Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Το Σινά στην ιουδαϊκή και χριστιανική παράδοση

Από τον εκδοτικό οίκο Brill κυκλοφορεί ένας νέος συλλογικός τόμος με θέμα τη θέση, την οποία καταλαμβάνει το Σινά μέσα στην ιουδαϊκή και χριστιανική παράδοση.

George J. Brooke, Hindy Najman, Loren T. Stuckenbruck (εκδ.), The Significance of Sinai Traditions about Sinai and Divine Revelation in Judaism and Christianity, (Themes in Biblical Narrative 12), Brill, Leiden 2008
ISBN: 978 90 04 17018 6
€ 119.00

Όπως και ο τίτλος του συλλογικού αυτού τόμου δηλώνει, θέμα των μελετών, που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της αποκάλυψης στο Σινά από ιουδαϊκές και χριστιανικές (αρχαίες και σύγχρονες) πηγές. Παρουσιάζονται λοιπόν παραδείγματα από τα κείμενα της Ν. Θαλάσσης, τον Ιώσηπο, τον Παύλο, τη ραββινική παράδοση, την τέχνη και τη φιλοσοφία. Από την εξέταση του υλικού στις διάφορες πηγές καθίσταται σαφές ότι το ίδιο το Σινά ως τόπος αποκάλυψης έχασε αρκετά από τη σημασία του, ενώ ιδιαίτερη αξία απέκτησαν οι αφηγήσεις για το τι συνέβη εκεί. Αυτές οι αφηγήσεις πάλι υπέστησαν μεταμορφώσεις μέσα στο χρόνο: η θεοφάνεια, οι ανθρωπομορφισμοί, ο ρόλος του Μωυσή, η ανταπόκριση του Ισραήλ έγιναν αντικείμενο ερμηνείας από κάθε γενιά αναγνωστών του κειμένου. Και το περιεχόμενη της αποκάλυψης, η διαθήκη, επαναπροσδιορίστηκε με διάφορους τρόπους (θεολογικούς, πολιτικούς, φιλοσοφικούς). Η παρουσίαση του θέματος καταδεικνύει πώς οι παραδόσεις της Αγ. Γραφής διατηρούν μέσα στο χρόνο την αυθεντία τους και την επικαιρότητά τους για ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικά ιστορικοκοινωνικά και θρησκευτικά περιβάλλοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: