Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Βιβλιοκρισία του βιβλίου του M. Goodman, Rome and Jerusalem

Από το ιστολόγιο του D. Meadows πληροφορούμαστε για την ανάρτηση βιβλιοκρισίας του ενδιαφέροντος βιβλίου του Martin Goodman, Rome and Jerusalem: The Clash of Ancient Civilizations, London: Penguin Books 2007 (ISBN-13: 978-0140291278, 13,99 ευρώ) στη σελίδα του Institute for Global Jewish Affairs.
Ο Goodman αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του στη μελέτη των ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ Ιουδαίων και Ρωμαίων σε θέματα τρόπου ζωής, αξιών, θεσμών και πεποιθήσεων. Τονίζει επίσης το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο ελληνισμός σε Ρωμαίους και Ιουδαίους, τον οποίο αντιλαμβάνεται ως την αρχαία εκδοχή της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης. Ο υπότιτλος του έργου του προδίδει τη συμπάθειά του προς τη θεωρία του Huntington για τη σύγκρουση των πολιτισμών. Μάλιστα αντιμετωπίζει τον Ιουδαϊσμό ως ένα ιδιαίτερο και μοναδικό πολιτισμό, κάτι που είχε αμφισβητηθεί κατά τα τελευταία χρόνια στην ιστοριογραφία. Στο δεύτερο μέρος ασχολείται με την Ιουδαϊκή επανάσταση στα 66 μ.Χ. και τις συνέπειες που είχε στις μετέπειτα σχέσεις Ιουδαίων και Ρωμαίων.


Βιβλιοκρισίες του βιβλίου αυτού έχει δημοσιεύσει επίσης η εφημερίδα Guardian, η εφημερίδα Independent και το περιοδικό JLARC.

Δεν υπάρχουν σχόλια: