Χριστό: Η θέση του μέσα στην παύλεια θεολογία και ο ρόλος του στη διαμόρφωση της ταυτότητας των παύλειων κοινοτήτων"

Μάιος 2011
Σύντομη εισήγηση στην εκδήλωση του Ιδρύματος ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ με τίτλο "Το ευαγγέλιο στο μεταχριστιανικό κόσμο", που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις  8/5/2011 

Μάιος 2011
Εισήγηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης επίδοσης του τιμητικού τόμου στον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Ιωάννη Γαλάνη που πραγματοποιήθηκε στις 10/5/2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής. Θέμα της εισήγησης: "Άνθρωπος και κτίση στο ερμηνευτικό έργο του καθηγητή Ιωάννη Γαλάνη και η σύγχρονη οικολογική ερμηνεία"  

Mάιος 2011
Eισήγηση στο πλαίσιο του Διεθνούς - Διαχριστιανικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Ι.Μ. Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου υπό την αιγίδα του Οικουμ. Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον τίτλο "Παύλος - Φίλιπποι, δύο χιλιετίες: το ευρωπαϊκό όραμα του αποστόλου των Εθνών". Τίτλος της εισήγησης: "Πολίτης των ουρνών στην res publica colonia Philippensium: διαμορφώνοντας και διατηρώντας τη χριστιανική ταυτότητα στη ρωμαϊκή αποικία των Φιλίππων"

Ιούνιος 2011
Εισήγηση στο πλαίσιο της Ετήσιας Ημερίδας Θρησκειολογίας  του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ. Τίτλος της εισήγησης: "Ο θάνατος του Ιούδα: μία περίπτωση αρχαίας χριστιανικής damnatio memoriae?"

Iούνιος 2011
Eισήγηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τον τίτλο "Η χριστιανική μαρτυρία στη Μέση Ανατολή σήμερα: Θεολογικές και πολιτικές προκλήσεις / Christian Presence and Witness in the Middle East Today: Theological and Political Challenges". Τίτλος της εισήγησης: "Η "εκλογή" και ο λαός του Θεού: Μια ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση / Τhe 'Election' and the People of God: an Orthodox Theological Perspective"

Ιούνιος 2011
Εισήγηση στο πλαίσιο του Β΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Ανθρώπινος Πόνος και Υπαρξιακός Προβληματισμός" που οργάνωσε ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ. Τίτλος της εισήγησης: "Ασθένεια και αμαρτία στο κατά Μάρκον. Το παράδειγμα του παραλυτικού της Καπερναούμ"

Ιούλιος 2011
Εισήγηση στο πλαίσιο των εργασιών της ερευνητικής ομάδας Greco-Roman World κατά τη Διεθνή Συνάντηση της SBL στο Λονδίνο (5-7 Ιουλίου). Τίτλος της εισήγησης: "Τhe Cult of Theos Hypsistos in Thessalonica and the First Christian Community of the City".   

Αύγουστος 2011
Εισήγηση στη Διεθνή Συνάντηση της European Association of Biblical Studies, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 8-11 Αυγούστου. Τίτλος της εισήγησης "Τhe Jews and the Agoraioi of Thessaloniki"

Οκτώβριος 2011
Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα που οργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος (28-30 Οκτωβρίου 2011). Τίτλος της εισήγησης: "Η οικολογική διάσταση της θεολογίας του Μητροπολίτη Ιωάννη Ζηζιούλα"

Δεκέμβριος 2011
Εισήγηση στο πλαίσιο του σεμιναρίου "Seminar rond de Antieke Wereld" του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης (Ολλανδία) στη διάρκεια επίσκεψης μέσω του προγράμματος Erasmus. Τίτλος της εισήγησης: The socio-historical background of the Christian community of Thessaloniki on the basis of epigraphic and other archaeological evidence".

Δεκέμβριος 2011
Εισήγηση στο πλαίσιο του σεμιναρίου μεταπτυχιακών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ με τον τίτλο "Emerging Canons and Beyond" στη διάρκεια επίσκεψης μέσω του προγράμματος Erasmus. Τίτλος της εισήγησης: "The Resurrection Narratives in Luke's Gospel: the Case of the Emmaus Incident"

Aπρίλιος 2012
Εισήγηση στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Οι Φίλοι του Λαού) με τον τίτλο "Ο Ιησούς Χριστός στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο"

Απρίλιος 2012
Εισήγηση στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του Katholieke Universiteit Leuven με τον τίτλο "Τhe socio-historical context of the early Christian communities in Macedonia"

Mάιος 2012
Εισήγηση στην Ημερίδα με θέμα "Οι γυναίκες και η σύγχρονη κρίση", που οργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ και το Ελληνικό Παράρτημα της Εταιρίας Ευρωπαίων Γυναικών στη Θεολογική Έρευνα. Τίτλος της εισήγησης: "Το όραμα της Βασιλείας των Ουρανών ως απάντηση στην κρίση των καιρών"

Ιούνιος 2012
Εισήγηση στο πλαίσιο της Επιστημονικής Θεολογικής Ημερίδας που διοργάνωσε ο Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Πυλαίας σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ. Τίτλος της εισήγησης: "Ο προφήτης Ηλίας ως προάγγελος του Μεσσία"

Ιούλιος 2012
Εισήγηση στο πλαίσιο των εργασιών της ερευνητικής ομάδας Graeco-Roman Society and the New Testament στο διεθνές συνέδριο της SBL και της EABS που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ (22-26 Ιουλίου). Τίτλος της εισήγησης: "The Language of 'charis': Old and New Epigraphic Evidence"

Φεβρουάριος 2013
Εισήγηση στην 9η Επιστημονική Ημερίδα Θεολόγων Καθηγητών Γυμνασίων και Λυκείων της Μητρόπολης Νεαπόλεως με θέμα "Από τη Διακονία του Λόγου στη Διακονία του Πλησίον". Τίτλος της εισήγησης: "Η διδασκαλία του λόγου και η διακονία της τράπεζας: το παράδειγμα της πρωτοχριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων (Πραξ 6, 1 3ξ.)"

Μάρτιος 2013
Εισήγηση στο Σεμινάριο του καθηγητή David Horrell στο Πανεπιστήμιο του Exeter με τον τίτλο "Paul and the Imperial Cults in Thessaloniki"

Μάρτιος 2013
Εισήγηση στο σεμινάριο του Κέντρου Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας και Θρησκείας του Παν/μίου του Exeter. Τίτλος της εισήγησης: "'Like the Birds of the Sky and the Lilies of the Fields':  An Orthodox Eco-Exegetical Reading of Matthew 6:25-34 in an Age of Anxiety"

Απρίλιος 2013
Εισήγηση στην επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε ο Τομέας Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή του KU Leuven και το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Liverpool Hope University. Τίτλος της εισήγησης: "The Family Imagery in 1 Thessalonians in its Socio-Historical Context"

Ιούνιος 2013
Εισήγηση στη συνάντηση Ορθόδοξων και Ρωμαιοκαθολικών βιβλικών που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας με τον τίτλο "“The Present and Future of Biblical Studies in the Orthodox and Roman Catholic Churches” στην Φλωρεντία. Τίτλος της εισήγησης: "The Canon of the New Testament in the Orthodox Tradition"

Ιούλιος 2013
Εισήγηση  στο πλαίσιο των εργασιών της ερευνητικής ομάδας Graeco-Roman Society and the New Testament στο διεθνές συνέδριο της EABS που έλαβε χώρα στο Leipzig. Τίτλος της εισήγησης: "The Graeco-Roman Voluntary Associations and the Early Christian Communities: Building Social Networks and Constructing Identities"

Δεκέμβριος 2013
Εισήγηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Το Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας του 313 μ.Χ. και το αίτημα του 21ου αι. για καταλλαγή: Ο ρόλος της Αγίας Γραφής στην ειρηνική συμβίωση" που οργάνωσε η Ελληνική Βιβλική Εταιρία σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ (13-14 Δεκεμβρίου 2013). Τίτλος της εισήγησης: "'Ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ καὶ ταύτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν'. Μια βιβλική πρόταση προσέγγισης του παγκόσμιου αιτήματος για δικαιοσύνη"

Mάρτιος 2014
Εισηγήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus σε τάξεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου Leuven. Τίτλοι εισηγήσεων:
- "Women and Tradition in the Orthodox Church. Ambivalences and Challenges"
- "Χάρις and its Semantic Field"
- "Reconciling All Things in Christ: An Orthodox Eco-Exegetical Reading of Col 1:15-20"

Mάιος 2014
Εισήγηση στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ (14-16 Μαΐου) με τον τίτλο: "Understanding Persons: Ancient, Medieval, and Modern Perspectives from the Christian East". Τίτλος της εισήγησης: "Ἀνακεκαλυμμένω προσώπω τῆν δόξαν κυρίου κατοπτριζόμενοι: the exegesis and reception history of 2 Cor 3:18 in the context of a theology of personhood"

Ιούνιος 2014
Εισηγήσεις στο πλαίσιο του Γ΄ μεταφραστικού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Βιβλική Εταιρία, τις United Bible Societies και Nida Institute. Τίτλοι των εισηγήσεων:
- "Intertextuality and translation: Allusions"
- "Intertextuality and translation: Echoes"

Ιούνιος 2014
Εισήγηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας σε συνεργασία με την AELAC, το Centre d’Analyse et de Documentation Patristiques (Στρασβούργο), το Institut Romand des Sciences Bibliques (Λωζάννη) και το ΚΒΕ (ΑΠΘ) με με θέμα τα απόκρυφα και την πρόσληψή τους. Τίτλος της εισήγησης: "One Villain, Many Deaths: the Case of Judas Iscariot from the Perspective of Cultural Memory"

Ιούλιος 2014
Εισήγηση στο πλαίσιο των εργασιών της ερευνητικής ομάδας Pauline Literature στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού οι EABS και SBL στη Βιέννη. Τίτλος της εισήγησης: "What's in a Name? Epigraphic Evidence of Anthroponymics and the Reconstruction of the Socio-Cultural Context of the Pauline Communities"

Εισήγηση στο πλαίσιο του workshop της EABS The Relation Between Luke's and John's Gospel στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού οι EABS και SBL στη Βιέννη. Τίτλος της εισήγησης: "Prophetic Christology in Luke and John? Elijah and Elishah Traditions as a Case Study"

Σεπτέμβριος 2014
Εισήγηση κατά τη συνάντηση του Colloquium Oecumenicum Paulinum, η οποία έλαβε χώρα στην Ρώμη και είχε ως θέμα της την προς Φιλήμονα επιστολή. Τίτλος της εισήγησης; "1 Cor 7:17-24 and Philemon: Paul and Slavery"

Νοέμβριος 2014
Εισήγηση κατά την ετήσια συνάντηση των ΑΑR/SBL (22-25.11.2014, San Diego CA) στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας "Eastern Christian Studies". Τίτλος της εισήγησης: "A New Heaven and a New Earth: An Orthodox Eco-exegetical Approach of Apocalyptic Biblical Texts"

Δεκέμβριος 2014
Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Μετάφραση της Βίβλου στην Εκκλησία και στην Εκπαίδευση» που διοργάνωσε η Ελληνική Βιβλική Εταιρία. Τίτλος της εισήγησης: «Σύγχρονες Ερμηνευτικές Μέθοδοι και Μετάφραση της Βίβλου»

Ιανουάριος 2015
Eισήγηση στο πλαίσιο του Workshop του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας (Exegeticum) και σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Βθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης «Θεολογία και περιβάλλον· προβληματισμοί και οικο-θεολογικές προτάσεις μέσα από τη χριστιανική κειμενική παράδοση». Τίτλος της εισήγησης: "H αξιοποίηση των βιβλικών κειμένων στις οικο-θεολογικές συζητήσεις: το ζήτημα των αποκαλυπτικών κειμένων"

Μάρτιος 2015
Εισήγηση στο μεταπτυχιακό σεμινάριο για τη βιβλική εξήγηση της Θεολογικής Σχολής του KU Leuven: "The stones that bear witness: How to use epigraphic evidence as an exegetical tool"

Μάρτιος 2015
Εισήγηση στο Σεμινάριο "Theology and Hermeneutics of the New Testament: Pauline Literature" της Θεολογικής Σχολής του KU Leuven με τον τίτλο: "The apocalyptic Language of Paul in Romans: the case of Rom 16:20"

Μάρτιος 2015
Εισήγηση στην τάξη των ελληνικών της Θεολογικής Σχολής του KU Leuven με τον τίτλο: "The contribution of papyri and inscriptions in understanding the language of the NT"

Μάρτιος 2015
Εισήγηση στο σεμινάριο "Women’s Studies: Religion and Theology" της Θεολογικής Σχολής του KU Leuven με τον τίτλο:"An Introduction to Feminist Biblical Hermeneutics"

Mάρτιος 2015
Εισήγηση στην εκδήλωση που οργάνωσε o Tομέας Μελέτης της Χειρόγραφης της Καινής Διαθήκης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή της ΚΔ Chr. Tuckett (Oxford) με τον τίτλο: "Exploring the Intra-textual Strategies in the Gospel of Mark. The Resurrection and the Healing of Possessed Boy (Μk 9:14-27)"

Μάιος 2015
Εισήγηση στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο που οργάνωσε το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας με πρωτοβουλία του Κέντρου Αποστόλου Παύλου με τον τίτλο "Θρησκείες - Θεσμοί - Πολιτισμοί μέσα στο έργο του αποστόλου Παύλου. Συνάντηση και υπέρβαση εν Χριστώ". Τίτλος της εισήγησης: "Η ιουδαϊκή ταυτότητα του αποστόλου Παύλου: υβριδικότητα και αμφισημία"

Iούνιος 2015
Εισήγηση στη Β΄ Συνάντηση Ορθόδοξων και Ρωμαιοκαθολικών Βιβλικών Θεολόγων με θέμα "Η θεολογία του Βαπτίσματος στην Καινή Διαθήκη σε ορθόδοξη και ρωμαιοκαθολική προοπτική", την οποία διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή της Φλωρεντίας κι έλαβε χώρα στον Βόλο. Τίτλος της εισήγησης: "Rm 6:1-14: an Orthodox Perspective"

Ιούλιος 2015
Εισήγηση στο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin σε συνεργασία με το COMCAR και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων με θέμα "Philippi: From colonia augusta to communitas christiania: Religion and Society in Transition", το οποίο έλαβε χώρα στους Φιλίππους. Τίτλος της εισήγησης: "Non-Romans in the Roman Colony of Philippi and their Hybrid Identities: The Case of the Thracian Population"

Ιούλιος 2015
Εισήγηση  στο πλαίσιο των εργασιών της ερευνητικής ομάδας Graeco-Roman Society and the New Testament στο διεθνές συνέδριο της EABS που έλαβε χώρα στην Cordoba. Τίτλος της εισήγησης: "The unbreakable bonds: funerary associations and commemoration in the Graeco-Roman world"

Σεπτέμβριος 2015
Εισήγηση στο Διεθνές Βιβλικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με θέμα "Christ of the Sacred Stories" κι έλαβε χώρα στο Βελιγράδι. Τίτλος της εισήγησης: "Christ of the Infancy Stories: A Response to Armand Puig i Tárrech"

Oκτώβριος 2015
Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Excellence Cluster Topoi: (B-5-3) Authorization of Early Christian Knowledge Claims in Greece με τίτλο "Authority and Identity: In Emerging Christianities in Asia Minor and Greece" που έλαβε χώρα στο Βερολίνο. Τίτλος της εισήγησης: "The Presence of Foreigners in Graeco-Roman Thessalonica: The Epigraphic Evidence of Their Social Networking and Integration"

Νοέμβριος 2015
Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου προς τιμήν του μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου Ware με τον τίτλο "Κάλλιστος Ware: η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη Δύση" που έλαβε χώρα στον Βόλο. Τίτλος της εισήγησης: "Στοιχεία οικο - θεολογίας στο έργο του Μητροπολίτη Κάλλιστου Ware"

Μάρτιος 2016
Εισήγηση στη διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε το World Council of Churches, Globethics κ.ά. σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τον τίτλο "Resources and Best Practice Models for Eco-Theology, Climate Justice and Food Security" που έλαβε χώρα στον Βόλο. Τίτλος της εισήγησης: "Dealing with Eco-justice from the Perspective of Orthodox Tradition: challenges and dilemmas"

Μάιος 2016
Εισήγηση στη διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε η Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Παν/μίου της Πράγας σε συνεργασία με το Anthropos Research Group, της Θεολογικής Σχολής του KU Leuven με τον τίτλο "Risks of Hospitality: Imagination and Reality". Τίτλος της εισήγησης: "Jesus as a Stranger and Refugee in the Gospels: an Early Christological Theme and its Relevance for the Current Discussions on Hospitality"

Μάιος 2016
Εισήγηση στη διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του KU Leuven με τον τίτλο "The Spirit, Hermeneutics and Dialogues". Τίτλος της εισήγησης: "The Spirit as a Hermeneutic Lens of Israel's Past and the Church's Present and Future: 2 Cor 3:17-18 and Its Reception in Patristic Tradition"

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

(2001). “The Nazareth Inscription. A Controversial Piece of Palestinian Epigraphy (1920-1999)”. ΤΕΚΜΗΡΙΑ 6: 70-122

(2002). Η Μακεδονία στην εποχή της Καινής Διαθήκης. Βιβλική Βιβλιοθήκη 23. Εκδόσεις Π. Πουρναρά. Θεσσαλονίκη

(2002). «ΑΝΗΡ – ΓΥΝΗ: Φεμινιστικές προσεγγίσεις και Παύλειος λόγος». Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Ο άνθρωπος κατά τον Απόστολο Παύλο» της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας. Βέροια: 249-259 και Εξηγητικά (2013): 315-326

(2003). «Οι εθνικοί στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο». Εισηγήσεις Ι΄ Συνάξεως Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων. Βόλος 15-17 Σεπτεμβρίου 2000. Έκδοση Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Βόλος: 381-393 και στο έργο Εξηγητικά (2013): 173-184

(2008). «Typologische und allegorische Schriftauslegung bei den östlichkirchlichen Vätern und Schriftstellern am Beispiel von Exodus». Orthodoxes Forum 22/1: 61 -72

(2008). «Μεταθανάτιες προσδοκίες στα ελληνικά και ιουδαϊκά επιτάφια της εποχής της Καινής Διαθήκης”, Νέα Σιών 2: 150-162

(2007). «Ερμηνεία του θαύματος του χορτασμού των πεντακισχιλίων στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο (9,12-17). Μία ερμηνευτική προσέγγιση με βάση την κοινωνιολογική μέθοδο», ΕΕΘΣ. Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Ν.Σ. 12: 155-169 και στο έργο Εξηγητικά (2013): 185-204

(2010). «Ἐν τῇ κλάσει τοῦ ἄρτου»: Ἡ ἐμφάνιση τοῦ Ἀναστάντος στὴν Ἐμμαοῦς (Λκ. 24, 13-35) ὡς τύπος τῶν εὐχαριστιακῶν συνάξεων τῆς πρώτης Ἐκκλησίας», ΘΕΟΛΟΓΙΑ 80/4: 187-210 και στο έργο Εξηγητικά (2013): 245-272

(2010). “Citations of Biblical texts in Greek Jewish and Christian Inscriptions of the Graeco-Roman and Late Antiquity: a Case of Religious Demarcation” στο συλλογικό τόμο με τον τίτλο Don Wiebe – Panayotis Pachis (εκδ.), Chasing Down Religion: In the Sights of History and the Cognitive Sciences. Essays in Honour of Luther H. Martin. Thessaloniki:   Barbounakis Publications, 459-478

(2010). "Die urchristlichen Gemeinden in Makedonien und ihre soziohistoriche Umwelt anhand der neutestamentlichen Texte und der epigraphischen Befunde", στον τόμο των πρακτικών του επιστημονικού συμποσίου «Von der archaischen bis zur frühchristlichen Zeit in Makedonien».  Weilheim:  Verein zur Förderung der Aufarbeitung der Hellenischen Geschichte, 103-132

(2010). "Η μητέρα του Κυρίου στην Καινή Διαθήκη", Πνευματική Διακονία έτος 3/τεύχ. 8: 10-22 και στο έργο Εξηγητικά (2013): 21-46

(2010). «Ἑαυτοῖς ποιήσατε φίλους» (Λκ 16,9) Ο ελληνορωμαϊκός «τόπος» περί φιλίας στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο», στο έργο Αγία Γραφή και Αρχαίος Κόσμος.  Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Ι. Γαλάνη. Εκδ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ. Θεσσαλονίκη, 457-492 και στο έργο Εξηγητικά (2013): 205-244

(2010)  "Χαρίσματα και ενθουσιαστικές τάσεις στην αρχαία Εκκλησία. Το παράδειγμα της αρχαίας Κορίνθου". Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου ΙΣτ΄ Παύλεια "Εκκλησία: Θεσμός και χάρισμα κατά τον απόστολο Παύλο". Βέροια: Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, 232-247 και στο έργο Εξηγητικά (2013): 315-326

(2011). "Το κήρυγμα του αποστόλου Παύλου για τον Μεσσία-Χριστό: Η θέση του μέσα στην παύλεια θεολογία και ο ρόλος του στη διαμόρφωση της ταυτότητας των παύλειων κοινοτήτων", στο έργο: Στ. Ζουμπουλάκης (επιμ.), Η μεσσιανική ιδέα και οι μεταμορφώσεις της. Από την Παλαιά Διαθήκη ως τους πολιτικούς μεσσιανισμούς του 20ου αιώνα (Συναντήσεις 1), ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ, Αθήνα, 77-113 και στο έργο Εξηγητικά (2013): 289-314

(2011) «Η ερμηνεία της Α΄ επιστολής Πέτρου στον Άγιο Νικόδημο και στην προηγούμενη πατερική ερμηνευτική παράδοση» στον τόμο των Πρακτικών του Β΄ Επιστημονικού Συνεδρίου «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. 200 χρόνια από την κοίμησή του», εκδ. Ι, Κοινοβίου Οσίου Κοινοβίου, Πεντάλοφος Παιονίας, 361-375

(2011). "Like the Birds of the Sky and the Lilies of the Fields: An Orthodox Eco-exegetical Reading of Matthew 6:25-34 in an Age of Anxiety", στο έργο: Α. Κόλτσιου-Νικήτα κ.ά. (επιμ.), Εἰς Μαρτύριον τοῖς ἔθνεσι. Τόμος Χαριστήριος Εικοσαετηρικός εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, ΑΠΘ. Θεολογική Σχολή, Θεσσαλονίκη, 843-862

(2012) "'Election' and the 'People of God': An Orthodox Theological Perspective", Ecumenical Review 64.1:  14-26

(2012) "Η Κόλαση στη βιβλική παράδοση και στα κείμενα του Αρχέγονου Χριστιανισμού", ΣΥΝΑΞΙΣ 121: 8-19 και στο έργο Εξηγητικά (2013): 71-88

(2012) "Jesus in the View of Luke", στο έργο των Chr. Karakolis et al. (eds.), Gospel Images of Jesus Christ in Church Tradition and in Biblical Scholarship. Fifth International East-West Symposium of New Testament Scholars, Minsk, September 2 to 9, 2010, (WUNT I 288), Mohr Siebeck, Tübingen, 153-180

(2013) Oικολογική ερμηνεία και Καινή Διαθήκη: Μέθοδος και παραδείγματα. Θεσσαλονίκη: Δεμέτη
ISBN: 978-618-80419-4-3

(2013) Εξηγητικά. Θεσσαλονίκη: Δεμέτη
ISBN: 978-618-80419-3-6

(2013). "Ο προφήτης Ηλίας ως προάγγελος του Μεσσία", στο έργο Εξηγητικά: 47-70

(2013) "Ασθένεια και αμαρτία στο κατά Μάρκον ευαγγέλιο: το παράδειγμα του παραλυτικού στην Καπερναούμ (Μκ 2, 1-12)", στο έργο Εξηγητικά: 89-106

(2013) "Το κοινό υλικό του Λουκά και του Ιωάννη: Σύντομη συμβολή στο πρόβλημα των πηγών του τετάρτου ευαγγελίου". Στο έργο Εξηγητικά: 107-128

(2013) "Ο Ιησούς Χριστός στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο". Στο έργο Εξηγητικά: 129-172

(2013) "Η διδασκαλία του λόγου και η διακονία της τράπεζας: το παράδειγμα της πρωτοχριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων (Πραξ 6, 1 εξ.)". Στο έργο Εξηγητικά: 273-288

(2013) "Η 'εκλογή' και ο λαός του Θεού: Μια ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση". Στο έργο Εξηγητικά: 327-350

(2013) "Πολίτης των ουρανών στην res publica colonia Philippensium: διαμορφώνοντας και διατηρώντας τη χριστιανική ταυτότητα στη ρωμαϊκή αποικία των Φιλίππων". Στο έργο Εξηγητικά: 367-388

(2013) «"Περὶ δὲ τῆς φιλαδελφίας ... " (Α΄ Θεσ 4,9): η παράσταση της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης ως οικογένειας του Θεού και η ένταξή της στο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο της εποχής». Στο έργο Εξηγητικά: 389-402

(2014) "Origen's Figural Reading of the Scripture - The Process from the Literal to the Spiritual," Canon and Culture 4: 5-30

(2014) "H οικολογική ερμηνεία των βιβλικών κειμένων: το παράδειγμα των αποκαλυπτικών κειμένων", Θεολογία 85:4 (2014): 303-328

(2015) "Αναγνώσεις: Ο ερχόμενος Θεός και το γέλιο του σύμπαντος", Σύναξη 135 (Ιούλ - Σεπτ 2015): 95-98

(2015) "Σύγχρονες ερμηνευτικές μέθοδοι και μετάφραση της Βίβλου", στο έργο Β. Ηλ. Σταθοκώστα, Η Μετάφραση της Βίβλου στην Εκκλησία και στην Εκπαίδευση. Αφιέρωμα στα 25 χρόνια από την έκδοση της Νέας Μετάφρασης της Καινής Διαθήκης στη Νεοελληνική Γλώσσα, Ελληνική Βιβλική Εταιρία, Αθήνα, 70-80

(2015) "Η αποκαλυπτική γλώσσα του Παύλου στην προς Ρωμαίους: το παράδειγμα του Ρωμ 16:20", Δελτίον Βιβλικών Μελετών 30Β: 9-29

“The Use of Canonical and Non-Canonical Texts by Clement of Alexandria in Polemical Contexts: An Early Christian Example of Setting Boundaries and Signifying Identities” στο συλλογικό τόμο με τον τίτλο The Use of the Bible for Group Demarcation in the Second Temple Period and Late Antiquity. Brill (υπό έκδοση)

“Judas' death: A Case of Early Christian damnatio memoriae?” στον τόμο των Πρακτικών της τρίτης Prague-Princeton Biennale (υπό έκδοση)

«"Περὶ δὲ τῆς φιλαδελφίας ... "(Α΄ Θεσ 4,9): η παράσταση της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης ως οικογένειας του Θεού και η ένταξή της στο ιστορικοινωνικό πλαίσιο της εποχής» στον τόμο των πρακτικών του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με τον τίτλο "O απόστολος Παύλος, η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης και οι δύο επιστολές προς Θεσσαλονικείς" (υπό έκδοση)

“New epigraphic evidence from Τhessalonica and the first Christian communities”, στο περιοδικό Early Christianity (2010) (υπό έκδοση)

[http://www.bookreviews.org/pdf/6185_6618.pdf] (2008)

[http://www.bookreviews.org/pdf/6498_7028.pdf] (2009)