Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Πώς πρέπει να διαβάζεται η Βίβλος; / How should the Bible be Read?

Στη γνωστή ιστοσελίδα Marginalia ο Brad East (Yale University) διαβάζει το νέο βιβλίο του Ephraim Radner, Time and Word και συζητά την πρότασή του για το πώς πρέπει να διαβάζεται η Βίβλος. Ο Radner υποστηρίζει ότι η Βίβλος πρέπει να διαβάζεται μεταφορική, μία ανάγνωση που απομακρύνεται από τις παραδοσιακές αλληγορικές/τυπολογικές, τροπολογικές ή αναγωγικές αναγνώσεις. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο East στηριζόμενος στην πρόταση του Radner: 
"Figural interpretation sees the Bible, in short, as a divinely ordered interplay of infinite depths, the reading of which is a self-involving, spiritual affair with the text, which—unlike all other books—is a medium for delighted communion with the Holy Trinity."
[A.T.: Οπωσδήποτε η πρόταση του Radner δίνει απάντηση σε αρκετά από τα ερμηνευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος αναγνώστης της Βίβλου και προφυλάσσει από τα αδιέξοδα στα οποία κάποιες φορές οδήγησαν παραδοσιακές αναγνώσεις του κειμένου. Σε κάθε περίπτωση, εξυπηρετεί μία διάκριση μεταξύ του ιστορικού και του αληθινού η οποία είναι αναγκαία, όταν κανείς διαβάζει τις βιβλικές αφηγήσεις. Από την άλλη, όμως, δεν είμαι απόλυτα σίγουρη ότι μπορεί να αποτρέψει την τάση να μετατραπεί το εγκόσμιο και πρακτικό του ευαγγελικού κηρύγματος σε μία υπερβατική και αποστασιοποιημένη από την πραγματικότητα στάση. Βλ., για παράδειγμα, το πώς η Βασιλεία του Θεού έχει απωλέσει πλέον την εγκόσμια διάστασή της κι έχει μετατραπεί σε μία απόλυτα προσωπική και μεταφυσική εμπειρία ή πώς η ειρήνη, που για τους πρώτους Χριστιανούς είχε μία πολύ πρακτική και εγκόσμια εφαρμογή, έχει μετατραπεί σε μία υποκειμενική εσωτερική υπόθεση του κάθε Χριστιανού. Ισως μία ισορροπημένη ανάγνωση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το ιστορικό και το μεταφορικό ισότιμα και ταυτόχρονα δεν θα αγνοεί την κοινοτική κι επομένως εγκόσμια αναφορά του βιβλικού κειμένου θα μπορούσε να προφυλάξει από επικίνδυνες απολυτοποιήσεις]. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: