Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Studies in Late Antiquity / In the recent issue of Studies in Late Antiquity

Studies in Late Antiquity 3:2 (2019)

  • Mark Anderson, "Christianizing the Planetary Week and Globalizing the Seven-Day Cycle," 128-191 (abstract)
  • Maria E. Doerfler, "The Holy Man in the Courts of RomeRoman Law and Clerical Justice in Fifth-Century Syria," 192-211 (abstract)
  • Leonard V. Rutgers, "Managing Early Christian Funerary Practice in the Catacombs of Ancient RomeNew Data and New Insights Using a Quantitative Approach," 212-250 (abstract)
  • Grace Stafford, "Early Christian Female Pilgrimage to the Shrines of Saint Menas, Saint Simeon the Elder, and Saint Thecla," 251-293 (abstract)


Ένα ιερό της Νέμεσης στη Μυτιλήνη / A sanctuary of Nemesis in Mytilene

Οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο της Λέσβου έφεραν στο φως τα ίχνη ενός ναού της θεάς Νέμεσης, η οποία κατά τα ρωμαϊκά χρόνια συνδέθηκε με τις μονομαχίες. Το ιερό χρονολογείται στον 1ο αι. μ.Χ. και ταυτοποιήθηκε χάρη σε έναν  βωμό που βρέθηκε εκεί με αναθηματικές επιγραφές που μνημονεύουν διάφορα πρόσωπα της αρχαίας πόλης. Το ιερό της Νέμεσης στη νότια πάροδο του θεάτρου συνδέεται άμεσα με τη μετατροπή της ορχήστρας του σε αρένα κατά τα ρωμαϊκά χρόνια: 

Η αξία του πιπεριού στον ελληνορωμαϊκό κόσμο / The significance of pepper in the Graeco-Roman world

Στην ιστοσελίδα Eidolon οι Evan McDuff και Joel Christensen εξηγούν τη σημασία που είχε το πιπέρι στη μαγειρική αλλά και τη φαρμακευτική του ελληνορωμαϊκού κόσμου: 

Τα παιδιά στον αρχαίο Ισραήλ / Children in ancient Israel

Στο ιστολόγιο ANE Today παρουσιάζονται δύο νέα βιβλία για τα παιδιά στον αρχαίο Ισραήλ: το πρώτο της Kristine Hendriksen Garroway, Growing Up in Ancient Israel: Children in Material Culture and Biblical Texts (SBL 2018) και το δεύτερο του Shawn W. Flynn, Children in Ancient Israel: The Hebrew Bible and Mesopotamia in Comparative Perspective (Oxford 2018):

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ζώα και ανθρώπινη ιδιαιτερότητα στα κείμενα της αρχαίας Εκκλησίας / Animals and human exceptionalism in the texts of the ancient Church

Ο Eric Daryl Meyer (Carroll College in Helena, Montana) δημοσίευσε ένα κείμενο εξαιρετικά ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με την οικολογία και την σπουδή των ζώων στην αρχαιότητα στη στήλη των άρθρων του ηλεκτρονικού περιοδικού Ancient Jew Review. O Meyer συζητά το πώς εκφράζεται η ιδέα της ανθρώπινης υπεροχής και ιδιαιτερότητας έναντι του ζωικού βασιλείου, ενώ ταυτόχρονα υποβιβάζεται ή αποσιωπάται η ανθρώπινη συγγένεια με τον κόσμο των ζώων στο έργο του Γρηγορίου Νύσσης και του Γρηγορίου του Θεολόγου: 

Μυστικός Δείπνος και Κουμράν / Last Supper and Qumran

Διαβάστε στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation τη μελέτη του Ken Hanson (University of Central Florida) σχετικά με το πώς τα κείμενα του Κουμράν μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που περιγράφεται ο Μυστικός Δείπνος στον Παύλο και στα ευαγγέλια: 

Στο τρέχον τεύχος του ExpT / In the current issue of ExpT

Expository Times 130:10 (2019)

  • Robert G. Brown, "Which Books and Wordings? Two Problems with Divine Inspiration in British Evangelicalism," 429-438 (abstract)
  • David Thang Moe, "A Cross-Cultural and Liberative Hermeneutics of Luke 10:25–37 in Asian and Asian-American Perspective: Reading One Text through the Two Lenses," 439-449 (abstract)




Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Η των Σελευκιδών χρονολόγηση κι η αποκαλυπτική / Seleucid era and apocalyptic literature

Στο ηλεκτρονικό περιοδικό Aeon  o Paul J Kosmin (Harvard University) δημοσιεύει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για την "επανάσταση" την οποία έφερε η αρίθμηση του χρόνου που επέβαλαν οι Σελευκίδες στην αυτοκρατορία τους. Σύμφωνα με τον Kosmin είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται ένα σύστημα χρονολόγησης με μία περισσότερο γραμμική θεώρηση του χρόνου. Επιπλέον, ο συγγραφέας κάνει μία ενδιαφέρουσα σύνδεση αυτού του τρόπου χρονολόγησης και της αντίληψης του χρόνου που αυτή προϋποθέτει με την εμφάνιση της αποκαλυπτικής στην επικράτεια των Σελευκιδών στα χρόνια αυτής της δυναστείας:


Brill Dictionary of Ancient Greek vs. LSJM

Στην ιστοσελίδα theLAB: The Logos Academic Blog ο Mike Aubrey συγκρίνει το κλασικό λεξικό των Liddel-Scott με το νεότερο λεξικό του Brill για την αρχαία ελληνική. Ο Aubrey χρησιμοποιεί το παράδειγμα του λήμματος "ἰσχύω" για να καταστήσει σαφείς τις διαφορές των δύο λεξικών. Πάντως από τη σύγκριση το λεξικό του Brill φαίνεται να υπερτερεί σε πολλά σημεία:

Στο τρέχον τεύχος του GRBS / In the current issue of GRBS

Greek Roman and Byzantine Studies 59:2 (2019)




Στο τρέχον τεύχος του JQR / In the current issue of JQR

Jewish Quarterly Review 109:2 (2019)

Yakir Paz Orit Malka, "Ab hostibus captus et a latronibus captus: The Impact of the Roman Model of Citizenship on Rabbinic Law," 141-172 (abstract)

Στο τρέχον τεύχος του JBQ / In the current issue of JBQ

Jewish Bible Quarterly 46:4 (2018)

Ένα νέο άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος στο τρέχον τεύχος του HTS / A new article of biblical interest in the current issue of HTS

Hervormde teologiese studies 75:1 (2019)

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Παιδιά και παραβολές / Children and parables

H Sharon Betsworth (Oklahoma City University) παίρνει ως αφορμή την παραβολή με τα παιδιά στην αγορά, η οποία διασώζεται στα κατά Ματθαίον και κατά Λουκάν (Μτ 11:16-19· Λκ 7:31-35) και συζητά την παρουσία των παιδιών στη συνοπτική παράδοση και τα παιχνίδια των παιδιών στον ελληνορωμαϊκό κόσμο:

Στο τρέχον τεύχος του FSR / In the current issue of FSR

Feminist Studies in Religion 35:1 (2019)

Mahri Leonard-Fleckman, "Scribal Innovation, Education, and the Female Body in Ezekiel and Proverbs," 35-50 (abstract)

Ιουδαϊκές προσευχές της εποχής της ΚΔ / Jewish prayer in NT times

coverΚυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Peeters ένα χρηστικό εγχειρίδιο για τις ιουδαϊκές προσευχές της εποχής της Καινής Διαθήκης. Τα κείμενα των προσευχών προέρχονται κυρίως από το Κουμράν και συμπληρώνονται από μερικά ακόμη από τα ιουδαϊκά ψευδεπίγραφα. Τα περισσότερα από αυτά αποδίδονται μάλιστα για πρώτη φορά στη γερμανική γλώσσα:

K.-H. Ostmeyer,  Jüdische Gebete aus der Umwelt des Neuen Testaments: Ein Studienbuch. Biblical Tools and Studies, 37. Peeters: Leuven 2019
ISBN: 978-90-429-3853-3
XVI-484 σσ.
95 €

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Παύλος κι αυτοκρατορική εξουσία / Paul and imperial authority

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενοΑπό τις εκδόσεις Mohr Siebeck διατίθεται ελεύθερος σε μορφή pdf ή για την ελεύθερη ανάγνωση στο διαδίκτυο ο τόμος του Christoph Heilig σχετικά με την στάση του Παύλου απέναντι στην αυτοκρατορική εξουσίας. Η μελέτη του Heilig βραβεύτηκε με το βραβείο Mercator στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές για το έτος 2018:

Christoph Heilig, Hidden Criticism? The Methodology and Plausibility of the Search for a Counter-Imperial Subtext in Paul, WUNT II 392, Mohr Siebeck: Tübingen 2015