Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Εργαλείο αναζήτησης στα κείμενα των παπύρων

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι στη διάθεση των ερευνητών διαδικτυακά από σήμερα. Πρόκειται για μία μάσκα αναζήτησης, την οποία δημιούργησε το Παν/μιο της Columbia και με την οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει λέξεις ή λέξεις-κλειδιά στους παπύρους των συλλογών DDBDP και APIS. Η νέα αυτή μάσκα αντικαθιστά την παλαιότερη του Perseus κι έρχεται να καλύψει το κενό που δημιούργησε η απενεργοποίησή της εδώ και μερικά χρόνια. Η νέα σελίδα είναι σε δοκιμαστική ακόμη περίοδο, γι' αυτό οι δημιουργοί της παρακαλούν τους ενδιαφερόμενους να την χρησιμοποιήσουν και να τους στείλουν τυχόν παρατηρήσεις για δυσλειτουργία της.
Προσοχή: εάν θέλετε να αναζητήσετε μία συγκεκριμένη λέξη μέσα στο κείμενο των παπύρων, πηγαίνετε στο παράθυρο DDBDP και πληκτρολογήσετε την επιθυμητή λέξη με λατινικούς χαρακτήρες ακολουθώντας τον τρόπο γραφής των SPIonic χωρίς όμως τόνους και πνεύματα. (Για να δείτε την αντιστοιχία των πλήκτρων χαρακτήρων, πατήστε εδώ).
Για να βρεθείτε στη μάσκα αναζήτησης, πατήστε εδώ.
Για να πληροφορηθείτε περισσότερα για το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των παπύρων Integrating Digital Papyrology project, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: