Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Το νέο τεύχος του Δελτίου Βιβλικών Μελετών

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Δελτίου Βιβλικών Μελετών 25 (Ιαν.-Ιούν. 2007), το οποίο είναι ένα αφιέρωμα στον "Ιησού Χριστό και τις σύγχρονες ερμηνευτικές μέθοδοι". Στον πρόλογο του τεύχους διαβάζουμε ότι αφορμή για το αφιέρωμα στάθηκε η κυκλοφορία το Πάσχα του 2006 του βιβλίου του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (Α΄μέρος: Από τη Βάπτιση στον Ιορδάνη ως τη Μεταμόρφωση), Αθήνα 2007
Όπως οι ίδιοι οι εκδότες του περιοδικού διατυπώνουν στον πρόλογο (Σ. Δεσπότης): "... το παρόν τεύχος φιλοδοξεί να συμβάλει στην αξιοποίηση των σύγχρονων ερμηνευτικών μεθόδων στην "καθ' ημάς Ανατολή", ώστε, σε συνδυασμό με την εις βάθος και όχι δίκην Catenae μελέτη και αξιοποίηση των αρχών της πατερικής βιβλικής ερμηνευτικής, να αποτελέσει η Αγία Γραφή και πάλι το Ευ-αγγέλιο του σύγχρονου κοσμοπολίτη." (σ. 10)

Περιεχόμενα τεύχους

Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄,
"Ιησούς Χριστός και σύγχρονες ερμηνευτικές μέθοδοι", 11-17
Πρόκειται για μετάφραση της εισαγωγής του βιβλίου του πάπα, όπου γίνεται μία κριτική παρουσίαση της πορείας έρευνας για τον ιστορικό Ιησού από τις αρχές του 19ου αι. μέχρι και σήμερα.

Σάββας Αγουρίδης,
"Η εφαρμογή νέων μεθόδων στη μελέτη των Αγίων Γραφών", 19-33
Ο συγγραφέας παρουσιάζει τους βασικούς σταθμούς της μέχρι σήμερα έρευνας και μελέτης της Αγίας Γραφής και στη συνέχεια παρουσιάζει κάποιες από τις νεώτερες ερμηνευτικές τάσεις: α) εφαρμογή του στρουκτουραλισμού στη βιβλική έρευνα, β) μελέτη της Γραφής από τη σύγχρονη Κοινωνιολογία

Στέλιος Ράμφος,
"Ερμηνευτική υποσημείωση σε μια ερμηνευτική εργασία", 33-37
Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις βασικές αρχές του βιβλίου του Το Μυστικό του Ιησού (εκδ. Αρμός, Αθήνα 2006).

Αθανάσιος Δεσπότης,
"Σύγχρονες μέθοδοι βιβλικής ερμηνευτικής και η συμβατότητά τους με την πατερική ερμηνεία. Προβληματισμοί με βάση την ομιλία του Αστερίου Αμασείας στο Μτ 19,6-13", 39-57
Στόχος του συγγραφέα στο παρόν άρθρο είναι να καταδείξει "μέχρι ποιο σημείο και με ποιο τρόπο μπορεί να θεωρείται μεθοδολογικά ορθή η παράλληλη χρήση της πατερικής και της σύγχρονης εξηγητικής παραγωγής." (σ. 39). Ως παράδειγμα (test case) χρησιμοποιείται η ερμηνεία του Αστερίου Αμασείας στο Μτ 19,6-13.

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου,
"Χριστός, ο πρόγονος και αδελφός. Μια αφρικανική Χριστολογία", 59-82
Στο άρθρο αυτό ο συγγραφέας απαντά στο ερώτημα αν το περιεχόμενο του ευαγγελίου μπορεί να αναδιατυπωθεί /μεταφραστεί σε άλλες κατηγορίες σκέψης κι έκφρασης πέραν της ιουδαιοχριστιανικής κι ως παράδειγμα παρουσιάζεται ο τρόπος κατανόησης του Ιησού από την αφρικανική σκέψη.

Χριστίνα Σουβατζόγλου,
"Η έννοια του ιερού κατάλοιπου στους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης", 83-95
Η συγγραφέας παρουσιάζει τον τρόπο που παρουσιάζεται η έννοια του ιερού κατάλοιπου στην προφητική παράδοση και γραμματεία.

2 σχόλια:

Περιοδικό ΕΝΔΟΝ είπε...

Το περιοδικό αυτό γνωρίζετε πως μπορούμε να το προμηθευτούμε;

Tsalampouni Ekaterini είπε...

To περιοδικό εκδίδεται από τον ΑΡΤΟ ΖΩΗΣ. Μπορείτε να γίνετε συνδρομητές του (ετήσια συνδρομή εσωτ. 16 €) ή να αγοράσετε μεμονωμένα τεύχη (τιμή τεύχους 10€). Τηλέφωνα επικοινωνίας που αναγράφονται στο περιοδικό είναι:
210/3304196 και 210/3830604. Φαξ: 210/3819439. Διεύθυνση του εκδοτ. οίκου: Μαυροκορδάτου 11, 10678 Αθήνα. Υπάρχει επίσης παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη: 2310/220992