Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Το νέο τεύχος Tel Aviv

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Tel Aviv 35:1 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Eran Arie, "Reconsidering the Iron Age II Strata at Tel Dan: Archaeological and Historical Implications", 6-64
Στο άρθρο επανεξετάζονται τα ευρήματα από το Tel Dan, τα οποία αρχικά είχαν χρονολογηθεί στην Εποχή Σιδήρου ΙΙ. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι κατά την Εποχή Σιδήρου ΙΙα η τοποθεσία είχε εγκαταληφθεί ή ήταν ένας μικρός αγροτικός οικισμός κι επομένως το στρώμα ΙVA θα πρέπει να χρονολογηθεί σε προγενέστερη εποχή, δηλ. τ. 9ου /αρχ. 8ου αι. π.Χ. Αυτά τα συμπεράσματα έχουν σημασία και όσον αφορά στην ιστορία του Β. Ισραήλ και της Ν. Συρίας κατά την εποχή του Σιδήρου. Βεβαιώνουν έμμεσα τη λατρευτική σπουδαιότητα του Δαν στο Βασίλειο του Ισραήλ.

Stephan Jakob Wimmer,
"A New Hieratic Ostracon from Ashkelon", 65-72
Ένα μικρό όστρακο, που βρέθηκα στην Ασκάλωνα φέρει επιγραφή στην αιγυπτιακή ιερατική γραφή. Ο συγγραφέας προτείνει την ανάγνωσή του με τη βοήθεια του σημιτικού όρου
het/seer (hzh) και καταλήγει το άρθρο του δίνοντας ένα νέο ενημερωμένο κατάλογο των ιερατικών επιγραφών από την Χαναάν.


Lily Singer-Avitz, "The Earliest Settlement at Kadesh Barnea", 73-81
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι μία ομάδα κεραμικών που βρέθηκαν στην Kadesh Barnea θα πρέπει να χρονολογηθούν στον 12ο αι. π.Χ. Το εύρημα αυτό και κατ' επέκταση η εγκατάσταση στην Kadesh Barnea είναι σύγχρονα με άλλες εγκαταστάσεις, π.χ. Tel Masos Stratum III, Khirbet en-Nahas, Timna, και συνδέονται με το εμπόριο και την εξαγωγή χαλκού.

Israel Finkelstein & Eli Piasetzky, "Radiocarbon and the History of Copper Production at Khirbet en-Nahas", 82-95
Το Khirbet en-Nahas θεωρείται η σημαντικότερη τοποθεσία παραγωγής Χαλκού κατά την Εποχή του Σιδήρου. Ο συγγραφέας πραγματεύεται το θέμα της ακμής και παρακμής το συγκεκριμένου κέντρου και καταλήγει ότι υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου, γνώρισε την ακμή του κατά τον 9ο αι. και πέρασε στην παρακμή κατά τον ύστερο 9ο αι.

Danny Rosenberg, "Spatial Distribution of Food Processing Activities at Late Iron I Megiddo", 96-113
Το άρθρο ασχολείται με πέτρινα εργαλεία, που συνδέονται με την τροφή, τα οποία βρέθηκαν στο κτίριο 00/K/10 της εποχής Σιδήρου Ι στη Μεγιδδώ. Ο συγγραφέας καταλήγει ότι η παρασκευή και προσφορά της τροφής είχε βαθύτερη κοινωνική σημασία που συνδέεται με τη διανομή χώρου των πυρηνικών οικογενειών, που μοιράζονταν το κτίριο.

Ronny Reich & Eli Shukron, "The Date of City-Wall 501 in Jerusalem", 114-122
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η χρονολόγηση του τμήματος τείχους στην κατώτερη ανατολική πλαγιά της Πόλης του Δαυίδ στην Μεσαία Εποχή του Χαλκού ΙΙ είναι λανθασμένη. Σε αυτό βρέθηκαν τμήματα κεραμικών της Ύστερης Εποχής του Σιδήρου ΙΙ.

Moshe Fischer, Israel Roll & Oren Tal, "Persian and Hellenistic Remains at Tel Ya’oz", 123-163
O συγγραφέας παρουσιάζει τα ευρήματα από τις ανασκαφές του 1981 στο Tel Ya’oz, τα οποία ανήκουν στην περσική και ελληνιστική περίοδο. Προτείνει την ταύτιση της τοποθεσίας με την αρχαία Gazara, που αναφέρεται στις πηγές της ελληνιστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: