Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ιουδαϊκή συναγωγή στην Λιμύρα / Jewish synagogue in Limyra

Στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής Hurriyet αναρτήθηκε η είδηση της ανακάλυψης μίας ιουδαϊκής συναγωγής στην αρχαία πόλη Λιμύρα της Λυκίας. Τα πρώτα ευρήματα που οδήγησαν στην ταυτοποίηση του κτιρίου με αρχαία ιουδαϊκή συναγωγή, ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο επικεφαλής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, που διενεργεί την ανασκαφή, Dr. Martin Seyer μία επτάφωτη λυχνία κι ένα τελετουργικό λουτρό. Εκτός από μία φωτογραφία (βλ. φωτό), το δημοσίευμα δε δίνει άλλες πληροφορίες ούτε χρονολόγηση του κτιρίου. Για να το διαβάσετε, πατήστε εδώ.
Η νέα συναγωγή είναι η δεύτερη που ανακαλύφθηκε στην Λυκία. Η πρώτη βρέθηκε στα Μύρα (4ος/5ος αι.) κι ο Τούρκος ιστορικός İnci Türkoğlu έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, στο academia.edu, το άρθρο που δημοσίευσε από κοινού με άλλους αρχαιολόγους για αυτήν την ανακάλυψη:

 Nevzat ÇEVİK – Özgü ÇÖMEZOĞLU – Hüseyin Sami ÖZTÜRK – İnci TÜRKOĞLU, "A Unique Discovery in Lycia:The Ancient Synagogue at Andriake, Port of Myra", Adalya 13 (2010), 335-366

Δεν υπάρχουν σχόλια: